gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:289/372)

Rosół 324

Zima w tym roku trwała bardzo długo. A po zimie przyszły nie wiele wyższe temperatury, a zamiast śniegu, deszcz. Nie poprawiło to bynajmniej naszego humoru, ani

Kolizje Smaków
Pizza wiejska z mozzarellą 117

dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bazylię, chili i ok. pół łyżeczki cukru (chyba że uważamy że pomidory są wystarczająco słodkie to cukru nie dodajemy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Sos musi się zredukować o połowę lub nawet 2/3 tak aby nie był wodnisty. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Sos mamy gotowy Pizza: Pieczarki kroimy(...)można dowolnie modyfikować wedle indywidualnych upodobań. Pizzę można podawać z sosem czosnkowo-koperkowym  przepis tutaj Polecam takie kombinacje farszu:  Margarita: sos pomidorowy, mozzarella, salami Ananasowa: pierś z kurczaka, ananas, cebula, żółty ser Brokułowa: salami, brokuły, pieczarki, mozzarella Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Jedzenie jak z powieści 167

rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek na złoto. Dodajemy miód. Następnie dorzucamy puree oraz anyż i chwilę gotujemy. Solimy i pieprzymy. Dolewamy bulion i sok z cytryny. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do sosu. Próbujemy- jeśli chcemy więcej różanego aromatu dodajemy wodę różaną. Ważne jest, żeby sos nie był zbyt kwiatowy(...)kilku względów. Są za małe i jest na nich bardzo niewiele mięsa. Może i wyglądają czarująco, ale zdecydowanie niewygodnie się je obgryza. Ale jest na to rada- podudzia kurczaka. Ponieważ został nam sos, drugiego dnia zrobiłam to samo danie, ale właśnie z podudziami. Też je podsmażyłam, polałam sosem i upiekłam. I ta wersja smakowała mi bardziej. Jest też praktyczniejsza

les mirabelles
Karmelizowana pierś z kurczaka na gruszkowym carpaccio z borówkami 141

Wczoraj od rana biegałam po sklepach a popołudnie spędziłam w kuchni, bo zbliża się termin zakończenia konkursu „Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji”. Po długich wahaniach postanowiłam wziąć w nim udział mimo pewnych obiekcji związanych ze sposobem wyboru laureata. Na początek trzeba było zakupić wino. Sklepów z dużym ich wyborem w moim mieście nie jest zbyt wiele, toteż bałam się(...)przystawek, deserów i dań kuchni tajskiej. Po degustacji i konsultacji z mężem zdecydowałam się na przystawkę. Z każdym łykiem wina rodził się jeden składnik i tak powstała karmelizowana pierś kurczaka na gruszkowym carpaccio z borówkami. Jak dla mnie połączenie doskonałe. Danie jest delikatne, niezbyt aromatyczne, wobec tego nie zakłóca intensywnego i różnorodnego bukietu wina. Wszystko wspaniale się komponuje i uzupełnia

Wiem co jem
Raclette czyli sposób na udaną imprezę lub pyszny obiad 220

Kilka słów o Raclette:  Raclette wywodzi się z Wallis w Szwajcarii i jest jedną z tradycyjnych dań tamtejszej kuchni. Głównym bohaterem  dania jest ser

Mania Gotowania
Makrela w teriyaki 182

przygotowanie sosu, jeśli zaś go kupujemy – postawmy na teriyaki dobrej jakości. Marynata będzie się też świetnie komponowała z podobnie przyrządzonym łososiem, pstrągiem łososiowym, halibutem czy nawet filetem z kurczaka. Makrela w teriyaki (4 porcje): 2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić – 4 filety) 400 g makaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu(...)Teriyaki (można przygotować wcześniej): Do rondelka wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, sake i mirin. Dodajemy wyciśniete ząbki czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach imbir i cukier. Zagotowujemy i gotujemy przez ok. 10 minut. Ja nie odcedzam marynaty z kawałków imbiru i czosnku. Przygotowujemy warzywa: obranego pora i dymki kroimy w plasterki, z obranej marchewki robimy paski za pomocą obieraczki

Poezja smaku
Meksykańskie casserole z kurczakiem i tortillami 239

   Podobno każdy człowiek jest jak cebulka- ma kilka warstw, tych lepszych i tych gorszych. Kilka oblicz. I joga powoli odkrywa te warstwy, pozbywając się

Gotowanie to kochanie
Golonka z indyka pieczona z warzywami 155

Golonka z indyka pieczona z warzywami to mój pomysł na obiad zamiast tradycyjnych udek z kurczaka. Golonka z indyka to nic innego jak podudzie – bardzo niedoceniane w polskiej kuchni. Jest to tania część indora, za to znacznie smaczniejsza od piersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość(...)niego sake/mirin (ewentualnie wódkę) oraz wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy miód, wyciśnięte ząbki czosnku, imbir i chili (wg uznania, ja dodałam chili w płatkach). Zagotowujemy sos i gotujemy przez około 7-10 minut, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części (jeśli używamy dużych cząstek ziemniaków, warto je obgotować przez 10 minut

Poezja smaku
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 203

być czerwona) czerwona słodka, mielona papryka lubczyk pieprz sól majeranek kurkuma olej na ciasto: 250 gramów mąki 1 żółtko 250-260 ml gorącej wody Najpierw robimy farsz: pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy(...)resztki ciasta (ja z resztek uformowałam zwykłe pierogi). Jeśli chcemy mieć więcej pielmieni, to należy podwoić ilość składników. Odwracamy pielmiennicę i delikatnie wypychamy pielmieni Zagotowujemy wodę z solą i gotujemy nasze pierożki. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować ok. 2-3 minut (nie dłużej) Można w takiej postaci pielmieni zostawić i polać masełkiem Jeden pierożek mi pękł, ale mimo

