gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:291/372)

DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł 293

Domowy sos barbecue jest bardzo intensywny i wyrazisty, ma posmak dymu i jest idealny do grilla czy burgerów. W zależności od kraju i rodzaju panującej tam

Nerds Kitchen
Wątróbki drobiowe z gruszką i czarną porzeczką 288

W zasadzie jest to cały zestaw II Dania. Pikantna wątróbka drobiowa podana z duszonym na bulionie ryżem i połówkami gruszek obgotowanych w syropie i napełnionych kwaskowatą

Buniabaje w kuchni
Moja ulubiona lazania 251

świeżo mielony czarny pieprz, dużo suszonego tymianku Dodatkowo: makaron typu lazania trochę oliwy lub oleju Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy puszczą sok, dodajemy mielonego kurczaka i całość mieszamy bardzo dokładnie. W garnku powinno wytworzyć się trochę bulionu mięsno-warzywnego do którego dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek, koncentrat, drobno posiekany czosnek i przyprawy. Czekamy(...)dodatkiem ok. 2 łyżek oliwy/oleju. Płaty lazanii podgotowujemy ok. 2 min. każdy. Jednak nie wrzucam wszystkich, które zamierzamy użyć na raz do garnka. Wtedy na pewno się posklejają. Gotujemy ok. 4-5 płatów makaronu na raz, a po wyjęciu z wody rozkładamy tak, by się nie posklejały. Prostokątne naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy i wykładamy pierwszą warstwę makaronu. Na nim układamy

Ratunku obiad
KRUPNIK 135

prosta zupka. Krupnik jest dobrym rozwiązaniem gdy nie mamy pomysłu na obiad. Najbardziej znana polska zupa. Zdrowa kasza i warzywa w zupełności wystarczą. Oczywiście jak najbardziej można dodać skrzydełka kurczaka, żołądki czy żeberka. Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie. Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam(...)doskonale zastępuje ziemniaki i jest podstawą wielu polskich potraw. Tyle o właściwościach niedocenianej u nas kaszy. Do garnka wlałam wodę, wrzuciłam ziele angielskie, liście laurowe i suszone grzybki. Jeśli gotujecie zupę na mięsie należy go dodać i gotować przez około 20 minut Pora pokroiłam w cienkie plasterki a cebulę w kostkę. Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych

potrawyregionalne
Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 140

niego trochę uzależniłam... Ajwar to pikantny sos z pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków z warzyw lub chipsów. Domowy ajwar nie jest(...)skórkę, powinna ładnie odchodzić. Wszystkie warzywa wkładamy do malaksera, dodajemy posiekaną chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę mieloną. Miksujemy wszystko razem. Wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy się ajwarowi "pyrkać" powoli przez ok. 20 minut. Teraz warto spróbować i ewentualnie doprawić solą, cukrem lub cytryną. Gorący

Kulinarne Inspiracje
Placki ziemniaczane po Litewsku 359

Placki ziemniaczane po Litewsku Na to danie natknęłam się w malutkim barze , we Wrocławiu . Nie wiem czy jest to oryginalny przepis , czy stworzony na potrzeby baru

Ogrodnik w podróży
Pierogi z feta, szpinakiem i kurczakiem 246

szpinaku lub świeżych liści opakowanie serka feta ( ja użyłam kanapkowego Favita) Skrzydełka najpierw ugotowałam, ostudziłam i oddzieliłam mięso od kości. Szpinak miałam mrożony, więc go podsmażyłam na patelni, dodałam kurczaka – doprawiłam solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i 2 ząbkami czosnku. Farsz przełożyłam do miski, by ostygł. Następnie dodałam opakowanie serka kanapkowego Favita. Całość tylko wymieszałam, nie miksowałam na gładką masę(...)niedużą ilością mąki. Przed lepieniem pierogów zagotowuję wodę z olejem, doprawioną solą. Brzegi wyciętych kółek należy rozpłasczyć w palcach, nałożyć farsz – wystarczy łyżeczka – brzegi skleić. Wrzucam na wrzątek i gotuję około 8 minut od wypłynięcia. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Przekładam na talerz do osuszenia. Po kilku minutach przewracam, by spód pierogów również osuszyć. Smacznego

apetytnapieczenie
Tradycyjna kuchnia polska? Niezupełnie! 401

wejdzie do naszego menu. Chcecie wiedzieć co takiego wymyśliłam? Klopsiki curry w pysznym sosie z podanych składników wyszły 22 spore klopsiki Potrzebujemy: 500 g mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) 1 bułkę kajzerkę 5 plasterków boczku ok. 5 cm świeżego imbiru 3 małe ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, curry, cynamon płatki owsiane(...)Płyn wlewamy na patelnię po klopsikach. Doprawiamy solą, słodką papryką i curry. Jeśli nasze curry jest łagodne, można też dodać odrobinę ostrej papryki lub chilli. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy zrumienione klopsiki i całość dusimy ok 10 min. Podajemy z ryżem lub tak jak ja, z domowymi kopytkami ziemniaczano-marchewkowymi z odrobiną imbiru (na zdjęciach są odsmażone). Takie połączenie

Ratunku obiad
Stroganow 232

tego też powodu zupełnie świadomie piszę tutaj Stroganow, a nie boeuf Stroganow. O ile bowiem nie posuwam się do ekscesów w rodzaju przygotowywania tej potrawy na bazie filetu z kurczaka, to jednak robię ją zwykle z polędwicy wieprzowej, nie zaś cielęcej lub wołowej. Dodatkowo przepis poniżej zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co też nie jest do końca klasyką. Jeśli(...)Mięso oraz cebulę obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez ok. 5 minut. Cebula powinna się zeszklić, ale raczej nie ściemnieć. Mięso z cebulą przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować nasze danie, pozostawiając jednak na patelni sos ze smażenia. Na nim z kolei podsmażamy przez chwilę pieczarki – powinny wchłonąć cały płyn z patelni i lekko się zezłocić. Pieczarki dorzucamy

Kulinarna Pokusa
Udka faszerowane 231

Kurczak trochę już się przejadł, czas na jakieś zmiany. Okazja sama się nadarzyła wraz z akcją Pawła – Farsz Niepodległości 2014. Moje myśli skierowały się ku daniom faszerowanym, bo takie jest założenie tej akcji. Szukałam, szukałam i… znalazłam u Doroty, przepis na udka faszerowane. To było danie, o które mi chodziło – drób, ale inaczej. Przepis podaję za autorką.    Składniki(...)udział wzięli :Ulla z bloga Kuchnia na wzgórzuMateusz Staniszewski – zdjęcie na FBPaweł z bloga Chleby.infoIza z bloga  Smaczna PyzaBożena z bloga  Moje domowe kucharzenieBlue Raven z bloga  Gotuj z Blue RavenLaura z bloga  Cafe babilonFilip Wróblewski – zdjęcie na FBJoanna z bloga  Różowa kuchniaMarta Rosołowska – zdjęcie na FBAnita i… Nie tylko z bloga  Nerds’ KitchenDorota z bloga

mojewypiekiinietylko
Domowy Durum Doner Kebab- oryginalny moczony w mleku 353

Tym razem nic nadzwyczajnego a wszystkim już chyba dobrze znany turecki przysmak Dürüm Döner Kebab, a w zasadzie skoro to turecki przepis to powinna powiedzieć Kebap

Sztuka gotowania w/g Samiry
Duszone ziemniaki z roladą w sosie serowym 192

Ziemniaki z tymiankiem i czosnkiem duszone, dobrze zarumienione do rolady od szynki dodałam i sosem serowym polałam. Szczypiorkiem całość ozdobiłam i rodzinę takim daniem ugościłam.  

Moniki Smakołyki
Skrzydełka Buffalo z frytkami z batatów i śliwkowym sosem BBQ 328

Buffalo Wings miały swój początek w miejscowości Buffalo w stanie Nowy Jork, a dokładniej w Anchor Bar prowadzonym przez Teresę i Franka Bellissimo. Skrzydełka kurczaka w słodko-pikantnym sosie przygotowała Teresa (z tego co akurat miała w lodówce) dla syna i jego kolegów, którzy przyszli z wizytą do baru. Przekąska ta natychmiast stała się hitem i szybko weszła do stałej(...)rondelku rozgrzewamy masło i smażymy na nim przez minutę drobno posiekaną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy śliwki, cukier, miód, sos sojowy, pieprz cayenne i sos pomidorowy. Gotujemy około 15 minut, aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy powidła śliwkowe.Frytki z batatów: Bataty obieramy i kroimy w słupki. Wkładamy do miski, polewamy oliwą i mieszamy aby frytki

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru / Pork chops with caramelized pears and cider sauce 158

Ostatnio na moim blogu zdecydowanie za dużo było kurczaka, gdyż jest to ulubione mięso mojego połówka:). Nadeszła jednak pora na zmianę i dziś proponuję soczyste kotlety schabowe z kostką z karmelizowanymi gruszkami, podane w sosie cydrowym. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam na obiad po zabieganym dniu w pracy. Scroll down for recipe English(...)być surowe w środku przez około 5-10 minut. Wyjmij gruszki wraz z usmażonymi kotletami z patelni. W celu zrobienia sosu, wlej do patelni po smażeniu kotletów cydr i gotuj na dużym ogniu, zdrapując ewentualne przypalone grudki z dna patelni, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Następnie wlej bulion i gotuj, aż ponownie połowa płynu odparuje. Teraz dodaj masło

karmelowy
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 235

się już na blogu. np. minizapiekanki z rybą i warzywami, zimowa sola sauté, nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym, delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem, proste i szybkie, wegetariańskie leczo, zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą. Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który(...)lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zlewamy do niego sok, który puściły podczas smażenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 35-40 min. W tym czasie gotujemy w lekko osolonej wodzie ryż (mój brązowy gotuje się akurat 30 min.) i przygotowujemy leczo. Resztę cukinii i obu papryk kroimy na niewielkie, równe kawałki, np. w paski. Paprykę wrzucamy

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania