grecka - 3959 przepisów (strona:90/264)

Pyszny deser jogurtowo -czereśniowy. 148

zawsze trzeba spędzać długie godziny w kuchni ,aby zjeść coś smacznego .Czasem wystarczy tylko chwila,na wydrążenie czereśni ,dodanie do nich jogurtu greckiego i ulubionych płatków i gotowe .3 minuty a tyle radości

Ladylaura.
Panna cotta z porzeczkową galaretką 152

Przepis na panna cotta Składniki: 6 porcji 250 ml pełnotłustego mleka 2½ łyżeczki żelatyny w proszku ½ l śmietanki, u mnie 36% 100 g cukru 1 laska wanilii 250 g greckiego jogurtu, 10% Galaretka z porzeczki 500 g czerwonej porzeczk 150-200 g cukru 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody. Natnij wzdłuż waniliową laskę, wyskrob nasionka. Zagotuj

codojedzenia
Ciasto z owocami i kruszonką 122

szkl. mąki tortowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia  0,5 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka  0,5 szkl. jogurtu greckiego 1/3 szkl. oleju  dowolne owoce Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Następnie wymieszać razem.Ciasto przełożyć do foremki  , ułożyć owoce.Posypać kruszonką , ale można upiec i bez kruszonki [ dodatkowo

Moje domowe kucharzenie
KOTLECIKI BAŁKAŃSKIE 111

zmniejszyła się i kotlety nie wypuściły soków. Tak samo postępujemy z pozostałymi szaszłykami. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz ulubioną dodatkami np.  sałatką coleslaw   , jogurtem greckim, sosem tatarskim lub nietypowo - ze słodkim sosem chili

cool and minty
Dietetyczny jogurtowiec (sernik) na zimno z czarną porzeczką 296

sernik na zimno z czarną porzeczką Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Czas przygotowania: 60 minut + czas chlodzenia Składniki Masa jogurtowa: 750 g jogurtu typu greckiego 5 łyżek cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny Masa porzeczkowa: 250 g czarnej porzeczki 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Żelatynę do masy jogurtowej zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody

Kulinarne przygody Gatity
SAŁATA ZE ŚMIETANĄ 110

SKŁADNIKI :  1 główka sałaty masłowej 100 ml śmietany 18% 100 ml jogurtu greckiego, naturalnego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru  1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego                                                           PRZYGOTOWANIE

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowy kopiec kreta 119

Fajne ciacho, które z powodzeniem może zastąpić tort urodzinowy. Składniki na ciasto 2 łyżeczki sody 60 g cukru trzcinowego 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 250 g jogurtu greckiego 2 jajka 80 ml oleju  Stadniki na krem 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30 % / 36% Dodatkowo 3-4 banany sok z cytryny Wykonanie Ciasto: w jednej misce wymieszać

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec 205

ciastek w czekoladzie – 10 szt. (digestive) - 70 g mielonych migdałów (w oryginale – orzechy włoskie) - 60g miękkiego masła (w oryginale 40g) Składniki na masę: - 500g truskawek - 1 szklanka naturalnego jogurtu greckiego - 1 szklanka słodkiej śmietanki 36% (u mnie Double Cream) - 3 łyżki cukru - 2,5 czubatych łyżek żelatyny - 1/3 szklanki wody (do rozpuszczenia żelatyny) Dodatkowo: - truskawki – do masy i dekoarcji

mojewypiekiinietylko
sałatka z młodej kapusty, z fetą i szynką 311

Polecam:) składniki: 4 ziemniaki 5 jajek słoiczek czarnych oliwek 1/2 główki młodej kapusty pęczek szczypiorku 150 g sera feta 200 g szynki konserwowej puszka kukurydzy sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać doprawiając do smaku. Ziemniaki ugotować w mundurkach wystudzić, obrać pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać

6niebo
Pomidory San Marzano zapiekane z oliwą i czosnkiem 159

przepyszne. Rozgniecione upieczone pomidorki kawałkiem ciabatty czy bagietki w ciepłej słonawej oliwie, dostarczyły wszystkim więc mega rozkoszy dla podniebienia. Tak proste a tak genialnie smaczne. Taka jest kuchnia włoska, grecka, hiszpańska czy portugalska- prosta, ale z najlepszej jakości produktów. Smak ukryty jest w smaku pomidorów San Marzano jest wyjątkowy i nie umywa się do smaku zwykłych pomidorów. Gatunek pomidorów

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wegańska musaka 170

niepodważalny dowód na to, że zapiekanka bez mięsa i bez typowego beszamelu może być i smaczna, i zdrowa, i kolorowa – przepiękne, zachwycające danie przygotowane i zainspirowane tradycyjną grecką potrawą – nie będę tu nalegać, że takie samo, bo prawda jest taka, że to nowa rewolucyjna wegańska wersja przygotowana na podstawie przepisu z książki „Vegan for fit”– słodkie podpieczone warzywa świetnie komponują

Roślinna - blog wegański
Sałatka z młodej kapusty, kurczaka i kukurydzy z chili 402

sałatek czy surówek z użyciem lekkiego sosu na bazie oliwy z oliwek lub oleju. Zawsze lubiłam sałatki z majonezem. Ale majonez jest ciężki, więc zaczęłam je odchudzać dodając jogurt grecki lub naturalny. Korzystając z tego, że jest młoda kapusta zrobiłam z niej pikantną sałatkę z dodatkiem kukurydzy z chili, piersi z kurczaka, pomidorków, ogórka i pora. Oczywiście przygotowałam do niej

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sałatka z pieczonych młodych ziemniaków i bobu 127

sałaty (u mnie rzymska) ½  pęczku mięty ogrodowej 1 płaska łyżeczka soli morskiej ½  łyżeczki suszonego tymianku ½  łyżeczki płatków chili 1 łyżka oleju rzepakowego Dressing: 1 kubek jogurtu greckiego (400 g) 2-3 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz * PRZYGOTOWANIE Sałatka Ziemniaki umyj z ziemi pod bieżącą wodą (nie obieraj). Większe okazy poprzekrawaj na połówki. Włóż

Food Square
PIT- y 4 z załącznikami 139

dobre, ale trzeba pamiętać o różnicach: Placki z piekarnika są raczej blade, ale dobrze tworzą pożądaną formę "koperty". Są miękkie, można je też w całości zwijać jak rożek na grecki sposób i w tej postaci wypełniać dodatkami.  Placki z patelni są bardziej rumiane, chrupiące, ale nie dają się  przeciąć całkowicie i otworzyć kieszonki na farsz. Bardziej nadają się

I tu będę miała takie te