grecka - 3959 przepisów (strona:80/264)

Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym – Światowy Dzień Pieczenia 523

białka 1 szklanka cukru 180ml oleju 340g mąki krupczatki 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 250g świeżego szpinaku Krem: 500g naturalnego jogurtu greckiego 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek 20g żelatyny + 2/3 szklanki zimnej wody 5-6 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier

Mała Cukierenka
Lodowy deser jogurtowy z jeżynami - jak wykorzystać mrożone owoce? 121

Proponuję Wam prosty i lekki deser jogurtowy z owocami.  Składniki na 2-3 porcje: ok. 1 szklanka mrożonych owoców (u mnie jeżyny) 250 ml gęstego jogurtu naturalnego (najlepszy grecki) cukier do smaku Mrożone owoce wysypać do blendera. Dodać niewielką ilość cukru (na około 1 szklankę owoców dodałam 1 łyżkę cukru) i zmiksować. Dodać naturalny jogurt i wymieszać. Od razu

Codzienna kuchnia niecodzienna
TIRAMISU Z MALINAMI I RICOTTĄ 188

jednocześnie mniej kaloryczne. Zachęcam do spróbowania!     Przygotowanie: 20 min. Chłodzenie : 3 godz. Dla 6-8 osób ● 250 g malin* ● 450 g ricotty ● 4 jogurty typu greckie o smaku naturalnym** ● 24 podłużne biszkopty. ● 20 cl niesłodzonej kawy z ekspresu ● 2 łyżki niesłodzonego kakao ● 60 g drobnego cukru*** ● 2 łyżki ekstraktu waniliowego**** Przygotowanie: W misce ubij lub zmiksuj ricottę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałata masłowa słodko-kwaśna 202

Smaczny i szybki dodatek do obiadu. Dla mnie to punkt obowiązkowy wiosennych surówek.   1 sałata masłowa pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 180 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka miodu sok z cytryny sól Umyte i osuszone liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski. Oczyszczone rzodkiewki kroimy na półplasterki lub na ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy

Smaki Na Talerzu
Greckie pierożki ze szpinakiem i serem feta 142

ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Ciasto filo jest bardzo pracochłonne, ale możemy kupić  gotowe ciasto, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Podobnym daniem w kuchni greckiej jest spanakopita, czyli lazania z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Lazania jest równie pyszna, ale pierożki świetnie sprawdzą się jako imprezowa zakąska. Podawałam je z sosem

kulinarne odsłony pati
Sałatka z selera naciowego, ciecierzycy i pora 149

biała część) 1 kwaskowe jabłko 1 - 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) 1 szalotka 6 - 7 suszonych pomidorów 1 łyżka soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka suszonej natki kolendry (może być świeża) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 6 jajek Przygotowanie: Ciecierzycę ugotować (jak zobacz tutaj ), ciecierzycę z puszki

Kuchcik gotuje
Banana-na! 141

banan 1/2 szt cytryna sok z połowy cytryny 6 łyżka olej kokosowy roztopiony 2 szt banan 3 łyżka olej kokosowy roztopiony 1 szt jajko 250 g jogurt grecki 1 łyżeczka esencja waniliowa 1/2 szklanka mąka kukurydziana 1/2 szklanka mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia Sposób przygotowania Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. 2 banany kroimy na plasterki

Kucharzyca
Szparagi zawijane 268

Kariera szparagów w kuchni zaczęła się już 4,5 tysiaca lat temu. Ich zdecydowanymi entuzjastami byli Rzymianie. Szparagi uchodziły wówczas za szczególny przysmak. Sama nazwa wywodzi się jednak od greckiego słowa „asparagus” – młody pęd. Z Włoch szparagi wyruszyły na podbój Europy. Nie był to jednak podbój błyskawiczny, gdyż pierwsza wzmianka o tych warzywach we Francji pochodzi dopiero

mojewypiekiinietylko
Ciasto jogurtowo-karmelowe z brzoskwiniami 174

nutą kardamonu (20 g, użyłam Kamis) 1 karmelowa czekolada 90 g - użyłam Wedel 3 szklanki mąki 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g jogurtu typu grecki, gęsty kilka brzoskwiń z puszki Przygotowanie: Jajka ubijamy z oba rodzajami cukru na puszystą masę (ubijamy ok. 5 minut). Następnie dodajemy olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz jogurt

Zasmakuj Kuchni
SOS A'LA TZATZIKI Z CUKINI I IMBIRU DO RYB I MIĘS Z GRILLA 148

Bardzo wyrazisty sos a' la tzatziki na bazie cukini i imbiru,bardzo orzeźwiający.Polecam do ryb i mięs grillowanych.  1 jogurt typu greckiego 0.5 małej startej na tarce że skórką cukini 0.5 cm.startego na tarce imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy Odrobina soku z cytryny Sól i świeżo zmielony pieprz ***************************************** Startą cukinię lekko solimy i odstawiamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka śledziowa warstwowa 278

filety śledziowe marynowane w occie (ilość zależy od Waszych upodobań, na tę porcję użyłam 3 podwójnych filetów) pół białej cebuli 2 ziemniaki 3 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 1 duże słodkie jabłka 2 małe gotowane buraki (można kupić gotowe buraki ugotowane) pół czerwonej cebuli 50 g  suszonej żurawiny 1 łyżka oliwy z oliwek ok.1 dużej łyżki

Z Kuchni Do Kuchni
Surówka z pora, marchewki i jabłek 166

przegryzły. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi spora porcja surówki. Zamiast 3 - 4 łyżek majonezu, można dodać kwaśną, gęstą śmietanę 18% lub gęsty jogurt naturalny lub jogurt grecki w proporcji 1:1 (np. 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu). Pokrojonego pora można ułożyć na sicie i sparzyć wrzątkiem, wówczas surówka będzie łagodniejsza w smaku. Smak surówki można

Gospodyni Miejska
Sałatka do Wędlin z Buraczkami, Ogórkami i Jabłkami 189

groszku około 400 g ogórków kiszonych 150 g sera żółtego około 400 g jabłek winnych 1 duża cebula (około 150 g) 3-4 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka soku z cytryny duża szczypta tymianku do smaku sól, pieprz Link do filmu z przepisem na: Sałatkę z buraczkami do wędlin Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kostkę

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto jogurtowo-orzechowe z truskawkami 209

delikatne, puszyste (i łatwe w przygotowaniu) - musicie je przygotować w domu i opowiedzieć jak było! Jak smakowało? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 150 g jogurtu naturalnego Bakoma albo greckiego (bo są gęste) 3 jaja (użyłam rozmiar L) 3/4 szklanki oleju 0,5 szklanki cukru - ciasto nie jest zbyt słodkie, jeśli chcecie dodajcie więcej, nawet cukru trzcinowego 1 łyżka

Zasmakuj Kuchni
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 192

książki? Uwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza

Ugotowane pozamiatane