Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Znana i ceniona na Bliskim Wschodzie była już cztery tysiące lat temu. W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła za potrawę ubogich. W Polsce niegdyś uprawiana jako roślina pastewna na długo została zapomniana. Dziś jest ulubienicą wegetarian, w których diecie z powodzeniem zastępuje mięso. Jest skarbnicą wielu składników odżywczych, źródłem dobrze przyswajalnego
Smakowity Blog Kulinarnytakże zamrożone latem jeżyny, które uwielbiam! Łączę owoce z warzywami, najczęściej z marchewka, natką z pietruszki czy z rukolą. Koktajle powstają na bazie jogurtu naturalnego czy gęstego jogurtu greckiego, latem zaś najczęściej na maślance. Każda pora roku, każdy sezon przynosi nowe inspiracje na zdrowe, świeże i energetyczne koktajle gotowe w kilka minut. Odliczanie do wiosny trwa, a ja jestem dumna
Moja smaczna kuchniafiletów z udźca kurczaka 1 łyżka żółtej pasty curry curry w proszku olej do smażenia 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) opcjonalne sól do smaku 2 łyżki jogurtu typu greckiego natka pietruszki Wykonanie: Mięso oprószamy przyprawą curry i odstawiamy na 30-60 minut. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, imbir obieramy i kroimy bardzo drobniutko. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
Kulinarne przygody Gatityobiadu robię dużo surówek,oto jedna z nich Składniki - 4 ogórki kiszone - 1 cebulę białą - 1 cebula czerwona - 1 marchewka - sos sałatkowy koperkowo ziołowy - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka majonezu Sposób przygotowania 1. Ogórki i marchew zetrzeć na grubej tarce Dodać pokrojoną w krążki cebule Surówkę wymieszać z jogurtem,majonezem i sosem sałatkowym (sosu nie dawać dużo
W królestwie smaków Beatymakaronu koraliki (lub innego drobnego) 1 zielony ogórek 1 czerwona słodka duża papryka puszka kukurydzy konserwowej zielony groszek 400 g (może być mrożony) kubek majonezu lub jogurtu greckiego - wg uznania sól, pieprz, szczypta ostrej papryki w proszku, łyżeczka czosnku granulowanego szczypiorek - kilka gałązek Wykonanie: Makaron ugotować z dodatkiem soli wg opisu na opakowaniu. Przelać go wodą, odsączyć i pozostawić
Poezja Smaków - blog kulinarnybakłażana zawdzięcza panierowanym i smażonym wcześniej plastrom bakłażana. Do tego domowy, klasyczny sos pomidorowy, bazylia, mozzarella i odrobina parmezanu. Zapiekanka z bakłażana w smaku momentami przypomina rybę po grecku, właśnie ze względu na panierowane i smażone plastry bakłażana oraz sos pomidorowy. Składniki zapiekanki z bakłażana: (6-8 porcji) 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg) 3 duże jaja L bułka
Moja Delicjaroli głównej marchewka i biała rzepa. Oczywiście jak ktoś nie lubi chrzanu może go pominąć. składniki: 500 g białej rzepy 500 g marchewki 2 łyżki majonezu 6 łyżek jogurtu greckiego 2 łyżki chrzanu (można dać więcej) świeżo zmielony czarny pieprz Białą rzepę i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W miseczce wymieszać majonez z jogurtem i chrzanem, do smaku
Monia miesza i gotujesłodki owoc. Ale polecam odrobinę syropu klonowego lub łyżkę miodu i sok z połowy cytryny lub limonki. Składnki: 1 dojrzały owoc mango 250 ml gęstego jogurtu typu greckiego lub o lżejszej konsystencji 0,5 szklanki zimnej wody (jeśli chcemy koktajl o rzadszej konsystencji) łyżka miodu lub syropu klonowego (jeśli mango będzie za mało dojrzałe i słodkie) szczypta zmielonego kardamonu
potrawyregionalnełyżka posiekanego koperku 3 g. pierś z KURCZAKA 100 g. ćwierć jajka 12 g. 2 łyżki bułki tartej 20 g. sól pieprz liście sałaty 30 g. 2 łyżki jogurtu greckiego 20 g. 0.5 szkl .ugotowanej mieszanki warzywnej z Brukselką 40 g. 1 niepełna łyżka oleju 10 g. woda mineralna bez ograniczeń ********************************************* Umyte mięso zbić tłuczkiem , przyprawić , obtoczyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicebule, 3 ząbki czosnku, 1 ostra papryczki, 200 ml ryżu, 350 ml bulionu (warzywny, drobiowy), sól, 2-3 cytryny kiszone, mięta, kolendra, 200 ml jogurtu greckiego Mostek pokroić na kawałki po 2 – 1 kości. Czosnek i papryczkę posiekać. Cebule pokroić w sporą kostkę. W garnku żeliwnym rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej mięso, na rumiano z obu stron. Wyjąć mięso, trzymać
królestwo garówwielokrotnie sprawdzony! Orzeźwiajacy koktajl , dodający energii, połączenie pomarańczy i marchewki cudowne, bardzo mi smakuje, a orzechy włoskie dodały całości jeszcze lepszego smaku. Jeśli macie akurat w domu jogurt grecki też będzie doskonały do takiego koktajlu, maślanka także zda egzamin, ale jest nieco kwaśna w smaku, więc to już zależy od Was, jaki smak wybierzecie. Na zdrowie! Koktajl marchwiowo - pomarańczowy
Moja smaczna kuchniaBaklava to dość prosty do zrobienia deser, który kojarzy się głównie z kuchnią turecką czy grecką. Ja po raz pierwszy jadłam oryginalną, mega słodką i lepką baklavę turecką, posypana była pistacjami, wprost się w niej zakochałam. Przesiąknięte słodkim syropem orzechy i chrupkie ciasto- palce lizać. BAKLAVA Składniki: (forma25x30) 1,5 opakowania ciasta filo 3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Bon appetit mon amieczasu do czasu przychodzi ten moment kiedy trzeba zrobić porządek w lodówce, a konkretniej w zamrażalniku. Podczas ostatnich takich porządków znalazłam kawałek zamrożonego kruchego ciasta i greckiego ciasta kataifi. Każdego z osobna było za mało aby zrobić ciasto, więc żeby nie wyrzucać połączyłam je masą z malinami i także odnalezionymi w lodówce resztkami masy karmelowej. I może wyglądem
Bon appetit mon amiedzisiaj to przepis dla wszystkich kawoholików - mrożona kawa z musem gruszkowym. Składniki: warstwa 1: 2 dojrzałe banany 100 ml mocnej kawy (najlepiej espresso) 1/3 szklanki naturalnego jogurtu greckiego 1 łyżka sypkiej czekolady 1 łyżka miodu (opcjonalnie) warstwa 2: 1 duża gruszka 2 łyżeczki miodu 4 szt goździków Przygotowanie: warstwa nr.1: Zaparzoną kawę studzimy, dodajemy jogurt
Bon appetit mon amie