gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:58/391)

makaron ze szparagami i szynką dojrzewającą 98

szparagów 150 g szynki dojrzewającej 3 łyżki maśła 3/4 szkl gęstej śmietany sok i skórka starta z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku natka pietruszki Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe końcówki, główki odciąć, łodyżki pokroić w ok 1 cm ukośne paski. Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu, ok 1,5 minuty przed końcem gotowania wrzucić szparagi. Osączyć(...)szkl wody, w której się gotował. Ponowie postawić na ogniu, podgrzewać delikatnie mieszając aż wszystko się połączy, pod koniec dodając poszarpaną na kawałki szynkę (w razie potrzeby dodać jeszcze wody z gotowania makaronu). Przed podaniem posypać natką pietruszki

6niebo
Szynka suszona gotowana 110

łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka majeranku Do gotowania: 2 litry wody 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku 6 listków laurowych 6 ziaren pieprzu  Sposób przygotowania: Szynkę przekładamy do miski, nacieramy cukrem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie mięso dokładnie(...)czasie szynkę wyjmujemy z pończochy pończochy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy  przyprawy, majonez i musztardę , gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania, studzimy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Po ostudzeniu wyjmujemy szynkę  z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki, przed krojeniem mocno schładzamy

Bajeczna Kuchnia
Fasolka szparagowa w szynce na kaszy gryczanej zapiekanej z cukinią i kurkami 133

razem. Przepis na 4 porcje. Składniki na fasolkę w szynce: - 500 g fasolki szparagowej (pół na pół żółtej i zielonej) - 100g szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej itp. - oliwa z oliwek - pieprz Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy końce i gotujemy do miękkości.  (Wrzucamy ją do zimnej wody, ok. 2l wody na 500g fasolki wraz z łyżeczką soli, można ją również gotować(...)pierwszych 10 minutach. Każdy lubi różną jej twardość, więc gdy będzie już taka, jaką lubimy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą (w ten sposób zatrzymujemy proces gotowania) i podajemy, bądź przygotowujemy ją wraz z szynką.) Wegetarianie i weganie zawijają w cukinię. W każdy pojedynczy plaster szynki/ cukinii zawijamy po 10-15 fasolek i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gdy zawiniemy fasolkę we wszystkie

Be Fit Be Strong
Kapustka z wędzoną szynką oraz żurawiną 121

Wykonanie: Kapustę szatkujemy, sparzamy wrzącą wodą odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka dodajemy tłuszcz, startą marchewkę na tarce jarzynowej o grubych oczkach, listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy kroimy w półksiężyce podsmażamy na maśle.  Szynkę kroimy w kostkę dodajemy do podsmażonej cebuli,  smażyć razem około 10 minut. Przekładamy do gotującej się kapusty, dodajemy opłukaną żurawinę

kgwjanczewo
Szybka sałatka z makaronem orzo w kształcie ryżu 114

kształcie ryżu 200 g dobrej jakości szynki 3 ogórki gruntowe 1 puszka kukurydzy  2 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Szynkę i ogórki kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni
Śniadaniowe "muffiny" jajeczne 145

śniadanie, ale również doskonale sprawdzą się jako zimna przekąska na drugie śniadanie. Drugim ważnym plusem, poza szybkością przygotowania, jest możliwość kombinowania z dodatkami. Dziś muffiny z szynką, jutro z pieczarkami, kolejnym razem z gotowanym brokułem... Wariantów smakowych jest bardzo wiele. Składniki: ( na 4-5 sztuk ) 2 jajka 2-3 plasterki dobrej szynki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 cienki plaster żółtego

kolorowotorcikowo
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU I SOS HOLENDERSKI 151

