Soup ( 9 zł ) - krem z pomidorów udekorowany musem gorgonzola z delikatną nutą brandy Zupa Tom Kha Gai podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - pikantna tajska zupa z kurczakiem na mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej Sałatka Ciepła Koza ( 18 zł ) - mix sałat z ciepłymi grzankami z serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i sosem miodowym vinegrette, posypana prażonymi orzeszkami pinii(...)ogórka i selera naciowego z grillowanymi krewetkami Planka Stek ( 55 zł ) - stek z brazylijskiej wołowiny, serwowany na desce topolowej podawany z pieczonymi ziemniakami, chrupiącym boczkiem, ostrym musem imbirowym i gotowanymi warzywami Planka Stek Sandacz Soffi ( 38,90 zł ) - filet zapiekany w piecu z ziemniakami, musem kalafiorowym, winogronami, prażonymi migdałami i sałatką Sandacz Soffi Tort Bezowy TIFFANY ( porcja
Atlas Smakówsłodkością miodu dzięki czemu mięso jest bardzo delikatne, niezwykle aromatyczne i fajnie chrupiące. Danie jest bardzo oryginalne dzięki połączeniu kilku nut smakowych. Serdecznie polecam ;) Składniki: 8 pałek kurczaka 3 łyżki miodu pieprz do oprószenia sól do oprószenia 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek pół pomarańczy Wykonanie: Miód wymieszać z oliwą, solą(...)bulionu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie sosu: Suszoną żurawinę, wiśnie oraz wyciśnięty sok z pomarańczy przełożyć do garnuszka i zalać przygotowanym wcześniej bulionem. Całość gotować przez około 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie garnuszek zdjąć z ognia i zblendować. Do zblendowanego sosu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i zagotować. Mięso podawać z ciepłym sosem
Krakowskie smaki AniSkładniki: 6 udek z kurczaka 3/4 szklanki oleju 2 łyżki octu lub sok z 1/2 cytryny 1 płaska łyżeczka oregano sól pieprz czarny mielony przyprawa do grilla przyprawa do kurczaka ostra mielona papryka szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/2 kg fasolki szparagowej świeżej lub 1 opakowanie mrożonej 2 łyżki masła Wykonanie: Udka myję, suszę nacieram solą(...)piekę ok 1,5-2 godz. W połowie pieczenie odwracam mięso na drugą stronę.I piekę do zrumienienia skórki. Fasolkę wrzucam do wrzącej wody i gotuję z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Odcedzam i przekładam do salaterki. Masło rozpuszczam na patelni i polewam gotową fasolkę. Na talerzu układam porcję mięsa i fasolkę. Podaję z ziemniakami
Bea(u)ty kitchenPomimo, że lasagne jest wegetariańska zadowoli nie jednego mięsożercę... Na upartego oczywiście można dodać 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę jak już ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa:-) Składniki: 450 g szpinaku (ja wzięłam mrożony brykiet) 500 g pieczarek 2 cebule 2 op. sosu 4 sery 1 op. sosu pieczarkowego 330 ml kwaśnej śmietany 18% 2 pomidory(...)głębokiej patelni (ok. 15 min.). Doprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Do warzyw dodajemy sosy: pieczarkowy i 2 x 4 sery rozrobione w 400 ml wody. Dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, aby sosy zgęstniały). Całość doprawiamy szczypta gałki muszkatołowej i w razie konieczności solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym lub silikonowym układamy warstwowo: sos z warzywami, makaron sos z warzywami
IMPRESJA SMAKUgości bardzo często, prawie na każdej imprezce. Koszt przyzwoity, łatwe przygotowanie, efekt gwarantowany. Goście często myślą, że to ryba, później się dziwią i biorą przepis. 2 podwójne piersi z kurczaka podzielić na kilka części, rozbić ,przyprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oleju. Ciepłe kotlety układać warstwami i zalewać słodko-kwaśną zalewą przygotowaną(...)pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Marchew zetrzeć na drobnej tarce, dodać do cebuli, przesmażyć. Dodać przecier pomidorowy i jeszcze króciutko smażyć, następnie połączyć z gorącą zalewą. Nie gotować. Naczynie z kotlecikami w zalewie pozostawić w lodówce do następnego dnia. Podawać na zimno
