Shakskouką toczy boje o miejsce nr w rankingu na najlepsze śniadanie :D SKŁADNIKI (ilość według uznania): domowa granola z tego przepisu jogurt naturalny (najlepiej gęsty) lub grecki truskawki świeże lub mrożone + borówki (lub inne ulubione owoce) do posłodzenia: np. miód, syrop z agawy, brązowy cukier WYKONANIE: Do wersji z musem owocowym: zmiksuj truskawki (mrożone, wcześniej odmróź
Słodko-Słony Świat Ilonymałe banany 100 ml mleka 200 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do pieczenia posiekane orzechy włoskie jagody sos jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cyryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dycz bez do datku cukru :) Spróbujcie koniecznie :) Skła dniki (2 porcje): 2 duże sło dkie jabłka 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 4 łyżki białego sera półtłustego 3 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki suszonych płatków żurawiny 1/2 łyżki płatków mig dałowych 2 łyżeczki mio du 1/2 łyżeczki cynamonu 8 goź d zików Przygotowanie: Jabłka myjemy. Obcinamy "wieczko" na wysokości
ChilliJemywiosenny dodatek do dań na ciepło i kanapek – mus z buraków. Do przygotowania musu potrzebujemy: 4 średnie buraki 2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Pomarańcza Sok z cytryny Jogurt grecki Orzechy laskowe Natka pietruszki Sól Pieprz Umyta i osuszone buraki zawijamy każdy osobno w folię aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopniu piekarniku przez godzinę. Po wystudzeniu obieramy. Czosnek pozbawiamy
MarcinChefdnak go nie zniechęcił, a wręcz przeciwnie. Szybko zniknęła z miseczki :) Spróbujcie :) Skła dniki: 1 śre dnia cukinia 1 czerwona cebula 1 jabłko 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, suszona bazylia kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Cukinię dokła dnie myjemy (nie obieramy ze skórki) i ścieramy wraz z obranym jabłkiem na tarce
ChilliJemyuznawany jest za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Składniki: 200 g płatków owsianych górskich 2 jajka około 300 ml mleka 1/2 łyżeczki do pieczenia 1/2 łyżeczki soli szczypta cynamonu jogurt grecki konfitura z wiśni - domowa Przygotowanie: zmiksuj płatki owsiane na pył, wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia mąkę z płatków owsianych wymieszaj z żółtkami i mlekiem. Dodaj mleka tyle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!potrzeby schładzania w lodówce. Polecam! Składniki na spód: mąka owsiana - 70 g masło - 40 g Składniki na masę serową: 650 g sera 3x mielonego 200 g jogurtu greckiego 150 g ksylitolu/cukru 2 jajka 1 budyń waniliowy 100 g groszków czekoladowych (u mnie 150 g, ciut za dużo) dodatkowo: 80 g gorzkiej czekolady
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeżeli takiej ryby po grecku nie znacie, koniecznie spróbujcie. Ananas oraz curry nadają jej lekko orientalnego smaku. Niezastąpiona na wszelkie uroczystości, może być podawana zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 1 kg filetów z morszczuka olej Panierka: 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz Sos: 1 szkl. bulionu
Cukiernia Pychotkibabek, co to bez kubka herbaty ani rusz. Im starsza, tym wilgotniejsza. Składniki: 250 g mąki pszennej 4 jaja L 150 g cukru/ksylitolu 150 ml oleju 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Składniki na polewę: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki jajeczka-migdałki do dekoracji Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko na Wielkanoc. To prawdziwy klasyk, a przepis stary jak świat. Jajka możesz faszerować czym dusza zapragnie, dziś skorupki jajek faszerowane jajkami! Składniki: 5 jajek 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz zielenina 2 łyżki masła ghee bułka tarta Przygotowanie: jajka ugotować na twardo (10 minut), ostudzić, nie obierać przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół, uważając by nie uszkodzić skorupek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dużych ogórków czosnkowo – koperkowych (polecam te z Ogródka Dziadunia - klik ) 2 pęczki szczypiorku 200 gramów zielonego groszku 150 gramów pieczarek marynowanych 300 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżka stołowa majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 ząbek czosnku pieprz, sól, cukier do smaku Wykonanie: Ogórki i pieczarki pokrój w drobną kosteczkę. Groszek odsącz na sitku
Garniec Magaliemoja ulubiona sałatka. Najbardziej lubiłam słodki smak ananasa. Składniki : puszka fasoli czerwonej 125 g sera żółtego 4-5 plastrów ananasa z puszki 1/3 białej części pora 4 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki soku z ananasa 1/2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej szczypta suszonej papryki ostrej Wykonanie: Fasolę odsączyć, włożyć do miski. Ser żółty pokroić w drobną kostkę. Ananasa pokroić
Niebieski kubek z kawapieczenia, przekładamy masę ziemniaczaną i wstawiamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy go do 170*C i pieczemy przez 100 minut od momentu nagrzania. Babkę podajemy na ciepło z jogurtem greckim, ale najlepsza jest następnego dnia - pocięta na kawałki i podsmażona na patelni. Na zdjęciach: talerz duży ozdobny - Pepco
Gotowanie i blogowaniePrzepis na grecką moussakę (musaka) był już na blogu, jednak z powodu niezbyt satysfakcjonujących mnie zdjęć musiałam go usunąć i wiedziałam, że pojawi się na mojej liście rzeczy do przygotowanie, to danie, ponownie. W tym czasie zdążyłam kilkukrotnie odwiedzić miejsca w których podawano powyższą zapiekankę. To doświadczenie pomogło mi zweryfikować wcześniejsze błędy w jej wykonaniu i dokonać nowego przepisu, udanego
Mango PapajaWszystkim znana sałatka grecka. Oryginalnie podawana jest z plastrem sera na wierzchu. Składniki 3 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 15 sztuk czarnych oliwek 200 g sera feta 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego natka pietruszki pieprz oregano suszone Przygotowanie Pomidory po umyciu i osuszeniu pokroiłem w ósemki, obranego ogórka w pół
R'n'G Kitchen