szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert (ok. 60 g) 50 g sera typu
Martyna Cookslunch for family and friends. SKŁADNIKI (3 porcje): 200-250 g makaronu (u mnie fettucine) 150 g wędzonego łososia 1/2 czerwonej cebuli 8-10 pomidorków koktajlowych 200 g jogurtu greckiego 50 g sera typu cheddar 3 ząbki czosnku swieżo mielony czerwony pieprz oregano (lub inne ulubione zioła) 1 łyżeczka oleju INGREDIENTS (3 portions): 200-250 g pasta (fettucine this time
Martyna Cooksszklanki ( przepis ) mąka z siemienia lnianego – pół szklanki mąka ziemniaczana – pół szklanki masło – 1/3 szklanki (patrz niżej) jajka – 4 sztuki jogurt 10%, np. grecki – pół szklanki (patrz niżej) siemię lniane – 1 łyżka soda oczyszczona – 1 łyżeczka sól – pół łyżeczki ocet jabłkowy – 1 łyżka Przepis zawiera masło i tłusty jogurt, ale osoby
PaleoSMAKzimno - jest puszysty, delikatny i idealnie komponuje się z subtelnym oraz orzeźwiającym smakiem mango. (3-4 porcje) Masa serowo-jogurtowa: 400g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego; może być grecki) 100-110g twarogu (zmielonego) 100 ml mleka 5 łyżek cukru kilka kropel aromatu waniliowego 2-3 łyżeczki żelatyny (płaskie) Mus z mango: 200g zmiksowanego mango (około 1 średni i mocno
Di gotujeugotowanych jajek - puszka tuńczyka - łyżka posiekanego koperku - paczka drobnego makaronu (najlepiej włoskiego lub z mąki durum) - 3 łyżki kaparów - sól, pieprz kolorowy - majonez (w wersji dietetycznej użyjcie jogurtu greckiego) Jajka kroimy w kostkę, tuńczyka odcedzamy, makaron gotujemy. Wszystkie składniki w/w łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku. Schładzamy w lodówce co najmniej 2 godziny przed podaniem. Polecam gorąco
SMYKWKUCHNIsuszonymi owocami, ale jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl z homara, ale zostanę raczej przy krewetkach :) Jest w czym wybierać i na pewno jeszcze przed świętami
bistro mamaMój sprawdzony przepis na śledzie po grecku z rodzynkami,cebulką i marchewką w sosie pomidorowym.Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 gram płatów śledziowych 500 gram marchewki 500 gram cebuli 15 gram rodzynek mały słoiczek przecieru pomidorowego 1,2 szklanki oleju 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 2-3 łyżki octu Sposób przygotowania: Śledzie jeśli
Bajeczna Kuchniapokarmowego. SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. 12 porcji. Biszkopt: 6 jajek 3 łyżki ksylitolu 6 łyżek mąki amarantusowej Masa orzechowa: 800 g gęstego jogurtu naturalnego tupu greckiego 350 g masła orzechowego 4 - 5 łyżek ksylitolu szczypta soli sok wyciśnięty z jednej cytryny 100 g orzechów włoskich 10 g żelatyny Posypka czekoladowo-orzechowa: 100 g orzechów włoskich
W kuchni Katietakiej zaliczyć. To również możliwość wykorzystanie nieco czerstwej bułki lub pieczywa, które idealnie nadają się do grzanek śniadaniowych. Składniki: kostka sera białego (półtłustego) 4 duże jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 duże ogórki kiszone roszponka pół cebuli czerstwa bułka lub chleb (najlepiej mające około 2 dni) masło przyprawy: sól, świeży czarny pieprz, biały pieprz, bazylia, oregano Wykonanie: Jajka ugotować
Ania i Marcin gotująCzas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g białej kapusty 1 duża cebula 2 marchewki 1 jabłko 1 łyżka musztardy Dijon 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurt typu greckiego sok z 1 cytryny pieprz sól morska posiekany koperek Wykonanie: Kapustę drobno siekamy. Wkładamy do dużej miski i delikatnie oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Cebulę, marchewkę
Kulinarne przygody Gatityciastek Oreo (wraz z nadzieniem) 60 g roztopionego masła Pianka jogurtowo - kokosowa: 500 ml śmietanki kokosowej lub 2 puszki mleczka kokosowego (po 400 ml) 1000 g jogurtu greckiego 10%, w temperaturze pokojowej 6 łyżek cukru pudru (lub wedle smaku) 7 łyżeczek (czubatych) żelatyny w proszku rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 2 galaretki z owoców leśnych
MyCookBook.plkurczaka (np. z kostki) 1 cytryna 50 g prażonych orzeszków (piniowych lub ziemnych) 3 łyżki świeżej natki kolendry Sos tzatziki: pół długiego ogórka szklarniowego 200 g jogurtu (naturalnego lub greckiego) pól pieprz sok z cytryny 1-2 ząbki czosnku kilka łodyżek koperku Wykonanie: Piersi kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie otaczamy w mące. Smażymy na oleju
MyCookBook.plcukru 200 g masła 2 opakowania budyniu czekoladowego (bez cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Masa grysikowa: 5 białek 330 g cukru 500 g gęstego jogurtu greckiego (lub śmietany 18%) 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 20 g cukru waniliowego 120 g kaszy manny (grysiku) 400 g czarnych porzeczek szczypta soli Wykonanie: Ciasto: Miękkie masło ucieramy wraz
MyCookBook.plSkładniki ciasto francuskie, 1 opak jogurt grecki, 300ml jajka, 2 szt cukier, 100g cukier waniliowy, 2 łyżeczki truskawki, 300g Przygotowanie Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180st, aż nabierze złotego koloru, około 20 minut. Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Truskawki układamy na ciasto, zalewamy masą jogurtową. Pieczemy w temperaturze
Gotowanie moimi oczami