gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:48/391)

ZUPA Z PAPRYKI KONSERWOWEJ 104

łyżki ew. paprykowe pestki słonecznika    Paprykę osączyć z zalewy i zmiksować, nie musi być na gładko. Szynkę pokroić w cienkie słupki. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką. Paprykę przełożyć da saganka, dodać szynkę i zalać rosołem. Gotować 7 minut a potem doprawić chrzanem, sosem sojowym, gałką, solą i pieprzem. Do śmietany dolać trochę gorącej zupy, wymieszać, wlać do zupy

Smaczne moje
Gulasz z szynki z wolnowaru 228

Zima trwa, więc na stole dania raczej konkretne, sycące, rozgrzewające i dodatków łatwe do przygotowania, takie są gulasze. Tu nie trzeba wielkiej filozofii, wystarczy kawałek mięsa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makaron z sosem śmietanowym. 171

minutach dodać cebulkę,czosnek i pieczarki. Smażyć kilka minut często mieszając.Można delikatnie podlać wodą. Na koniec wlać śmietanę i przyprawić. Uważajcie z przyprawami bo boczek i szynka są dość słone. Gotować jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz i polać sosem.Posypać utartym żółtym serem

Agusiowe smakołyki
Cordon bleu – kotlety z kurczaka z szynką parmeńską, mozzarellą i bekonem 401

kilka takich kulinarnych nieśmiertelnych klasyków, które przerabia się z przyjemnością. Jednym z nich bez wątpienia jest cordon bleu – szwajcarski kotlet w oryginale szykowany z cielęciny, klasycznie nadziewany gotowaną i wędzoną wieprzową szynką i twardym żółtym serem. W szybszej, tańszej i ogólnodostępnej formie – z piersi kurczaka. I nie do cholery, cordon bleu to nie żadna rolada!   Cordon bleu to klasyk

Karo in the Kitchen
krewetki w szynce serrano - tapas 164

konkursie „ ZŁOTO HISZPANII Kulinarna biżuteria ”. Postanowiłam przyjąć wyzwanie i stworzyć kilka przystawek, które mam nadzieję, będą zasługiwały na miano tapasów w hiszpańskim stylu. 12 surowych ogonów niegotowanych krewetek, 12 plastrów szynki serrano, sok z 1/2 cytryny, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, olej do głębokiego smażenia, 150 ml mąki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól

królestwo garów
Makaron w kremowym sosie z dyni z szynką parmeńską i mascarpone 193

suchą patelnię wrzuć pokrojoną lub porwaną na kawałeczki szynkę parmeńską. Podsmaż ją lekko, aby było chrupiąca i aby wytopił się z niej tłuszcz. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Podsmażoną szynkę zdejmujemy z patelni (na przykład na jakiś talerzyk) i wrzucamy mrożoną dynię. Dynia zacznie się rozmrażać. Gdy już się rozmrozi wlej na patelnię trochę wody. Niech(...)gotuje/ dusi się na patelni (bez przykrycia). Gdy woda odparuje dolej jej znowu. Powtarzamy ten proces tak długo, aż kawałki dyni zaczną się rozwalać. Wtedy wlej mleko i lekko rozwalając dynię łopatką lub łyżką doprowadź do odparowania i zgęstnienia dyniowo- mlecznego sosu. Gdy konsystencja sosu już nam odpowiada zdejmij patelnię z ognia i dodaj jedną łyżeczkę mascarpone. Serek rozpuści się

Moja Micha
Szynka pod czerwoną pierzynką 171

Potrawę można przyrządzić na obiad, dodatkiem mogą być kluchy szare  , jakże rewelacyjnie smakuje na zimno. Składniki: 1,3 kg szynki 1 kg czerwonej kapusty 2

kgwjanczewo
Szparagi w mundurkach 182

Szparagi w mundurkach Danie Śniadania Porcje 2 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 11 minut Składniki 1 paczka szparagów (najlepiej zielonych) 1 paczka szynki surowej podsuszanej (np. parmeńska, serrano) 4 szt. jajek 20 g masła (roztopionego) Sposób przygotowania Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (jeśli używamy białych szparagów, wtedy jeszcze obrać). Szparagi gotować

Wypieki i Rumieńce
Sałatka makaronowa z szynką 192

gram sera żółtego 150 gram szynki 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu szynkę i ser kroimy w drobną kostkę z ogórka pozbywamy się gniazda nasiennego i również kroimy w drobną kostkę siekamy szczypiorek do miski przekładamy ugotowany makaron, odsączoną wcześniej kukurydzę

Studencka Micha
Zapiekanka Ziemniaczana z Szynką 124

śmietany 30% 100 ml mleka 1 jajko 200g startego sera żółtego olej sól pieprz zioła prowansalskie do ozdobienia małe pomidorki i pietruszka WYKONANIE: 1. Ziemniaki gotujemy w kapturkach, obieramy, kroimy na plastry. 2. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian - ziemniaki, szynkę, ziemniaki. 4. W misce mieszamy śmietanę, mleko

Dziś Ja gotuje
Sałatka warstwowa z selerem ze słoja 294

mała puszka groszku 1 mała puszka kukurydzy 1 średnia cebula 1 duża gotowana marchewka 3 jajka ugotowane na twardo 1 – 2 łyżki majonezu 50 – 100g szynki np. konserwowej Natka pietruszki Pieprz Sól Na początek gotujemy obraną marchewkę i jajka. Z puszek z ananasem, groszkiem i kukurydzą odlewamy zalewę. Na dno naczynia, w którym będziemy robić sałatkę dajemy kukurydzę, groszek, następnie(...)znowu odrobinę majonezu i pieprzu. Seler wyjmujemy ze słoja, po czym wygniatamy z niego ręcznie sok, a sam seler układamy na sałatce. Następnie dodajemy pokrojoną w podłużne słupki szynkę, resztę marchewki, trochę majonezu, pokrojone drobno jajka, solimy i wierzch sałatki posypujemy pokrojoną drobno natkę pietruszki. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google

Smakowy Raj
Szynka domowa w majonezowej marynacie 183

gorącej włożyć przygotowane mięso, gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Po czym zostawić w zalewie w chłodnym miejscu do następnego dnia. Następnego dnia wyjąć szynki, zagotować zalewę, ponownie włożyć do gotującej się zalewy i gotować 45 minut. Po ugotowaniu wyjąć z zalewy i wystudzić. Podawać do obiadu z sosami lub na kanapki

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka od Ewy - przepis 1842

Możemy z tych składników ją zrobić lub dodać do niej nasze ulubione warzywa np. kukurydzę, czerwoną fasole, świeżą paprykę a nawet selera konserwowego. Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno kroimy. Ser i szynkę kupujemy w sklepie pocięte na pół centymetrowe plastry. Tym sposobem zaoszczędzimy sobie pracy i łatwo pokroimy je w kosteczkę. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy

Pyza i Surówka
Galaretka z szynką i warzywami 149

szynki1 opakowanie żelfixu (nie jedna łyżeczka żelatyny jak podała redakcja)1,5 litra rosołu drobiowegonatka pietruszkiodrobina oleju do smażeniaDo gotującego się rosołu dodajemy łyżeczkę żelatyny, gotujemy przez kolejne 2 minuty. szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do rosołu, słoik z mieszanką warzywna odsączamy i dodajemy także do rosołu. Na koniec siekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Szparagi z jajkiem w koszulce i chipsem z szynki parmeńskiej 207

jedynie 3-4 minuty. Następnie odcedzamy i doprawiamy szczyptą soli. Drugi i trzeci etap należy przygotowywać jednocześnie: na suchej patelni smażymy plastry szynki parmeńskiej do momentu aż stanie się chrupka. W tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę. Dodajemy ocet i robimy w wodzie wir łyżką. Jajko wbijamy do miseczki(...)następnie przelewamy w sam środek wiru. Ważne by zrobić to szybko i sprawnie, jednym ruchem. Po około minucie wyławiamy jajko delikatnie łyżką cedzakową. Gotujemy w ten sam sposób resztę jajek. Szparagi podajemy z chipsem z szynki parmeńskiej i jajkiem w koszulce. Całość delikatnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Nietypowa sałatka z szynka i groszkiem 188

łyżeczki koncentratu pomidorowego czarnomorskiego 2 łyżki majonezu posiekany szczypiorek do podania pieprz i sól do smaku (niewielkie ilości) Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Do miski z jajkami dodajemy groszek, pokrojoną w kostkę lub paseczki szynkę i miks sałat. W osobnej miseczce mieszamy majonez z koncentratem pomidorowym i niewielką ilością przypraw (pieprz, sól). Dodajemy do reszty

Słodkie okruszki
Szynka confit idealna na Wielkanoc 238

różnorodne potrawy z jaj, wędlin i mięs (głównie wieprzowych), które symbolizują zakończenie postu, są uosobieniem sytości i dostatku. Do przygotowania domowej szynki na Wielkanoc, postanowiłam w tym roku użyć francuskiej metody zwanej ,,confit”, która polega na wolnym gotowaniu mięsa, w dużej ilości tłuszczu, w stosunkowo niskiej temperaturze. Przyrządzona w ten sposób wieprzowina jest przyjemnie krucha i aromatyczna. Nie zawsze udaje(...)temperatury 110-130 ºC na 4 godziny. Mięso należy wyjąć z naczynia po pewnym czasie, kiedy tłuszcz nieco ostygnie, odsączyć na ręczniku papierowym. Szynkę kroimy po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Smalec podczas wolnego gotowania, nasiąkł aromatem mięsa i przypraw. Przecedzony, doskonale nada się do użycia, podczas przygotowywania innych dań. Artykuł Szynka confit idealna na Wielkanoc pochodzi z serwisu KieruneKuchnia

Kierunekuchnia
Szynka pieczona w kremowym sosie z kurkami 414

Sezon na kurki w pełni. Czyli dary lasu na talerzu. Pora przygotować świeże danie z kurkami w roli głównej.Kurki idealnie komponują się w sosach

kulinarnyJa
Sałatka z brokułem i fetą 94

brokułem i fetą to hit każdej imprezy oraz pyszne urozmaicenie obiadu lub kolacji. Jest bardzo prosta, ale właśnie takie rozwiązania są najlepsze! Możecie ją urozmaicić dodatkiem kukurydzy, szynki, czy też chociażby jajkami gotowanymi na twardo. Uwielbiam sałatki brokułowe , a Wy? Sałatka z brokułem i fetą - składniki: 1 brokuł 1/2 opakowanie/100g sera feta Sos czosnkowy: 4-5 łyżek jogurtu naturalnego

Di gotuje