golonko gotowane - 439 przepisów

Golonka gotowana ( z wody) 187

Polecam ulubione dane Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań.  Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób. Ostatnio przygotowywałam golonkę po bawarsku z warzywami tutaj Przepis na pyszną gotowana Golonka wg Piotra: Składniki: 1 duża(...)laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sól peklową, wtedy golonka nabierze delikatnego różowego koloru. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Gotowaną golonkę podajemy z zasmażaną kapustą z boczkiem, oraz musztardą lub chrzanem.  Smacznego. The post Golonka gotowana ( z wody) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka gotowana 212

Gotowana golonka to kolejny pomysł na zastąpienie wędliny.Po wystudzaniu idealna do chleba, ale możemy również zjeść ją na gorąco.Potrzebujemy jedynie golonkę, solankę i gazę.Składniki solanki:-3 l wody-15 dkg soli-duża łyżka soli peklowej-2-3 ząbki pokrojonego drobno czosnku-kilka listków laurowych-po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry ( potłuc na drobno )Solankę przygotowujemy(...)zwiniętą ściśle okręcamy gazą opatrunkową i związujemy końce.   W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem listka laurowego, czosnku i ziela angielskiegoi soli. Wkładamy golonkę a kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy do minimum ogieńi gotujemy pod przykryciem ok. 2 godziny.   Po ugotowaniu wyjmujemy z wody na talerz.   Przykrywamy drugim talerzem, dociskamy i obciążamy np. garnkiem

Maminek kulinarny
Golonka gotowana w warzywach 184

słodka papryka w proszkususzony majeraneksólWYKONANIE: golonke dokladnie umyc,pozbawic szczeciny i wymoczyc w zimnej wodzie przez okolo 30 minutprzygotowac do gotowania duzy garnek,tak by w czasie gotowania cala golonka byla zanurzona.Zalac woda ,posolic i gotowac okolo 3-3,5 godziny.Dodac przyprawy :listki laurowe,pieprz ziele angielskie i gozdziki.Mieso jest miekkie,gdy odchodzi od kosciumyc,obrac warzywa.Dodac do golonki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Golonka w kapuście z wolnowaru 412

Dzisiaj polecam Wam na obiad golonkę z wolnowaru. Gdy ktoś nie jest szczęśliwym posiadaczem tego sprzętu to polecam przepis Piotra na golonkę gotowaną z wody . Często też przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie lub golonkę po bawarsku z warzywami Jednak gdy podałam golonkę w kapuście z wolnowaru Piotrek stwierdził, że to jest najlepsza golonka jaką do tej pory jadł, wierzcie(...)golonek zjadł sporo w swoim życiu i wie co mówi. Następnym razem dodam do gotowania golonki piwo karmelowe, zobaczymy jak wpłynie na smak golonki podczas wielogodzinnego gotowania. Pyszna Golonka w kapuście z wolnowaru: Składniki: 3 małe golonki wieprzowe 500 g kiszonej kapusty z marchewką kila ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe odrobina grubej soli, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, Przygotowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KWASITKO, ZUPA SŁODKO-KWAŚNA NA GOLONKACH 242

Zupa, która zagościła u nas dzięki moim Teściom. Wcześniej nigdy jej nie jadłam. Mnie bardzo odpowiada jej kwaskowy posmak. Nie bywa u nas zbyt często tylko przy okazji gotowania golonek. A więc tradycyjnie raz, niekiedy dwa razy do roku. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, odchudziłam i rozrzedziłam. Walory smakowe pozostają te same, a zawsze jakoś tak lżej, ja zresztą preferuję(...)raczej rzadkie zupy. Najlepiej zupę przygotować na drugi dzień po gotowaniu golonek, wówczas ze schłodzonego wywaru łatwiej zdjąć tłuszcz (ja zbieram prawie cały, zupa ma mieć tylko posmak golonek, nie ma być tłusta). Ja zagęszczam swoją skrobią kukurydzianą ale można użyć mąki orkiszowej lub pszennej, wówczas zupa będzie bardziej biała, taka mleczna. Tę zupę podajemy z gotowanymi ziemniakami. Ja uwielbiam

