... nawet i w żałobie. Święta zbliżają się wielkimi krokami. Wprawdzie dla mnie są w tym roku zupełnie zbędnym elementem kalendarza i skoro nie ma już z
Kuchnia po mojemuPan kotek był chory i leżał w łóżeczku, I przyszedł kot doktór: Jak się masz koteczku? Źle bardzo... Inspiracja Składniki (około 18 sztuk): około 750g mielonego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCudowne risotto, warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. Nie trwa to może długo, wymaga jedynie troszkę cierpliwości - trzeba pilnować ryżu przez cały czas robienia dania
Stare GaryUwielbiam takie potrawy, gdzie mogę dodać co mi wpadnie pod rękę, miało być bez soczewicy i bez kaszy.No właśnie miało być. Czasami fantazja kulinarna mnie ponosi
pieprzny smaczekNietypowe, ale zarazem niesamowicie smaczne połączenie smaków.Soczysty schab i kwaskowate wiśnie z delikatnym sosie są fantastycznym pomysłem np. na przyjęcia albo rodzinny obiad.Takie nietypowe połączenie
Ostra na Słodkowiecie jestem ogromną wielbicielką szpinaku – zarówno w surowej wersji, jak i tego smażonego czy też w postaci farszów. Krokiety ze szpinakiem … szpinak smażony z czosnkiem, kurczak ze szpinakiem … makaron ze szpinakiem czy też różnego rodzaju zapiekanki goszczą u mnie dość często. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pierogi ze szpinakiem. A raczej ze szpinakiem i fetą(...)siebie” ). Rozwałkowujemy cieniutko i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy ( ja robię to widelcem , Wy śmiało możecie zrobić ozdobną falbankę ). Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i podsmażamy na masełku albo podajemy z wody! Smacznego
Ostra na Słodkobarbecue i przyprawa warzywko.Wątróbkę dokładnie płuczemy zimną wodą i odsączamy na sitku. Do naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy trochę przyprawy barbecue i przyprawy do kurczaka. Na to układamy warstwę wątróbki i ponownie posypujemy przyprawami,polewamy olejem i tak do wyczerpania wątróbki. W czasie, kiedy wątróbka nabiera smaku kroimy marchewkę i czosnek w drobną(...)termoobiegiemna 20 minut i gotowe. Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby, np. z musztardą i chlebem, z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, z chlebem lub frytkami i surówką z białej kapusty,z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd.W każdym zestawieniu smakuje znakomicie. Tak przyprawioną
Maminek kulinarnyMizeria to chyba najbardziej polska surówka, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty. Świetnie orzeźwia w lecie, pysznie smakuje i zimą. Ile domów, tyle sposobów na to
Karo in the KitchenCzy brał ktoś z Was kiedykolwiek udział w wykopkach? U nas organizowane były w podstawówce i bardzo miło je wspominam. Była to
Rozpustne gotowaniesię często kapary, cytrynę, pietruszkę i masło. Jako, że rybę smażymy na maśle, nie dodawałam dodatkowej porcji na końcu. Najpopularniejszym daniem jest włoska cielęcina piccata, w USA można spotkać kurczaka piccata, a ja uważam, że świetnie do tej rzadkiej, kwaśno-słonej polewy pasuje właśnie delikatne mięso ryby. Dorsz zyskał charakteru. Podałam go z rukolą oraz ziemniaczkami hasselback (zrobiłam średniej wielkości(...)każdej strony i zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy bulion (z winem i sokiem z cytryny) – mieszamy łopatką. Powinien intensywnie wrzeć. Dodajemy kapary i szczyptę soli oraz pieprzu. Gotujemy go ok. 3-5 minut, aż połowa płynu odparuje. Na koniec polewamy zalewą ryby i posypujemy pietruszką. Od razu podajemy. Post Piccata z dorsza z kaparami pochodzi z bloga Poezja
Poezja smakupierś z kurczaka z melonem i serem Lazur , Kurczak w jabłkach z rodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie wersja II , Gulasz z kaszą . Karkówka w sosie chrzanowym - przepis: Składniki: steki z karkówki (u mnie 4 szt.) 0,5 l mleka(...)niewielkiej ilości tłuszczu lub podpiec bez tłuszczu na patelni grillowej, by mięso nie było surowe. Do garnka wlać ok. 3 szklanek wody, doprawić łyżką przyprawy typu Vegeta, zagotować. Do gotującej się wody włożyć podsmażone mięso, gotować około godziny, aż mięso będzie miękkie, a część wody odparuje. Przygotować sos beszamelowy. Sos beszamelowy - jak zrobić? Mleko z zielem angielskim i listkami
Moje QulinariaMuszę przyznać, że tak ostatnio rozpowszechniony nurt zdrowego odżywiania zaczyna docierać i do mnie. Nie to, żebym była zagorzałą fanką mało zdrowej żywności, ale
Gotowanie to kochaniejajek czy sosu do roladek mięsnych . Dzisiaj chcę zaproponować roladki z kurczaka z chrzanem, porem, boczkiem i żurawiną duszone w żurawinowym sosie chrzanowym. Składniki: 3 duże filety z kurczaka 100 g wędzonego boczku 50 g suszonej żurawiny sól, pieprz, suszony czosnek i majeranek pół słoiczka chrzanu żurawinowego 1 duży por mąka do obtoczenia roladek 1 łyżka masła, olej(...)rozgrzanym oleju lub sklarowanym maśle. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku i dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać majeranek, chrzan, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne 2-3 minuty. Można również dodać do sosu sparzoną wcześniej żurawinę. Podawać z kaszą lub ryżem i ulubioną surówką
Czerwień i błękitsmaku. Polecam. SKŁADNIKI Na ciasto: ok. 700 g mąki pszennej 60 g. masła 400 ml gorącej wody szczypta soli 3 żółtka Farsz: 2 ćwiartki z kurczaka, 1 kg. kiszonej kapusty 1 średnia cebula 2 łyżki ojeju sól, pieprz, słodka i ostra papryka WYKONANIE Przygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania mięsa oraz(...)kawałku ciasta i szklanką wykrawamy krążki Na środek każdego z nich nakładamy niewielką ilość farszu i zalepiamy dokładnie brzegi, Odkładamy na ściereczkę, a drugą przykrywamy, by nie wyschły. Gotujemy po kilkanaście pierogów w dużej ilości osolonego wrzątku. Po wrzuceniu do garnka mieszamy, by nie przywarły do dna – Od wypłynięcia pierogów na powierzchnię gotujemy ok. 3 min. Podajemy
W kuchennym oknie Ewyostro z grzybowym risotto i brokułami. Przepis, który dziś przedstawimy jest dość prosty i przede wszystkim na każdą kieszeń. Przejdźmy więc do potrzebnych nam składników: Skrzydełka: *6 skrzydełek z kurczaka (dla 2 osób) *łyżeczka pieprzu cayenne *łyżka papryki słodkiej *troszkę świeżej chili (wg uznania) *3 łyżki oleju *ząbek czosnku *sól, pieprz *pół natki pietruszki Risotto: *100g ryżu * bulion warzywny(...)dodajemy resztę masła, jogurt oraz posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Kolejnym krokiem jest ugotowanie wody z dość dużą ilością soli. Gdy się zagotuje wrzucamy małe różyczki brokułów i gotujemy aż będą al dente (max 10 min). W międzyczasie smażymy skrzydełka na mocnym ogniu na oleju w którym się marynowały, aż do uzyskania złocistego koloru. Następnie zmniejszamy gaz do połowy
Wspólne smaki