pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś z kurczaka. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z karkówką, szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego 400 g pieczonej karkówki (lub innego mięsa) pokrojonego w grubszą kostkę(...)minuty. Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Dodaj szparagi, pieczarki i pomidory i smaż aż szparagi przestaną być surowe ale wciąż chrupiące, przez 3-4 minuty. Dodaj wino i gotuj zdrapując przypieczone drobinki z dna patelni aż odparuje, po czym wmieszaj karkówkę i boczek. Podsmaż aż całość będzie podgrzana. Wmieszaj parmezan, bazylię, mascarpone, makaron i smaż przez kilka minut. Dopraw
karmelowymarzenie ? Konczi: jedno się spełnia - prowadzić kulinarny blog z Magdą, za co jej dziękuję :) Szpileczka: wow Konczi, jakże mi miło!! Moje kulinarne marzenie to po prostu dobrze i smacznie gotować, a cukiernicze to posiadanie małej kawiarenki z kolorowymi babeczkami. 4. Skąd jesteście ? Konczi: z Zabrza Szpileczka: z Zabrza 5. Jesteście amatorami, a może skończyliście szkołę gastronomiczną/cukierniczą ? Opowiedzcie(...)Wasza inspiracja to kto lub co ? Konczi: każde danie ma swoją własną inspirację Szpileczka: nie mam jednej inspiracji 10. Wasz ulubiony składnik w kuchni ? Konczi: hmmm warzywa Szpileczka: makaron, kurczak i warzywa, wszystko razem i z osobna. 11. Chciałbym/Chciałabym ... ? Konczi: realizować swoje marzenia Szpileczka: dużo podróżować NOMINOWANE PRZEZ NAS BLOGI: 1. http://zpamietnikapiekarnika.blox.pl/html 2. http://wesolakuchnia.blogspot.com
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki150 g mięsa mielonego z kurczaka150 g mięsa mielonego wieprzowego1 Fix Spaghetti Napoli Knorr1 cebula czerwona1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki1/2 szklanki kukurydzy z puszki1 papryka
Świat Domowej KuchniW chłodne zimowe wieczory nie ma lepszego dania na rozgrzanie niż zupa. Dzisiejsza propozycja to pyszna zupa kalafiorowa. Aromatyczna, rozgrzewająca i dająca poczucie sytości. W dodatku
Kolizje Smakówbazylii do posypania potrawy przed jedzeniem.) Całość wymieszać w pokrojoną w średnią kostkę piersią z kurczaka. Odstawić na kilka-kilkanaście minut. W rondelku rozgrzać olej i przełożyć zamarynowanego kurczaka. Całość poddusić, dodać mleko kokosowe, wymieszać i udusić do miękkości. Ryż: ok. 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu, 2 łyżki masła, spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, 1/2 cytryny(...)curry. Wszystkie zdjęcia , jakie pojawiły się w poście, zostały zrobione podczas warsztatów moim aparatem lub telefonem :) Mam nadzieję, że choć troszkę poczuliście klimat tych warsztatów i wspólnego gotowania wraz z ludźmi z różnych zakątków świata :) Na koniec tego dnia warsztatów czekała na mnie niespodzianka. Niby spodziewałam się, że coś podobnego może nastąpić, bo dziewczyny wiedziały
Codzienna kuchnia niecodziennaCurry, to potrawa, która często gości na naszym stole. Dzieci najbardziej lubią wersję z kurczakiem, mąż z owocami morza, a ja wegetariańską. Tym razem było po mojemu, czyli bez mięsnej wkładki, co nie znaczy, że mniej smacznie czy niezbyt sycąco. Bakłażanowym curry naprawdę można się najeść, szczególnie gdy poda się je z chlebem pita lub naan, albo z ryżem. Mój(...)dusić na małym ogniu, do czasu aż bakłażan stanie się miękki. Przyprawić do smaku tandoori masala i solą, a jeśli lubicie ostre dania, można też dorzucić trochę świeżego chili. Gotować jeszcze przez kilka minut.Podawać na gorąco z chlebem pita, naan, ryżem, młodymi ziemniakami lub tortillą.Smacznego!Wyliczenia:bakłażan 2,3 złpomidory 2 złcebula 0,6 złczosnek 0,5 złmleko
Obiad za dychęCurry jest szybkim, bardzo aromatycznym, smacznym, zdrowym i różnorodnym daniem kuchni indyjskiej. W curry powinno się znaleźć kilka przypraw, które są podstawą np. kumin (jeera), anyż
Kuchcik gotujeściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – do miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki(...)pełnych łyżeczek pasty miso (ja użyłam jasnej, ciemnej będziecie potrzebować mniej) ½ kostki twardego tofu 2 porcje wybranego makaronu garstka wodorostów kombu 1 gałązka grubego szczypioru z cebulką kilka gotowanych krewetek podprażony jasny sezam do posypania
Karo in the Kitchenbazy do przygotowania leczo zimową porą koniecznie musi znaleźć się w mojej spiżarni. W razie nagłej konieczności wyczarowania obiadu w kwadrans, wystarczy podsmażyć cebulkę z dobrą kiełbasą (lub kurczakiem), wrzucić zawartość słoika, zagotować i już. Jeśli ktoś nie lubi z mięskiem polecam dodać np. duszone pieczarki:) Pysznie, zdrowo i bez konserwantów:) *** Chyba sobie jeden słoik już otworzę(...)wlać wodę i dusić aż pomidory całkiem się rozpadną. Zblendować dokładnie lub przetrzeć przez gęste sito. Dodać do cukinii i papryki. Wszystko przyprawić, zagotować (jeszcze około 10 min gotować). Gorące nakładać do wyparzonych słoików. Przed zakręceniem należy się upewnić czy gwint słoika jest suchy i czysty. Zakręcić słoiki, ale nie do oporu. Pasteryzować 15-20 minut. Wyciągać słoiki, mocno
Maślane ciasteczkoOstatnio wpadłam w kaszowo jaglaną manię ;) Trochę się naczytałam o jej zbawiennych właściwościach ;) Istotną cechą jest to że ODKWASZA organizm ;) W tym tygodniu łączyłam ją
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOkazało się, że nie jedzenie mięsa jest dla mnie całkiem proste . Ponieważ i tak nie jadłam go dotąd zbyt często, moja dieta zmieniła się w niedużym stopniu. Wszystkie obiady gotowałam dla nas wegańskie, ale na pozostałe posiłki mogłam podjeść serka, czy trochę rybki. Za to bardzo podziwiam mojego Męża, dawnego miłośnika kiełbasy, wątróbki i, jak to nazywaliśmy, innych "parszywych mięs(...)prowadzić bloga o kuchni śródziemnomorskiej , jeżeli nie jem mięsa? Uważam, że jak najbardziej. Mięso w tradycji krajów śródziemnomorskich pełni raczej rolę podrzędną. Zgodnie z zasadami klasycznej diety śródziemnomorskiej po kurczaka można sięgać raz w tygodniu, po czerwone mięso jeszcze rzadziej, zatem mój sposób odżywiania oparty na produktach roślinnych uzupełnianych pewną ilością ryb, nabiału i jajek jak najbardziej wpisuje się
Chilli Czosnek i OliwaW okresie zimową bardzo często sięgamy po zupy. Doskonale rozgrzewają i równie idealnie napełniają nasze brzuchy. Ponadto doskonale nadają się do zabrania w plener na wycieczkę
Kolizje SmakówDzisiaj ponownie na talerzu zagościł przepyszny i zdrowy(o czym wspominałam już wiele, wiele razy) łosoś wędzony- tym razem w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu, rukoli i pomidorów
peanutbuttermonsterBardzo łatwy obiad, bardzo mało czasochłonny obiad, bardzo pyszny obiad. Nie potrafisz gotować? Nie przejmuj się ten obiad Ci wyjdzie, oczywiście pod warunkiem, że po wstawieniu produktów do piekarnika nie wyjdziesz z domu ;) Nie wolno Ci wychodzić z domu jak Ci się coś piecze w piekarniku, bo na obiad zleci Ci się cała ekipa strażaków, więc pilnuj swojego obiadu ;) Wracając(...)Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 osoby: 2 udka z kurczaka czosnek niedźwiedzi miód sos triyaki różowa sól himalajska (na co dzień używam wyłącznie takiej) pieprz młotkowany z kolendrą papryka słodka szczypta chili grys przyprawa do kurczaka 1 łyżka oleju
Blondynka GotujeDzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na pysznego kurczaka w niecodziennej dla nas panierce, z dodatkiem sosu warzywnego z curry. Kurczak dla odmiany został upieczony w piekarniku, a chrupkość panierki zawdzięczamy pokruszonym płatkom kukurydzianym. Całość obiadku komponowała się pysznie. Do przygotowania sosu użyłam p asty red curry, któr ą otrzymałyśmy w paczuszce od sklepu kuchnia świata . Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce(...)kroimy w krążki, a marchewkę w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i zarumieniamy, dodajemy cebulę z marchewką i przesmażamy 3 minuty po czym zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 10 minut, dodajemy pastę red curry i dogotowujemy 5 minut. Sos przecieramy przez sito bądź blendujemy. Na talerze nakładamy ryż, przekładamy upieczony filet, dodajemy warzywa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki