gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:192/372)

Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 224

zapach. Bai kapo - tzw. święta bazylia, rośnie w pobliżu świątyń, ale i w przydomowych ogródkach. Ma węższe i jaśniejsze liście, jej aromat- bardzo intensywny- rozwija się w pełni podczas gotowania, podobnie jak goździków, dlatego najczęściej używa się jej do przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION(...)choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup i ości ryb, skorupki krewetek albo korpusy czy skrzydełka kurczaka. C CHILLI-   To niezbędny składnik większości azjatyckich potraw, nie tylko ze względu na walory smakowe ale i praktyczne, gdyż ich jedzenie zapewnia uczucie chłodu, co w ciepłych krajach

ClauditteMissCooking
Obiad za 10zł - torcik ziemniaczany z gzikiem bazyliowym i grilowanymi pulpetami drobiowymi. 135

puree; koszt 0,73zł -400 gram sera białego półtłustego; koszt 9,75zł/kg - 3,90zł -pieprz, sól 0,50zł -dwie łyżki śmietany; 4,39zł/kg - 0,13zł -250 gram filetu z kurczaka; 14,68zł/kg - 3,67zł -jajko 0,34zł/sztuka -grzanki, mała garść (ciężko mi je wycenić; chleb piekę sam, waga zużytych grzanek to 16gr, przyjmuję zawyżoną kwotę 0,10zł) -masło łyżka(...)31zł Ziemniaki gotujemy, po odcedzeniu zagniatamy do puree z masłem i mlekiem. Na papierze do pieczenia, za pomocą obręczy robimy 4 równe placki. Wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 170 stopni termoobieg. Ser ucieramy z solą, pieprzem i bazylią (oryginalny gzik robi się ze szczypiorkiem; niektórzy dodają cebuli). Odkładamy do lodówki. Filet z kurczaka siekamy drobno, lub mielimy

BaRepas
Tradycyjna zupa ogórkowa. 93

Jednym słowem jesień w pełni, czyli sezon na rozgrzewające, zawiesiste zupy czas zacząć. Składniki na tradycyjną zupę ogórkową 1 szyja indycza (może być też inne mięsko np. udka z kurczaka, czy skrzydełka-należy jednak pamiętać o tym, by zdjąć z nich skórę) 4 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 mały por 5 ziemniaków 5 ogórków kiszonych 1 łyżka mąki(...)uniwersalna typu Vegeta      Mięso wkładamy do garnka, zalewamy około 2-2,5 litrami wody, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej, ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 45 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach: marchewki, pietruszkę i seler oraz pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotujemy

Rozpustne gotowanie
Polenta z wędzonym serem, sos grzybowy i pierś z grzybami. 128

1 szkl kaszy kukurydzianej 1 łyżka masła szczypta suszonej papryki 2 łyżki sera żółtego wędzonego (rolada Ustrzycka) 3 szkl wody sól 1 pierś z kurczaka 200

Gotowanie jest łatwe
Makaron ryżowy z kurczakiem i pieczarkami 286

Pyszny i pożywny obiadek, który przygotujemy w kilka chwil. Makaron jest gotowy w kilka minut i jeszcze kilka minut smażenia. składniki: 200 g makaronu ryżowego z

Monia miesza i gotuje
Pasztet drobiowy 169

Składniki: 1 kg filetów z kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki

kgwjanczewo
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z cukinią 257

Kolejna propozycja szybkiego obiadku z wykorzystaniem domowych przetworów. Przygotowanie takich przetworów zajmuje sporo czasu, ale dzięki temu potem możemy przygotować pyszny i zdrowy obiadek w kilka

Monia miesza i gotuje
Wołowina po azjatycku w pysznym sosie 195

Dania azjatyckie zachwycają mnie za każdym razem kiedy je kosztuje. Jest to wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów , która razem tworzy coś naprawdę

Mania Gotowania
Kurczak z sałatką ryżową i warzywną 456

Kurczak to moje ulubione mięso, dlatego tak często gości w mojej kuchni. Dziś proponuję faszerowaną pierś z niebanalną sałatką ryżową. Połączenie trzech elementów składowych dania, zapewnia znakomite doznania smakowe. Jeśli chodzi o sam przepis, jego przygotowanie składa się, jak wcześniej wspomniałam, z trzech etapów. Mięso - warzywa - ryż. Zacznijmy od końca. 1. Torebkę ryżu gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy(...)ziarna słonecznika.  3. Pierś myjemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Nacinamy nożem w środku, by stworzyć kieszonkę. Wkładamy tam suszone pomidory. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażamy kurczaka z obu stron po 2 minuty. Następnie na patelnię wrzucamy 1/3 kostki rosołowej i zalewamy odrobiną wody. W takiej zalewie smażymy kurczaka. po ok 6-7 minut z każdej strony

