ryżem, chociaż M. próbował też z makaronem (ale On łączy wiele smaków, których ja bym nie połączyła). PIERŚ KURCZAKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM Z MANGO Składniki: - 500 gram piersi kurczaka - 2 cebule - 300 mililitrów keczupu - 3-4 łyżki wody (opcjonalnie, jeżeli keczup jest bardzo gęsty) - 1 łyżka cukru - ocet do smaku (może być każdy rodzaj, chociaż najlepszy byłby ryżowy) - puszka(...)wodę, cukier oraz ocet (tego ostatniego dodajemy według uznania. Trzeba smakować i wyczuć idealną dla siebie ilość). Gdy mięso lekko się zarumieni wlewamy na patelnię keczupową mieszankę. Pozwalamy mięsu gotować się w sosie na małym ogniu. Drugą cebulę kroimy w piórka i razem z pokrojonymi owocami oraz sokiem z puszki, wrzucamy na 2-3 minuty do reszty potrawy. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakupierś z kurczaka przyprawa do kurczaka 1 papryka 1 cebula 1 ogórek zielony 1 -2 ogórki konserwowe 1-2 pomidory mała kapusta pekińska majonez sól, pieprz Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, natrzeć przyprawą do gyrosa, a następnie usmażyć.Pesso zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut [lub zimną wodą i odstawić na 25 minut] aż napęcznieje.Kapustę poszatkować(...)zdrowy posiłek. Wystarczy zalać wrzątkiem lub zimną wodą, aby po kilku minutach rozkoszować się smakiem potrawy. Ten beztłuszczowy makaron instant stanowi bowiem zamiennik kaszy, ryżu, czy też makaronu do gotowania. Doskonale nadaje się do przyrządzania śniadań (zupy mleczne), jak również daniach obiadowych- smakuje wyśmienicie w połączeniu z sosami czy mięsem. Stanowi również bazę do sporządzania różnego rodzaju sałatek
Moje domowe kucharzenieDla niektórych zmora dzieciństwa, jeszcze inni nazywają je "szpitalnym " jedzeniem, a ja bardzo lubię pulpety w aromatycznym koperkowym sosie, szczególnie z mięsa drobiowego. Podane
Walijskie Pichceniejest idealnym pomysłem na chłodne jesienne dni – moją rodzinę zachwyciła! Mam nadzieję, że zachwyci również #Ambition. Polecam! SKŁADNIKI: * schab z kością – 150 g * nóżki i skrzydełka z kurczaka – 3 szt * płatki bonito – 1 łyżeczka * glony kombu – 10 cm * świeży imbir – 2 cm * cebula – 1 szt * świeża chili – 1 szt * czarny, ziarnisty pieprz(...)mięso drobiowe, kilka ziarenek pieprzu, płatki bonito, pokrojoną grubo cebulę, pokrojony w plasterki imbir, glony kombu, pokrojone chili – zalewamy wodą, doprowadzam do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 4 godziny. Po ugotowaniu wyciągamy mięso, przecedzamy całość, wlewamy do garnka i gotujemy , żeby było bardzo gorące. Doprawiamy mirinem i sosem sojowym. W tym czasie gotujemy jajka na twardo
Ostra na Słodkosmak Was zachwyci, tak jak i mnie. Zupa inspirowana jest przepisem z programu "Brodzik od kuchni". Zapraszam do przygotowań! Składniki: 3 litry wody 600 g skrzydełek kurczaka pęczek włoszczyzny 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku 250 ml soku z ogórków kiszonych 3 łyżki wiśni, świeżych lub mrożonych 1 cytryna 2 pełne łyżeczki(...)dużego garnka wlewamy 3 litry wody. Wrzucamy skrzydełka, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, łyżką cedzakową zbieramy z powierzchni powstałą pianę i gotujemy przez 2 godziny na średnim ogniu bez przykrycia. 2. W tym samym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową błyszczącą stroną do środka i pieczemy
My Culinary Artkminku. To mój magiczny składnik jarzynowej, który podkreśla smak warzyw, zwłaszcza tych, które mogą powodować wiadomo co :) o chyba najbardziej Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała pietruszka 2 młode marchwie 2 ząbki czosnku 1/2 małej cebuli 3-4 młode ziemniaki 1 mała kalarepa garść zielonej szparagówki, pokrojonej na 3-4 cm kawałki(...)łyżki posiekanego koperku oraz natki pietruszki płaska łyżeczka mielonego kminku Warzywa umyć i obrać. Udko lub skrzydełka umyć, włożyć do średniego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić kalarepę pokrojoną w kostkę, ziemniaki, jarmuż
Czerwień i błękitMadzia chciała ją jakoś spożytkować. I powstała ta właśnie zupa. Delikatna w smaku, ale wyrazista. Idealna na obiad. Taka uniwersalna, powinna smakować każdemu. Baza: 0,5 kg udek z kurczaka 2 marchewki (ok. 200 g) 1 korzeń pietruszki (ok 100 g) 1 cebula (ok. 100 g) sól, pieprz Dodatki: ok. 700 g kapusty 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula(...)przypalamy bezpośrednio nad ogniem. Jeśli nie mamy gazowej to przypalamy na suchej patelni. Wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki bazy i zalewamy 2,5 litra wody. Solimy, pieprzymy i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Gotową bazę przecedzamy przez sitko. Udka skubiemy na drobne kawałki i odkładamy na bok. Marchewkę kroimy w kostkę i też odkładamy. Pietruszka nie będzie już potrzebna
Marder&Marder Manufacturegalarecie. Idealny pomysł do podjadania na wszelkie sposoby. Bardzo tani i prosty przepis na domowe specjały od Konczi i Szpileczki. Składniki na 2 średnie słoiki: 4 ćwiartki z kurczaka, możecie również dać filet lub podudzia 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżka majeranku, tymianku lub rozmarynu do każdego słoika po ziarnku ziela angielskiego i listku(...)rozszerzające się ku górze, żeby łatwo było wyjąć wędlinę), mięso układamy ciasno do 3/4 wysokości, wkładamy liść laurowy i ziele angielskie. Słoiki zakręcamy. 4. Rondel wykładamy ścierką i gotujemy mięso 50 min, zostawiamy na noc i rano ponownie pasteryzujemy. Po wystudzenia wokół mięsa zastygnie galaretka
Apetyczna babeczkaRafex , w której znajduje się: sól, chili, papryka słodka, imbir, ziele angielskie mielone, kozieradka, goździki, majeranek, czosnek, cynamon, kolendra. Do przygotowania piersi z kurczaka potrzebujemy: pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa staropolska do mięs 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka czarnego sezamu 2 łyżki otrąb żytnich Pierś kroimy na plastry w poprzek włókien, oprószamy je staropolską przyprawą do mięs(...)tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez 15 minut. Marchewka do obiadu: 4 marchewki pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła szczypta soli i pieprzu Marchew gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie kroimy ja w kostkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do marchewki. Masło rozpuszczamy w rondelku i chwilę dusimy razem z marchewką i natką
MamaOskarkachodziło za nami od dawna... Zupa cebulowa pod ciastem francuskim SKŁADNIKI: 700 g cebuli 2 łyżki masła 250 ml białego wytrawnego wina bulion- 1 litr rosołu z 2 nóżek kurczaka sól i świeżo zmielony czarny pieprz tarty żółty ser dodatkowo: gotowe ciasto francuskie Cebulę obrać, posiekać w pióra ok. 1,5-2 mm (my od wczoraj możemy się cieszyć(...)będzie lekko złocista, dodać szczyptę cukru. Wlać białe wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką. Dusić przez 3 minuty, aż wygotuje się prawie całe wino, następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tymiankiem. Gotową zupę przelać do małych miseczek żaroodpornych. Zupę studzimy
MarciochaKucharzypotrzebujecie: 400 ml mleka kokosowego- zainwestujcie i kupcie takie bez konserwantów i innych dodatków, jest droższe, ale jest także ogromna różnica w jakości i smaku! 500 g mięsa z kurczaka 4 marchewek 1 pietruszki całego pora 3-4 łodyg selera naciowego 3 cm kawałka imbiru (łyżka imbiru posiekanego w drobną kostkę) ząbka czosnku trawy cytrynowej (2-3 gałązek, łyżki pasty(...)tego, jaką ostrość chcemy uzyskać makaronu ryżowego szczypiorku oleju kokosowego oleju sezamowego Marchewkę, pietruszkę, białą część pora kroimy średnio drobno. Z tak przygotowanych warzyw oraz zielonych liści pora gotujemy bulion. Po około 10 minutach od zagotowania dodajemy pokrojone łodygi selera. Gdy warzywa będą ugotowane na patelni podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim pokrojone na niewielkie kawałki mięso
PichceniomaniaLidl Polska Polecam! Składniki: 1 filet z kurczaka 20 dag ryżu arborio Lidl 1 duży por 1/2 kg obranej dyni hokkaido 800 ml rosołu z kurczaka 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy extra vergine Lidl 50 g sera cheddar lub parmezan 1 łyżka przyprawy aglio olio e chili Lidl sól morska do smaku(...)kostkę por i dynię oraz dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dusimy chwilę mieszając od czasu do czasu, następnie wsypujemy ryż arborio, zalewamy połową rosołu, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu, w trakcie gotowania dodać resztę rosołu w razie potrzeby, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki, ale nie rozgotowany, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przed podaniem
Wanilia i KardamonSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka przyprawa do kurczaka jajka + bułka tarta do panierowania 20 dag pieczarek 1 mała cebula 2 łyżki świeżego drobno pokrojonego koperku sól pieprz 1 kostka warzywna 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Pierś pokroić na kilka porcji. Przyprawić, obtoczyć w jajku i bułce, a następnie usmażyć na rozgrzanym(...)pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę wrzucić na patelnie z 1 łyżką oleju. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do małego garnka. Zalać 1,5 szklanki wody i dodać kostkę. Gotować około 5-7 min. 3. Po tym czasie w osobnej misce rozrobić mąkę i dodać śmietanę. Dodać do pieczarek cały czas mieszając. 4. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz
A Ty Smakuj MniePyszne i ekspresowe mięsko do obiadu znalezione na Po prostu pyszne. Podaję z moimi niewielkimi zmianami.Składniki:2 piersi z kurczaka1 niepełna szklanka wody1 duży por1
Kuchnia domowa AniJeśli nie mamy pomysłu na obiad (a wiem z doświadczenia, że często się tak zdarza) możemy w krótkim czasie przygotować naprawdę smaczne danie :)3 podstawowe składniki (pierś z kurczaka, fasola z puszki, pomidory) i w 30 minut obiad gotowy. Do tego ziemniaczki albo świeża bagietka... i co potrzeba więcej?Składniki:2 małe piersi z kurczaka1,5 łyżeczki papryki mielonej(...)posiekany ząbek czosnku. Dorzucamy pomidory z puszki (nie odcedzać) oraz odsączoną czerwoną fasolę. Całość zalewamy bulionem bądź jeśli nie mamy domowego bulionu to rozpuszczoną we wrzątku kostką rosołową. Gotujemy ok 15 minut na małym ogniu, bez przykrycia, aż zgęstnieje
Walijskie Pichcenie