odmian, można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej. Składniki 1 - 1,5 kg mięsa (wołowina, jagnięcina lub kurczak) pokrojone w kostkę (ok. 2x2cm) 1 litr bulionu z kurczaka lub wołowiny lub wody 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)Zamiast suchej ciecierzycy i soczewicy można w ostateczności użyć soczewicy i ciecierzycy w puszkach, ale dodajemy jej wówczas o połowę więcej i dopiero na około 40 minut przed końcem gotowania. Ciecierzycę zalać zimną wodą i moczyć przez całą noc. Następnie odlać wodę w której się moczyła, opłukać zimną wodą , odcedzić, zalać ponownie wodą i gotować około. 30 minut. Rozgrzać oliwę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajego kultura. Inspiracje płynące ze świata kulinariów stały się podstawą koncepcji spotkań w ramach tej inicjatywy. Sposób podania potrawy i przygotowania stołu jest dla mnie równie ważny co samo gotowanie, dlatego z chęcią przyjęłam zaproszenie. Spotkanie odbyło się 14 marca 2014 roku w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie i już od wejścia wiedziałam, że przyjazd był doskonałą decyzją. Wszystko(...)słodką opieką Krzysztofa Kopcińskiego, szefa cukierni w restauracji Roberta Sowy. Każde stanowisko kusiło, pachniało i inspirowało. Przygotowaliśmy zupę cebulową z brandy i serem gruyer, piersi z kurczaka owinięte pancettą i nadziewane szpinakiem i serem mozzarella, yakitoru z łososia z sałatką z owoców południowych (mój absolutny faworyt) oraz orzechowe bezy z kremem kawowym i sosem z owoców leśnych. Było
KUCHARNIAulubiona książka kucharska? Wszystkie książki Jamiego Olivera. Gdybyś miał(a) okazję poznać tajniki dowolnej kuchni – jaką kuchnię byś wybrał(a)? Kuchnie tajską. Czy pamiętasz jakąś śmieszną przygodę związaną z gotowaniem? Chyba śmiesznej żadnej nie przeżyłamJ Ale miałam kilka stresowych sytuacji, jak na przykład brak prądu 30 minut przed przyjściem gości na obiad wielkanocny (nadmieniam, że mam piekarniki i kuchenkę elektrycznąJ(...)masz dzieci? Jak na razie nie mam.Dlaczego założyłaś bloga? Założył mi go mój małżonek.Twoja ulubiona książka? Wszystkie o wampirachJ Ostatnio również seria „50 twarzy Greya”.Twoje ulubione danie? Kurczak Generała TsoJaka osoba jesteś? Pogodną, energiczną, gadatliwą i otwartą.Co możesz doradzić ludziom aby ich życie było cenniejsze? Cieszyć się każdą chwilą i robić w życiu to co się kocha.Kto
Mania Gotowaniatego ryż lub chlebki naan albo chapati i... gotowe!Soczewicę z tego przepisu, jeśli ktoś nie jest do niej przekonany, można zastąpić spokojnie ciecierzycą lub po prostu piersią z kurczaka. Świetnie też pasowałby tu świeży imbir, bakłażan, cukinia, fasola... na co tylko przyjdzie Wam ochota i co tylko macie w lodówce :)Składniki (na 2 porcje):puszka soczewicy1 pomidorpół czerwonej(...)około 2-3 minutach wsypujemy przyprawy z moździerza, dodajemy pastę curry i jeszcze chwilę smażymy.Do garnka wrzucamy soczewicę wraz z resztą wody z zalewy i pomidora i gotujemy na małym ogniu, aż pomidor się rozpadnie. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki i solą.Podajemy, jak już wcześniej wspomniałam, z ryżem, chlebkami naan lub chapati
Zakręcony Widelec... nawet i w żałobie. Święta zbliżają się wielkimi krokami. Wprawdzie dla mnie są w tym roku zupełnie zbędnym elementem kalendarza i skoro nie ma już z
Kuchnia po mojemuPan kotek był chory i leżał w łóżeczku, I przyszedł kot doktór: Jak się masz koteczku? Źle bardzo... Inspiracja Składniki (około 18 sztuk): około 750g mielonego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCudowne risotto, warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. Nie trwa to może długo, wymaga jedynie troszkę cierpliwości - trzeba pilnować ryżu przez cały czas robienia dania
Stare GaryUwielbiam takie potrawy, gdzie mogę dodać co mi wpadnie pod rękę, miało być bez soczewicy i bez kaszy.No właśnie miało być. Czasami fantazja kulinarna mnie ponosi
pieprzny smaczekNietypowe, ale zarazem niesamowicie smaczne połączenie smaków.Soczysty schab i kwaskowate wiśnie z delikatnym sosie są fantastycznym pomysłem np. na przyjęcia albo rodzinny obiad.Takie nietypowe połączenie
Ostra na Słodkowiecie jestem ogromną wielbicielką szpinaku – zarówno w surowej wersji, jak i tego smażonego czy też w postaci farszów. Krokiety ze szpinakiem … szpinak smażony z czosnkiem, kurczak ze szpinakiem … makaron ze szpinakiem czy też różnego rodzaju zapiekanki goszczą u mnie dość często. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pierogi ze szpinakiem. A raczej ze szpinakiem i fetą(...)siebie” ). Rozwałkowujemy cieniutko i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy ( ja robię to widelcem , Wy śmiało możecie zrobić ozdobną falbankę ). Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i podsmażamy na masełku albo podajemy z wody! Smacznego
Ostra na Słodkobarbecue i przyprawa warzywko.Wątróbkę dokładnie płuczemy zimną wodą i odsączamy na sitku. Do naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy trochę przyprawy barbecue i przyprawy do kurczaka. Na to układamy warstwę wątróbki i ponownie posypujemy przyprawami,polewamy olejem i tak do wyczerpania wątróbki. W czasie, kiedy wątróbka nabiera smaku kroimy marchewkę i czosnek w drobną(...)termoobiegiemna 20 minut i gotowe. Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby, np. z musztardą i chlebem, z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, z chlebem lub frytkami i surówką z białej kapusty,z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd.W każdym zestawieniu smakuje znakomicie. Tak przyprawioną
Maminek kulinarnyMizeria to chyba najbardziej polska surówka, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty. Świetnie orzeźwia w lecie, pysznie smakuje i zimą. Ile domów, tyle sposobów na to
Karo in the KitchenCzy brał ktoś z Was kiedykolwiek udział w wykopkach? U nas organizowane były w podstawówce i bardzo miło je wspominam. Była to
Rozpustne gotowaniesię często kapary, cytrynę, pietruszkę i masło. Jako, że rybę smażymy na maśle, nie dodawałam dodatkowej porcji na końcu. Najpopularniejszym daniem jest włoska cielęcina piccata, w USA można spotkać kurczaka piccata, a ja uważam, że świetnie do tej rzadkiej, kwaśno-słonej polewy pasuje właśnie delikatne mięso ryby. Dorsz zyskał charakteru. Podałam go z rukolą oraz ziemniaczkami hasselback (zrobiłam średniej wielkości(...)każdej strony i zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy bulion (z winem i sokiem z cytryny) – mieszamy łopatką. Powinien intensywnie wrzeć. Dodajemy kapary i szczyptę soli oraz pieprzu. Gotujemy go ok. 3-5 minut, aż połowa płynu odparuje. Na koniec polewamy zalewą ryby i posypujemy pietruszką. Od razu podajemy. Post Piccata z dorsza z kaparami pochodzi z bloga Poezja
Poezja smakupierś z kurczaka z melonem i serem Lazur , Kurczak w jabłkach z rodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie wersja II , Gulasz z kaszą . Karkówka w sosie chrzanowym - przepis: Składniki: steki z karkówki (u mnie 4 szt.) 0,5 l mleka(...)niewielkiej ilości tłuszczu lub podpiec bez tłuszczu na patelni grillowej, by mięso nie było surowe. Do garnka wlać ok. 3 szklanek wody, doprawić łyżką przyprawy typu Vegeta, zagotować. Do gotującej się wody włożyć podsmażone mięso, gotować około godziny, aż mięso będzie miękkie, a część wody odparuje. Przygotować sos beszamelowy. Sos beszamelowy - jak zrobić? Mleko z zielem angielskim i listkami
Moje Qulinaria