Grecji. Podczas gotowania poniosło mnie trochę i trochę w tym przepisie pozmieniałam. Smak? Hmm, pierwszego dnia nie byłam zachwycona smakiem, ale drugiego dnia zupa smakowała wyśmienicie. Czyżby zupka potrzebowała czasu na przegryzienie się smaków? Sama nie wiem. Choć nie ma tam mięsa, naprawdę można się najeść i to porządnie. Następnym razem mam ochotę wrzucić do niej trochę kurczaka(...)Kiosk świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól 2 garści mini marchewek Iglotex 2 garści żółtej fasolki szparagowej Iglotex trochę posiekanej natki pietruszki ocet winny Grecki Kiosk Wykonanie: Do gotującego i przecedzonego rosołu dolałam 100 ml oliwy z oliwek. Jak wszystko zaczęło się gotować wsypałam zieloną soczewicę. W trakcie gotowania zeszkliłam na patelni na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę
Blondynka GotujePo raz kolejny po długiej przerwie zapraszam na post z serii "Jedzonko do pracy", które mam nadzieję będą pojawiały się teraz bardziej regularnie, a mianowicie
Codzienne GotowanieSmaczne zapiekane papryczki nadziane pysznościami. Wszystkie składniki wiążą rozpuszczone sery, dzięki temu farsz nie jest taki suchy i papryczki można zajdać same bez żadnego sosu. składniki
Monia miesza i gotujeMiałam okazję niedawno jeść to danie i urzekło mnie smakiem, tak więc chcę podzielić się tym z Wami. Sos cytrynowo-maślany jest wspaniałym dodatkiem do
Kuchnia BeatySchabowy nie taki straszny...No wlasnie,nie przesadzajmy z tymi kaloriami i tluszczem.Chcialabym odczarowac mit strasznego schabowego,bo ciagle jednak mamy dylemat siegajac po wieprzowine.A jesli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W tym poście pokażę Wam jak ja często przygotowuję udka do pieczenia. Choć robię to coraz rzadziej, bo udka lubi przyprawiać mój syn. W tym poście
Blondynka Gotujewolę smak pieczonego mięsa), ale można również dać gotowane. Ja do swojego pasztetu przygotowywałam się już jakieś dwa tygodnie wcześniej, tzn. przygotowywałam na obiad większe ilości mięsa, które od razu po schłodzeniu pakowałam do worków i zamrażałam. W ten sposób uzbierałam ponad 700g smażonego i pieczonego (już bez kości) kurczaka (1/2 kurczaka z rożna i kilka udek smażonego na patelni
Smaczne Zdroweminut, a kiedy mamy ochotę na takie danie, to wystarczy przygotować kurczaka w kilka minut, a następnie odkręcić słoik i gotowe :) Jeśli pokusicie się o przygotowanie takiego kurczaka, to zróbcie od razu większą ilość sosu i przechowajcie go w słoiczkach do następnego razu :)Sos słodko-kwaśny:1 duża puszka ananasa w syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej(...)kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być do końca miękka, lecz lekko al dente. Sos doprawić do smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty i słodkawy. Jeśli ktoś lubi imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak potrawy.Kurczak:2 średnie piersi z kurczaka,sól, słodka i ostra
Codzienna kuchnia niecodziennaosób, które nie jedzą mięsa, pasztet z fasoli i pieczarek czy pasztet z ciecierzycy i dyni. Zapraszam Pasztet z kurczaka z grzybamiSkładniki:800g ugotowanych – z rosołu- udek z kurczaka (waga bez kości)400g wątróbki drobiowej1 cebula1-2 garści suszonych grzybów1 ugotowana marchewka3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)2 łyżki majeranku1 łyżka papryki słodkiej1 łyżka pieprzu mielonego1 płaska łyżka soli(...)gotować około 40-50 minut. Odcedzić i ostudzić.2. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na patelni na oleju. Dodać ugotowane grzyby i wszystko smażyć około 5 minut. Dodać oczyszczoną z błonek wątróbkę i smażyć chwilę, aby tylko wątróbka ścięła się z wierzchu, bo w środku ma zostać różowa! Przestudzić. 3. Obrane mięso z kurczaka, marchewkę, cebulę
