gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:191/372)

Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem z sosem gorgonzola i pomidorowym 161

sól i pieprz. Kurczaka i szpinak posiekać w małą kosteczkę. Do dużego naczynia wsypać kurczaka, szpinak, pokruszoną fetę oraz starty na dużych oczkach parmezan. wszystko razem porządnie wymieszać.   Przygotowane ciasto rozwałkować i wykroić  kółka ( ja używam szklanki do piwa :) ) Sklejać, podobnie jak ruskie, gotować tylko 2 minuty od wypłynięcia.  Podawać z sosami Które lepsze

MarciochaKucharzy
Rosół z mięsnymi pierogami 217

angielskie, papryczka chili zielona pietruszka maka tortowa olej ciepła woda 2 białe surowe kiełbasy Umytego kurczaka włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą , dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie zdjąć zebraną pianę na powierzchni. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywą przez około 1/2 godziny. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać

MarciochaKucharzy
Wiosenna zupa 148

Składniki: porcja mrożonej mieszanki wiosennej łodyga selera naciowego kawałek selera korzeniowego 1 średnie skrzydełko z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz warzywko Sposób przygotowania: Skrzydełko, seler naciowy i korzeniowy myjemy, oczyszczamy, Warzywa kroimy w kostkę. Wszystko przerzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pięć minut, a następnie dodajemy mrożona mieszankę wiosenną. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Zupa z kapusty włoskiej 169

pietruszki przepis Marchew, pietruszkę, seler i cebulę , obieramy, kroimy na kawałki , dodajemy opłukane udko z kurczaka i zalewamy gorąca wodą około 1 litra ,doprawiamy solą. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do włoszczyzny. Kapustę opłukujemy i drobno szatkujemy, dodajemy do zupy i wszystko razem gotujemy aż ziemniaki i włoszczyzna będą miękkie. Zupę przyprawiamy kminkiem,białym pieprzem oraz papryką mieloną, podajemy

Smakowite Dania
Kalafior faszerowany 148

kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano   WYKONANIE: kalafior włożyć do wrzącej wody, gotować około 10 min. wyjąć do góry nogami wyciąć delikatnie głąb, tak żeby było miejsce

Kuchnia Beaty
Paprykowa potrawka z marynowanym patisonem 110

Mięso z udka kurczaka kroimy w mniejsze kawałki.   Kiedy cebula jest miękka dodajemy kurczaka, następnie dodajemy paprykę słodką, kostkę bulionową - całość dokładnie mieszamy i podsmażamy.  Dodajemy pokrojoną paprykę, dokładnie mieszamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy całość około 500 ml wody i gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone patisony

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rosół 108

pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 1 kostka rosołowa sól,pieprz Sposób przygotowania 1. Kurczaka umyć i przełożyć do garnka. 2. Warzywa obrać i dokładnie umyć. Marchewkę pokroić w słupki, cebulkę obsmażyć na łyżce oleju. 3.Kurczaka i warzywa zalać ok. 4 litrami wody. Gotować NA JAK NAJMNIEJSZYM GAZIE! (rosół gotowany na większym gazie będzie mętny). Dodać niepokrojoną natkę i lubczyk

A Ty Smakuj Mnie
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 146

danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać zioła. Voila! Sam czas duszenia wymaga trochę cierpliwości, ale ilość naszej pracy w całym gotowaniu jest i tak nieduża. Poza tym, sprowadza się do krojenia, obierania, podsmażania i wrzucania

W kuchni wieczorem
Sałatka z ryżem i piersią z kurczaka 2132

taka smacznaSałatka z ryżem i piersią z kurczaka  SKŁADNIKI:ryż - 1 saszetkakostki rosołowe -2 sztpiersi z kurczaka podwójna -1 sztkukurydza -1 puszkaananas -1 puszkasól i pieprzmajonez - 3 łyżkirodzynki -100 gPRZYGOTOWANIE:W rondlu zagotować wodę z solą, włożyć saszetkę ryżu, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Ugotowany ryż osączyć, przeciąć torebkę wysypać do miski. Pierś ugotować

Kuchnia Danusi
Pasztet drobiowo- warzywny z kminkiem 139

warzywny to wynik gotowania rosołu. Wkurza mnie to, że te pyszne i zdrowe warzywa oraz gotowane mięso zawsze zostaje i nikt nie ma na nie ochoty a przecież nawet na szyjce indyka znajduje się bardzo dużo smacznego mięsa, nie wspominając o udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku odcedzam rosół

Mango Papaja
Sałatka z makaronem ryżowym i rukolą 2400

makaronu ryżowego 3 marchwie 1 por rukola 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, curry Kurczaka kroimy na kawałki wielkości "sałatkowej" i smażymy w curry. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Pora kroimy w półplasterki i wraz z marchewką dusimy na patelni. W międzyczasie gotujemy makaron. Gotowe składniki mieszamy ze sobą, dodajemy rozdrobnioną rukolę i oliwę, przyprawiamy. Smacznego

Co w głowie piszczy
Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light) 625

spory zbiór sałatek. Czemu? My bardzo lubimy sałatki, wszelkie sałatki, owocowe, warzywne z wędliną, z kurczakiem, serem czy też z rybami. Sałatki takie cieszą oko, są przy tym smaczne i sycące. Dzisiaj proponuję przygotować lekką sałatkę, ta kolorowa sałatka składa się z mixu sałat, gotowanego jajka, pomidora i kremowego sosu coś a la sos vinegrette (winegret). Do tego grzanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz z młodych buraczków i fasolki szparagowej 169

tylko mniej czasu gotowania, ale i rozkosz dla podniebienia. Wielokrotnie pisałam na blogu, że w sumie zupy traktuję po macoszemu i nadal tak jest, bo wolę dania mniej płynne, aczkolwiek nie koniecznie miesne. To jest jednak zupka z warzyw z mojej działki, jak jej nie kochać  ? :) Składniki: 2  udka z kurczaka (0,5 kg) 50 dkg mlodych buraczków(...)łyżka octu winnego Spsób przygotowania: Udka umyć, włożyć do garnka  i zalać zimną wodą ( około 1,5 l), dodać pokrojonego pora, marchewkę, cebulę oraz cale obrane buraczki. Gotować 40 minut, po tym czasie wyjąć buraczki, wrzucić fasolkę i pokrojone w kostę ziemniaki. Buraczki lekko przestudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem, octem

Gosia gotuje
W jakie przepisy klikamy najczęściej? 179

blogach tysiąc razy ale skoro ja również zrobiłam - dlaczego się nie pochwalić. Nie lubię piec, ani robić ciast z przepisu, cukiernictwo wymaga precyzji i cierpliwości, której mi brakuje. Zawsze gotuję na oko, dorzucę jeszcze to trochę tego, trochę tamtego. Nie potrafię powstrzymać tych zapędów robiąc ciasto co niestety przy precyzyjnych przepisach nie kończy się najlepiej. 5 1736 wejść Szybki obiad(...)ułożone zapewni jeszcze lepszy efekt.   3 2053 wejść Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym   Czyli kolejne starcie z kuchnią lidla i po raz kolejny absolutny zachwyt przepisami Okrasy.  Nic dodać nic ująć dlatego też kopiuję cały przepis, bez żadnych zmian.     2 3770 wejść Gotowanie z Okrasą     Postanowiłam się skusić na przepis

Brzuszki Łakomczuszki
Pampuchy na obiad i na deser 2886

około 1cm odciskamy literatką, zostawiamy do wyrośnięcia około 30 min, następnie gotujemy na parze około 8 min. Propozycja Na deser podajemy ze śmietaną 18% i zmiksowanymi malinami albo truskawkami Propozycja Na obiad : sos: jedną podwójną pierś kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju posypując przyprawą do kurczaka curry i kurkumą następnie do smażących sie piersi wlewamy sok z ananasa

Niezły Młynek