razem gdzie z Łukaszem przygotowaliśmy filet z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami na makaronie tagliatelle, z sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem Składniki: - 2 filety z kurczaka - 2 suszone pomidory - 2 kawałki fety - 2 listki bazylii - 100 g masła - 1/2 cebuli - 160 g śmietany 18% - 230 g mrożonego kalafiora - 230 g mrożonego brokuła - 6 pomidorków koktajlowych - garść kiełków lucerny(...)foli i wlewamy do nich trochę wody i zamykamy. W drugiej fazie filety pieczemy w temperaturze 140 stopni i przez 20 minut i filety mamy gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i robimy sos. Brokuł i i kalafior gotujemy al dente. Na patelnię wrzucamy masło, roztapiamy i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy
Kuchenne Wariacjełyżka stołowa oleju 2 cebule szalotki 4 ząbki czosnku 3 duże pomidory 2 niewielkie kawałki suszonych pomidorów ( modyfikacja wprowadzona przez Olę ) 125 ml bulionu z kurczaka ( Ola dodała rosól drobiowo - wołowy ) 1,5 łyżki stołowej sosu rybnego 1 mała łyżeczka cukru 2 łyżki siekanego szczypiorku ( Ola dodała gruby szczypior z cebulki dymki ) 1/4 szklanki posiekanego koperku(...)skórki, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę surowe pomidory oraz pokrojone suszone pomidory i smażymy kolejne dwie minuty Dodajemy bulion, przyprawiamy sosem rybnym i cukrem, a następnie gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy usmażoną rybę, posiekany koperek, szczypiorek i kolendrę, podgrzewany jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posypujemy na talerzach pokruszonymi orzeszkami ziemnymi Podajemy z ryżem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZamiast tradycyjnych ziemniaków przygotuj talarki ziemniaczane, rodzinka będzie zachwycona. Ten fantastyczny, chrupiący dodatek może okazać się najlepszym składnikiem drugiego dania, dlatego zrób ich więcej, bo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czosnku kroimy w płatki i układamy na kawałki mięsa, nitki chili kładziemy na wierzch. Odstawiamy mięso na godzinę. Marchewki myjemy, obieramy,kroimy w słupki i przyprawiamy kardamonem. Pierś z kurczaka układamy na 1 poziomie parowaru na folii aluminiowej i włączamy urządzenie na 20 minut. Na 10 minut przed końcem na drugi poziom wrzucamy marchewki, oczywiście również na folii :) Szczypiorek myjemy(...)d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk')); Przeważnie widzicie tylko mój gotowy talerz :) Tym razem możecie zobaczyć jak gotuje razem z Moniką na żywo :) Zachęcam do głosowania i udostępniania dalej :) Dzięki za wszystkie głosy :) Posted by Parowar Faceta on 17 listopada 2015 Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetaoliwą z oliwek. Kurczaka z truskawkami wpisuję na listę najlepszych dań razem z kurczakiem w mozarelli i w ciescie fransuskim :) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na 2 porcje): 2 filety z kurczaka 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek SKŁADNIKI(...)zwykłej. Opiekaj mięso około 4 minuty z każdej strony. SOS: W garnuszku wymieszaj ocet balsamiczny z miodem, oliwą, masłem, solą i pieprzem. Zagotuj całość. Gdy sos zacznie wrzeć gotuj go jeszcze jakieś 3-4 minuty , aby odrobinkę zgęstniał. Dodaj pokrojone na połówki truskawki i gotuj sos jeszcze 2-3 minuty. Gotowe filety rozłóż na talerzu i polej sosem w truskawkami
Słodko-Słony Świat Ilonyporcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka (M) 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej wody lub bulionu sól, pieprz, vegeta, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany 1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości(...)łyżeczki farszu (w zależności od ich wielkości), składać na pół i sklejać brzegi formując je na kształt prostokątów. 6. Byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać można je z dowolnym sosem, z cebulką, ze skwarkami lub po prostu odsmażone, najlepiej z lekką surówką. Wpis dodaję do akcji Wariacje pierogowe
Kto ugości moich gości?ręką w lodówce. Efekt był pyszny i wszyscy zajadali się ze smakiem Składniki: – 200 g makaronu ryżowego – 20 dag szynki wieprzowej; – 1 mała pojedyncza pierś kurczaka; – 3/4 czerwonej papryki; – 1/2 żółtej papryki; – mała garść suszonych grzybów mun; – pół puszki pędów bambusa; – 2 ząbki czosnku; – 1 duża cebula; – 1 duża marchewka(...)pokroić w słupki. Gdy mięso się zrumieni dodać grzyby, paprykę, pędy bambusa oraz marchew. Wszystko smażyć, aż warzywa będą pół miękkie, dodać makaron i podsmażyć. Podlać wodą. Pod goniec gotowania dodać groszek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać w miseczkach posypane szczypiorkiem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions
dom-agi.plprzy garach"...właściwie samo się robi, nie potrzebuje żadnych dodatków, bo można podać z pieczywem. Surówki też nie musimy robić...nic, tylko skosztować :D Składniki 500 g udek z kurczaka 300 g ziemniaków 3-4 marchewki 2 pory (biała część) 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 300 ml bulionu drobiowego sok z cytryny olej(...)posypujemy solą ,mielonym zielem angielskim i pieprzem, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe i dusimy pod przykryciem 35 min. Następnie wlewamy śmietanę, całość dokładnie mieszamy i mocno podgrzewamy (nie gotujemy). Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G Kitchenczuję, że tego lata będę z nimi szaleć :) Może skorpionika? A może polnego konika? Od wyboru do koloru Przypadkowo napotkany targ w Bangkoku. Herbaty, grzyby, ryby, owoce, zioła, kurczaki, słodycze. Jedzeniowy zawrót głowy. Stragan uliczny z suszonymi kalmarami i chyba łososiem... Tajska "włoszczyzna": trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kafir.... Mango? zawsze :) A to co? Kasztany? Ktoś podpowie? Wędzone ryby... Świerze(...)każdej stacji wsiadają sprzedawcy z innymi przysmakami. Tak jak pisałam wcześniej, zjeść można zawsze i wszędzie :) W Polsce jemy orzeszki ziemne w zupełnie innej postaci. W Tajlandii są one gotowane. Mam nadzieję, że dotrwaliście do końca i narobiłam Wam smaka na dania tajskie. Dla niektórych zapewne to nic ciekawego, ale ja zakochałam się w tej kuchni i z pewnością stanę
Jemy Pijemybyła sobota wieczór i najprościej mi było wyciągnąć ją z zamrażalnika :) Zapewniam jednak, że mimo pójścia na łatwiznę mięso wyszło pierwsza klasa. Składniki (dla dwóch osób): 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego ciemnego kilka kropli oliwy szczypta szafranu dla koloru szczypta płatków chili dla pikanterii szczypta suszonej mięty dla kontrastu sól, pieprz Przygotowanie: Umytą(...)kilka minut na każdej stronie. Najlepiej docisnąć ją kilkukrotnie. Patelnię można posmarować olejem - wtedy mięso wychodzi jeszcze bardziej soczyste. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas tym razem z gotowanym ryżem i leczo produkcji Teściowej. Obiad pyszny, szybki, zdrowy i niekłopotliwy. Mięso z patelni grillowej wychodzi aromatyczne i soczyste. Nie jest to dokładnie to co pieczenie na węglu drzewnym, mimo
Kuchnia po mojemupewnie pamiętacie z opowieści na naszym drugim blogu - W pustyni bez puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka - Dinesh nie jada wołowiny, Hafiz i Faiz nie przepadają za kurczakiem, Mariusz lubi naleśniki z serem jogurtowym, a ja jestem wielkim miłośnikiem kuchni polskiej. Co za tym idzie zdarza się nam na jeden obiad przygotowywać cztery różne potrawy, bo każdy chce zjeść(...)multicooker firmy Redmond - i to właśnie on jest głównym bohaterem tego posta. Jest to model RMC-M90 z całkiem przyzwoitą ilością funkcji (45 programów w tym 17 automatycznych). Piecze, gotuje, frytuje, paruje, szkoda tylko, że jeszcze sam nie sprząta :D Ponieważ dostaliśmy też bojowe zadania dopracowania naszych przepisów do tego urządzenia więc w najbliższych dniach możecie się spodziewać wielu wpisów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataporcje: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych brokułów (400 g) 1 cebula oliwa z oliwek sól, pieprz papryka słodka 1 łyżka mąki pszennej Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Do mięsa wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wszystko ze sobą wymieszać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać(...)ewentualnie doprawić. Jeżeli lubicie gęstsze sosy - można go zaciągnąć (w 1/3 szklance zimnej wody rozrobić 1 łyżkę mąki; przygotowaną masę wlać do sosu, wymieszać i kilka minut gotować). Danie podawać z ryżem lub makaronem
UgotowaćPuściłam wodze fantazji i wyszło coś dobrego :) Dzięki firmie SKWORCU miałam możliwość odkrycia smaku czosnku niedźwiedziego. Postanowiłam w pierwszej kolejności stworzyć z niego marynatę
Blondynka Gotuje