UgotujmyTo.plszparagami, niektórzy moi znajomi lubią też wersję z samymi pieczarkami. Najbardziej klasyczna wersja zakłada obecność między płatkami lasagne mielonego mięsa wieprzowego, ale bardzo dobra jest także wersja z kurczakiem. Skąd natomiast wziął się pomysł na lasagne? Otóż istnieją trzy teorie na ten temat. Dwie najbardziej prawdopodobne mówią, że potrawa pochodzi ze starożytnej Grecji, sama nazwa kojarzyć się może bowiem(...)wody, płaski arkusz ciasta makaronowego pokrojony w paski, bądź lasanon, które oznacza trójnogi stojak pod garnek z wodą. Włosi "pożyczyli" sobie drugie słowo, by nazwać nim garnek do gotowania makaronu. Słowo z czasem awansowało jako nazwa dla całej potrawy makaronowej. Trzecia teoria natomiast sugeruje, że lasagne pochodzi od czternastowiecznego, angielskiego przepisu na Loseyn pochodzącego z książki "The Forme of Cury
Przepysznik - BLW i nie tylkotaką zupkę można też ugotować wykorzystując mrożone grzybki! polecam :) 1 udko z kurczaka 400g świeżych grzybów 7 dużych ziemniaków (jeśli nie robimy świderków wystarczy 3-4) 2 marchewki kawałek korzenia selera kawałek pora łodyga naci selera 2 łyżki śmietany natka pietruszki sól,pieprz łyżeczka kucharka W garnku gotujemy 1,5-2 l wody. Wrzucamy udko, marchewkę, seler, por i kucharka
Smakołyki Asimajerankiem; na sposób mojej teściowej - ze śmietanką, ogórkiem kiszonym i mięsem z kurczaka; oraz na mój sposób- po zamojsku czyli z groszkiem, przecierem pomidorowym i dużą ilością marchewki. Wszystkie te trzy rodzaje są na swój sposób pyszne. Używam flaków kupionych w całości, muszą się one dość długo gotować i jest z nimi więcej roboty, ale moim zdaniem smakują lepiej niż
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazawitaliśmy do Wadowic gdzie w znacznie większym gronie kucharzy, a także blogerów gotowaliśmy dla wszystkich, którzy przybyli na Wadowicki Rynek. Mnóstwo kucharzy, którzy dołączyli do ekipy z Wieliczki i 13-tu blogerów dzielnie starała się sprostać oczekiwaniom zaglądających do namiotu osób. Była i wątróbka, i pstrągi, i kurczak i jeszcze masa innych pyszności, które ciężko było spamiętać zwłaszcza, że cały
Kuchenne Wariacjeczerwona, żółta - 1/2 kg pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 podudzie z kurczaka - bulion lub kostka rosołowa - pół cytryny - przyprawy: świeża melisa, 2 ząbki czosnku, sypany imbir, curry, kolendra - oliwa z oliwek - koncentrat pomidorowy - opcjonalnie śmietana 18volt gdy ktoś preferuje zabielane zupy Do garnka wrzucamy podudzie i gotujemy. W tym czasie na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną paprykę
upichconaKrupnik z porem i kurczakiem SKŁADNIKI: 1 duże udko z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki 6 plastrów pora 6 gałązek natki 5 łyżek kaszy pęczak sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Udko myjemy, obieramy ze skóry, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 l wody i gotujemy wywar soląc, ściągamy szumowinę. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy kroimy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWprawdzie dwa dni świąt, ale nasza polska tradycja trzyma się suto zastawionego stołu. I jak tu walczyć z tradycją? Dlatego gotujemy, pieczemy i jemy, jemy , jemy!!!!! Zapraszam na kilka rożnych przepisów, które możemy wykorzystać na Świata Wielkanocne(...)BOUNTY KURCZAK FASZEROWANY
W kuchennym oknie EwySkładniki: na 2 porcje 2 piersi z kurczaka mały jogurt naturalny papryka słodka kurkuma mięta sól pieprz mix sałat- lodowej, rzymskiej, świeżego szpinaku i rukoli pomidor
Luźna KuchniaSkładniki: 1 cały kurczak 10 dkg suszonej żurawiny 4 średnie jabłka sól pieprz bazylia oregano cynamon oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku sok z 0
Luźna Kuchnialodówce na minimum 30 minut, a najlepiej całą noc. Następnie kurczaka smażymy do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju (przez ok. 5-7 minut w zależności od wielkości kawałków - mięso zbyt długo smażone będzie suche i utraci soczystość). Nadmiar tłuszczu odsączamy za pomocą ręczników papierowych. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora sparzamy wrzątkiem, a następnie
Słodka Stronaserc drobiowych z warzywami i suszonymi grzybami. Bardzo sobie cenię podroby z kurczaka ( serca , żołądki , wątróbkę) i często ich używam. W zasadzie to kupuję zawsze większą ilość ( no bez przesady u mnie większa ilość to kilogram) i mam w zapasie na wszelki wypadek. Na serduszkach i żołądkach gotuje zupy ( a potem z ugotowanych robie pierożki lub krokiety).Wątróbka
Buniabaje w kuchni