wszelkimi dodatkami. Tym razem padło na mieszankę chińską, którą miałam w zamrażarce. Do smaku dorzuciłam jeszcze moją ulubioną czerwona fasolę. Oczywiście można podsmażyć warzywka bez ryżu np. z kurczakiem, i podać ryż na sypko osobno, ale ja lubię dania jednogarnkowe, więc wymieszałam wszystko w jednym garze :)) Szybko, prosto i smacznie :)) i wyjątkowo ... bezmięsnie ;-) Składniki: 2 op. mrożonej mieszanki(...)Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy mieszankę chińską, mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, solimy, pieprzymy, dodajemy obie papryki i podlewamy bulionem. Wsypujemy ryż i gotujemy całość na bardzo małym ogniu, aż cały bulion się wchłonie. Jeśli bulion się wchłonie, a ryż nie będzie jeszcze dostatecznie miękki podlewamy go kolejną porcją bulionu, robimy
Walijskie PichcenieCoraz częściej piekę mięso na kanapki, coraz rzadziej kupuję wędlinę w sklepie.Dobrze mi tak. Domowa wędlina ma same plusy, bo mam większą kontrolę nad tym co
Blondynka GotujeSkładniki: buraki czerwone 1 kg, pałki z kurczaka 8 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 10 sztuk, groszek mrożony 300 gram, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżki, majeranek 2 łyżki, woda 3,5 litra włoszczyznę, nieduże buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka lub zetrzeć w robocie na tarczy(...)grubsze oczka nieduże pałki umyć pod wodą, usunąć ewentualne pióra wszystkie składniki włożyć do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" , szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować z 20 minut, otworzyć jak sam spuści ciśnienie szybka, syta, smaczna zupa...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrzeźnika kupuję różne mięso, porcjuje je i zamrażam, a potem wykorzystuje do przygotowania bulionu.Jakich składników używam dziś:-mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka-5 zielonych pomidorów-4 czerwone papryki-cebula-kapusta włoska-por-liść laurowy-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-sól morska-cukinia-4 marchewki-2 pietruszki-seler -dwa ząbki czosnkuJak przygotować bulion?Opłukane mięso(...)podlać dotychczas ugotowanym bulionem.Paprykę kroimy na paski, skrapiamy oliwą, solimy i grillujemy skórką do dołu, aż delikatnie zbrązowieje.Tak przygotowane pomidory i paprykę wrzucamy do garnka z gotującym się bulionem, solimy do uzyskania pożądanego smaku. Zostawiamy na 20 minut; wyciągamy mięso. Wszystko za pomocą blendera miksujemy.Szynkę - i tutaj dowolność - ja używam parmeńskiej - grillujemy na chrupiące chipsy na patelni
BaRepaskurczaka wrzucić do panierki , aby je wstępnie opanierować.Opanierowanego kurczaka przełożyć do miski i zalać kleiwem, po czym przełożyć go na cedzak, aby pozbyć się nadmiaru płynu.Z cedzaka kurczaka przełożyć do pojemnika z panierką układając jeden przy drugim i zasypać panierką mocno dogniatając.Po 4 minutach jeszcze raz wgnieść panierkę i wyciągnąć na tackę.Smażyć pojedynczo lub po kilka(...)szkl.oleju 5 łyżek cukru 1 łyżka soli liście laurowe. ziele angielskie 3 cebule pokrojone w półksiężyc 1 mały przecier pomidorowy 1 mały ketchup Wszystkie składniki zalewy gotować około 5 minut. Gorące usmażone wkładać do ciepłej zalewy .Najlepsze na drugi dzień
Moje domowe kucharzeniewątróbki ale za to z kilkoma innymi składnikami, które nadają pasztetowi ciekawego charakteru. Przepis na pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem Oddzielić z kurczaka (ok.1 kg) poszczególne partie mięsa - piersi oraz całe nogi od korpusu. Korpus ze skrzydełkami można zamrozić albo od razu nastawić rosół. Ściągamy skórę z piersi i nóżek. Od wewnętrznej strony nogi(...)mleku lub po prostu w zimnym rosole (chleb można zastąpić zwykłą bułką pszenną). Średniej wielkości seler obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy go rosołem (ewentualnie osoloną wodą) i gotujemy do miękkości. Odcedzamy seler i zachowujemy rosół ale już go nie gotujemy - do niego dorzucamy na chwilę 4-5 suszonych pomidorów i czekamy aż zmiękną. Po wyciągnięciu pomidorów dorzucamy sporą garść
Right Behind The KitchenMięsny wtorek Tego typu szaszłyki są charakterystycznym daniem "street food", czyli prostego, szybkiego i poręcznego jedzenia sprzedawanego na ulicach. Uliczne jedzenie jest nieodłącznym elementem wszystkich tajskich
Codzienne GotowanieNaleśniki to świetna przekąska dla tych całkiem małych i dla całkiem bezzębnych .Dla tych ostatnich to niestety jest uzależnione od farszu ale w 80% są przyjazne
Eli GotowanieMłoda kapusta już jest dostępna w sprzedaży....i na początek pyszna zupka.. porcja rosołowa kawałek młodej kapusty marchewka ziemniaki sól,pieprz listek
Moje domowe kucharzeniemiękkości cebuli. Kolej na ryż. Wsypałam go do warzyw i mieszałam przez około 2-3 minuty. Wlałam wino, a gdy wyparowało po około 3 minutach połowę bulionu warzywnego. Ryż gotowałam na małym ogniu cały czas mieszając. Bulion stopniowo wyparowywał a ryż nabierał miękkości. Wlałam ponownie resztę bulionu aż ryż nabrał kleistej konsystencji. Nie powinien się rozgotować, tylko być(...)dokładnie tak aby składniki się połączyły. Można posypać risotto na talerzu natką pietruszki i odrobiną parmezanu. Smacznego! Polecam również: risotto z grzybami leśnymi risotto po mediolańsku risotto z kurczakiem i warzywami w mleczku kokosowym zapiekane bakłażany z risotto i pomidorami
potrawyregionalnebłyskawiczny przepis na zupę chińską. Szybka i smaczna propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Szybko się robi - szybko znika - moja rodzinka bardzo ją polubiła. SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka 350g mrożonej mieszanki chińskiej 1-1,5 l bulionu warzywnego 3-4 łyżki słodkiego sosu chili (u nas 4 i jest moc!) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)pieprzem i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy warzywa i sos sojowy i przesmażamy kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sos chili i ocet ryżowy. Gotujemy razem na małym ogniu około 5 minut, po czym wrzucamy chiński makaron i pozostawiamy jeszcze na 4-5 minut, aż zmięknie. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjetyle, żeby zmieściło się do 3 litrowego garnka)2 średnie marchewki pokrojone w talarki (ok. 1cm)2 czubate łyżki śmietany1 łyżka soku z cytrynypieprz i sóloliwa z oliwekbulion z kurczaka lub warzywopcjonalnie świeża kolendra do dekoracjiSposób przygotowania:Ząbki czosnku, imbir pokrojony na 4 kawałki i cebulę pokrojoną na ćwiartki wrzucamy do małego ręcznego malaksera, zalewamy około 2 łyżkami oliwy(...)Dosypujemy garam masalę i przesmażamy z czosnkiem, imbirem i cebulą.Wsypujemy dynię i marchewkę, zalewamy bulionem tak, by przykrył on warzywa, ale nie więcej niż centymetr ponad nie. Gotujemy 20-30minut, aż dynia i marchewka zmiękną. Następnie całość miksujemy blenderem ręcznym. Na koniec dodajemy śmietanę i cytrynę do smaku oraz solimy. Jeśli zupa jest za gęsta uzupełniamy bulionem
W kuchni wieczoremDlaczego Polewka gdańska ? Tak mam zapisaną w swoich przepisach, a przepis dostałam dawno temu od znajomej. I jak to bywa z przepisami ona dostała
W kuchennym oknie Ewybulion warzywny – 400 ml* suszona bazylia – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Cebulę siekamy , czosnek rozgniatamy.Paprykę oczyszczamy , kroimy w paski.w miseczce mieszamy mąkę , paprykę i przyprawy cajun.Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy na kawałki i obtaczamy w przygotowanej mieszance.W rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy , wrzucamy cebulę , czosnek i pokrojoną paprykę.Smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając.Po tym czasie wsypujemy(...)wcześniej bulion.Stawiamy z powrotem na ogień i doprowadzamy do wrzenia.Resztę oliwy rozgrzewamy rozgrzewamy na patelni , obsmażamy mięso na rumiano z dwóch stron.Zalewamy przygotowanym sosem i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut.Gotowe!UWAGA!Jeśli chcemy by danie było łagodniejsze możemy śmiało dodać na koniec ok. 150 ml śmietany ( np. sojowej ).Smacznego
Ostra na Słodkopaski, pomidora w kostkę.Przygotować sos: dobrze wymieszać ze sobą majonez, świeżo zmielony pieprz, czosnek i sok z cytryny.Na każdej tortilli układać pasek sałaty, na to 2 - 3 kawałki kurczaka, posypać pomidorem, polać sosem i zwinąć.Toritille zapiekać w gorącym tosterze (u mnie z braku była to gofrownica) przez około 2 - 3 minuty, aż do zarumienienia.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Twistera(...)minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).Dodatki i sos można dowolnie modyfikować, zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi.Źródło przepisu: Kocham gotować - Twister; Kocham gotować - sos do Twistera
Gospodyni Miejska