łyżki miodu 300 g drobnego cukru trzcinowego 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczka sody oczyszczonej 100 g mielonych migdałów 4 duże jajka 140 g jogurtu greckiego olejek pomarańczowy owoce z ½ granatu Wykonanie: Przygotować 2 pomarańcze - można to zrobić dzień wcześniej: Pomarańcze przełożyć do rondla, zalać je całe wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Następnie
Mama Gotujerazem w jednym garnku. Jeśli używamy warzyw świeżych należy najpierw je odpowiednio przygotować - umyć, podzielić itp. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Do miseczki przekładamy 4 łyżki jogurtu typu greckiego. Dodajemy dużą szczyptę soli ziołowej*. Całość dokładnie mieszamy łyżeczką, próbujemy. Ugotowany makaron, studzimy i przekładamy do miski, w której podamy sałatkę. Dodajemy ugotowane, przestudzonej warzywa. Następnie dodajemy nasz ziołowy jogurt
Słodkie okruszkidekoracji 3 jajka kawałek kiełbasy wędzonej kawałek mięsa gotowanego z drobiu 3 marchewki z rosołu kilka pomidorków koktajlowych pęczek szczypiorku pęczek pietruszki 1 łyżka majonezu, 2 łyżki greckiego jogurtu przyprawą włoska, grubo zmielony pieprz WYKONANIE: kuskus zalać rosołem 1cm. powyżej, przykryć, odstawić na 1/2 godz.wymieszać, ogórki, kiełbasę, mięso, marchewkę kroimy w drobną kostkę, rzodkiewkę kroimy w plasterki, pietruszkę drobno
Kuchnia Beatypomidorowa ma niejedno imię to jest w wielu odsłonach. I żadna się nie powtarza. Każda inna każda pyszna. Dzisiaj postanowiłam zaszaleć i zrobić zupę pomidorową na wzór greckiej sałatki z arbuza i fety. Połączyłam smak pomidorów z arbuzem, miętą i owczą fetą. Wyszedł pyszny krem, którym nie pogardził 1,5 roczny siostrzeniec. No poza fetą, którą uparcie wyciągał z talerza
Bernika - moj kulinarny pamietniktemperatury grilla należy sprawdzić przed spożyciem, aby mięso w całości się upiekło. Oczywiste jest to, że do dopełnieniem takiego posiłku jest pita i tzatziki lub grillowane warzywa. Dobre greckie wino dodatkowo podkreśli walory smakowe. Smacznego ! Artykuł SOUVLAKI Z INDYKA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smaklekka przekąska. Wyrazisty kiszony ogórek świetnie kontrastuje ze słodkawym jabłkiem i chrupiąca kapustą. Pycha! Składniki: ½ młodej kapusty 2 jabłka 2 ogórki kiszone łyżeczka koperku 2-3 łyżki jogurtu greckiego sos sałatkowy ziołowy Sposób przygotowania: Kapustę drobno siekamy. Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z kiszonymi ogórkami. Koperek myjemy i drobno siekamy. Z jogurtu i sosu
Pyry na Gazpieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżki suszonego tymianku szczypta białego pieprzu 1 łyżka oleju Surówka: kilka liści kapusty pekińskiej 1 pęczek koperku 1/2 puszki kukurydzy 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz Cebulę kroimy w grubą kostkę, ząbki czosnku zgniatamy bokiem noża i wszystko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso kroimy i mielimy razem z czosnkiem i cebulą. Następnie do mięsa
Czary - gary w kuchniDrink "Sex on the Beach" jest wspomnieniem greckich wakacji. Słodki, kobiecy drink o zwracającej uwagę nazwie :) Poza fajnym smakiem, dostarcza dużo uśmiechu podczas zamawiania. "Sex on the Beach, please" - w tym momencie zawsze się śmiałam :)) Składniki: kilka kostek lodu 40 ml wódki 20 ml likieru brzoskwiniowego 100 ml soku pomarańczowego 10 ml syropu barmańskiego grenadine Wykonanie: Do szklanki
Smak mojego domucukinii 15 dag sera żółtego pół papryki czerwonej lub żółtej ząbek czosnku przyprawa do kebaba, sól,pieprz, olej jajko na sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 5 łyżek jogurtu greckiego, łyżeczka ketchupu 1 ząbek czosnku, sól pieprz, szczypta curry(do tego dania sprawdzi się super) Przygotowanie: Cebulkę rumienimy na patelni ,dodajemy mięso mielone smażymy dalej,dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku,pokrojoną
Swojskie jedzonkosome smoked salmon leftovers, some fresh spinach… OK, lets go! SKŁADNIKI: ok. 200 g świeżego szpinaku 150 g łososia wędzonego 1/2 średniej czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 1 jajko 50 g cheddara 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) 6 rurek cannelloni świeżo mielony pieprz, ulubione zioła INGREDIENTS: approx. 200 g fresh spinach 150 g smoked salmon 1/2 medium
Martyna CooksHistoria lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne. ( źródło
Tradycyjna Kuchniagarście roszponki 60g dowolnych kiełków (około 2 garście) 5-6 łyżek miąższu arbuza 1 banan 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka młodego jęczmienia 4-5 łyżek jogurtu naturalnego typ grecki 1 szkl. przegotowanej wody Sposób przygotowania: Roszponkę płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do blendera wraz z kiełkami. Dodajemy plastry banana, miąższ arbuza, jogurt, proszek z trawy młodego jęczmienia
Kolorowy Przepisowniklaurowe, 3 ziela angielskie, 2 gałązki rozmarynu, 100 ml wody, ponadto: 250 g świeżego szpinaku, 100 pomidorów suszonych w oleju, ok. 200 g ryżu brązowego, 4 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, sól do smaku, świeży czosnek niedźwiedzi, kiełki np. buraka. Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg proporcji: 1 porcja ryżu/ 2 porcje wody. Kurczak: Kurczaka oczyszczamy, myjemy i suszymy
Moniki Smakołykipokrojonych w kostkę truskawek 3-4 łyżki cukru pudru 5 listków żelatyny Dr.Oetker Zielona masa: 3 galaretki Kiwi lub agrestowe Dr.Oetker Masa jogurtowa: 1 litr jogurtu naturalnego greckiego 4 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 1 szklanka pokrojonych truskawek Polewa czekoladowa do polania Świeże truskawki do dekoracji Sposób wykonania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką
Wanilia i Kardamonpotrzebujecie mocniejszych smaków, jogurt zamieńcie na majonez, lub wymieszajcie proporcje pół na pół. Drukuj Pieczone warzywa z sosem do grilla, obiadu window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Sos 4 łyżki greckiego jogurtu szczypta ziół prowansalskich 1 ząbki czosnku sól, pieprz Warzywa 1 średnia cukinia 6 pieczarek 1 papryka żółta 1 cebula pół papryki czerwonej 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól
Mieszam w Garnku