Mój Smak na Życie
Zdrowy rosół bez kostki rosołowej 178

pomocą soli. Żeby można było je potem zjeść mięso takie wrzucało się do garnka z wodą i gotowało aby „roz – solić” mięso. Z czasem odkryto, że wodę pozostałą po gotowaniu mięsa można wykorzystać na zupę, dodano warzywa, przyprawy, zioła i tak powstał rosół;) A wracając do samego rosołu. Wbrew powszechnej opinii rosół nie jest zupą tanią. Aby był naprawdę dobry(...)wieprzowiny (łopatka, szynka lub gulaszowe) 2 ćwiarki z kurczaka Szponder wołowy 2 duze marchewki 2 pietruszki Seler Cebula opalona na kuchence, grillu lub piekarniku Por (zielona część) Sól pieprz sos sojowy Przygotowanie: Do garnka wrzucam umyte mięso, warzywa i 2 łyżki soli i zalewam zimną wodą. Teorii jak gotować rosół jest mnóstwo. Ja przetestowałam sporo różnych sposobów i wg mnie

Kulinarna Patilogia
Zupa brokułowa z kulkami ryżowymi i kurczakiem 169

podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy cebula się zeszkli wrzucamy różyczki brokuła i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości. Następnie zupę miksujemy w blenderze. Kulki ryżowe: W tym czasie gotujemy też ryż wg wskazówek producenta. Ugotowany ryż przestudzamy i następnie mieszamy z jednym jajkiem (jajko służy nam jako spoiwo). Do ryżu dodajemy koperek i natkę pietruszki, oraz doprawiamy solą(...)pieprzem. Następnie lepimy w dłoniach kulki z ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju.Kurczak: Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą pieprzem oraz curry. Smażymy na rozgrzanym oleju. Finał: Zupę brokułową podajemy z kulkami ryżowymi oraz kurczakiem. Dekorujemy ulubionymi świeżymi ziołami

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz wołowo - drobiowy w czerwonym winie 139

wieku zwierzęcia czym starsze tym dłużej będzie się gotowało. I tak gotowanie gulaszu może nam zająć w przedziale od 1h do 2,5h trzeba po prostu sprawdzać czy mięsko jest mięciutkie. Tyle wywodu przejdźmy do przepisu. Składniki: 500g wołowiny bez kości 250g mięsa drobiowego ( np. filet z uda kurczaka lub indyka) ok. ½ szklanki mąki do oprószenia mięsa 2 średnie cebule(...)mięsa. Doprawiamy ostrą i słodką papryką , solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną paprykę, marchewkę, selera naciowego, listek laurowy, ziele angielskie, zalewamy winem i wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte. Gotujemy pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka. Pod koniec gotowania gulaszu dodajemy ogórki konserwowe i przecier pomidorowy całość dusimy jeszcze

W kuchennej krainie
Laksa z kurczakiem w 15 minut. 221

się od doprawienia kurczaka, który jest już wytrybowany, a tutaj łoppsi! Mój kurczak wciąż ma kości, co więcej nie wiem czy łatwo kupić pałki bez kości. No więc wzięłam się za trybowanie, co w efekcie wykorzystało całkowicie limit 15min. Gdy już mi się udało mogłam zacząć gotowanie Jamiem. Obtaczam mięso w soli, pieprzu i przyprawie 5 smaków. Rozbijam udka(...)Kładę na grillowej patelni (takiej nie miałam więc padło na zwykłą z odrobiną oliwy) i smażę po 3-4 min z każdej strony. Do garnka wlewam 800ml wody i gotuję, następnie wrzucam kostkę rosołową. Myję dynię i ścieram na tarce z grubymi oczkami (tutaj znowu Jamie przejmuje prowadzenie, ponieważ wrzuca całość do malaksera z nakładką tarki). Wrzucam dynię do wrzącego

Brzuszki Łakomczuszki
Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 145

kroku . Jak bym miała opisać ją w jednym słowem, powiedziałabym, że jest wspaniała! Jest to książka która samymi zdjęciami zachęca nas do gotowania. Wydana jest w twardej oprawie, z mnóstwem zdjęć prezentujących krok po kroku jak wykonać poszczególne potrawy, ale nie tylko możemy nauczyć się z niej(...)mięs, tj. kurczak, królik, kaczka, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina, wołowina czy dziczyzna. Kolejny rozdział to  ryby , znajdziemy w nim porady oraz wskazówki jak oczyścić i przyrządzić na wiele sposobów ryby. Piąty i szósty rozdział to  warzywa oraz owoce , w szczegółowy sposób pokazane jest mycie i gotowanie warzyw strączkowych

Marta Gotuje
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 208

zimnej kuchence. Ja gotuje na płycie ceramicznej i powoli rozgrzewam tagine na najniższej mocy. Tagine można też używać w piekarniku, choć według Marokańczyków to profanacja :-).Tagine przygotowuje się w różnych wersjach, dodatkami mogą być oliwki, albo rodzynki. Dziś do mojego dania wykorzystałam suszone śliwki szydłowskie. Danie podałam z chrupiącymi chlebkami z patelni.   Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską

Kulinarne przygody Gatity