Jakiś czas temu kupiłam w promocji jogurt naturalny z mascarpone z Piątnicy - pod nazwą milandia.Wkrótce znalazłam na półkach kolejną promocję; jogurt typu greckiego o zawartości 10 % tłuszczu.Postanowiłam je połączyć i upiec eksperymentalnie ciasto, coś podobnego do sernika bez sera lub sernik z jogurtów bałkańskich. Ciasto było udane, dlatego zamieszczam poniżej przepis :)Składniki : jogurt typu greckiego Apetikos
Proste Potrawyedną z najpopularniejszych potraw greckich jest souvlaki. przepisów na nią jest mnóstwo: generalnie jest to potrawa mięsna podawana na talerzu, nadziane na szpaki jak kebab, albo zawinęta w pitę lub miękki chlebek, podobnie jak tortilla. Niektórzy nazywają tę potrawę " greckim hamburgerem" Składniki: chlebek przepis znajdziecie tu 2 piersi z kurczaka 2 pomidory 2 ziemniaki cebula czerwona tzatzyki ( przepis
NaKońcuJęzykaCzym by były specjalności kuchni greckiej bez podstawowego sosu Tzatzyki...W Polsce często modyfikowany na tzw sos czosnkowy...istnieje mnóstwo sposobów na jego przyrządzenie...ja stosuje jeden od wielu lat, poznałam go własnie podczas pracy w Grecji i smakował mi najbardziej... Składniki: 3 łyżki jogurtu typu greckiego 2 łyżki majonezu 1 ogórek 2 ząbki czosnku duże
NaKońcuJęzykaSkładniki: 500 g polędwiczki wieprzowej sól pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 dojrzałe banany, pokrojone w plastry szklanka jogurtu greckiego łyżka mąki kukurydzianej pół łyżeczki curry pół łyżeczki świeżego startego imbiru 2 torebki ryżu Przygotowanie: Umytą i osuszoną polędwiczkę pokroiłam w plastry o grubości około 2 cm. Posypałam każdy kawałek solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlałam(...)Usmażyłam plastry polędwiczki na złoto z obu stron (około 10 minut). Zdjęłam mięso z patelni. Na tłuszcz, na którym smażyłam mięso wrzuciłam banany i smażyłam około 2 minut. Jogurt grecki wymieszałam z mąką i zagotowałam, aż sos zgęstniał. Doprawiłam go solą, pieprzem, curry i imbirem. Przed podaniem do sosu wrzuciłam mięso i banany wraz z tłuszczem z patelni i podgrzałam
Kulinarny Pamiętnikdojrzałe pomidory 6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy 0,5 dużej cebuli 1 mini papryczka chili (lub 1/4 zwykłej) 1 łyżeczka miodu sól (w moim przypadku himalajska) opcjonalnie: jogurt grecki, kilka listków świeżej bazyli 1. Paprykę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut. 2. Do papryki dodajemy całe pomidory. Pieczemy kolejne 20 minut. 3. Do piekarnika dorzucamy(...)wrzucamy do garnka razem z wcześniej przygotowaną cebulką. 6. Całość blendujemy na gładką masę, solimy do smaku. 7. Przed podaniem mocno podgrzewamy. 8. Krem możemy serwować z odrobiną jogurtu greckiego i świeżą bazylią. Smacznego
kuchnia do kwadratukostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa.Cukinię kroimy w cienkie plastry, pomidorki - na połówki.Nadziewamy na patyki do szaszłyków, skrapiamy oliwą i grillujemy.Podajemy z sosem z greckiego jogurtu, do którego dodajemy posiekaną dymkę i trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Do tego polecam brązowy ryż pomieszany z curry. PROSTE, A JAKIE PYSZNE
Moje Kuchenne Rewelacjerobię jej na przekór i staram się choćby na chwilę w ponurej kuchni ożywić panujący nastrój i natchnąć ją promieniami słońca, przywołując wspomnienie pysznego lata. Dzisiaj zapraszam na pyszne greckie wakacje - jak Grecja to albo owoce morza, albo koźlęcina, albo jagnięcina. Zdecydowałem się na tę ostatnią, którą przygotowałem z pieczonymi ziemniakami, ciekawą wariacją na temat sosu tzatziki i sałatką
Wyprawy kulinarneprostu miałam kilka świeżych fig, nalewkę z czarnego bzu i wielką ochotę na coś słodkiego.Dla mnie osobiście było nieco za słodko - polecam podać z łyżką zimnego jogurtu greckiego i rozkruszonymi orzechami. Taki zestaw świetnie się harmonizuje, jogurt zmniejsza słodycz i nadaje orzeźwiającego wrażenia.Najlepiej smakuje na ciepło. Kontrast pomiędzy gorącymi owocami a zimnym jogurtem... Bardzo przyjemny efekt!Tak, miało(...)łasny;/ dla 2 osób 6 dojrzałych fig 3-4 łyżki cukru demerara 2-3 łyżki wody 30ml nalewki z czarnego bzu (alkohol dowolny) do podania: zimny jogurt grecki pokruszone orzechy włoskie Figom odcinam ogonki i przekrawam je na pół. Na patelni rozpuszczam cukier z odrobiną wody. Kiedy całość zacznie wrzeć i bulgotać, układam figi miąższem w stronę patelni
W kuchni Karmel-itkidań z grilla) i pieczywa. Doskonale też pasuje jako samodzielny dodatek do rozmaitych potraw w formie dipa np. do pizzy, tortilli, czy zapiekanek. Składniki: 1 ogórek długi Jogurt grecki chudy Jeden ząbek czosnku Sól, pieprz Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odkładamy na chwilkę. Po tym czasie odciskamy ogórki z soku. Dodajemy(...)jogurtu greckiego, doprawiamy solą i pieprzem, a całość mieszamy. Zostawiamy na chwilkę by się „przegryzło
