Do narychtowania 1 tego dania zaispirowoł mie jedyn kuchołrz ze Piekar Ślōnskich 2 , kej 3 mi ôsprawioł 4 ô karczku we trzech mostrichach- miyszocie trzi roztomajte
Chop w kuchniPomysł na roladki z szynki wziął się z kilku źródeł. Po pierwsze Marzena zainspirowała mnie swoimi roladkami łososiowymi . Widziałem je u niej na stole kilka dni
zadanie-gotowanieOto kolejny eksperyment z jajecznicą. Jajecznicę jadłam już z różnymi dodatkami, ale takiej kombinacji jeszcze nie było. Od sałatki z konserwowanego selera zostało mi kilka plastrów
Codzienne GotowanieSzynka z pastą jajeczno-chrzanową, to jest właśnie to. W tym roku poszłam na łatwiznę. W związku z tym moje święta obfitowały w potrawy w
Eli GotowanieSzynkę piekłyśmy z Mamą na niedzielny obiad, ale jak to u mnie bywa, mam mały poślizg na blogu:) Wrzucam jednak ten przepis dzisiaj
Gosia gotujeSzybkie i smaczne śniadanie, na które myślę pokusi się każdy :) Na porcję dla dwóch osób potrzebujemy: 6 jajek 4 plasterki szynki drobiowej 1 średnia cebula 1
Kolejny blog o gotowaniuoraz nacieramy czosnkiem. Każdy kawałek zawijamy w plaster szynki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso przez około 5-6 minut z każdej strony. W tym czasie przygotowujemy szparagi. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dokładnie myjemy szparagi, odcinamy zdrewniałe jasne końce. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy na sitko do gotowania na parze szparagi i gotujemy przez około
Mania GotowaniaZapraszam na delikatną galaretkę z szynką z indyka. Zawiera ona 91% mięsa i smakuje...po prostu szynką :) Składniki: bulion lub chudy rosół mięsno-warzywny lub warzywny szynka z indyka Konspol gotowana marchew (można wykorzystać z rosołu) kukurydza z puszki czarna fasola z puszki jajka ugotowane twardo świeża papryka zielona pietruszka żelatyna Żelatynę rozpuść w rosole lub bulionie według instrukcji(...)miseczek, foremek, głębokiego talerza itp.) wlej odrobinę przestudzonego bulionu z żelatyną - wstaw do lodówki, żeby zastygło. Na zastygniętym bulionie układaj partiami produkty. Możesz użyć moich propozycji lub skomponować swoje. Szynkę z indyka zwijaj w luźne rulony i układaj między produktami. Kiedy ułożysz jedna warstwę, wtedy całość zalewaj bulionem i wstawiaj do lodówki, żeby zastygło. Możesz również ułożyć wszystkie składniki
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś Tłusty Czwartek. Zapewne objadacie się pączkami i faworkami -Basta. Na obiad warto zjeść coś lekkiego. Dlatego pora na sałatkę z szynką parmeńską i mozzarellą w
kulinarnyJaspostrzeżenia! Szynka jest pyszna, doprawiona bułgarską mieszanką przypraw. Istne niebo na kanapce! Po wyjęciu jej ze słoika, w bardzo prosty sposób,można ją kroić w plasterki ;) Potrzebujemy: 1 kg szynki wieprzowej 5 g soli 5 g peklosoli, można zastąpić zwykłą solą 10 g przyprawy Kebabczeta (przyprawa turecka na bazie kminku i tymianku) Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy i zostawiamy(...)wolnym ogniu przez 50 minut od momentu zagotowania się wody. Po 24 h ponownie gotujemy słoiki,tym razem 40 minut. Kolejnego dnia, jeśli nie zamierzacie zjeść szynki w przeciągu 2-3 miesięcy, gotujemy 30 minut. Przyprawa podlinkowana jest do sklepu,w którym możecie ja kupić. Smak mięsa przy jej użyciu jest na prawdę warty poświęcenia chwili na dokonanie zakupów
MamaOskarkaTreściwa, bogata w składniki i doprawiona pysznym sosem. Rewelacyjna sałatka makaronowa, z szynką, jajkami i kolorowymi warzywami. Świetnie sprawdzi się zarówno jako danie na rodzinną kolację, jak i jako przystawka na przyjęciu. Składniki: 100 g makaronu (np kokardki, muszelki, wstążki…) 15-20 dkg ulubionej szynki 3-4 jajka 1 czerwona papryka 1 mała puszka kukurydzy konserwowej(...)starte ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Szynkę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę *** *** Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy
Blog z Apetytemzrobiłam) albo łagodnie jeśli ktoś nie gustuję w ostrych przyprawach. To danie zajmuje troszkę czasu ale w sumie na samo przygotowanie ponieważ później musi się samo gotować :) Zakupy: - 1 kg szynki - 0,5 kg schabu - 3 piersi z kurczaka - marchewka - ziemniaki - papryka czerwona 2 szt. - papryka zielona 4 szt. - ogórek kiszony 5 szt. - przyprawy ( sól, pieprz, papryka mielona słodka(...)czym ugotowałam w osolonej wodzie, a po to żeby było szybciej miękkie ponieważ jak usmażymy mięso to ono zamknie się od zewnątrz szybko i później trzeba go długo gotować, żeby zmiękło. W tym czasie w osobnym garnku gotuję bulion i wrzucam warzywa wszystkie pokrojone w sumie jak komu pasuje ( kostka, paski) oprócz ziemniaków. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę
Tanio smacznie i prostoparmeńską. Układamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 12 minut. Smacznego! Post Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukru 2 łyżki masła 1 mała śmietana 30% szczypta tymianku 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki pszennej 10 dag szynki wędzonej 4 jajka ugotowane na twardo sok z 1 cytryny sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Wodę wlewamy do garnka gotujemy, do wrzącej wody wkładamy kiełbasę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obraną cebulę. Parzymy kiełbasę na bardzo małym ogniu(...)Szynkę kroimy w kostkę oraz 3 pętka sparzonej kiełbasy. Na patelni rozpuszczamy masło wrzucamy pokrojoną szynkę oraz kiełbasę podsmażamy przez 5 min. Dodajemy do wywaru podsmażoną szynkę z kiełbasą oraz pozostałe przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu. Śmietanę roztrzepujemy z mąką wlewamy do barszczu doprawiamy solą i pieprzem Przed podaniem na stół pozostałą kiełbasę wkładamy do barszczu aby się podgrzała (można
kgwjanczewoporcję i od razu zamrozić na później. Szybko nabierzecie na niego znów ochoty. Gulasz z szynki w sosie jabłkowo-cebulowym Czas przygotowania: 30 minut, czas gotowania: 1,5 godziny Składniki: 1 kg mięsa z szynki 3 łyżki oleju 2 cebule 1 jabłko 1 łyżeczka Vegety Natur 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 100 ml ketchupu 1 ząbek(...)jabłko, vegetę natur, posolić i popieprzyć. Na patelnię wlać wodę i zeskrobać wszystkie smakowite resztki, wlać do garnka i zalać całość wodą tak, żeby całkowicie przykryła mięso. Gotować na małym ogniu przez około godzinę. Dodać miód, sos sojowy, ketchup i gotować jeszcze przez 30 minut. Podawać z ryżem i surówką
Smaczny zeszyt