gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:197/372)

Kotleciki drobiowe z papryką i serem 152

Zamiast tradycyjnego kotleta w bułce tartej polecam kotlecki z dodatkiem sera, papryki i natki pietruszki. Bardzo smaczne i sycące a do tego łatwe w przygotowaniu. Można

Monia miesza i gotuje
Kaszotto z prawdziwkami i pierś z kurczaka w mleku 150

No siemka! Dzisiaj przepis będący dopełnieniem dwóch poprzednich, jako całkowity zestaw przystawka, danie główne i deser. Jako, że zostało tylko danie główne to, oto przed Państwem

Kuba Gotuje
Kaszotto z prawdziwkami i pierś z kurczaka w mleku 141

No siemka! Dzisiaj przepis będący dopełnieniem dwóch poprzednich, jako całkowity zestaw przystawka, danie główne i deser. Jako, że zostało tylko danie główne to, oto przed Państwem

Kuba Gotuje
Sałatki i surówki 581

Sałatka z pora Przystawka z serem korycińskim i gruszką Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym Sałatka makaronowa Sałatka warzywna z tortelini Rukola z gruszką i granatem Jajka

Ala piecze i gotuje
Kotlety z mielonej piersi drobiowej, szynki i płatków owsianych - polpette impanate di petto di pollo con prosciutto e avena 340

SKLADNIKI500 g mielonej piersi drobiowej200 g szynki gotowanej     1 jajko     3 łyżki błyskawicznych  płatków owsianych     3

zielonacukinka
Delikatny królik duszony w cytrusach 188

się, że jest ono bardzo cenionym mięsem w Toskanii, choćby w formie duszonej z winem i warzywami, czyli królika cacciatora, którego miałam okazję przygotowywać w czasie włoskiej lekcji gotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji.Przepis na dzisiejsze danie znalazłam w książce "Dwaj łakomi Włosi". Zaciekawiło mnie połączenie cytrynowo-pomarańczowej marynaty, białego wina, tymianku(...)czasie lekcji gotowania z Włoskim kucharzem miałam okazję zobaczyć, jak fachowo podzielić tuszkę królika na części. Nie obejdzie się bez ostrego noża i najlepiej pomocy Waszego mężczyzny, przyda się trochę siły. Polecam Wam obejrzenie tego filmu, tu wszystko jest ładnie pokazane. Możecie również poszukać w sklepach gotowych części królika, albo zamienić go na mięso kurczaka - drób i sok z cytrusów

Chilli Czosnek i Oliwa
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 122

dziwi – szczególnie w dużych miastach. Używamy też innych ziół niż kiedyś. Pietruszka i koperek były podstawową zieleniną w zupie. Dziś w zasadzie w większości kuchni, gdzie codziennie gotuje się obiady, można spotkać bazylię, rozmaryn, oregano czy tymianek. Wybór wszystkiego – ze względu na otwarte rynki jest coraz szerszy. Nasza (swojska) kasza i nuta orientu Gdy byłam dzieckiem byłam niemal(...)się już z mało wartościowym. Jeśli już się używa mięs, to kurczak i wieprzowina nie są kanonami jedzeniowej mody od dawna. Wybieramy dobrej jakości wołowinę (zajadamy się średniowysmażonymi burgerami i stekami), na stoły powracają (szczególnie przy uroczystościach) kaczki i gęsi. W dobrych sklepach bez problemu kupimy jagnięcinę . Gotujemy nie tylko drogo – znów są modne tanie i smaczne podroby . Stajemy

Poezja smaku
Risotto pomidorowe 217

sprawą wspólnego gotowania, dostałam także małego olśnienia. Mój A., podobnie jak ja, uwielbia pikantną kuchnię, więc zapytał się czy owe risotto nie mogłoby być ostrzejsze. Może i dlatego następnym razem, dodam do niego odrobinę ostrej papryki w proszku. Potrawa  jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki na 4 porcje: 1 średnia pierś z kurczaka Puszka pomidorów(...)czerwona papryka lub mix kolorowych Olej Sól Pieprz Mąka Opcjonalnie, aby danie było ostrzejsze – odrobina ostrej papryki w proszku Przygotowanie: 1.       Pierś z kurczaka, paprykę, cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. 2.       Mięso obtoczyć w mące, smażyć na oleju do zrumienienia. Wyjąć do miski

