płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 150 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300 ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną) 1/3 szklanki oleju 1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone 80 g rodzynek 100 g drobno pokrojonych krówek Kruszonka: 100 g mąki
Świat CiastaPowoli przygotowuję się kulinarnie do Świąt Bożego Narodzenia. Na Wigilię mam już zrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej
Kuchnia co dniarodziną. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam kolejny fenomen. Pierwszym był ser - dip serowy z ziemniaka , później były "śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim , dzisiaj "ryba" z kotletów sojowych po grecku. Dieta wegańska jest niesamowita, wszystkie smaki można odtworzyć lub sprawić by były bardzo podobne z zupełnie innych składników. Ktoś by pomyślał, co oni mogą jeść? Ta dieta jest nudna! Czyżby
Be Fit Be Strongpewnością nie zabraknie na naszym wigilijnym stole. Ma tylu zwolenników, ilu przeciwników a mimo to wciąż, od lat, podawana jest w Wigilię i przy wielu innych okazjach. Niby po grecku a jednak nigdy tam o niej nie słyszano, więc jednak po polsku. Kawałek białej ryby otoczonej pysznym, pomidorowym sosem. Podawana na ciepło i na zimno. Z kromką pieczywa
Mango Papajarównież sałatka wyjdzie :) Składniki: ok 500 g ugotowanych i ostudzonych ravioli ricotta i szpinak 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 300 g szynki konserwowej majonez lub jogurt grecki sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: ananasa i szynkę konserwową kroimy w małą kostkę, dodajemy kukurydzę i ugotowane ravioli, dodajemy majonez i doprawiamy
Niezły Młynekmnie Świąt Bożego Narodzenia bez ryby po grecku. Potrawa ta z Grecją ma niewiele wspólnego, ale nie ma to większego znaczenia. Jest to pozycja obowiązkowa na naszym świątecznym stole. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sama dziwię się, że nie ma jej jeszcze na blogu, ale może to i lepiej, bo przepis który dziś prezentuję dopracowałam
Smakowity Blog Kulinarnyjuż moja ostatnia śledziowa propozycja, mam nadzieję, że Wam się spodoba ;) Składniki: 600g śledzi typu Matijas* lub w zalewie octowej 100g musztardy francuskiej 50g musztardy sarepskiej 4 łyżki jogurtu greckiego cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju łyżka cukru łyżka octu* sól, pieprz do smaku Jeśli używamy Matijasów należy je moczyć 8-10 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Wtedy
Czerwona Porzeczkacukrem solą i pieprzem do smaku. Gotować chwilę na wolnym ogniu aż składniki się połączą i przegryzą. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Sos czosnkowy 1 opakowanie jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu ( ja dodaje majonez Roleski) 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub stołowej 3 ząbki czosnku oregano szczypta cukru sól pieprz do smaku W miseczce mieszamy dokładnie jogurt z majonezem
Piekielna Kuchnia Patimowa? O smażonej rybie w zalewie pomidorowo-octowej w towarzystwie cebuli, ogórków i konserwowej papryki. Tytułowa ryba z Japonią ma tyle samo wspólnego, co jej koleżanka – ryba po grecku – z Grecją. Mniejsza o nazwę. Ryba jest idealna na Wigilię – można ją przygotować wcześniej, ponieważ podaje się ją na zimno, a gdy „smaki się przegryzą” jest
Poezja smakuZdrowa, smaczna a przy tym niskokaloryczna pasta serowa z awokado doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa albo świeżych warzyw. Składniki - przybliżone proporcje 400 g gęstego jogurt greckiego lub białego sera albo labnehu (przepis na labneh) 1 awokado 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku opcjonalnie 1 pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki 3-4 ząbki czosnku kilka kropli soku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapapryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 - 7 suszonych pomidorów 100 g makaronu z mąki semolina lub razowego 1 -2 łyżki dobrego majonezu 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu i wystudzić. Cebulę obrać, drobno pokroić i przelać wrzątkiem na sitku, wystudzić. Czosnek obrać i drobno pokroić
Kuchcik gotujeprzekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku i innych dań Bożenarodzeniowych (przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU ). Inne przepisy na rybę znajdziecie TUTAJ . Ryba w cieście francuskim - przepis: Składniki: 300 g filetów z ryby np. dorsza
Kuchnia Łukaszapiernikowej z bitą śmietaną... mmm niebo!) 3. Zróbcie taki prawdziwe- święta to święta! <3 SKŁADNIKI: -mąka ryżowa (myślę, że wyjdzie z każdą) 250g -jogurt grecki obniżonej zawartości tłuszczu 60g -jajko -kakao gorzkie 5g - przyprawa do piernika/korzenna 10g (dodać w razie potrzeby!<3) - ksylitol 10g - miód 5g + ja dosładzałam stawią w płynie i słodzikiem -> 0kcal WYKONANIE
fitolarun.blogspot.comglutenu - masła - tłuszczu - drożdży No i wyszło PYSZNE! A MAKROSY GENIALNE! 1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (z biedronki) 100g - suchy mak 250g -3 jabłka -kasza manna (1/2 szklanki) 60g -przyprawa korzenna 5g +słodzik według uznania(dałam
fitolarun.blogspot.comrazem w jednym garnku. Jeśli używamy warzyw świeżych należy najpierw je odpowiednio przygotować - umyć, podzielić itp. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Do miseczki przekładamy 4 łyżki jogurtu typu greckiego. Dodajemy dużą szczyptę soli ziołowej *. Całość dokładnie mieszamy łyżeczką, próbujemy. Ugotowany makaron, studzimy i przekładamy do miski, w której podamy sałatkę. Dodajemy ugotowane, przestudzonej warzywa. Następnie dodajemy nasz ziołowy jogurt
Słodkie okruszki