Wyśmienite śniadanie, które możecie przygotować na co dzień lub w leniwy weekendowy poranek albo nawet w okresie Wielkanocnym :) Jajko gotowane w koszulce, z kremowym, płynnym żółtkiem, podane na opieczonej grzance z plastrem chrupiącej szynki lub bekonu, a wszystko polane genialnym sosem holenderskim na bazie żółtek, klarownego masła i soku z cytryny. Dodatkowo urozmaicam całość odrobiną rukoli, świeżego szpinaku, bazylii(...)jednym jajku. Łyżką zamieszaj mocno wrzącą wodę, aby powstał wir, w którego środek wlej ostrożnie jajko (drugie ugotujesz osobno). Gotuj jajko około 2 minuty , po czym wyjmij delikatnie łyżką cedzakową i ułóż na bułce z zieleniną i szynką. Polej sosem holenderskim. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka brokułowa z szynką, fetą, kukurydzą i sosem czosnkowym + film 181

czosnkowy 150 g serka naturalnego 3 łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku szczypta soli przepis Opłukanego i podzielonego na mniejsze różyczki brokuła gotujemy na parze około 10 minut . Szynkę kroimy w kostkę a fetę w większe kawałki lub większą kostkę. W salaterce układamy różyczki brokułów, dodajemy pokrojoną szynkę konserwową i ser feta, całość posypujemy odsączoną z puszki kukurydzą

Smakowite Dania
Fasolowa truflowa z kiełkami pora i prosciutto 161

się smażone prosciutto i ostre kiełki pora. Zamiast szynki możecie dodać małe ziołowe grzanki lub kromkę opieczonego wiejskiego chleba. Aksamitny krem, chrupiąca szynka, aromatyczna oliwa i pikantne przyprawy. Spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania: 15 minut + czas moczenia i gotowania przy użyciu suchej fasoli  Porcje: 4     Składniki: 1 szklanka białej fasoli (moczonej 12 godz.) lub 1 puszka, Oliwa Monini(...)gałązek świeżych ziół (tymianek, majeranek) lub po pół łyżeczki suszonych, Sól i biały pieprz do smaku, 1 łyżka masła, 2 plastry szynki parmeńskiej.     Przygotowanie: Fasolę moczyć min. 12 godz. z dodatkiem kilku kropli octu winnego. Gotować do miękkości bez dodatku soli i bez przykrycia. Czas gotowania jest uzależniony od odmiany fasoli. Ugotowaną odcedzić na sicie. Jeśli używacie fasoli

SzczyptaSmaQ
Sałatka Agnieszki (Mama uczy gotować!) 225

Dzisiaj będzie krótko, ale niekoniecznie zwięzłowato, bo słabo w tym momencie ogarniam rzeczywistość. A właściwie nie ogarniam wcale 🙂 Nie wiem, czy to przez ostatnie ekspresowe świąteczne

gotować!
Szinka we grincojgu (Szynka we włoszczyźnie) 140

Na świynta moja Muter już połra lołt 1 kupuje wyndz ō noł 2 szinka, takoł w cołojści i do tego tak fajnie powi ōnzano dratwōm 3

Chop w kuchni
Sałatka z brązowym ryżem, szynką i pieczarkami marynowanymi 148

konserwowej duża garść świeżej, siekanej natki pietruszki 4 czubate łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. Brązowy ryż gotujemy około 30 minut. Paprykę, pieczarki i szynkę konserwową kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki sałatki łączymy. Mieszamy, schładzamy w lodówce. Smacznego

Smak mojego domu
Sałatka warstwowa konserwowa 173

smak. Składniki: 6 jajek 300 g szynki konserwowej kukurydza konserwowa 6 ogórków konserwowych słoik selera konserwowego słoik papryki konserwowej puszka ananasa majonez szczypiorek Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Szynkę konserwową, ogórki, paprykę i ananasa - także kroimy w kosteczkę.  Pamiętajmy aby wszystkie składniki dobrze odsączyć z zalew - nie chcemy przecież mieć wodnistej sałatki :) Przygotowujemy przezroczystą miskę

Taste Therapy
Sałatka brokułowa z kukurydzą 50

majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól pieprz zioła prowansalskie Przygotowanie Brokuł dzielimy na różyczki i myjemy pod bieżącą wodą, potem gotujemy 5 min. we wrzątku. Kroimy szynkę, ogórka i ser feta w kostkę, a kukurydzę odsączamy z zalewy, po czym mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Całość polewamy sosem czosnkowym. Autor przepisu: Aneta Zaborowska Artykuł

Wasze Przepisy
Jajka faszerowane szynką 624

Składniki – porcja na 12 części: 6 jaj, 100 gram szynki, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz. Krok 1 Jaja gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka. Krok 2 Szynkę kroimy w drobną kostkę, następnie łączymy ją z żółtkami i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krok 3 Farsz przekładamy łyżką do otworów po żółtkach. Smacznego

Coś bym zjadła