Smaczne Zdrowe
Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach 292

jest mnóstwo, ja zaproponuje Wam mój sposób. Najpierw gotowana, a później pieczona. Golonkę oczyścić, opalić jeśli są jakieś włoski na skórze, golonka musi być czysta i bez żadnych niespodzianek. Gotowanie golonki Do garnka włożyć golonkę zalać wodą, żeby golonka była przykryta. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, czosnek i chilli. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym(...)minut. Golonka musi być mocno przypieczona, jeśli golonka ciągle będzie biała przedłużyć czas pieczenia i zwiększyć temperaturę do 220 C Podczas pieczenia czasami trzeba dolać wywar od gotowania golonki. Zawsze musi być sos w brytfannie. Ważne – 30 minut przed końcem pieczenia włożyć na raszki naokoło pieczeni. Golonka jest pyszna, polecam

Kuchnia Pokoleń
Najlepsza pomidorowa z recyklingu 115

najlepsza zupa pomidorowa,ale dla wielbicieli zup przygotowanych na wywarach miesnych.Pomidorowa lubia wszyscy,z apetytem wcinaja dzieci i ze smakiem zajadaja dorosli.Do przygotowania zupy wykorzystalam wywar z gotowania golonki,klik przepis tutaj.To wywar wyjatkowo tresciwy i esencjonalny,dzieki temu pomidorowa ma tak wyjatkowy, gleboki smak.Jest gesta,slodko-kwaskowata i bardzo,bardzo pomidorowa, po prostu pyszna.Jesli nie znacie tego smaku(...)bedziecie w posiadaniu wywaru z gotowania golonki koniecznie wyprobujcie ten przepis.Skladniki:1 puszka pomidorow-400g1 cebula1 zabek czosnkusol,pieprzszczypta cukru1 litr wywaru z gotowania golonki1 lyzka masla ghee 2 lyzki smietanyswieze listki oregano lub bazyliiWykonanie:wywar z gotowania golonki schlodzic ,najlepiej przez noc w lodowce i zebrac gruby kozuch tluszczuobrac cebule i czosnek .Pokroic w kostke.rozgrzac w garnku, w ktorym bedziemy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Golonka gotowana i pieczona 117

ząbki czosnku Golonkę włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda musi zakrywać mięso), dodać pozostałe składniki i gotować do miękkości mięsa. Czas  gotowania zależy od wielkości mięsa. Moja golonka gotowała się na wolnym ogniu około 2 godzin. Po ugotowaniu wyjąć mięso i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. pieprz słodka papryka odrobina ostrej papryki Golonkę naciąć tworząc kratkę  oprószyć pieprzem(...)piekarniku nagrzanym do 200  stopni C do momentu aż mięso będzie mocno przyrumienione.  (mój czas pieczenia to 40 minut) w razie potrzeby uzupełnić wodę. Wodę w której gotowaliście golonkę nie wylewać. Można na niej ugotować pyszną zupkę. golonka gotowana i pieczona

O kuchni z uczuciem
Golonka w Piwie z Miodem i Rozmarynem 176

nazwę tej golonki golonką pod sianem, heh. Przepis wyszperałam u Delimama. Mnie i dziecku smakowała, mojemu mężczyźnie też, więc z czystym sumieniem polecam! Składniki potrzebne do gotowania golonki: 2 średnie golonki 200 ml jasnego piwa 0,5 l bulionu drobiowego 1 marchewka pokrojona w grube plastry 1 średnia pietruszka pokrojona w grube plastry 1 cebula pokrojona w grubsze(...)Składniki potrzebne podczas pieczenia golonki: 2 łyżki miodu 200 ml jasnego piwa słodka papryka w proszku 1 łyżka połamanych listków rozmarynu 1 łyżka siekanego tymianku wywar, który powstał podczas gotowania golonki Gotowanie: W średnim garnku rozgrzałam odrobinę oleju, na którym podsmażyłam marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek do lekkiego zrumienienia. Następnie włożyłam dwie golonki, do których wlałam piwo i dolałam bulion

Blondynka Gotuje
Piwne risotto z wieprzowiną 184

Musze przyznać, że to danie mnie zaskoczyło. Bardzo pozytywnie zaskoczyło. Przygotowanie risotta na bazie piwnego wywaru, który powstał  w trakcie gotowania golonki wraz  z włoszczyzną i przyprawami było strzałem w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne z wyczuwalną nutką piwną. To doskonała propozycja na obiad czy też na lunch.Receptura tej potrawy została specjalnie skomponowana do piwa Książęce Miodowo(...)Wraz z przyprawami wkładamy do szybkowara, zalewamy piwem, zakręcamy garnek i od momentu kiedy szybkowar zacznie syczeć, gotujemy na małym ogniu przez jedną godzinę. Jeśli nie posiadamy szybkowara golonkę gotujemy w zwykłym garnku, aż mięso będzie miękkie.Golonkę wyjmujemy, lekko studzimy i obieramy ze skórki i kości. Wywar zachowujemy.Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy posiekane szalotki. Po chwili

Kulinarne przygody Gatity
Gotowane golonko z kapustą po góralsku 166

lecz bez kości i skóry. Żartując sobie mógłbym powiedzieć że to filet  z golonki wieprzowej. Oczywiście kupiłem dzięki czemu mogliśmy się delektować potrawą rodem z kuchni śląskiej czyli gotowaną golonką w kapuście po góralsku co i Wam polecam. Składniki (na 3 porcje golonki) : 3 filety z golonki wieprzowej ;) marchew korzeń pietruszki nać selera i pietruszki liście laurowe ziele angielskie(...)wolnym ogniu, takim aby wywar tylko delikatnie bulgotał. Po ugotowaniu wyciągam, odwijam ze sznurka i podaję z kapustą po góralsku na którą przepis jest TUTAJ . Pozostały wywar po gotowaniu golonek to fantastyczna baza na rosół

Mechanik w kuchni
Bigos na golonce 120

golonka wieprzowa 1 pętko kiełbasy (np. wiejska, śląska, myśliwska) 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego przyprawa do bigosu przecier pomidorowy majeranek Przygotowanie: Do garnka , wkładamy kapustę kiszoną i golonkę ( gotowana golonka w kapuście kiszonej szybciej nam się ugotuje) zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem aż mięsko będzie odchodzić od kości i było miękkie. Do oddzielnego dużego garnka wkładamy poszatkowano białą(...)kapustę dolewamy wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem pół godziny. Ugotowaną golonkę, mięso wieprzowe i kiełbasę pokroić w kostkę i włożyć do gotującej się kapusty. Kapustę kiszoną przełożyć do kapusty białej, wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli jest za dużo wody, należy ją odlać. Doprawić do smaku przyprawą do bigosu, zielem angielskim, listkami laurowymi, majerankiem, a na sam koniec dodać

Smaczne Potrawy
Golonka gotowana i pieczona 168

Golonka gotowana i pieczona... (Przepis podaję na jedną golonkę, jeśli macie więcej golonek można zwiększyć trochę proporcje przypraw, sposób przygotowania bez zmian.) Więc tak: Golonkę myjemy, ewentualnie usuwamy pozostałe włoski jeśli się takowe znajdą, przekładamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyznę, 2 bobki ziela angielskiego, 4 bobki pieprzu, 2 listki laurowe, sól i pieprz. Zalewamy wodą do wysokości golonki. Gotujemy

Pelusiowa Kuchnia
Golonka pieczona na kapuście 485

słodkiej Golonki włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda musi zakrywać mięso), dodać pozostałe składniki i gotować do miękkości mięsa. Czas  gotowania zależy od wielkości mięsa. Moje golonki  gotowały się na wolnym ogniu około 2 godzin. Po ugotowaniu wyjąć mięso. 700 g kapusty kiszonej 1 łyżka oleju pieprz słodka papryka odrobina ostrej papryki Golonkę naciąć tworząc kratkę(...)nagrzanym do 200  stopni C do momentu aż mięso będzie mocno przyrumienione.  (mój czas pieczenia to 60  minut) w razie potrzeby uzupełnić wodę. Wodę w której gotowaliście golonkę nie wylewać. Można na niej ugotować pyszną zupkę. golonka pieczona na kapuście

O kuchni z uczuciem