gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:206/372)

Jedzonko do pracy #29 159

Jak tam u Was wiosna? Bo u mnie jakoś nadal nie bardzo czuję, że nadeszła. Niestety. Jest chłodno, wietrznie i mokro. To jednak nie przeszkadza mi

Codzienne Gotowanie
Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i rodzynkami 145

Wątróbka drobiowa to przysmak mój i mojej Mamy.Nie robimy jej przesadnie często, ale jak już, to właśnie w takiej słodko-kwaśnej wersji. Jabłka po uduszeniu świetnie

Gosia gotuje
Kurczak chrzanowy na puree pomarańczowym 166

krem na bazie octu balsamicznego z Modeny Monini. Przygotowanie: Marynata: W miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy z chrzanem, posiekanym w drobną kosteczkę czosnkiem, miodem, pieprzem i rozmarynem. Podudzia z kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na min. 1 godz. do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170° C z termoobiegiem. Podudzia polewamy 50 ml. oliwy(...)pieczenia). Ziemniaki, marchewki obieramy, płuczemy i kroimy  - ziemniaki w kostkę, a marchewki w plasterki. Warzywa przekładamy do rondelka, dolewamy 100 ml wody, sok z 1 pomarańczy, przykrywamy i gotujemy, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i 1 łyżeczkę startej skórki z pomarańczy. Warzywa powinny wchłonąć większą część soku i wody. (jeśli za szybko odparuje, dodajemy

Moniki Smakołyki
Karkówka marynowana w ciemnym sosie balsamicznym z rozmarynem i smażonymi ziemniakami 152

ciemnego octu balsamicznego 20 g miodu 6 g posiekanego rozmarynu 4 g posiekanego tymianku 2 g posiekanej szałwii otarta skórka z 2 cytryn 350 ml bulionu z kurczaka 60 g zimnego masła sól do smaku dodatkowo: kilka ziemniaków (nie mączystych) 1 łyżka oleju dwa z wymienionych ziół (suszonych): tymianek, oregano, majeranek, cząber itp. warzywo korzenne na surówkę (1 lub góra(...)Teraz dodać płynną odcedzoną część marynaty i pozostałą połowę octu balsamicznego. Podduszać tak długo aż płyn się prawie całkowicie zredukuje. Teraz można do zredukowanego octu balsamicznego dodać bulion. Ponownie gotować aż sos zredukuje swoją objętość do połowy i nieco zgęstnieje. Wtedy dodać miód i zimne masło. Zamieszać krótko by się połączyły z sosem i wyłączyć. Dzięki dodaniu masła sos nabierze

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pulpeciki na parze z sosem paprykowo-pomidorowym 219

smażone tylko gotowane na parze :) Przepis zaczerpnęłam z przepisów dołączonych do mojej magicznej maszyny (którą opiszę niebawem). Klopsiki te są naprawdę przepyszne. Z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą i polane sosem paprykowo-pomidorowym tworzą wyśmienity obiad. Ja wszystko robię w jednej machinie, ale oczywiście da się to zrobić bez niej :) Na pulpeciki potrzebujemy 200 g piersi z kurczaka 200 g schabu(...)czosnek i dodajemy do zmielonego mięsa.Dodajemy jajko, bułkę, musztardę, majonez i zioła. Wszystko dobrze mieszamy i wyrabiamy.Wilgotnymi dłońmi formujemy nie za duże kuleczki i układamy w naczyniu do gotowania na parze.Parujemy je min.30-40 min.W mojej maszynie, podczas gdy klopsiki się parują, na dole robi się sos i zazwyczaj jeszcze gotują się ziemniaki ( taka spryciula z tej maszyny:) ) :)Do sosu

Olikowa kuchnia
Filet z kurczaka pieczony na ziemniakach 218

Propozycja na obiad.     Składniki: -filet z piersi kurczaka -4 ziemniaki -2 jajka -2-3 łyżki mąki -łyżka mleka -sól, pieprz, pieprz ziołowy -curry -czosnek granulowany i niedźwiedzi -słodka papryka Fileta dzielimy na dwa plastry, delikatnie rozbijamy, przyprawiamy i odstawiamy na ok. godzinę . Ziemniaki gotujemy w  mundurkach w osolonej wodzie,  studzimy i  obieramy ze skórek. Jajka