Praktyczna plsól, pieprz dodatkowo, do podania jogurt naturalny listki natki z pietruszki do dekoracji czerwona słodka papryka Przygotowanie: W malakserze przygotowujemy farsz na pierogi. Kurczaka, cukinię, obranego ze skóry pomidora i czosnek dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy razem z listkami natki pietruszki. Masę przekładamy do garnka, dusimy na małym ogniu, aż woda odparuje(...)soli, ciasto wyrabiamy starannie i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółka, na środku każdego układamy farsz, zlepiamy - brzegi możemy zmoczyć wodą lub jajkiem - wtedy lepiej się skleją. D o gotującej się wody wrzucamy pierogi, gotujemy, będą gotowe chwilę po tym, jak wypłyną na wierzch, podajemy z kleksem jogurtu i słodką papryką, posypane natką
Moja smaczna kuchniaprzygotowany sos bardzo często wykorzystuję na szybki obiad gdy mam mało czasu . Podsmażam pokrojone piersi z kurczaka i dodaję do sosu, danie podaję do ryżu . Składniki: 3,5 kilograma pomidorów 1 łyżka soli 1 czerwona papryka 2 marchewki Puszka kukurydzy Puszka ananasa 0,5 łyżeczki chili 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki musztardy(...)skórę , pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę, przekładamy do większego garnka, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, musztardę , cukier, mieszamy. Gotujemy wszystko razem przez godzinę. Wlewamy ocet , dodajemy marchewki starte na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrojona w paski. Kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy, ananasa kroimy w paski i dodajemy
Bajeczna Kuchniatarce o grubych oczkach. Cebulę lub pora pokroić w kostkę lub półtalarki. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i zalać do połowy wodą. Dorzucić liście laurowe. Gotować na małym ogniu. Polędwiczkę pokroić na kawałki grubości 1,5 cm i rozpłaszczyć je palcami. Smażyć kawałki na rozgrzanym oleju (1 łyżka wystarczy) na rumiano po obu stronach. Smażąc, posypać(...)polędwiczki z sokiem, który puściły. Gotując całość do miękkości. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podawać z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną. --------- Podobne: Szafranowa potrawka z kasztanami Kurczak po portugalsku Penne z dynią i toy choi
Weekendy w domu i ogrodzieQchnia po prostu Delikatny a zarazem aromatyczny, może stanowić świetną bazę do innych zup :) Składniki: Qchnia po prostu 1 korpus z kurczaka 4 skrzydełka drobiowe 3 litry zimnej wody 4 marchewki 3 pietruszki 1 mały seler 1 mały por 3 listki laurowe około 7 ziarenek ziela angielskiego około 10 ziarenek pieprzu 2 łyżki vegety sól do smaku posiekana natka(...)wywar tylko "mrugał" (jeśli tego dopilnujemy wtedy rosół nam nie zmętnieje). Włoszczyznę w międzyczasie obrać i umyć a następnie dodać do wywaru wraz z przyprawami (oprócz soli). Całość gotować powoli pod przykryciem około 1,5 godziny. Na koniec doprawić solą do smaku. Na talerze nakładamy makaron i dodajemy marchewkę ugotowaną w zupie. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Możemy również dodać
Qchnia po prostuświeżej kukurydzy pięknie się prezentuje na talerzu oraz świetnie smakuje. Gorąco polecam w sezonie na świeże i słodziutkie kolby kukurydzy! Składniki: (4-6 porcji) 5-6 skrzydełek z kurczaka 2 l wody 1 duża pietruszka 2 duże marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 por (biała część) 1/2 łyżeczki soli 4 kolby kukurydzy 2 ząbki czosnku 1 cm świeżego imbiru(...)Gałązki selera umyć, pokroić na trzy części. Umytego pora pokroić na talarki. Razem z selerem dodać do wody ze skrzydełkami. Wsypać 1/2 łyżeczki soli. Zagotować. Przykryć. Zmniejszyć ogień i gotować 1 h – 1 h 20 minut (do miękkości skrzydełek). Kolby kukurydzy obrać z liści i włókien. Umyć. Każdą przekroić nożem na pół (będzie potrzeba trochę siły i dobrego noża
