golonka peklowana - 63 przepisów (strona:2/5)

Kiełbasa żeberkowa zbójnicka 178

dodana przed nadziewaniem w jelita -jelita wieprzowe 28-32 ROZDRABNIANIE Mięsko z żeberek chude kroimy w kostkę 2 cm tłuste 0,5-1 cm. Mięsko z golonki do peklowania kroimy w 3-4 cm, po procesie peklowania mielimy na sitku 4 mm,następnie poprawiamy na sitku 2,5 mm WYKONANIE Pokrojone mięso peklujemy i odstawiamy do lodówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka po Bawarsku... 212

masaży i przyrządzę golonkę po Bawarsku, zawsze uwielbiałam smak tak idealnie doprawionego i rozpływającego się w ustach mięsa... Nie sztuką jest go tak dobrze przyrządzić, nie którzy "peklują" najpierw golonki inni po prostu nacierają mięso przyprawami i zostawiają na 1 noc do " przegryzienia". Ja jednak należę do tych mniej cierpliwych niż leniwych i jak najszybciej chcę skonsumować moja golonkę, więc

Zainspiruj się kuchnią
Kapuśniak na golonce z wolnowaru 237

Wolnowar nadal sprawdzamy . Tym razem kapuśniak na małej golonce. Golonka wyszła miękka, wystarczyło wyłowić ją z zupy, podzielić na mniejsze kawałki (po usunięciu skóry, bo tej

Stare Gary
Kiełbasa boczkowa 248

osłonki białkowe rozmiar 55-65 fi WYKONANIE Kupione mięso kroimy i peklujemy czas 48 godz. w temperaturze 4-8 st. Boczek kroimy docelowo w kostkę 3 cm. Golonkę w kostkę do peklowania. Po tym czasie do boczku dodajemy wodę i wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Golonkę mielimy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości, łączymy oba mięsa i bardzo dokładnie mieszamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka długo pieczona 122

mąż wiercił mi dziurę w brzuchu by mu w ten sam sposób przygotować golonkę. W końcu kupiłam jedną, dużą sztukę i upiekłam. Eksperymentowałam z czasem i temperaturą, bo golonka była świeża, niepeklowana i długo pozostawała twarda, ale w końcu się udało i po 6h wyszła idealna. Miękka, delikatna, krucha i przede wszystkim smaczna. Mąż zbył "pypcia

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Golonka dlugo pieczona 170

mąż wiercił mi dziurę w brzuchu by mu w ten sam sposób przygotować golonkę. W końcu kupiłam jedna dużą sztukę i upiekłam. Eksperymentowałam z czasem i temperaturą, bo golonka była świeża, niepeklowana i długo pozostawała twarda, ale w końcu się udało i po 6h wyszła idealna. Miękka, delikatna, krucha i przed wszystkim smaczna. Mąż zbył "pypcia

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Golonka duszona w piwie 155

górę i poddałam się mięsnej pokusie. Ku memu zdziwieniu na talerzu nie przywitało mnie tłuste, obślizgłe danie, a zupełnie bez skóry (nie do pomyślenia!) chudziutka, choć ogromna, przyprawiona musztardą golonka. I był to mój ogromny, golonkowy przełom. ;) Całą drogę zachwycałam się tym, jak to wspaniale, kiedy odkrywa się nowe możliwości, tym bardziej smakowe. Od tamtej pory, kiedy moja mama odkryła(...)kiedykolwiek, nie ma nic lepszego na poprawę humoru, jak golona na śniadanie. A CO! Jeśli chodzi o to mięso, to piękno tkwi w prostocie. Żadnych udziwnionych przypraw, żadnego peklowania. Po prostu - golonki obieramy ze skóry tak, by nie uszkodzić  mięsa (w przypadku indyczych to dużo ławiejsze). Jeśli trochę odpada od kości, można przymocować je kuchennym sznurkiem. ;) Mięso nacieramy wymieszanymi

Kuchenna Kontrrewolucya
Salceson w osłonce termokurczliwej 360

ziołowy.majeranek,czosnek świeży wyciśnięty przez praskę.Ja dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie:  Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej z golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy wszystko dokładnie w zimnej wodzie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson 210

ziołowy.majeranek,czosnek świeży wyciśnięty przez praskę.Ja dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie:  Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej z golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy wszystko dokładnie w zimnej wodzie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka z szynkowaru 171

Golonka parzona w szynkowarze...pyszna...no i jak to u mnie bywa w takim przypadku nie podam dokładnej ilości przypraw, bo trudno to określić..moja golonka wcześniej była troszkę peklowana, a przed parzeniem to tylko dodałam przyprawę do wieprzowiny, trochę soli..ale wiadomo , każdy ma inne gusta i może dać inną mieszankę przypraw lub osobno każdej przyprawy po troszkę

Moje domowe kucharzenie
GOLONKI INDYCZE PO ALA-BAWARSKU + FILMIK 152

Golonki indycze na początek peklujemy aby szybciej się upiekły i pyły bardzo mięciutkie. Następnie pieczemy w piekarniku z warzywami aby się pięknie zarumieniły i w pyszny posiłek zamieniły. Można je same zajadać lub z pysznymi dodatkami do obiadu podawać. SKŁADNIKI : 6-8 golonek indyczych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 cebule 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

Kulinarne Fantazje Marioli
GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE 226

roku, na sylwestra, dziś zrobiłam odstępstwo od tej reguły. I powiem Wam iż było warto...:-)Jedynym minusem jest to, że musimy je nasolić już dzień wcześniej.Składniki:- golonki przednie surowe (nie peklowane), po 1 szt.na osobę (u mnie 6 ważyło 2,6kg, były więc malutkie, chodzi przecież o smak)- 1 jasne piwo 0,5l- 1 ciemne piwo

Smaczne Zdrowe
Golonka po chłopsku 191

Golonka w szynkowarze już była...ale teraz ciut inaczej..tzn.tym razem jest to cała golonka- oczywiście bez kości..i była peklowana....jeśli ktoś nie lubi tłustych mies, może usunąć nadmiar tych tłustości z golonki..U mnie oczywiście golonka robiona w szynkowarze..a przyprawy..wszystko zależy od wielkości golonki i własnego gustu i smaku..ja akurat miałam przyprawę typowo

Moje domowe kucharzenie
Domowa szynka konserwowa w osłonce 140

tutaj link do wygodnego kalkulatora, dzięki   któremu szybko policzymy potrzebną ilość peklosoli do peklowania na sucho, przy innej wadze mięsa  składniki 1000 g  mięsa z szynki bez tłuszczu i błon 400 g  czystego mięsa z golonki, bez tłuszczu i błon (kupiłam dwie golonki) 20 + 8 g peklosoli 100 + 40 ml wody  1/2 płaskiej łyżeczki(...)lodówki. Mięso z golonki dokładnie wymieszać z 8 g peklosoli i 40 ml wody, przykryć i również wstawić do lodówki. Peklować mięsa 72 godziny, codziennie mieszać.  Po tym czasie mięso z golonki dwa razy zmielić na sitku 2,5  - 3 mm, lub bardzo dokładnie rozdrobnić nożem w robocie. Zmielone mięso z golonki dodać do szynki

Stare Gary
Kiełbasa słoikowa 859

razem stanowią one ponad 90% zawartości tej smakowitej o tajemniczym smaku mieszanki. 2 szt.  Peklosmaczek K a 80 g - Sól peklująca (sól kuchenna + nitryt) do peklowania mięsna sucho: kiełbas, "prasowanek", salcesonów, golonek, rolad i innych wyrobów mięsnych. 1 szt.  Liść laurowy a 120g - Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. W masarstwie liście laurowe używa się

Różowa kuchnia