pieczona (tamta była gotowana). Powoli się tak czaję żeby może jakąś kiełbasę wykręcić, czy coś... Mam maszynkę ze specjalnymi nasadkami, może kiedyś się uda. A tymczasem: Przegotowaną wodę ostudzić i posolić (ze 2 płaskie łyżki tak mniej więcej). Dodać czosnek (może być po prostu zmiażdżony bokiem noża), ziele angielskie, listek laurowy i zanurzyć w tym szynkę(...)razy dziennie należy szynkę trochę pougniatać żeby przeszła solanką. Po dwóch dniach szynkę dobrze wysuszyć, wytrzeć ręcznikiem. Ważne jest żeby naprawdę dokładnie szynkę wytrzeć i wysuszyć żeby nam się potem piekła, a nie gotowała w swoich sokach. Wsadzić do naczynia żaroodpornego i piec godzinę na każdy kilogram szynki w temperaturze 190 stopni. Moja szynka ważyła dokładnie kilogram więc właśnie przez
Marder&Marder Manufacturerodzinnym domu.Gdy bylam jeszcze mala i zyl moj Dziadek to zawsze na Swieta mielismy w domu pachnace, wedzone szynki, kielbase i rozne pieczone miesa i wszystko to wlasnej produkcji. Moja Mama piekla przepyszne ciasta, a wsrod nich wyjatkowa, bardzo wilgotna babke gotowana. W Wielka Sobote zawsze robila baranka z masla. Byly tez roznego rodzaju jajka.Dzis niektore z tych dan robie(...)podaje ilosci, bo wszystko zalezy od tego ile takich jajek chcemy przygotowac. Z jednego jajka otrzymujemy 2 porcje) jajka ugotowane na twardo duze plastry szynki majonez do dekoracji papryka czerwona, ogorek kiszony, oliwki, gotowana marchewka itp bulion warzywny zelatyna sok z cytryny wykonanie:Zelatyne przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Do tego celu potrzebny jest nam bulion. Ja dodatkowo doprawiam taka
Przysmaki KarolkiSkładniki: 420g ciasta francuskiego 6 łyżeczek śmietany 18% 6 szczypt granulowanego czosnku 6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki 10 czarnych oliwek pokrojonych w paski 3 plastry szynki pokrojone w kostkę 3 plastry gotowanego boczku pokrojone w kostkę ćwiartka małej cebuli pokrojona w kostkę żółty ser do posypania wierzchu Sposób przygotowania: Włączamy piekarnik na 200 stopni. Na blasze do pieczenia rozkładamy(...)kwadratów. W każdym kwadracie nacinamy ciasto w mniejszy kwadrat w odległości 1-2cm od brzegów, ale tak by nie przeciąć ciasta. Wewnętrzne kwadraty smarujemy śmietaną, posypujemy czosnkiem, rozkładamy szynkę i boczek, po 4 ćwiartki pomidorów, oliwki i cebulę. Wszystko posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika na 20 - 25 minut
W kuchni wieczoremrukiew wodna ,kolorowa papryka wedle uznania szczypiorek i parmezan Sposób: Cykorię myjemy i osuszamy. W rondelku musimy zagotować wodę dodając sok z cytryny. Cykorie gotujemy max 4 minuty, studzimy. Na plasterki szynki posypujemy koperek i żółty ser. Rozgrzewamy piekarnik do 180C Zawijamy cykorię i układamy do naczynia dodając po 1 łyżeczce masła klarowanego na sztukę roladki. Pieczemy(...)również mam niespodziankę: kod rabatowy do SKLEPU DAJAR Na hasło ZDROWE-GOTOWANIE trzymacie 10% rabatu na produkty Ambition
Viola cooks with passionsię od normalnego spaghetti. Przepis dodaję do akcji "Makaron rządzi zdrowo". Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym (Włochy) Składniki: 350g makaronu spaghetti 50 g szynki włoskiej dojrzewającej np. prosciutto 50 g boczku (w cieniutkich plasterkach) około 10 czarnych oliwek 6-7 pieczarek 2 garści rukoli 6 suszonych pomidorów 1/3 zielonej części dymki 50 g parmezanu(...)koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, cukrem i ziołami. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę i boczek podsmażamy bez tłuszczu na patelni. Mają być chrupiące. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki. Na końcu dodajemy oliwki i wcześniej podsmażony
Mania GotowaniaSkładniki: ok 500 -600 g mięsa szynki, 2 duże cebule, 1 duży ząbek czosnku, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, pieprz kolorowy, sól czosnkowa, sól - do smaku 2 łyżki masła klarowanego Przygotowanie: Mięso kroimy w plastry ok 2 cm. Obtaczamy w ziołach prowansalskich, dużej ilości pieprzu cytrynowego i świeżo zmielonego kolorowego. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Podsmażamy na łyżce masła(...)sekund z każdej strony. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryła mięso i gotujemy ok 30 minut. Cebulę kroimy w piórka.Podsmażamy na patelni z 1 łyżką masła klarowanego, solą czosnkową i szczyptą pieprzu kolorowego, aż będzie miękka. Dodajemy do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gotujemy jeszcze ok 5-7 minut, aż mięso będzie