Maminek kulinarny
Jarzynowa potrawka z indykiem 175

Potrawkę gotujemy do tego momentu przez 20-25 minut. W trakcie gotowania, gdy cebula zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy. Gdy potrawka z przecierem się zagotuje wrzucamy paprykę i ścieramy ząbek czosnku. Czekamy, aż całość się zagotuje i doprawiamy do smaku. ----- Podobne: Polędwiczki wieprzowe z warzywami Szafranowa potrawka z kurczaka Kurczak w śmietanie

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa ogórkowa 293

Wszystkie składniki wraz z ryżem, gotujemy do miękkości.  Pod koniec gotowania ogórki myjemy i ścieramy tarce na grubych oczkach. Odciskamy sok i wkładamy do zupy. W miseczce delikatnie mieszamy śmietanę z odrobina zupy i łączymy z całością, mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz koperkiem. Kurczaka wyjmujemy i dzielimy na części, które wrzucamy do zupy. Podajemy na gorąco

ChilliJemy
Zupa kalafiorowa bez śmietany 188

Kolejna pyszna zupka z naszej kolekcji zup - kalafiorowa, ale nie zupa krem  (choć ją też mocno polecam). Z chrupiącymi warzywami, delikatna, bez śmietany, na lekkiej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
MŁODA KAPUSTA 163

nabierze złocistego koloru. Wlałam ją do kapusty i wymieszałam. Pod koniec gotowania dodałam koncentrat pomidorowy. Wlałam ocet winny. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Można dodać do kapusty pokrojoną kiełbasę. Podawałam z młodymi ziemniaczkami,surówką z młodej kapusty  ( przepis na surówkę znajdziecie TU ) i grillowaną piersią z kurczaka.   Smacznego

potrawyregionalne
Potrawka "meksykańska" z kurczaka 169

łyżeczki granulowanego czosnku szczypta pieprzu czarnego mielonego Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy na łyżce oleju z solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną w drobne paseczki paprykę i pomidory z puszki wraz z zalewą. Chwilę dusimy, następnie dodajemy czerwoną fasolę i kukurydzę (obie po odsączeniu). Gotujemy około 3-4 minuty, przyprawiamy i mieszamy z koncentratem. Jeszcze chwilę dusimy

Kolorowy Przepisownik
Pieczone udka z kurczaka w ziołach z czosnkiem i gruszkami 200

Starsze dziecko bardzo lubi "kurczaczka" więc dzisiaj danie specjalnie dla niego. Pyszne pieczone udka z dodatkiem ziół, czosnku i gruszek. Aromatyczne i mięciutkie. Doskonałe na obiad

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tarta na gryczanym cieście z kurczakiem, chińską fasolką i pomidorkami cocktailowymi 100

1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki gryczanej 1 jajko 125  g masła szczypta soli, szczypta pieprzu szczypta proszku do pieczenia nadzienie fasolki chińskie

Gotowanie jest łatwe
Podpłomyki 293

Mamusia pokazała mi jak je zrobić. I teraz jak synek domaga się ciasteczka, przygotowuję podpłomyki w kilka minut. Jest to najprostsza forma pieczywa/tortlilli/placków. Najczęściej jemy

NA MOIM TALERZU
WINNY KURCZAK PIECZONY 117

szpitalu, jeszcze wczęsniej złego samopoczucia. Wszystkie dolegliwości sprawiały że nawet gotowanie które normalnie zabiera mi dużą część dnia, nie sprawiało przyjemności. Także teraz w kuchni jestem tylko gościem. Pracuję dłońmi moich domowników i swoimi ustami, czyli na zasadzie podpowiadania co gdzie, kiedy i jak. Ten pieczony kurczak robi się praktycznie sam, w przygotowaniu go poradzi sobie nawet dziecko

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania