przełamanie zimy, trochę Słońca w kubeczku. Prawie jak lody. Dla mnie deser idealny. Dzieci oszalały. Składniki 2 mango 200 ml mleczka kokosowego 100 ml jogurtu (u nas grecki) opcjonalnie trochę miodu do smaku Przygotowanie Wszystkie składniki (mango bez skóry i pestek! ;) ) włóżcie do blendera. Miksujcie trochę dłużej, na gładką, aksamitną masę. Najlepiej smakuje schłodzony. Przepis znaleziony w Kukbuku
OliveandThymestron na mocnym palniku. Do lektury "Kwietniowego śniegu" Rosamunde Pilcher skusiła mnie bardzo zimowa okładka. Po śmierci ojca Karolina, jej brat Jody i macocha Diana wyjechali z greckiej wyspy i zamieszkali w wielkim londyńskim domu Diany, która wkrótce wyszła powtórnie za mąż, za Shauna. W książce poznajemy 20-letnią Karolinę, która za półtora tygodnia ma wyjść za Hugh, brata swej
Weekendy w domu i ogrodziePasta jajeczna z chrzanem Składniki : 3-4 jajka 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku 1 łyżeczka chrzanu Luksusowego "WSP" Społem 1 łyżeczka majonezu KIELECKIEGO lub jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z łupin. Następnie drobno je siekamy bądź rozdrabniamy w blenderze. Zieloną cebulkę bądź szczypiorek drobno siekamy, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimącznej- wmieszać ostrożnie, by białka nie opadły Upiec w temp.180 *C przez około 30 min.- przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Składniki na krem: 2 serki mascarpone po 250 g jogurt grecki - 180 g cukier puder dodatkowo jagody, śmietana 36% ok. 150 ml Przygotowanie: Do 1 serka mascarpone dodać jogurt i go dokładnie ubić, można dodać łyżkę lub dwie cukru pudru Odjąć
Proste PotrawyMcDonalda to dopiero poczułam różnice, gdyż jest ona jeszcze słodsza niż ta dostępna w sklepach. Po pewnym czasie zrezygnowałam także z jogurtów owocowych i zaczęłam kupować naturalny albo grecki. Ciężko było mi się przestawić i na początku dodawałam miodu do smaku, ale teraz jako przekąskę wybieram po prostu sam jogurt, dodaje do niego owoce i smakuje mi bardziej niż
Delusional Trinewilgotne i niesamowicie pyszne! Składniki: 230g mąki 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 2 jajka 200ml jogurtu greckiego 120ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 3 miękkie gruszki Jajka roztrzepać z cukrem, dodać jogurt i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem, wsypać do masy jajecznej
Obiad gotowyszklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka młodego jęczmienia 1/2 szklanki ksylitolu Krem: 450 g serka kremowego 150 g jogurtu greckiego 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka nasion chia 1 łyżeczka odżywki białkowej (opcjonalnie) 1 łyżka mąki kokosowej do nasączenia: łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy kilka łyżek przegotowanej wody 1/2 słoiczka konfitury pomarańczowej
FitKotjajko 1 szklanka pure z dyni (ok 300 g) 1/2 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki cukru białego 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego 2 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli
Słodki Kompromissupermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet. do podania: ulubione bułki sałata, rukola lub świeży szpinak sos jogurtowy tahini: 200 g naturalnego jogurtu greckiego, 2 łyżki pasty tahini, sok z 1/2 cytryny, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz do smaku marynowana czerwona cebulka: cienko pokrojona czerwona cebula zalana łyżką białego lub czerwonego
Chilli Czosnek i OliwaTofu z warzywami - al'a ryba po grecku Dzisiaj mam dla was na prawdę smaczną propozycję na danie z tofu. Tofu jest to wegański twarożek sojowy wytwarzany w procesie koagulacji mleka sojowego. Tofu ma bardzo dużą zawartość białka, jest źródłem tłuszczów roślinnych nienasyconych, j est również źródłem wapnia, soli mineralnych i witamin: żelaza, fosforu, potasu, sodu, witamin
Mój pomysł naDolino Muminków! Jakież to połączenie okazało się przepyszne! Do tego bardzo proste w przygotowaniu i w lżejszej odsłonie, niż te burgery z amerykańskich fast foodów, bo zamiast majonezu- jogurt grecki, do tego świeże warzywa i kiełki. I wcale ale to wcale burgery na tym nie straciły! Co Wam będę pisać...sami zobaczcie i sprawdźcie własnymi podniebieniami! :D Kęsie trwaj! Burgery
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTanie i proste w przygotowaniu ciasto. Składniki: 2 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 400 ml jogurtu greckiego 2 i 1/2 szkl mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia gotowa polewa czekoladowa cukrowe kuleczki do dekoracji Przygotowanie: Przygotowujemy 2 miski.Do jednej wlewamy jajka, olej i jogurt, mieszamy razem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia
słodkie i nie tylko historie kulinarneselera konserwowego i szynki? Składniki: 1 słoik selera konserwowego, 1 mała puszka kukurydzy z chili, 200g szynki wieprzowej, ½ czerwonej papryki, ½ żółtej papryki, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu greckiego, szczypiorek, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, Przygotowanie: Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy, część szczypiorku odkładamy, resztę wsypujemy do miski. Seler przekładamy na sito, odsączamy i odciskamy z zalewy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię110g mleko 95ml jajko 1 sztuka mąka pszenna 75g kakao 1 łyżka proszek do pieczenia 1 łyżeczka ksylitol lub cukier 35g szczypta soli masło lub olej do smażenia jogurt grecki do podania ok. 130g sos czekoladowy: woda 40ml kakao 20g miód do posłodzenia Wykonanie: Buraczki miksujemy z mlekiem, a następnie roztrzepujemy z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki na placuszki i smażymy
rabarbarowoprzyjaciółmi. Potrzebujemy: Makaron do lasagne (ja użyłam 9 płatów) 500g świeżej lub mrożonej dyni 400g szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 2 obrane ząbki czosnku opakowanie fety lub sera typu greckiego 700ml passata pomidorowa (lub przecier z kartonika, zmiksowane pomidory z puszki) 1/2 świeżego chilli czerwonego gałka muszkatołowa 20g parmezanu olej rzepakowy Dynię obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/