Lena Gotujegarść zielonego groszku (może być mrożony) szczypiorek z jednej dymki sól pieprz olej lub masło do smażenia Świeży młody groszek można dodać do omletu bez gotowania. Mrożony groszek ugotować al dente, odcedzić. Szynkę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Jajka roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wyłozyć szynkę i groszek, zalać masą jajeczną i posypać szczypiorkiem
Obiad gotowygarść zielonego groszku (może być mrożony) szczypiorek z jednej dymki sól pieprz olej lub masło do smażenia Świeży młody groszek można dodać do omletu bez gotowania. Mrożony groszek ugotować al dente, odcedzić. Szynkę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Jajka roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wyłozyć szynkę i groszek, zalać masą jajeczną i posypać szczypiorkiem
Obiad gotowymielonych, które moja rodzina uwielbia! Jeśli zrobicie je dokładnie zgodnie z przepisem, jestem pewna, że je pokochacie tak jak my :) Do tych kotletów używam mięsa z szynki. Mięso mielone drobiowe zostawiam do gotowanych klopsików . Dodaję do nich na patelnię jabłka - usmażone w tłuszczu z kotletów smakują niesamowicie! Na naszą trzyosobową rodzinę jest to obiad na dwa dni. Z przygotowanej masy(...)przed robieniem obiadu, aby się trochę ogrzała i smażę kotlety tak samo jak wczoraj :) Kotlety mielone najlepsze około 15 szt. / obiad na dwa dni 700 g mięsa mielonego w szynki 1 kajzerka 0,5 szkl. mleka 1 cebula 2 jajka (wielkość M) sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia oraz: 2 łyżki wody opcjonalnie - 1 duże jabłko lub dwa małe (jabłka
Posadzone i zjedzonepiersi indyka i on miał być na obiad, ale że w sklepie ich wygląd nie przekonał mnie do kupienia, wybór podczas zakupów padł na sznycle z szynki wieprzowej. Później jak zabierałem się za gotowanie, byłem podświadomie przekonany, że mam piersi indyka, dopiero po otwarciu lodówki przypomniała mi się sytuacja ze sklepu i że jednak co innego kupiłem :D Dodatkiem(...)weekend tyle dań planowałem, że z kuchni mógłbym nie wychodzić :D Powinienem tylko jeść i gotować :) Jak zawsze nie wyszło tak jak planowałem, ale to danie udało mi się zrobić i wyszło bardzo ciekawie i kolorowo:) Składniki : 50g ryżu jaśminowego 1 sznycel z szynki wieprzowej 1/2 marchewki fioletowej 1/2 marchewki żółtej 1/2 skorzonery 2 łyżki
Parowar Facetainnej chudej wędliny) ser mozzarella ok 50g sól pieprz ostra papryka olej bułka tarta koperek zielony (świeży lub mrożony) 2 jajka 3-4 kromki chleba 2 gotowane na twardo jajka Wykonanie: Pieczarki i szynkę kroimy na drobną kosteczkę. Przesmażamy na minimalnej ilości oleju. Studzimy. Chleb kroimy w kosteczkę. Jajka ścieramy na tarce na oczkach lub kroimy nożem na drobną kostkę
Walijskie Pichcenieosączony ryż zalać wrzącym wywarem ,dodać curry. Zagotować ,zmniejszyć ogień i gotować około 20 min .Jeżeli ryż wchłonie wywar ,należy dolać .Mieszamy w trakcie gotowania. Banany obrać ,przekroić wzdłuż ,owinąć plastrami szynki i obsmażyć na maśle. Do miękkiego ryżu dodać rodzynki wraz z sokiem ,wymieszać i doprawić wg smaku solą i pieprzem. Obsmażone banany ułożyć na ryżu i posypać
Kulinarny karnet Christopheramusztarda 100 g startego sera mozzarella sól, pieprz Przygotowanie Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę. Jarzyny z ziemniakami gotujemy do miękkości, kroimy w kostkę. Ogórki, paprykę, szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, musztardą i serem (wg uznania), do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenzmielony czarny pieprz ok 700 g kapusty kiszonej, 2 łyżeczki kminku 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3 - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki i musztarda Dijon
Stare Garykilka pomidorków koktajlowych 3-4 ogórki gruntowe sos: 3 łyżki posiekanego koperku, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 1 łyżka soku z cytryny 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 2. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z olejem, koperkiem i sokiem z cytryny
Szefowa kuchni