danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę. Ziemniaki na ciasto warto ugotować dzień wcześniej, żeby były bardziej suche – lepsze do robienia ciasta. Składników jest dosłownie pięć, najprawdopodobniej większość masz w domu – miłego gotowania! Gnocchi are just simply small potato dumplings, which when combined with a simple
Martyna Cooksprzystępny sposób podaje receptury na skomplikowane dania, np. słynny burgundzki gulasz wołowy czy kurczaka po baskijsku. Ale znajdziemy również przepisy na dania słodkie i proste w przygotowaniu, np. popularne we francuskie ciasto tarte tatin i mus czekoladowy. Sałatka nicejska, według autorki książki, nie zawiera gotowanych warzyw, ale nic złego się nie stanie, jeśli dodamy ugotowane ziemniaki, kukurydzę
bistro mamaMiałam wspaniałą i niepowtarzalną okazję wystąpić w programie "Czy na pewno umiesz gotować? odc.6" z Panem Andrzejem Polanem :) Wspaniała przygoda. Na początku było oczywiście dość stresująco, jednak Pan Andrzej oraz cała ekipa filmowa okazała się bardzo wyluzowana i cierpliwa ;) Przygotowałam zielone curry z kurczakiem , natomiast Pan Andrzej przygotował dla mnie nafaszerowane nóżki kurczaka z ryżem zapiekanym w mleku kokosowym. Mniam
My Culinary Artcienkie paski. Podsmażamy ok. 5 minut często mieszając aż warzywa się zrumienią. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w paski i smażymy kolejne 5 minut. Teraz dodajemy posiekany i rozgnieciony czosnek, paprykę w proszku oraz sól i smażymy kolejne 2 minuty. Wlewamy bulion, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy aż mięso będzie gotowe. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i mamy danie gotowe. Paprykarz
Kuchenne Wariacjekiedy nadejdzie wiekopomna chwyla i przygotuje się po tygodniach na swoim dobytku grunt pod gotowanie, wówczas można w końcu zjeść coś - coś przez duże Ś . To coś jest proste, smaczne i konkretne, soczyste i daje poczucie wyzwolenia od byle jakości. Po prostu - panierowana pierś z kurczaka pod mozarellą i domowymi frytkami. Kurczak pod mozarellą z domowymi frytkami Zaczynamy
Right Behind The Kitchenpłaska łyżeczka ziół prowansalskich Sos pomidorowy : 600 ml bulionu z kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego sól , pieprz , szczypta chili do smaku 2 łyżki śmietanki 12 % 1/2 szklanki wody 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 szklanki startego sera żółtego 1 awokado Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę i pieczarkami
Sama słodycz i szczypta chilipuszki groszku • 1,5 paczki żelatyny • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Kurczak podzielić na ćwiartki włożyć do dużego garnka • Zalać wodą dodać w całości marchew seler ,pietruszkę,czosnek,cebulę i zwinięte nitką listki selera i lubczyku • Dodać sól pieprz wg swojego smaku • Gotować wszystko jak rosół na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie
W królestwie smaków Beatysię zarumieniło. Cebulę kroimy w grubsze plastry, czosnek grubo siekamy i wrzucamy do kurczaka. Podduszamy razem kilka minut i przekładamy wszystko do wysokiego garnka. Do mięsa i warzyw dokładamy jogurt naturalny, dobrze mieszamy i na niezbyt dużym gazie doprowadzamy wszystko do wrzenia. Kilka minut gotujemy wszystko razem. Na dnie garnka może, a nawet powinna utworzyć się pewnego
Kuchenna Kontrrewolucyazupie soba makaron gryczany w towarzystwie jajka, smażonego tofu, szpinaku lub ostro doprawionego kurczaka. Oryginalne soby powstają na bazie bulionu rybnego dashi, ale można go także zastąpić wywarem mięsnym. Moja sobę zrobiłam na wywarze wołowym, pozostałe składniki to blanszowany szpinak, cieniutko krojona cebula i gotowana wołowina, całość zwieńczona wyrazistymi przyprawami i garścią ziół pozwala przenieść moje kubki smakowe
Kuchnia PrezydentowejMięso obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w pestkach dyni. Smażymy na rumiano. Rozliczenie: Kurczak- 5,50zł Pestki dyni- 4,50zł reszta składników- 2zł Ziemniaki 0,5kg - 0,50zł Suma 12,50zł, dzieląc na 2 porcje- 6,25zł na porcję. SMACZNEGO! ;) Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię
Czerwona Porzeczkaliście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki wegety 1 porcja rosołowa z kurczaka 1 opakowanie Tortellini Gigantos z borowikami pieprz Przygotowanie: Warzywa dobrze myjemy i obieramy. Do garnka wypełnionego wodą wkładamy umyte uprzednio mięso warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i 2 łyżeczki wegety. Gotujemy wywar tak jak na rosół. Gdy warzywa będą miękkie i mięsko w pełni
ClauditteMissCookingPrzepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis, Sałatki i surówki (nr 24 - 5/2011). Polecam, jest naprawdę pyszna.Składniki:1 podwójna pierś z kurczakamały słoik selera1 czerwona papryka1
Kuchnia domowa Anikalafior1,5 l wodypół szklanki mleka2 marchwie1 korzeń pietruszki1 mały korzeń selera2 liście pora3 udka kurczaka (ja używam szyi indyka)pół pęczka koperkusól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowaMarchew, pietruszkę i seler obrać i umyć, Udka umyć i wrzucić razem z warzywami do osolonej wody. Gotować przez godzinę. Wyjąć warzywa i mięso. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, dodać do wywaru
Złote przepisytradycyjny :)Składniki: mała główka białej kapusty 0,5kg kapusty kiszonej 2-3 filety z kurczaka kawałek kiełbasy słoiczek przecieru pomidorowego (200g) łyżeczka kminku pół łyżeczki majeranku papryka słodka 2 liście laurowe, ziele angielskie 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman pieprz, sól Przygotowanie:Biała kapustę szatkujemy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Najlepiej w dużym garnku. W osobnym garnku gotujemy przez
Ze smakiem i z pasjąznowu nie chciało mi się gotować. Dziś był makaron, w ogóle obiad zielony. Wersja prostsza od Kokardeczki według Blondyneczki . Na życzenie mojego syna z fasolką szparagową.Składniki: 450 g fasolki szparagowej 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka 3-4 ząbki czosnku 1 mała garstka lisków świeżego tymianku sok z połowy cytryny ok. 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% pieprz
Blondynka Gotujemniej kaloryczna, a zarazem aromatyczna i pyszna :) Mniam! ;) Składniki: 750 ml bulionu z kurczaka kostka rosołowa 2 marchewki korzeń selera brokuły cebula szczypiorek bazylia pieprz ziołowy sól papryka ostra i słodka Wykonanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy marchewkę i selera, pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy razem z kostką rosołową, aż warzywa będą miękkie. Cebulę kroimy w kostkę
Czerwona Porzeczkagulasz pełen smakowitych dodatków. Smak od razu przywodzi na myśl Święta, a to za sprawą suszonych śliwek, anyżu i goździków. Przepis znalazłam na stronie Skumbrie w tomacie. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4 porcje gulaszu drobiowego:750 g mięsa drobiowego, pokrojonego w kostkęMarynata:sok z jednej pomarańczy1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o małych oczkach3 cm imbiru, starte(...)mąki pszennejszczypta soliDo podania:ryż jaśminowy, ugotowany zgodnie z zaleceniami producentaCZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINCZAS MARYNOWANIA: MIN. 3 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, wkładamy do niej kurczaka i dokładnie mieszamy. Kurczaka z marynatą przelewamy do woreczka do mrożenia, zawiązujemy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny do zamarynowania, a najlepiej na całą noc.2. Mięso odsączamy
My Culinary Artprosto i szybko, bez długiego bawienia się przy kuchni. Robić to samo nie chciałam, bo awokado to nigdy nawet nie używałam w kuchni. Za to zasmakowałam ostatnio w kurczaku z miodem. Pierwsze były skrzydełka w miodowej marynacie z grilla na urodzinach przyjaciela Michała. Muszę upomnieć się o przepis, bo były boskie... ;) Robiłam już w delikatnej wersji fileta w miodowym sosie(...)podać, ale z frytkami i gotowanymi buraczkami dobrze się skomponował. Taki inny niedzielny obiad. Frytki były tym lepsze, gdy wygrzebywałam nimi resztki sosu w naczyniu. ;) Nie robiłam zdjęć naczynia po upieczeniu, bo mokre od marynaty brzegi trochę się przypaliły. Ale co tam :) Smacznego! Składniki na 2 porcje: 2 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek marynata: 1 łyżeczka soli ziołowej
Anioszek w kuchniTeriyaki znają wszyscy, jeśli nie z własnych, kuchennych doświadczeń, to zapewne kosztowaliście go w ulubionej knajpce z azjatyckim jedzeniem. Jest intensywny i niepowtarzalny. W jego skład
