grecka - 3959 przepisów (strona:70/264)

Rosti buraczane z sosem chrzanowym i "Pokolenie IKEA" 182

Składniki (na 5-6 placków): Placki   ok. 500 g dużych ziemniaków ok. 250 g buraków 2 ząbki czosnku sól pieprz mielony olej do smażenia Sos 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki chrzanu szczypiorek Ziemniaki wyszorować i umyć. Ziemniaki włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotować, posolić, zmniejszyć moc palnika i gotować 12 minut. Ziemniaki odcedzić i zostawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak z sałatką z kaszy bulgur i tzatzykami 197

piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziela angielskiego pieprz 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki oliwa z oliwek Tzatzyki 2 ogórki  4 ząbki czosnku 200 g jogurtu greckiego koperek pieprz sól Sałatka 1 szklanka kaszy bulgur 1 czerwona papryka 3 cebulki dymki 1 szklana mrożonego groszku koperek 100 g sera koziego lub feta Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka układamy

Słodki Kompromis
Placki ziemniaczane z fenkułem 206

placuszki..Do placków podałam chrzanowy dip. Polecam, przepis koniecznie do przetestowania! Składniki: 400 g ziemniaków 1 duży fenkuł 1 jajko 1 łyżka mąki olej do smażenia 150 g jogurtu greckiego op. rzeżuchy 1 łyżeczka cynamonu 3 gwiazdki anyżku sól, pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: fenkuł i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej, wg uznania na dużych lub małych oczkach tarki. Przyprawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Coleslaw i "Prawie siostry" 154

robić według własnego gustu. Pewne jest jedno - ma być go dużo, by kapusta nie była sucha. Składniki : pół białej kapusty marchew duży (400 g) kubek dobrego jogurtu naturalnego lub greckiego 2 łyżki chrzanu łyżeczka soku z cytryny sól  Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą kapustę posypać łyżeczką soli i odstawić na kwadrans. Do kapusty zetrzeć marchew. Jogurt

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto styropian z jagodami 280

www.mgotuje.pl Ciasto styropian to taki oszukany sernik na kruchym cieście. Masa jednak nie zawiera w sobie twarogu tak jak w tradycyjnym serniku tylko jogurt grecki. Ciasto jest lekkie i puszyste urozmaicone pysznymi jagodami. Upieczcie koniecznie, póki trwa sezon na jagody! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ps. Ciasto możecie zrobić również

Marta Gotuje
KOUNOUPIDI KAPAMA czyli KALAFIOR PO GRECKU – kuchnia grecka 212

znajdą się tacy, którzy dziwić będą się na widok cynamonu dodawanego do potrawy z warzyw , ale gwarantuję Wam , że cynamon w potrawach warzywnych lub mięsnych nie jest w kuchni greckiej niczym dziwacznym, a właściwie jest to całkiem powszechny składnik. Świetnie smakuje jako danie główne ze świeżą pitą lub chrupiącą bagietką. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * kalafior – 1 szt * cebula

Ostra na Słodko
Skordalia ze świeżego bobu 138

Grecka skordalia to pasta z czosnku i czerstwego chleba na bazie ziemniaków, migdałów, orzechów włoskich. U mnie dzisiaj na bazie świeżego, pachnącego bobu. Taka skordalia z bobu idealna jest do mięs, warzyw czy kanapek. Ja swojej pasty użyłam także do upieczenia pizzy ale o tym wkrótce. Skordalia ze świeżego bobu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Deser jogurtowy z nutellą i truskawkami 150

nutelli to już prawdziwy, aksamitny krem - i poezja smaku. Orzechowa słodycz z truskawkami i borówką amerykańską, to musisz koniecznie wypróbować! Polecam! Składniki na 3 porcje: 500 g jogurtu greckiego 2 łyżki nutelli z przepisu tutaj 3 łyżki ksylitolu/cukru wanilia (u mnie z młynka) ciasteczka sezonowe owoce: truskawki i borówka Wykonanie: jogurt rozłóż do 2 miseczek. Zawartość pierwszej miseczki wymieszaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Musaka 122

Zapiekanka z warzyw z dodatkiem mielonego mięsa to sztandarowe danie kuchni greckiej. Najlepiej użyć mielonego mięsa jagnięcego, o które u nas trudno, ale z powodzeniem można je zastąpić mięsem wołowo-wieprzowym.  Składniki 1,5 kg niedużych bakłażanów 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 6 dużych dojrzałych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka

R'n'G Kitchen
Mango lassi 167

owoców świata. Obecność mangiferyny o silnym działaniu antyoksydacyjnym czyni z mango owoc niezwykle pożądany w zdrowej diecie. Składniki na 2 porcje: 1 dojrzały owoc mango 150-200 ml jogurtu greckiego 150-200 ml wody mineralnej szczypta kardamonu Wykonanie: z mango odkroić 2 grube plastry prowadząc nóż przy pestce. Miąższ pokroić w kostkę, następnie wywinąć go i odkrawać kostki mango wprost

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser na śniadanie? 190

przygotowanie i mykam do kuchni. Miłego dzionka :) SKŁADNIKI: 1 mały banan odrobina gorzkiej czekolady 2 łyżki płaskie płatków jaglanych 1 płaska łyżka płatków kukurydzianych bez glutenu 2 łyżki jogurtu greckiego PRZYGOTOWANIE:    Na dól miski daj płatki jaglane. Pokrój banana w kostkę. Ułóż go tak aby zostawić z boku miejsce na jogurt. Daj jogurt.  Banana posyp płatkami kukurydzianymi

Misz-masz by Domi
Jajka w sosie rzodkiewkowym 203

zimno – jajka w sosie z rzodkiewką i groszkiem. Składniki: 5 jaj pół puszki groszku konserwowego 5-6 rzodkiewek 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżeczki chrzanu tartego 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz. Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i przekrawamy na pół. Rzodkiewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar wody

e-PrzepisyKulinarne
Sernik jogurtowy z kiwi. Super fit. 160

spód: 150 g płatków owsianych 50 g mielonych orzechów laskowych 50 g masła 2 łyżki ksylitolu/cukru Składniki na masę serową: 650 g sera 3x mielonego 500 g jogurtu greckiego, po odcieknięciu 400 g 3 jaja M 200 g ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej dodatkowo: 3 kiwi 1/2 op. Tortenguss Wykonanie:  płatki owsiane zmielić w blenderze kielichowym do żądanej konsystencji

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czosnkowe fileciki z serem halloumi 195

stron do zarumienienia. Podajemy z pestkami granatu, świeżym groszkiem i sosem balsamicznym. Smacznego! Ser halloumi dostaniecie w dobrych sklepach spożywczych. Jest również dostępny w czasie tematycznego tygodnia kuchni greckiej w jednej z sieci sklepów

MarcinChef
Deser jogurtowy z pestkami granatu 218

znakomity duet i niezła dawka zdrowia w pucharku. Smakuje wybornie, a przygotowanie jogurtowego specjału zajmuje tylko chwilę. Zapraszam na deserek fit! Składniki na 3 porcje: 450 g jogurtu "greckiego" dojrzały granat listki mięty lub melisy miód lub ksylitol do smaku amarettini - opcjonalnie Wykonanie: nałożyć jogurt do salaterki i dobrze ubić. Dodać 3 lyżki ksyliotolu miodu lub cukru rozkroic granat

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!