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 501

używamy do tego celu oleju, margaryny czy - nie daj Boże! - smalcu, lecz prawdziwe, klarowane masło. Tyle teorii :) To może teraz zaproszę Was do stołu? :)Składniki:średnia pierś z kurczaka,masło,sól, pieprz - do smaku,jajko,bułka tarta,klarowane masło do smażenia lub ewentualnie olej.Pierś rozbijamy tłuczkiem na dość cienki filet. Najlepiej robić to przez woreczek lub umieszczając mięso(...)minut w zależności od wielkości roladki.Mięsa nie nakłuwamy podczas smażenia, obracamy je delikatnie i dość często.Usmażony kotlet de volaille można podać z ziemniakami w najróżniejszej formie: od gotowanych, przez puree, frytki do kuleczek czy opiekanych :)Jeśli dobrze zwiniecie mięso, to podczas smażenia nie ma prawa nic z niego wypłynąć. Dopiero po przekrojeniu kotleta powinno wylać się pachnące, roztopione

Codzienna kuchnia niecodzienna
Curry marchewkowe po cejlońsku 198

różnych curry zakochałem się podczas pobytu na Sri Lance. Curry robią tam ze wszystkiego. Kurczaka, marchewki, ziemniaków, soczewicy, buraków i dziesiątek innych warzyw. Po powrocie staram się z lepszym lub gorszym skutkiem oddtwarzać te smaki. Ten przepis to raczej moja inwencja (przeróbka curry buraczkowego) ale również smaczne (choć mniej słodkie). Co potrzebujemy? pół kilograma marchewki (im słodsza tym lepiej(...)chilli w proszku.  wrzucamy pomidory z puszki, 1/3 szklanki wody , dosalamy lekko, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. dusimy aż marchewka zmięknie gdy już będzie miękka dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy kilka minut aż smaki się połączą. skrapiamy lekko sokiem z cytryny i gotowe podajemy z ryżem . najlepiej z kilkoma innymi rodzajami curry w małych miseczkach i próbujemy wielu smaków

Snejkusiowe Przepisy
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 171

lodówkę założyć kłódkę. No... dwie, tak dla pewności. Bo licho (pozostali domownicy) nie śpi.SKŁADNIKI:- 0,5 kg piersi indyka / kurczaka (u nas indor, ze  względu na nietolerancję kurczaka),- papryka - czerwona i żółta,- grzybki Mun, 25 dag, /Można kupić i poczytać o nich tu: kliknij- marchew, 2,- kukurydza, pół puszki,- ananas, pół puszki,- cebula, 2 czerwone duże(...)patelni z rozgrzanym olejem. Marynatę również wlewamy na patelnię.2. Grzybki mun, czyli "ucho brzozy".Zalewamy wrzątkiem i moczymy je w nim około 20 minut. Następnie kolejne 20 minut gotujemy (w świeżej wodzie). Jeśli grzybki zmiękną wyławiamy je. Nie wylewamy wody!!! Przyda się na koniec. Grzybki kroimy na długie paseczki. 3. Warzywa.Cebulę kroimy w pióra, paprykę, marchew

Wypisz Wymaluj
Ryba w sosie koperkowo-śmietanowym 198

przyrządzenia tego dania możecie wykorzystać ulubione filety ryby – u mnie był mintaj. Podczas konsumpcji przyszła mi również myśl, że sos świetnie będzie się komponował z moim ulubionym kurczakiem. Następnym razem postaram się tak go wypróbować. Składniki na 3 porcje: 3-4 filety mintaja Pęczek koperku Małe opakowanie śmietany – u mnie 18% 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki Kubek bulionu Sól(...)kawałki.  Posolić i popieprzyć. Odstawić na 20 minut do lodówki. Bulion wlać do rondla. Dodać do niego posiekany czosnek i koper. Ewentualnie posolić i popieprzyć do smaku. Chwilę gotować. Do miseczki przełożyć śmietanę, dolać do niej wywar. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Przelać do rondla. Następnie zagęścić sos mąką (wymieszaną z wodą za pomocą trzepaczki). Rybę z obu stron usmażyć

Fabryka pomysłów
Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą 142

trzeba zacząć się rozgrzewać na wszelkie sposoby. Najlepiej zacząć od kuchni! Na przykład z tym indyjskim curry z tajską nutą :) Podany przepis świetnie sprawdzi się z innymi dodatkami, np. z kurczakiem. Jeśli nie mamy czasu, siły lub ochoty na robienie pasty, możemy kupić gotową, choć pozbawiamy się w ten sposób (prawie) całej zabawy ;) Zobacz jak przygotować to danie na filmie :) Poziom(...)komosą ryżową Jeśli używasz cieciorki suszonej, trzeba ją namoczyć na 24 h w dwa razy większej ilości wody niż masz ciecierzycy. Po tym czasie trzeba ją odcedzić i gotować około godziny w nowej wodzie, również w dwa razy większej jej ilości. Ciecierzycę z puszki można dodać do curry bez dodatkowej obróbki. Najpierw przygotujemy pastę, tak by wszystkie składniki miały czas

Bazując na smaku

Proponowane wyszukiwania