Taste Of My DaySałatki to temat rzeka. Zapewne zauważyliście, że szczególnie je lubię. Bo lubię wszystko co świeże, smaczne i zdrowe, no może z wyjątkiem mięsa, które dla niektórych
Taste Of My DaySkładniki: udko z kurczaka/ skrzydełka 2 marchewki, pietruszka, seler średni słoiczek szczawiu* 3 łyżki ryżu pół szklanki śmietany sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek jedno jajko na osobę * jeśli mamy świeży szczaw - myjemy go, odcinamy ogonki, kroimy w paski i smażymy na łyżce masła dodając sól, pieprz i czosnek do smaku. Udko zalewamy zimną wodą, gotujemy kilkanaście minut, zbieramy szumowiny, dodajemy
NA MOIM TALERZUskórki w płatkach lub w połówkach (w polskich warunkach chyba bardziej dostępne w płatkach, w arabskich - te w połówkach) - wg uznania, my lubimy duuużo - taką porządną męską garść Kurczak - najlepiej z rożna (szybko i smacznie) Przygotowanie Do szybkowara wlać olej Cebulę i pomidory poszatkować w drobną kostkę, wrzucić na olej najpierw cebulę, a gdy trochę się zarumieni, dodać pomidory. Podsmażać(...)ściągamy z ognia. Gdy minie czas gotowania kepsy, wyłączamy gaz, dajemy szybkowarowi się wygwizdać i, gdy to już bezpieczne (mieliśmy tu przypadki poparzenia - szybkowar otwierany, gdy się jeszcze nie odpowietrzył dosłownie wybuchł zawartością w otwierającego - dlatego o tym piszę) - otwieramy pokrywę. Ryż przekładamy np. na dużą tacę czy półmisek, wykładamy nań począstkowanego kurczaka i posypujemy sowicie migdałami. Z kepsą świetnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomidorami 2 udka z kurczaka podgotowujemy w osolonej wodzie. Obsuszamy ręcznikiem papierowym. Smarujemy 1 łyżką musztardy z chili i imbirem z dodatkiem 1 łyżeczki miodu i 1 łyżeczki oliwy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą bądź olejem. Ja mam swój ulubiony marki Jan Niezbędny, który już jest pocięty w arkusze. Ziemniaki gotujemy 10 minut w mundurkach(...)oliwą. Na papierze układamy również połówki pomidorów koktajlowych. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i pieczemy 15 minut. aż się wszystko przyrumieni. Wykładamy na talerz pieczone udko kurczaka z Rösti wraz z pomidorami, oraz lekko duszonym szpinakiem z solą i czosnkiem. Możemy przygotować również sos na bazie majonezu i jogurtu z dodatkiem czosnku i szczypiorku. The post Pieczone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoctem różowym i ziarnami kolendry, prażony sezam... Mmm, jeszcze umieram. Składniki: puszka mleczka kokosowego (400ml) mąka pszenna (2 puszki po mleczku) 1 łyżka proszku do pieczenia 2 piersi z kurczaka grzyby (ja wykorzystałam kilka maślaków, podgrzybków i shitake) 3 łyżki sosu hoisin (i dodatkowo do maczania) limonka świeży ogórek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego ziarna kolendry(...)podwójnej papilotki i gotujemy na parze (Jamie pisał o ok. 10 min jednak moim zdaniem to za krótko - bułeczki były surowe, pozostaje test suchego patyczka). Oczyszczamy piersi i kroimy w drobne kawałki, kroimy grzyby, łączymy z hoisin, sokiem z 0,5 limonki, solą pieprzem. Kroimy brokuły na nieduże kawałki i dokładamy razem z kurczakiem jako dolne piętro do parownika. Prażymy
Brzuszki ŁakomczuszkiZamiast tradycyjnego kotleta w bułce tartej polecam kotlecki z dodatkiem sera, papryki i natki pietruszki. Bardzo smaczne i sycące a do tego łatwe w przygotowaniu. Można
Monia miesza i gotujeNo siemka! Dzisiaj przepis będący dopełnieniem dwóch poprzednich, jako całkowity zestaw przystawka, danie główne i deser. Jako, że zostało tylko danie główne to, oto przed Państwem
Kuba GotujeNo siemka! Dzisiaj przepis będący dopełnieniem dwóch poprzednich, jako całkowity zestaw przystawka, danie główne i deser. Jako, że zostało tylko danie główne to, oto przed Państwem
Kuba GotujeSałatka z pora Przystawka z serem korycińskim i gruszką Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym Sałatka makaronowa Sałatka warzywna z tortelini Rukola z gruszką i granatem Jajka
Ala piecze i gotujeSKLADNIKI500 g mielonej piersi drobiowej200 g szynki gotowanej 1 jajko 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych 3
zielonacukinka