gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:53/391)

Wielkanocna sałatka z szynką i jajkiem 539

jajkiem : pęczek rzodkiewki 200 g ulubionej szynki puszka groszku konserwowego 5 jaj pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Szynkę, jajka i rzodkiewkę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Majonez łączymy z jogurtem i przyprawami. Sosem polewamy resztę składników

e-PrzepisyKulinarne
Makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem i szynką szwarcwaldzką 37

tutaj zdecydowanie, niepodważalnie smak szynki szwarcwaldzkiej sprawił cuda – słony, dymny i intensywny, wyczuwalny w każdym kęsie. Do tego delikatny, ale wyczuwalny aromat wina. Danie idealne na obiad, ale też na elegancką kolację, na przykład we dwoje. Nie zawiedziecie się. Składniki (na 2 duże porcje): 1 spora pierś z kurczaka 100g dojrzewającej szynki szwarcwaldzkiej 2 szklanki passaty pomidorowej 2 ząbki(...)kroimy w mniejsze kawałki – kroimy na 3-4 częście. Każdą oprószamy z obu stron odrobiną pieprzu i czerwonej papryki. Odkładamy. Szynkę szwardzwalcką kroimy w mniejsze kawałki – każdy pasek szynki na 4 kawałki.   Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie, al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i trzymamy w cieple.   Na patelni rozgrzewamy

Smaczna Strona
Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim 115

skórki, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do cebulki. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Dolewamy do tego stopniowo mleko i dusimy 15 minut do miękkości. Kroimy szynkę na większe kawałki i dodajemy do dyni. Makaron gotujemy w osobnym garnku. Ugotowany al dente odcedzamy zachowując szklankę wody z gotowania makaronu. Wrzucamy makaron do sosu i podlewamy wodą z makaronu wedle uznania

Pyza i Surówka
Makaron z bobem, szynką, jarmużem i fetą 98

taki smaczny makaron! Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu (użyłam bezglutenowego) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 lampka Prosecco 100 gram dobrej jakości szynki wieprzowej garść ugotowanego i obranego bobu (bób gotowałam 10 minut) kawałek sera feta garść jarmużu 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu(...)rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po chwili dodaję pokrojone w paski plastry szynki, jarmuż oraz bób i całość smażę do zarumienienia. Na patelnię wlewam Prosecco, które redukuję o połowę. Dodaję wodę z gotowania makaronu oraz ricottę. Całość duszę przez minutę, doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Wrzucam na patelnię ugotowany makaron oraz pokruszoną

Mango Papaja
Naleśnikowe roladki z mięsnym farszem i jajkiem 484

mielonego mięsa (np z łopatki wieprzowej) 1 cebula 2 łyżki majonezu 6-8 jajek 150 g tartej mozzarelli 1-1,5 op. boczku w plastrach lub szynki parmeńskiej sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Cebulę drobno siekamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z majonezem. Dodajemy cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Ponownie dokładnie mieszamy. Na naleśniku rozprowadzamy cienką warstwę mięsa, wyrównujemy. Przykrywamy

Smaki Na Talerzu
Szparagi w szynce z parmezanem 154

naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym parmezanem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 25 minut. Smacznego! Post Szparagi w szynce z parmezanem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka makaronowa z szynką konserwową 88

Szybka sałatka makaronowa z szynką to idealna propozycja na imprezy lub kolację. Składniki makaron drobny u mnie kokardki 200g 2 papryki czerwone duże puszka kukurydzy 5-7 ogórków konserwowych 30 dag szynki konserwowej 30 dag sera żółtego majonez sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę, ogórki, szynkę i ser kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy

Wasze Przepisy
Bakłażan z sałatką makaronową 139

porcją witaminy C. Potrawa w kolorach jesieni, którą można jeść też oczami. Porcja warzyw doda nam energii. 2 bakłażany 100 g makaronu muszelki drobne 3 ogórki korniszony 15 dkg szynki włoskiej 5 pomidorków koktajlowych 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz natka pietruszki olej rzepakowy Bakłażany kroję wzdłuż, wydrążam miąższ zostawiając po 1 cm. Bakłażany i miąższ posypuję(...)czasie zmywam sól z nich. Układam je na blasze, smaruję olejem, miąższ też i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 30 minut. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Szynkę, pomidorki, ogórki kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję makaron, pokrojony miąższ bakłażana, natkę pietruszki, dodaję jogurt, majonez, sól, pieprz. Całość mieszam i napełniam farszem bakłażany. Posypuję natką

wesoła kuchnia
Zapiekanka z cykorii 91

piwa 250 ml. mleka czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki masła pieprz,sól,gałka muszkatołowa opcjonalnie – 4 plasterki szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej wykonanie: Główki cykorii gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy make i mieszając czekamy aż nabierze złotego koloru. Dodajemy musztardę,mleko,piwo,przyprawy i mieszamy składniki(...)czas mieszając, na niedużym ogniu czekamy aż beszamel zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Cykorię kroimy wzdłuż na połówki, układamy w naczyniu żaroodpornym (opcjonalnie każdy kawałek możemy zawinąć w plasterki szynki) miejscem przecięcia do góry – zalewamy beszamelem. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach w piekarniku ( aż powierzchnia lekko zbrązowieje). Podajemy gorące z dodatkami – ja podaje z pomidorami malinowymi wymieszanymi

Sezonowy Garnek
Sałatka szwajcarska 284

ryżu, szynki i jajek. Fajna opcja na przyjęcie, można ją podać z dodatkiem grzanek albo bagietek czosnkowych. Polecam!     Składniki: 100g ryżu 3 jajka 200g szynki konserwowej lub innej ulubionej 4-5 ogórków konserwowych 150g żółtego sera 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego pół pęczka koperku sól i pieprz     *** Jajka gotujemy na twardo(...)studzimy obieramy. Jajka, ogórki i szynkę kroimy w kosteczkę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski *** *** Ryż gotujemy na miękko według przepisu na opakowaniu, przelewamy wodą, studzimy i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami *** *** Dodajemy majonez oraz jogurt *** *** Dokładamy posiekany koperek, mieszamy *** *** Całość przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Przed podaniem przechowujemy w lodówce

Blog z Apetytem
ROSÓŁ Z PULPETAMI 122

cebule  5 listków laurowych  6 kulek ziela angielskiego  3 litry wody  sól i pieprz 1  gałązka lubczyku pulpety:  500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 pęczka pietruszki 1 łyża musztardy sarepskiej sól i pieprz  Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy na połowę.Mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Cebule przekrajamy na pół i opiekamy(...)ziele i łyżę soli. Garnek kładziemy na gaz, gdy się zagotuje zdejmujemy szumowinę,zmniejszamy płomień i  przykrywamy pokrywką- wywar powinien tylko pyrkać. Od teraz wszystko gotujemy minimum 60 minut. Mielone z szynki przyprawiamy musztardą solą i pieprzem. Natkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa. Formujemy kotleciki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy pulpety, gotujemy

KuchcikoweLove
Świąteczna szynka glazurowana w winie i miodzie 195

nastrajający do świąt. Chałupka już ogarnięta, a dziś jedziemy na plantację choinek wybrać jakiś ładny świerk lub jodłę. Strojenie, pieczenie... plan przede mną jeszcze ambitny :)Składniki:1,5 kg szynki wieprzowej peklowanej4 średnie marchewki1/2 pora1 cebula1 mały seler1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, lekko rozgniecionych1 łyżeczka ziaren kolendry, lekko rozgniecionych1 laska cynamonu, przełamana na pół3 listki laurowe1 łyżeczka soli (opcjonalnie)Glazura(...)gotować przez około 4 minuty, aż uzyskamy błyszczący syrop.Szynkę włożyć do odpowiednio dużego garnka, zalać wodą tak, aby zakrywała całą szynkę, dodać włoszczyznę i wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli. Zagotować, zmniejszyć moc palnika, odszumować i następnie gotować w na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Jeśli po pewnym czasie wywar nie będzie słony, dosolić łyżeczką soli. Po odpowiednim

Delicious Titbits
Omlet na bogato 55

osoby. Sprawdź przepis na: Naleśniki z serem i owocami Składniki 4 jajka 1/2 papryki czerwonej 1 szalotka 7-8 oliwek 4-5 plasterków szynki łyżka masła sól pieprz dowolne kiełki Omlet na bogato – przepis Paprykę, szynkę, oliwki i szalotkę kroimy w kostkę. Następnie przesmażamy przez chwilę na maśle na patelni. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy(...)Wykładamy na talerze i na wierzchu układamy odrobinę dowolnych kiełek oraz połówki pomidorków koktajlowych. Omlet na bogato Smacznego! Artykuł Omlet na bogato pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!