Moja DelicjaSkładniki : filet z kurczaka jajko bułka tarta papryka, cebula, ogórek kiszony sól, pieprz, tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Umyte mięso pokroić wzdłuż na płaty które należy lekko rozbić Paprykę, cebulę pokroić w piórka, cebulę można przesmażyć, by straciła surowiznę Ogórek kroimy w cienkie paski Płat mięsa rozkładamy na desce, lekko solimy, posypujemy pieprzem i układamy przesmażoną cebulę, paprykę i ogórek, ewentualnie(...)roztrzepanym jajku, ponownie w bułce ( można pomóc sobie spinając roladki wykałaczką ) Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron, jeśli dewolaje są dość grube, po usmażeniu podlewamy wodą, przykrywamy i gotujemy chwilę Można dodać do tego resztę cebuli i paprykę, pogotować chwilę razem
Proste Potrawyweekendy mam zwykle trochę więcej czasu na gotowanie i chętnie z tego korzystam. Wolne dni, to także więcej pokus, ale staram się również wtedy nie zapominać o zdrowym odżywianiu. Wychodzi to różnie i czasami wygrywa ochota na jakiś mniej zdrowy smakołyk, jednak przy odrobinie wysiłku można przekształcić niezdrowe danie w całkiem zdrowy, pożywny i smaczny posiłek. Na przykład ostatnio miałam(...)koniecznie chciałabym zjeść. Na wstępnie odrzuciłam bułkę, bo na gotową, hamburgerową nie miałam ochoty, a nie miałam też dość czasu (i ochoty) na pieczenie swojej. Tradycyjną wołowinę zamieniłam na kurczaka, a frytki na pieczone warzywa korzeniowe. Efekt końcowy może i odbiegał od tego, co początkowo chodziło mi po głowie, ale zdał egzamin na piątkę! Da się? Da się! Wyszło pysznie
Ratunku obiadkuchniapepin.blogspot.com/2014/07/sos-sodko-kwasny.html .Wystarczy dodać ryż i pierś w słupki pokrojoną z kurczaka, aby zjeść smaczny obiad w kilka chwil. Składniki(...)obieramy ze skórek i kroimy w większa kostkę. Dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę i dusimy w garnku na wolnym ogniu ok. 1h. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę lub paseczki papryki, odcedzoną kukurydzę oraz brzoskwinie w kawałkach a także pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 30 min, aby papryka zmiękła
w mojej kuchnipulpecikami Będziemy potrzebować: 3 pory 1 bardzo dużą cebulę 50 dag pieczarek 80 dag ziemniaków 8 ząbków czosnku (tak, wiem, sporo ;)) 45 dag mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 ml + łyżkę śmietany 100 g pieczarkowego lub smietankowego serka topionego ok. 2 l bulionu drobiowego przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela(...)słodką paprykę. Całość mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kulki. Masa musi ładnie dać się formować, jeśli jest zbyt kleista, dodajemy więcej bułki tartej. Tak przygotowane pulpeciki wrzucamy do gotującego się bulionu, a po kilku minutach, gdy będą już gotowe (Trudno powiedzieć po jakim czasie pulpeciki są już ugotowane, bo każdy robi je trochę innej wielkości, dlatego najlepiej wyjąć jednego
Ratunku obiadpapryka w proszku olej sól, pieprz, pieprz cayenne majeranek mąka pszenna 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Przygotowanie :Na potrawkę najlepsze jest mięso z udek i przynajmniej połówki piersi kurczaka. Ugotowane mięso z udek obieram i kroję w ok 2 cm kawałki, z piersi kroję w 1 cm talarki a następnie kruszę na takie nie za małe kawałki. W garnku(...)paseczki paprykę i możliwie drobno zsiekane papryczki. Całość podlewam rosołem i duszę. Miernikiem przejścia do kolejnego kroku jest miękkość papryki. Przygotowuję śmietanę, hartuję ją i dodaję do potrawki, chwilę gotuję. W tym czasie przygotowuję mąkę do zagęszczenia - w połowie szklanki wody mieszam 2 łyżki mąki. Tak przygotowaną mąkę wlewam małymi porcjami ciągle mieszając potrawkę.Doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne
Mechanik w kuchniU mnie na obiad Tortilla jest zawsze mile widziana. Młody zawsze zadowolony, ja też, bo mało pracy, a najeść się można ;) Sos jogurtowy czosnkowo-bazyliowny zrobił
Blondynka Gotujeosobną suchą patelnię wsypałam ryż. Podsmażyłam go chwilę. Dodałam wino i czekałam aż wyparuje. Wlewałam po łyżce gorącego bulionu, mieszając co chwilę ryż. Dodałam masło. Gotowałam go na bardzo wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Czynność powtarzałam bo ryż wchłaniał bulion. Gdy był już miękki, delikatny i kremowy ale nie rozgotowany przełożyłam go do grzybów. Chwilę jeszcze(...)smacznego! Jeśli nazbieraliście za dużo grzybów możecie zamrozić uduszone grzybki i przygotować z nich ZUPĘ KREM Z KLUSECZKAMI KŁADZIONYMI Polecam również risotto: RISOTTO Z BAKŁAŻANEM RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI
potrawyregionalneczystym sumieniem go Wam polecam. U mnie w kuchni spełnia wiele ról. Zarówno świetnie smakuje z wędlinami, potrawami z dodatkiem jajek jak i jest składnikiem wielu marynat ( skrzydełka kurczaka są boskie macerowane w tym sosie). Już nie mówię o domowych fast-foodach z którymi wspaniale się komponuje.. Zazwyczaj wykonuję większą porcję sosu i wekuję go w słoiczkach-buteleczkach typu(...)mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody Czosnek i papryczki siekamy - 3 sztuki z ziarenkami + 3 sztuki bez ziarenek. W garnku zagotowujemy wodę, ocet, sól i cukier. Dodajemy papryczki z czosnkiem. Gotujemy ok 15 minut aż kawałki papryczek zrobią się ciężkie od syropu i zaczną opadać na dno. W wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną - zaciągnąć powstały sos. Przelewać do słoiczków i wekować
kawawszklancełyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Oczywiście jak robimy dużo sałatki to sosu możemy więcej zrobić, ważne tylko żeby proporcje były zachowane. Pierś z kurczaka grillujemy. Najlepiej jak akurat mamy rozstawionego takiego zwykłego grilla. Ale pewnie nie mamy. Więc ja mam na przykład takiego domowego elektrycznego grilla, naprawdę fajna rzecz. Byłem dość sceptycznie do tego(...)nikomu :) To znaczy pierś kroimy na plastry i dopiero te plastry grillujemy. Zdejmujemy z grilla, kroimy na części, ale takie raczej dość duże i ciach do miski. W międzyczasie gotujemy makaron, studzimy i do tej samej miski. Orzeszki też do miski. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i lecą w ślad za orzeszkami. Szczypiorek siekamy, fetę też jakoś tam kroimy
Marder&Marder ManufactureSKŁADNIKI: 2 duże piersi z kurczaka 3 czubate łyżki Tandoori Masala 1 czubata łyżka siemienia lnianego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżka utartego imbiru 1 czerwona papryczka chilli 2 szklanki wody Warzywa: marchewka brokuły kalafior fasolka szparagowa szalotka PRZYGOTOWANIE: Piersi kroimy w kostkę i marynujemy na całą noc ( 3 czubate łyżki Tandoori Masala, 1 czubata(...)papryczka chilli). Do głębokiej rozgrzanej patelni przekładamy mięso wraz z całą marynatą. Obsmażamy. Gdy mięso będzie już usmażone dodajemy wodę. Patelnię zakrywamy i dusimy około 30 minut. Pod koniec gotowanie dodajemy warzywa i znowu gotujemy przez jakieś 15-20 minut
ClauditteMissCookingCzosnek – 2 ząbki 7. Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. 2. Na odrobinie oliwy z oliwek smażymy szpinak do momentu aż się rozmrozi. Dodajemy pokrojony czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki oraz ziołami(...)Danie wykładamy na talerz i dekorujemy 1 plastrem szynki. Ta wersja dania jest z szynką prosciutto, ale robiłam identyczne danie z wędzonym łososiem czy kurczakiem. Można wybrać dowolny dodatek, a gwarantuje, że smak wciąż będzie bajeczny
Mój Smak na Życie