gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:292/372)

Gotuj jak Jamie – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. 140

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Gotuj jak Jamie   – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. Jamie Oliver, kto go nie zna :) doskonały brytyjski kucharz, autor programów i książek kulinarnych. Preferuje zdrową, ekologiczną żywność. Prowadzi restaurację „Fifteen” w Londynie. Warto zapoznać się(...)tylko naszemu zdrowiu, ale także portfelowi. Znajdziemy w nim m.in.: tęczową surówkę, racuchy z fety z sezamem, makaron na kaca, pieczone cebule w cieście itp. II – dania z kurczaka. Ten dział na pewno zyska wielką popularność, dowiemy się jak w całości wykorzystać kurczaka niczego nie marnując. Otrzymamy także wskazówki jeśli chodzi o porcjowanie kurczaka. Risotto z kurczakiem i groszkiem, szybki

noteskulinarnyfiga
100 przepisów na Sylwestra 1312

pysznych i pomysłowych przekąsek na Sylwestra i karnawałowe szaleństwo! A co ciekawego znajdziecie w menu? Sałatki z całego świata, koktajle, najlepsze desery, kanapki, które zachwyciły podniebienia podczas mojego gotowania na żywo, dipy i świeże, domowe pieczywo z patelni gotowe w kilka minut! Udanej zabawy w kuchni i na parkiecie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka(...)Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem

Moja smaczna kuchnia
Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek 156

Przez ostatnie dwa tygodnie na moim blogu widniała ankieta dotycząca Waszej ulubionej kuchni. W związku z tym, że większość z Was wybrała kuchnię włoską, dziś na

My Culinary Art
Kura, kura 173

Powodem przerwy w pisaniu bynajmniej  nie było przejście na dietę a raczej fakt, że na naszym zimowym stole pojawiała się często zupa brazylijska czy 

Smaki Brazylii
Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej 237

cytryny- sól wędzona- papryka wędzona- chilli w płatkach- pieprz kolorowy świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż  na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy,  jak przy robieniu faworków. Przekładamy do pojemnika, w którym będą(...)całym bogactwem smaków. Kolejny eksperyment, tym razem grillowy,  uznaję za wyjątkowo udany. Smacznego. Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej biorą udział w konkursie „Grilluj i Gotuj z Charliem”, do którego otrzymałam zaproszenie od organizatorów. Jeśli podoba Wam się moja potrawa bardzo proszę o głosy. Oddanie głosu nie wymaga rejestracji. Za wszystkie oddane głosy z góry dziękuję. Potrawa znajduje

mojewypiekiinietylko
Polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami 294

kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską całość!Zapieczona na kurczaku skórka i przyrumienione ptysie ziemniaczane kuszą nie tylko podniebienie , ale i oczy!Polecam! SKŁADNIKI:MIĘSO:* filet z kurczaka – 2 sztMARYNATA:* sos sojowy ciemny – 2 łyżki* miód – 4 łyżki* czosnek – 2 szt* mąka kukurydziana – 2 łyżki * letnia woda – 2 łyżki* sól(...)minut przed końcem pieczenia mięso odwijamy z folii, aby się zrumieniło.SOS:Szalotki bardzo drobno kroimy. Złocimy na oleju rzepakowym na głębokiej patelni.Dolewamy wino musujące i słodką śmietankę.Gotujemy na wolnym ogniu aż zredukujemy ilość płynów mniej więcej o połowę.Powstały sos przecedzamy przez gęste sito, tak by uzyskać aksamitny, gładki sos bez cebulki.Sos doprawiamy sokiem z cytryny i octem

Ostra na Słodko
Nie taka dieta straszna jak ją malują. 300

musi być jedzony codziennie, bo pasta z makreli rewelacyjnie spełnia swoje zadanie; ketchup można zrobić domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej(...)dobre; M. (mój M! człowiek - McDonald's, człowiek - schabowy ociekający tłuszczem) chodzi i mówi - "Od tego nie można schudnąć bo jest za dobre." Minusy: ciągle stoję w kuchni i gotuję - przyznam, że mam już tego dość, nie mniej jeśli dobrze się to zaplanuje można przygotować jadłospis na 2 dni (nawet tak zrobiłam tylko nie wiedzieć czemu M. wyjadał wszystko

Brzuszki Łakomczuszki
Bitwa Na Smaki 138

przeżyciem!   Po zameldowaniu się w hotelu i zapoznaniu wyruszyliśmy do CENTRUM TECHNIKI KULINARNEJ DORAM , gdzie mogliśmy przygotować stanowiska , sprzęt i składniki potrzebne do sobotniego konkursu. Okazało się , że będę gotować w pierwszej turze i już o 10 dnia następnego wkroczę do akcji!    Po zapoznaniu się ze sprzętem , przygotowaniu stanowisk mogliśmy wyruszyć na zwiedzenie Warszawy( co oczywiście wykorzystałam i udałam się(...)luzie jak wcześniej , a na twarzach finalistów widać było zdenerwowanie i powagę.O 10 przystąpiliśmy do działania!Na stanowisku 14 razem z mamą przyrządzałam ” Glazurowane polędwiczki z kurczaka z sosem szampańskim i ziemniaczanymi ptysiami „O ile przygotowanie poszło nam rewelacyjnie , tak zawiódł niestety sprzęt – na początku piekarnik odmówił posłuszeństwa … a potem jeszcze palnik do glazurowania też

Ostra na Słodko
Chata Wędrowca - Wetlina (Bieszczady) 183

opór przed tymi nadpsutymi produktami, na granicach daty przydatności do spożycia zalegających na półkach supermarketów. Hodowanych nie wiadomo gdzie, nie wiadomo przez kogo, w jakich warunkach. O warunkach hodowli kurczaków i jaj nikomu chyba mówić nie trzeba. Jesteśmy jeszcze tym pokoleniem, które pamięta, że kiedyś było inaczej. Niektórzy mają wspomnienia związane z duszną szklarnią pełną zielonych ogórków. Ja takie wspomnienia(...)przypadku tak nie jest, to staje się pewnym drogowskazem, do ludzi, którzy kuchnie traktują podobnie jak my. Jeśli z odwagą wprowadzają swoje deklaracje w życie i dla swoich gości gotują z podobną filozofią to istnieje spora szansa, że jedzenie tam będzie dla nas dużą przyjemnością. Czego i Wam w Waszych podróżach kulinarnych życzę.P.S. Slow food przełożył się na ideę

W kuchni wieczorem
Filet z kurczaka w sosie cebulowo-śmietanowym z natką pietruszki 128

Nie będę ukrywała, że to danie nie należy do najlżejszych...ale za to jakie jest smaczne...idealne na rodzinny leniwy obiad. W towarzystwie ulubionych dodatków 

kawawszklance
Tort Marcinek/ Tort Tysiąca warstw- Roczek Bloga! 484

 Dokładnie rok temu postanowiłam rozpocząć przygodę z blogowaniem :) Czas szybko minął i zaowocowało to wieloma smacznymi potrawami, które możecie znaleźć na moim blogu. Nie mam

Tagebuch po polsku
ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM 271

taki bulion jest jak znalazł. Wystarczy wyjąć go wcześniej z zamrażarki lub rozmrozić w mikrofali. Niezależnie od tego czy jest to rosół z porcji rosołowej, z kury, z kurczaka, z perlicy czy (moje ostatnie odkrycie) z przepiórek przygotowuję go w identyczny sposób. Choć każdy zdecydowanie różni się smakiem, to wszystkie wprost uwielbiamy. Odkąd kiedyś z powodu braku w lodówce selera(...)przy pomocy sita usunąć z powierzchni tworzącą się pianę, tzw. szumowiny (ścięte białko), dodać obrane, pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, wsypać ok.1,5 łyżki soli i doprowadzić do wrzenia. Gotować na malutkim palniku ok.30-40 minut pod przykryciem(u mnie na "1", w garnku o grubym dnie), rosół musi cały czas delikatnie wrzeć. Po tym czasie dosypać ewentualnie jeszcze soli

Smaczne Zdrowe
Feijoada, feijoada, feijoada.... 182

oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę.Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi i skrzydełek kurczaka na zdrowie właścicielom plantacji nie wyszło. A niewolnicy wprost przeciwnie pochłaniając codziennie miskę feijoady uniknęli wszelkich chorób.Jak na wstępie wspomniałam feijoada do pięknych nie należy. Wielu zanim spróbuje patrzy(...)Niestety w Polsce ciężko jest kupić tą część wołu, chyba że mamy znajomego rzeźnika.Bierzemy paprykę zieloną, paprykę czerwoną, 2 cebule, 2 łyżki kuminu.Wszystko miksujemy.Teraz czas na obsmażenie i gotowanie. Potrzebujemy jak największego garnka, którego dno przykrywamy olejem. Czekamy aż olej się rozgrzeje i wkładamy przygotowane wcześniej kawałki mięsa czyli żeberka, uszy, nóżki obtoczone w zmiksowanych warzywach i kuminie

Smaki Brazylii
Moqueca de camarao - brazylijska potrawka z krewetkami 214

Już nie raz na naszym blogu pojawiała się moqueca. Z dorszem, z kurczakiem, z rybą i krewetkami.  moqueca de peixe com camarao moqueca de bacalhau moqueca de bacalhau baiana moqueca de frango Nie było tylko takiej czystej tylko z krewetkami. Duże krewetki to towar i nie tani i nie popularny w naszych sklepach, tak więc okazji długo nie było(...)pół godziny.  Teraz przygotowujemy pirao (opcjonalnie, my obowiązkowo). Ostudzony sos z moqueca przelewamy do rondelka i dodajemy farinha (w sklepach znana pod nazwą gari). Mieszamy łyżką drewnianą i gotujemy na wolnym ogniu. Sygnałem że pirao gotowe jest gdy mikstura zacznie przy zamieszaniu łyżką odklejać się od garnka.  Wszystko serwujemy z ryżem długoziarnistym, "wybełtane

Smaki Brazylii
PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! ) 290

Ostatnią sobotę spędziłam na lepieniu pierogów! Mama już od jakiegoś czasu mnie o nie męczyła, a teraz to ja sama również miałam na nie ochotę. Delikatne

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania