indyka Składniki: 8 porcji 1 kg piersi z indyka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku Sos musztardowy 500 ml bulionu z kurczaka 250 ml śmietanki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 łyżki ostrej musztardy ½ łyżeczki prażonej i zgniecionej w moździerzu musztardy szczypiorek do posypania Rozkrój pierś, posól, przypraw pieprzem i ziołami(...)plastry. W między czasie ugotuj sos. W rondelku zrumień mąkę, dodaj masło a następnie gorący bulion energicznie mieszając aby się nie porobiły kluski. Wlej śmietankę, dodaj musztardę i gorczycę. Gotuj sos przez 10 minut. Podaj indyka z musztardowym sosem i na przykłąd ziemniaczanym puree i brukselką
codojedzeniaNiedzielne gotowanie, dzięki uprzejmości firmy Ballarini umiliła mi Patelnia granitowa głęboka Ballarini LUCCA GRANITIUM z dwoma uchwytami. Soczyste mięso w towarzystwie warzyw i ziół, podczas gotowania wypełniło mój dom takim aromatem, że rodzina nie mogła doczekać się efektu końcowego. A ja z przyklejonym nosem do drzwi piekarnika, nadziwić się nie mogłam (no bo tak już(...)Szykuję bowiem dla Was konkurs, w którym nagrodą będzie właśnie takie cudo :) Śledźcie mojego bloga i fejsbukowego fanpejdża ;) A póki co zapraszam na obiad :) SKŁADNIKI: 3 uda z kurczaka 6 średnich ziemniaków 3 pomidory sól pieprz oliwa świeży tymianek i oregano ząbek czosnku rukola sok z cytryny A jak to zrobić: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Pomidory sparzyć i zdjąć
Kuchnia w opałachmnie zdecydowanie za bardzo, ale może komuś innemu będzie ten smak odpowiadać.” Ziołowy filet z kurczaka z kurkami (przepis własny) Składniki dla 2 osób: 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 arkusze Papirusu Winiary z ziołami prowansalskimi 200g kurek 2 ząbki czosnku 100g śmietany kremówki 100ml bulionu drobiowego 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanego świeżego oregano 1 łyżeczka mąki pszennej(...)patelni masło. Wrzuć kurki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Obsmaż. Zdejmij je z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem. Do pozostałego sosu wlej śmietankę i bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 5 minut. Wlej mąkę rozmieszaną z zimną wodą. Ponownie zagotuj sos. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane oregano. Ułóż gotowe filety na półmisku. Rozłóż wokół nich kurki
Wiem co jemNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Beatykurczaka papryka ostra papryka słodka liść laurowy ziele angielskie sól 1 łyżka mąki 2 łyżki ukwaszonej śmietany 18% łyżka oleju bulion Wykonanie:Pierś kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, słodką i ostrą papryką, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok 1h (można przygotować poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na całą noc). Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz(...)Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu. Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną w odrobinie sosu.Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną lub pełnoziarnistym makaronem
Walijskie PichcenieZapraszam już na ostatni przepis na konkurs „Twój sposób na imprezę” z udziałem sosu francuskiego Prymat.składniki:2 garście świeżego szpinaku1 papryka1 mała cukinia30
Monia miesza i gotujepotrawę. W głównej mierze dlatego, że bałam się smaku, co okazało się totalnie przesadzoną reakcją, bo sos jest bardzo smaczny, z mnóstwem aromatów. Potrzebne nam: - 500 g piersi kurczaka - 500 g czekoladowego makaronu - 3 szklanki bulionu - cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 gwiazdki anyżu - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 1 łyżka oliwy - 1/3 szklanki rodzynek - 2 papryczki pepperoni - 15 kropli tabasco(...)posiekaną cebulę, czosnek, papryczki pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w mniejsze kawałki, anyż, goździki, kolendrę i korę cynamonu. Smażyć 5 minut, co jakiś czas mieszając. Podlać szklanką bulionu i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Migdały, arachidy i sezam zmielić i podprażyć przez 2-3 minuty na suchej patelni. Dodać do sosu razem z kolejną szklanką bulionu, cynamonem, rodzynkami
W poszukiwaniu inspiracjidomowy makaron Czasami chcąc podkreślić smak ulubionej potrawy, warto jest zadbać o wyjątkowe dodatki, tak też jest tym razem. Do rosołu ugotowanego na wiejskim kurczaku, warto podać domowy makaron. Przepis jest bardzo prosty i zawsze udany, na każde 100 g maki dodajemy jedno jajko i nic więcej. składniki 200 g mąki 2 jajka sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy(...)rolujemy a później nożem kroimy go na centymetrowe paski ( lub na takie jak lubimy). Pokrojony makaron zostawiamy na ściereczce, lub desce aby obsechł ( około półtorej do dwóch godzin) . Później gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, około 12-15 minut i podajemy na przykład jako dodatek do rosołu
Miód i pieprzkontrastuje z chrupiącymi i soczystymi pestki granatu. Do tego żywo zielone blanszowane warzywa oraz dresing podkręcony anchois. Dla mięsożerców z plastrami gęsi (dobrze smakuje też z kaczką i grillowanym kurczakiem), w wersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu.Czas przygotowania:15 minutPorcje:2 Składniki:1 puszka białej fasoli,1 granat,3 liście jarmużu,10 brukselek,Płatki chili(...)oderwać od nerwów, czubkiem noża wyciąć mini głąby z brukselki a liście rozdzielić, obrać granat, fasolę odsączyć.Jarmuż i brukselkę włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z kostkami lodu, wystudzić, odsączyć na sicie.Warzywa wymieszać z dresingiem, wyłożyć plastry gęsi, posypać pestkami granatu i sporą ilością płatków chili
SzczyptaSmaQroboty z pakowaniem. Spędzę tam najbliższe 4 miesiące i nie mam pojęcia co się będzie działo przez ten czas z blogiem. Na pewno będę regularnie pisać, ale co z gotowaniem? Nie wiem jakie będę miała warunki, słyszałam tylko, że na cały budynek, w którym będę mieszać, czyli na 200 osób, jest tylko jedna kuchnia. Zamierzam ją sobie zarezerwować dla siebie(...)litra bulionu (u mnie drobiowo-warzywny) - 150 ml śmietany 12% - pół łyżeczki cukru - łyżka mąki - sól, pieprz Zacząć od przygotowania bulionu. Ja robiłam na włoszczyźnie i udkach z kurczaka, w ostateczności można użyć kostek rosołowych. Szczaw umyć, odciąć łodygi i suche liście, posiekać. Następnie usmażyć na maśle, aż szczaw straci surowość, po czym przetrzeć przez sitko i dodać do bulionu
Zgrabne Gotowanieakcji gotowanie za głosowanie, po burzliwej walce, mieliście ochotę na zapiekankę. To moje pierwsze podejście do niej w wersji z kaszą, ale muszę przyznać, że bardzo udane, tak więc będę następnym razem kombinować z innymi jej rodzajami. Smakuje świetnie na ciepło, jak i na zimno, dlatego nada się też jako jedzenie na wynos. Natomiast, gdy przygotujecie ją w wersji bezmięsnej(...)ząbki posiekanego czosnku 20 dag pieczarek 4 łyżki kaszy manny 20 dag startego sera żółtego Jedna starta marchewka sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka podwójna pierś z kurczaka – ok 500 g 3 łyżki oleju Opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj. Posól
Fabryka pomysłówinny sposób. Dania chińskie bazują na pięciu fundamentalnych smakach (słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i cierpkim), idealnych proporcjach i specyficznych metodach przyrządzania. Stosuje się szybkie podsmażanie w woku, gotowanie na parze, czy duszenie w sosie. Chińczyków odróżnia też sposób spożywania posiłków. Używają oni najczęściej pałeczek i miseczek, dlatego potrawy są robione na idealnie jeden kęs tak, by nie trzeba było(...)dzięki temu, że Chińczycy bardzo dbają o swoje zdrowie i spokój wewnętrzny. Składniki (dla 2 osób na dwa dni lub dla 4 na jeden dzień): podwójna pierś z kurczaka 2-3 marchewki 1 papryka czerwona 1 cebula 1 por 15 pieczarek 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka
Ekocozy | Naturalnie na co dzieństołu, każdy na swoim miejscu i wspólnie jemy obiad. Ile ja bym dała, aby znów być przy jednym stole z rodziną, usiąść na swoim miejscu i umorusać się pachnącym kurczakiem… Takich wspomnień, takich zapachów jest wiele… …dom pachnący rosołem, świeżą, wykrochmaloną pościelą na sznurze schnącą, stołem na którym nawet chleb ze smalcem pachniał wyjątkowo do tego ściany(...)niestety takich wspomnień nie mam, nie dane mi było jej poznać. Choć przyznam szczerze, że w sferze kulinarnej mama w 100% potrafiła zastąpić babcię. Wypiekała cudownie smaczne wypieki, gotowała wspaniałe – zawsze dwudaniowe obiady i dbała o każdy posiłek. Odnalazłam jednak jeden smak ściśle związany z babcią. Jeden smak, jeden zapach mieszkający w szczelnie zamkniętych słoikach z gumką. W piwnicy
Wędrówki po kuchniNuże, łasuchy! Ile to razy rzuciliście okiem na takie "małe motylki" leżące tuż obok wszelkich partii kurczaka w sklepowej chłodni? Ile to razy zlekceważyliście wspaniałe podroby jak wątróbkę, serca czy tytułowe żołądki drobiowe? No właśnie, te ostatnie są w szczególności lekceważone, zbyt często . Osobiście, w ślad za mamami i babciami, dodaję zarówno żołądki i serca do rosołu, a później przekładam(...)błony łączące żołądki, płuczemy. Zagotowujemy wodę z 2 listkami liścia laurowego i dwoma ziarnami ziela angielskiego łyżeczką soli i dużą porcją pieprzu czarnego (wody tyle aby przykryło żołądki). Do gotującej się wody wrzucamy żołądki. Gotujemy do miękkości - w szybkowarze to ok. 25 minut. Tradycyjną metodą pod przykryciem na małym ogniu zajmie to może nawet ok. 1,5 godziny (pamiętamy
Right Behind The Kitchensosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki czosnku 1 goździk kawałek cynamonu 250ml bulionu z kurczaka 250ml śmietanki kremowej 100ml wina białego, słodkiego 100g masła 2 łyżeczki kaparów 2 łyżeczki mąki 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Wykonanie. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok ,utrzeć(...)mięso ostudzić, sos zlać do miseczki ,a mięso pokroić w plastry, trzymać w cieple. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła ,wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać zimny bulion, gotować chwilę ciągle mieszając. Dodać sos spod pieczeni (ten zlany) ,wlać wino i gotować ,aż wyparuje 1/3 płynu. Posmakować, może trzeba trochę przełamać cukrem ,smak cytrynowo-kwaśny. Ubić śmietankę, dodać
Kulinarny karnet Christopheracyklu: Kuchnia dla zabieganych, kolejna propozycja na szybki i całkiem smaczny obiad:) Potrawka z kurczaka i pieczarek na ryżu z kurkumą Składniki: filet z kurczaka 20 dag pieczarek (lub leśnych grzybów np. maślaków) mały por mały jogurt naturalny sól, pieprz, curry 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 szklanki wody 300 dag ryżu 1/2 łyżeczki kurkumy Filet pokroić(...)zdjęciu z ognia dodac jogurt, wymieszać.Gotową potrawkę podawać z ryżem, ugotowanym w wodzie z niewielką ilością soli i kurkumą dodaną do wody na 5 minut przed końcem gotowania
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała