Pyszna , gęsta , rozgrzewająca fasolowa. W wersji raczej mięsnej i tłustej ale można zrobić bez dodatku boczku czy kiełbasy i na bulionie warzywnym i będzie zdrowsza i
Snejkusiowe Przepisynadaje fajnego smaczku i po prostu od razu pachnie świętami. A schab obowiązkowo parzony w szynkowarze. Ja zakochałam się w tym urządzeniu, wędliny domowe wychodzą naprawdę świetne, lepsze niż gotowane czy pieczone. Jeśli nie posiadacie szynkowara to spokojnie możecie upiec schab w piekarniku, schab ze śliwką to takie danie, które zawsze się udaje! Przepis jest TUTAJ 3. Sałatka śledziowa(...)przygotowywane w domu, z różnymi dodatkami. Tę sałatkę wymyśliłam na szybko, ale tak nam posmakowała, że w święta na pewno się pojawi. Przepis znajdziecie TUTAJ 4. Sałatka warstwowa z kurczakiem, fetą i brokułem To najbardziej popularna sałatka na blogu. I słusznie, bo jest bardzo bardzo smaczna. Feta, obsmażony kurczak, brokuł al dente i pyszny sos czosnkowy. Pierwszy raz robiła
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekapustki pak choi - 2 jajka - kilka gałązek szczypioru z cebulką - olej sezamowy – 2 łyżki - olej kokosowy – 2 łyżki - sos sojowy (do smaku) - limonka (do smaku) Ryż gotujemy na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego, dodajemy starty na drobnej tarce imbir, pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz chilli w płatkach. Smażymy(...)zetnie. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. Inspiracja – Kwestia Smaku . Ryż jaśminowy po tajsku może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem, np. do udek z kurczaka po tajsku (to będzie temat kolejnego wpisu), dań z ryb , czy krewetek . Zaletą kuchni tajskiej jest bardzo swobodna kompozycja potraw. Używamy składników takich jakie lubimy i w takiej ilości, jaka
mojewypiekiinietylkowiększości Panów obiad bez mięsa to nie obiad. No cóż, zawsze do tego dania można dodać pierś z kurczaka. Jednak ja nie zawsze mam ochotę na mięso i czasami robię obiady tylko dla siebie, albo namawiam A. na wersję wegetariańską. Drogie Panie, zawsze zostaje nam próbować. W najgorszym wypadku nasi mężczyźni sięgną po danie z paczki i też się(...)posiekać. Zeszklić na oleju. Posolić i popieprzyć. Dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut do wyparowania wody. Doprawić papryką słodką i majerankiem. Dodać śmietanę. Wymieszać i chwilę gotować. Podawać z ugotowanym, dowolnym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówDla mnie jest to zawsze wyjście awaryjne podczas początków diety. A więc przyszedł czas na sałatki i surówki jedzone całymi miskami . Dziś przedstawię wam przepis na
IzaGotujePrzez kilka ostatnich dni zmagałam się z blogspotowym szablonem, żeby trochę odświeżyć layout bloga. Nie są to wielkie zmiany, ale myślę, że jest trochę bardziej przejrzyście
W kuchni wieczoremZaczęło się od rozmowy z synem na temat nowo otwartego punktu z kebabem, a skończyło na pysznej tortilli w domu. W pierwszej wersji placki torilli miałam
Blondynka GotujeZimne nóżki czyli na galaretę z nóżek wieprzowych na blogu jest kilka, ale tym razem przygotowane zostały w wolnowarze. Czy może wolicie wersje drobiowe np. kurczaka w galarecie , albo kurczaka w galarecie z papryką , czy galat drobiowy z jajkiem. Ta wersja galaretki jest przygotowana z samych nóżek wieprzowych, które mają bardzo dużo kolagenu, który ma właściwości żelujące, galaretka bardzo szybko(...)obieramy, myjemy i również układamy w wolnowarze. Dodajemy przyprawy, płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę ziarnistego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i z 2 liście laurowe. Zalewamy całość 1 litrem wody. Gotujemy mięso z warzywami w wolnowarze przez całą noc. Nie musimy się martwić, że coś wykipi, czy się przypali, spokojnie możemy wykorzystywać wolnowar również gdy idziemy do pracy. Po wielogodzinnym gotowaniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduży filet z kurczaka* 30 dag małych pieczarek* 1 papryka* 1-2 małe cebulki* przyprawa curry* czerwona pasta curry* sos sojowy jasny* sól* 1 saszetka ryżu* kurkumaSposób wykonaniaFilet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, włożyć do miski, wlać ok. 5 łyżek oleju, 1/2 torebki przyprawy curry i łyżkę sosu sojowego, wymieszać tak aby kawałki fileta były obtoczone(...)dusić na delikatnym ogniu ok. 15-20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.W tym samym czasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu dodając do wody w której będzie gotowany łyżeczkę przyprawy curry, a po ugotowaniu i odcedzeniu dodać do ryżu 1/2 łyżeczki kurkumy i wymieszać
Mix smakuPrzepis na salsę wypatrzyłam u Malwiny na blogu Filozofia smaku. W domu lubimy meksykańską kuchnię, ale nie przepadamy za gotowymi kupnymi sosami. A teraz będziemy
Kulinarne przygody Gatitydzięki zdobyciu głównej nagrody w wSPAniale zmiksowanym konkursie, wybraliśmy się do Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój , gdzie Janusz Myjak Szef Kuchni prowadzi warsztaty kulinarne w ramach Akademii Gotowania. Tematem warsztatów miało być sushi i dania Dalekiego Wschodu. Sushi uwielbiam jednak jego przygotowanie nigdy nie było moją mocną stroną, tym większa radość z możliwości podszkolenia się pod okiem specjalisty(...)roku, znajdziemy dania serwowane a la carte oraz codziennie nowe zestawy obiadowe i kolacyjne. Przygotowywane potrawy to ciekawe łączenie tradycyjnej kuchni z najnowszymi trendami kulinarnymi. Przykłady z karty wzięte: Kurczak kukurydziany podany na sałatce z soczewicy, boczniaków i warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa z jagnięciny z młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony
SzczyptaSmaQMoim zdaniem wszystkie pasują, ale najlepszy jest ryż jaśminowy :) Nie pomijajmy żadnego ze składników, tylko wyważone połączenie ich wszystkich zaowocuje pysznym sosem :) Składniki : 300 g filetu z piersi kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki soku z ananasa 3 łyżki octu winnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)sojowy, ocet, sok z pomarańczy i ananasa oraz koncentrat. Dodać cukier i mąkę, rozmieszać. Sos wlać do warzyw i dusić ok. 5 minut. Dodać mięso i gotować jeszcze chwilę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ryż podawać gotowym, gorącym sosem. Smacznego
Chocolate Muffin BlogBardzo lubię drób, ale najczęściej przygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły(...)samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość 15 minut Podajemy z ziemniakami lub, tak jak ja, z kaszą jaglaną. Kaszę gotujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commakaronu chow main danie można podać z makaronem ryżowym. Proste i sycące... w zupełności wystarczy dla 4-6 osób Składniki: 4 marchewki garść suszonych grzybów mun 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 pory (białe części) 1 papryczka chili 2 cm świeżego imbiru (obranego ze skórki) 2 ząbki czosnku 2 opakowania gotowego sosu chińskiego bami goreng ok. 3 garści sezamu 1/2 opakowania(...)oczkach imbir i czosnek. Jeszcze chwilę dusimy tak aby warzywa były al dente. Całość zalewamy rozrobionym w wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu) sosem bami goreng. Gotujemy 2-3 minuty. Następnie dorzucamy 2 garście sezamu i podajemy z gotowym makaronem chow mein przyrządzonym według przepisu na opakowaniu. Całość polewamy słodkim sosem chili i posypujemy sezamem
IMPRESJA SMAKUkawałkami warzyw. Jedyna w swoim rodzaju. Zupa ogórkowa, tak naprawdę nie tylko na zimę/ Składniki: – około 0,5 kg szyi z indyka – 1 kg żołądków z kurczaka/ indyka (mięso można też zastąpić żeberkami wieprzowymi, jak w Kapuśniaku , ale zupa będzie wtedy tłustsza) – 1 seler (ok. 180 g) – 1 korzeń pietruszki(...)wywaru. Patelnię zalać wodą z ogórków, chwilę podgrzewać, dodać do zupy. Jajka pokroić w kostkę i dodać do zupy razem ze startymi ziemniakami. Doprawić solą, pieprzem, dodać śmietanę. Gotować chwilę na małym ogniu (nie zagotowywać). Dekorować natką pietruszki. Zupa mimo tytułu nadaje się nie tylko na zimę, choć rzeczywiście, gdy jest podawana bardzo gorąca – świetnie rozgrzewa. Podawana ciepło
Pociąg Do Kuchni