Kolizje Smakówwiem jak Wy, ale ja po grzeszkach długiego weekendu staram się stawiać na jakieś niskokaloryczne przekaski. ;-) Stąd dzisiejszy przepis. Jabłka pieczone wypełnione pianką bananową na bazie jogurtu naturalnego, lub greckiego. Nie ma tu nawet grama białego cukru, a jedno jabłko ma ok. 140 zdrowych kalorii. :-) Całość wychodzi niezbyt słodka, więc to dobry przepis dla osób ceniących delikatne przekąski(...)się błyskawicznie- nie dłużej niż 10 minut, nie licząc czasu pieczenia. Przepis na 4 średniej wielkości jabłka. Składniki: 4 średnie jabłka 1 mały banan lub pół dużego 100g jogurtu greckiego lub naturalnego (gęstego) 1 średnie jajko 30g suszonej żurawiny opcjonalnie: łyżeczka miodu, cynamon itp. Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, jajko, żurawinę i mieszamy (możemy też dodać troche cynamonu). Od jabłek
kuchnia do kwadratuKalispera! ... czyli "dobry wieczór" po grecku:) W niedzielę wróciłam z urlopu na greckiej wyspie Kos i powoli wracam do szarej rzeczywistości. Przywiozłam ze sobą dużo zdjęć i kilka ciekawych pamiątek kulinarnych. Wkrótce (pewnie w przyszłym tygodniu) przygotuję dla was fotorelację z wyjazdu i wskazówki dla chcących odwiedzić wyspę Hipokratesa. Dziś przygotowałam dla was oryginalny przepis na danie z makaronu, którego
Chilli Czosnek i Oliwaspróbować sosu Pindżur (wersja ajwaru z dodatkiem świeżych pomidorów). Kupiłam też przyprawę czubrica, aby dodać swoim potrawom bułgarskiego ducha (podobno jest super do dań tłustych, pomaga je trawić).Produkty greckie - Mimo, że targi skupiały się na produktach regionalnych z Polski, kilka stoisk oferowało ekologiczne produkty z Grecji czy Hiszpanii, np. ekologiczne oliwy. My zatrzymaliśmy się przy stoisku z produktami(...)klimatyczno-glebowe. Charakteryzuje się wielkimi nasionami, cienką skórką i kremowym delikatnym miąższem. Posiada certyfikat Chroniona Nawa Pochodzenia. To się nazywa fasola gigantes. Mogłabym nawet stwierdzić, że jest większa od greckiej kuzynki ;) Cydr 7 Sadów - pierwszy polski cydr, który naprawdę mi smakował. Cydr jest coraz popularniejszy i dostępny w wielu sklepach czy pubach - ale zazwyczaj jest dla mnie za słodki
Chilli Czosnek i Oliwawww.tulumba.com Jak obchodzić się z ciastem filo? Filo (zwane również phyllo) to ciasto w formie cieniutkich arkuszy, które mi przypominają skrawki cienkiego materiału lub chusteczki. Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa φύλλο oznaczającego liść. Arkusze ciasta smaruje się roztopionym masłem lub olejem i układa po kilka, dzięki czemu w gotowym wypieku uzyskujemy oddzielające się płatki ciasta. Dlatego też(...)filo. Filo występuje w formie dużych arkuszy pakowanych w rulony po 10 czy więcej sztuk. Można je spotkać w formie świeżej lub mrożonej, w delikatesach oraz sklepach z produktami greckimi i arabskimi. Ja swoje ciasto kupiłam w Almie w formie zamrożonej (tak więc szukajcie w dziale mrożonek), zaś świeże widziałam w sklepie arabskie.pl. Do przygotowania tego przepisu wystarczy jedno opakowanie
Chilli Czosnek i Oliwadzisiejsze danie sprawdzi się w taką pogodę. Po ostatnich kuchennych eksperymentach z botwinką i szczawiem zostało mi w lodówce trochę zielonych liści do wykorzystania. Postanowiłam przerobić je na sławne greckie "zielone ciasto" pites (z ang. green pie), o którym myślałam od czasu mojego majowego posta o horcie (dzikiej zieleninie). Upiekłam więc hortopitę , czyli taką jakby tartę z ciasta filo(...)fety. Ciasto jest bardzo lekkie i można je jeść na zimno- czyli na upał jak znalazł:) Kilka słów o pites , "zielonych ciastach" Zielone ciasta "pites" to ważny element greckiej tradycji kulinarnej . Szczególnie chętnie je się je na Krecie. Zazwyczaj do ich przygotowania wykorzystuje się rosnącą powszechnie w Grecji dziką zieleninę , czyli hortę - stąd nazwa hortopita. Ale szpinak czy burak liściowy
Chilli Czosnek i Oliwaszkl.cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 7 żółtek 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jogurtowe 7 białek 1 szkl.cukru 3 budynie śmietankowe 3 duże jogurty greckie Składniki na ciasto zagnieść.Podzielić na dwie części-jedną większą, drugą mniejszą.Większą część schłodzić w lodówce, a mniejszą w zamrażarce. Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać budynie(...)koniec dodać jogurty greckie i delikatnie wymieszać.Większą cześć ciasta wyłożyć na blaszkę [ można lekko podpiec i wystudzić - ja tak zrobiłam].Na wyłożone, wystudzone ciasto wylać masę jogurtową i zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta.Ciasto piec około 55-60 minut w 180 stopni..Upieczone ciasto wystudzić
Moje domowe kucharzenie