Fabryka pomysłów
Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 334

mieszamy dokładnie i równo z 20g odważonej soli peklowej. Przekładamy do worka strunowego z grubej folii i wkładamy do lodówki na najniższą półkę. Zostawiamy do zapeklowania na 24h. Mięso kurczaka oczyszczamy z resztek kości i błon. Kroimy w poprzek włókien w drobną, mniejszą niż centymetr kostkę. Pokrojone mięso mieszamy z 10g soli peklującej. Przekładamy mięso do worka strunowego z grubej(...)powierzchni pęcherzyki powietrza ). Wkładamy batony i temperatura wody spada prawie od razu do około 75-85⁰C . Przykrywamy garnek pokrywką i na minimalnym ogniu – woda nie może się gotować –batony o średnicy 45mm parzymy w temperaturze 80-85 ⁰ C przez 90 minut.   Kontrolujcie temperaturę wody – jeśli jest za wysoka, powyżej 85⁰C – pokrywkę z garnka zdejmujemy. Jeśli mniejsza niż

Karo in the Kitchen
Kurczak z czosnkiem, chili i limonką i obłędnie chrupiącą skórką 254

chili usunąć pestki, posiekać. Jeżeli z kurczaka wytopiło się dużo tłuszczu, odlać część, aby na patelni pozostało ponownie ok. 2 łyżek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i chili. Czosnek dorzucić chwilę później, żeby nie zdążył zbrązowieć. Gdy cebula będzie szklista wmieszać mąkę, podgrzewać 2 minuty. Mieszając wlać wino, doprowadzić do wrzenia. Gotować razem 5 minut, często mieszając. Jeżeli trzeba zeskrobać(...)patelni, którą można wstawić do piekarnika, to podczas jego nagrzewania wstawcie do środka blaszkę lub naczynie do pieczenia. Gdy sos będzie gotowy trzeba go przelać do podgrzanego naczynia, ułożyć kurczaka i dalej wszytko zgodnie z przepisem. 2. Ważne, żeby bulion dodawany do sosu był gorący, zimny obniży temperaturę

Pełny talerz
Kurczak korma- chicken korma 190

poczatek gotujemy udka- ok 35 min- bez przypraw. Po ugotowaniu odstawiamy udka do wystygnięcia. I odlewamy 250 ml rosołu.Rozpuszczamy masło- dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min. Do miseczki wsypujemy przyprawy. Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy kurczaka I rosól

Smaki Edyty
Pasztet z owoców i kurczaka 198

kurczaka 2 jabłka 2 gruszki 2 brzoskwinie 6 śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 goździki 1 kawałek cynamonu 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 cytryny sól, pieprz 600 ml wody 3-4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny Wykonanie. Owoce obrać i pokroić w cząstki. W rondlu zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć pokrojone owoce i gotować parę(...)kostkę. Z kompotu wyjąć owoce i gorący wymieszać z żelatyną. Dodać 2-3 łyżki sosu z duszenia piersi. Podłużną foremkę wyłożyć folią .Na dnie ułożyć kawałki owoców, następnie kawałki kurczaka i znowu owoce, do wyczerpania zapasów. Całość zalać galaretą i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje podawać z sosem żurawinowym lub chrzanowym

Kulinarny karnet Christophera
Zupa ogórkowa. 127

Składniki: 5 ogórków konserwowych 1,2 litra rosołu z jednego udka kurczaka   ( Przepis tutaj ) 3 duże ziemniaki 4 łyżki śmietanki do zup 18% Rosół podgrzewamy. W międzyczasie kroimy ziemniaka w kostkę, ogórki trzemy na małych oczkach na tarce. Wszystko wrzucamy do rosołu i gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy śmietankę, mieszamy i po 10 minutach zajadamy się ze smakiem. Smacznego

Moje-pitraszenie
Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem 138

minut - aż mięso i warzywa będą odpowiednio miękkie. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy łyżeczkę przyprawy garam masala, która świetnie pasuje do dyni i podkreśla jej smak. Co nieco o tej niezwykle aromatycznej przyprawie możecie przeczytać  tutaj , gdzie została ona wykorzystana do przygotowania pikantnego kurczaka.  Sos jest dość gęsty, ale wyśmienity! Smakując, czujemy wszystkie smaki - od słodkiej marchewki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
piersi z grilla z prawdziwkami na obiad... 210

Składniki: pierś z kurczaka 1 duża, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa curry Royal Brand 1 łyżeczka, sól morska - do smaku, przyprawa do zup i potraw w płynie 1/2 łyżeczki, ziemniaki gotowane w mundurkach 8 sztuk SOS: prawdziwki 3/4 kg, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1/2 łyżeczki, masło 1 łyżka, śmietana gęsta

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania