grecka - 3959 przepisów (strona:120/264)

Smak wyspy Chios 115

Fajnie jest coś dostawać w stylu "2 w 1". Tak też było z wycieczką do Grecji, a właściwie na grecką wyspę Chios (położona raptem 8 km na zachód od wybrzeży Turcji). Będąc już w Turcji błędem byłoby nie popłynąć promem do kraju Zorby. Wyspa Chios słynie m.in. z flaków wieprzowych, podobnych do polskich

Right Behind The Kitchen
Eger - miasto winem płynące 168

białą fasolą w ostrym sosie paprykowym. Brakuje czegoś, co przełamałoby ten monotonny kolor no ale cóż. Prawdziwą furorę zrobiły pierożki z płynnym, białym serem - rewelacja. Ciasto podobne do greckiego filo, aczkolwiek bardziej zwarte (pewnie dlatego, że pierożki te były smażone na głębokim oleju). Czas na wieczorne wyjście do winnic czyli do Doliny Pięknej Panny. Standardowo rozpoczynam swą podróż od winnicy

Right Behind The Kitchen
Placuszki z cukinii i marchewki ze słonecznikiem 152

ziemniak 1 marchewka 5 czubatych łyżek słonecznika 2 jajka 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej mała cebula sól do smaku oliwa z oliwek do smażenia Dip jogurtowo-paprykowy: 3/4 szklanki jogurtu greckiego ostra papryka do smaku Przygotowanie (15 minut): - cukinie, ziemniak, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać jajko, mąkę, sól i słonecznik. Wymieszać i spróbować czy wystarczająco słone

Pora na pora i pomidora
Placki z dynią i cukinią 126

sosem jogurtowo – ziołowym. 20 min 2 Składniki: 1/2 średniej dyni 1 mała cukinia 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz Sos jogurtowo – ziołowy 1/2 szklanki jogurtu greckiego sól, pieprz, suszona bazylia 1 mały żabek czosnku Wykonanie: Dynę obrać ze skórki. Podzielić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię umyć i zetrzeć również

Ania i Marcin gotują
Jesienne śniadanie 136

zdrowe jesienne śniadanie przygotowane na bazie domowego dyniowego musli. Przepis na musli znajdziecie tutaj . Ja szykuję je w słoiczkach, zakręcam i zabieram do pracy. W wersji luksusowej dodaję jogurt grecki, ale jeśli liczycie kalorie dodajcie zwykły jogurt naturalny. Jesienne śniadanie Czas przygotowania: 10 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 300 g naturalnego jogurtu mała kiść ciemnych winogron ziarenka owocu granatu

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i serem camembert 224

słonecznika Sos*: 6 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego ząbek czosnku 1,5 łyżeczki miodu sól, pieprz  *W wersji oryginalnej zamiast własnoręcznie przygotowanego sosu podany był sos typu greckiego, także to już Wasz decyzja, którą opcję wybierzecie. Mi obie bardzo smakowały ;) Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmażamy ziarna słonecznika

Czerwona Porzeczka
SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA 134

około dwu centymetrowe plastry. Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i  smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka można podawać z sosem typu tzatziki: jogurt grecki,kiszony ogórek,czosnek,koperek,ser feta,pieprz. Składniki miksujemy. Sos idealnie pasuje do pieczonych mięs a także ryb. Smacznego

potrawyregionalne
FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI 128

całości. Farsz można przygotować w zależności od gustów za każdym razem inny. Dzisiaj proponuję: Posiekaną białą kapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam na pół godziny żeby składniki przeszły   smakiem i kapusta zmiękła. W międzyczasie włożyłam do miseczki łyżkę masła, roztartych parę ząbków czosnku, słodką czerwoną

potrawyregionalne
RYBA PO GRECKU 109

Rybę po grecku   można jeść na ciepło lub na zimno. Na co dzień lub od święta. 8 płatów filetów z mintaja usmażyłam na patelni. Można je obtoczyć w mące lub w bułce tartej z jajkiem. Starłam dwie cebule i białą część pora i podsmażyłam na patelni. Dodałam parę ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Na tarce o grubych oczkach

potrawyregionalne
POMIDORY Z FETĄ,JOGURTEM I CZOSNKIEM 394

miseczce rozmieszałam jogurt bałkański , starłam do niego dwa albo więcej ząbków czosnku -w zależności od ilości pomidorów i nałożyłam go na cebulkę. Na wierzch starłam na grubej tarce grecką fetę  i wszystko posypałam świeżym koperkiem. Prawda,że fajne połączenie?  A jak smakuje! Spróbujcie koniecznie. Smacznego

potrawyregionalne
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ KUS KUS 190

grubszą kostkę. Dodałam pokrojone korniszony można również kiszone ogórki, sporo koperku, 2-3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam wszystko z jogurtem greckim i majonezem. SMACZNEGO! Polecam inne rodzaje szaszłyków: GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ

potrawyregionalne
KEBAB Z SALSĄ Z BAKŁAŻANÓW I CZERWONEJ FASOLI 131

sól oregano oliwa Salsa z bakłażana: 1 szt.bakłażanu 1/2 małej cukini puszka czerwonej fasoli czerwona świeża papryka 1 szt.cebuli pasta pomidorowa czosnek sól,pieprz oliwa Składniki sos: jogurt grecki 2-3 szt.ogórka kiszonego 2-3 ząbki czosnku świeży koperek kawałek sera feta Pokroiłam drobno cebulę,paprykę,bakłażana i cukinię. Warzywa podsmażyłam na patelni. Przełożyłam je do garnka,dodałam

potrawyregionalne
SOLA ZE SZPINAKIEM I SOSEM KOPERKOWYM 154

omega-3,jod,selen,witaminę D,wapń i magnez. Proponuję dziś filety z soli z sosem koperkowym ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. Zacznijmy od sosu. W miseczce wymieszałam jogurt grecki i sporo świeżego koperku. Dodałam sól,pieprz i sok z połowy cytryny. W garnku rozmroziłam szpinak. Osobiście wolę i najlepsze są świeże liście szpinaku... ale mamy marzec więc pozostał

potrawyregionalne