golonka gotowana i pieczona - 197 przepisów (strona:11/14)

Grecka moussaka ( musaka ) 130

zielem angielskim, cynamonem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku ( wrzucamy w całości ). Mieszamy dokładnie całą zawartość garnka i gotujemy na wolnym ogniu, około 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu tyle bulionu, by miał gęstą konsystencję. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Z sosu wyjmujemy kulki ziela angielskiego, dodajemy świeżo posiekany koperek, bułkę tartą, starty ser grana padano(...)suszonym oregano, polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym Dziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny, a już Pieczona golonka z indyka Pieczona golonka z indyka Golonka z poniższego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna, Domowa biała kiełbasa Domowa biała kiełbasa Biała kiełbasa większości z nas kojarzy się głównie z Wielkanocą

NiePieprz.pl
Makaron ryżowy z łososiem 138

Wielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Golonka piwna Trapisty na czerwonej kapuście z wiśniami 118

Golonka, hmmm kiedyś jadana częściej, dziś odstawiona na bok bo za tłusta, za kaloryczna, nie zdrowa. Tylko, że oglądając się zbytnio na zachód zapominamy, że nasz

Sztuka gotowania w/g Samiry
Indyk z warzywami i ryżem 182

Indyk z warzywami i ryżem to jednogarnkowe bardzo syte i zdrowe danie obiadowe. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a z całą pewnością stworzycie niepowtarzalną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet domowy ze śliwkami 126

akurat mamy ochotę. Mój następny pasztet będzie z królika i już nie mogę się go doczekać…Pasztet domowy ze śliwkami – składniki:1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy)ok. 600 g boczku wędzonegook. 800 g wątróbki z kurczaka4 jajka1 czerstwa bułkaok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie)4-5 ząbków(...)kawałki przełożyć do rondelka. Dodać obrane warzywa (marchew, pietruszkę, por, czosnek) i zalać wodą. Dodać sól, kilka listków laurowych, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i owoce jałowca i rozmaryn. Gotować aż mięso zrobi się miękkie i odstawić do ostygnięcia.Śliwki – jeśli dokładamy – kroimy i podgrzewamy w rondelku z brandy aż wchłoną płyn.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy

UgotujmyTo.pl
Żeberka w coli z grilla 137

Żeberka w coli z grilla to dość oryginalne połączenie, ale tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Przepis jest niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 170

trzeba przy nim stać, mieszać, pilnować czasu gotowania, a potrawa i tak nie przywiera do dna. Co tydzień gotuję w nim rosół i gulasz, przynajmniej raz w miesiącu golonkę po bawarsku, oraz wieprzowe lub drobiowe galarety, kilka razy w roku bigos, a w sezonie letnim musy, konfitury i powidła. Wolnowar mam od kilku lat, ale mój dotychczasowy model był mały(...)anglojęzycznych jest równoznaczne ze słowem „slowcooker”. W tym wolnowarze wystarczy włączyć pozycję LOW (10 godzin) lub HIGH (6 godzin) a timer automatycznie pokazuje nam czas gotowania, można też + zwiększyć lub – zmniejszyć wcześniej ustawiony czas gotowania potrawy, a po oznaczonym czasie wolnowar sam automatycznie przełącza się w pozycję WARM, która podgrzewa potrawę przez 6 godzin. Często na wieczór wstawiam potrawy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
21 lat, Sokołów i gotowanie 128

Prawie dwa tygodnie temu miałam przyjemność wziąć udział w bardzo mięsnych warsztatach w Akademii Smaku. Organizatorem spotkania była marka Sokołów a testowaliśmy nowa linię produktów Naturrino . Gotowaliśmy, robiliśmy sałatki ale też słuchaliśmy na temat mięsa ,z którego powstają wędliny, na temat samej produkcji a także na temat zdrowego odżywiania się a wszystko w pięknym  DWORKU ZIEMIAŃSKIM W WOLI SUCHOŻEBRSKIEJ(...)selera naciowego, gruszki, orzechów i sera pleśniowego ze schabem sałatka z miksu sałat, z pomidorami i ogórkiem z golonką i dressingiem z musztarda francuską pierogi na szpinaku pure z ziemniaków , mus z jabłek i chrzanu i kawał pieczonego boczku Jak widzicie najadłam się mięsa w rożnych postaciach zaspokajając swój apetyt chyba na pól roku. Pysznie było tylko zabrakło

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak zagrodowy pieczony na płasko, z masłem czosnkowym i pomarańczami 167

zwykłego kurczaka zrobić wykwintne i bardzo efektowne danie? Żeby wydobyć z prostych składników jak najwięcej smaku, produkty z których gotujemy muszą być jak najwyższej jakości. Nie bierzemy żadnych zamienników. Nie idziemy na kompromisy. Kurczak – tylko zagrodowy. Kurczak zagrodowy czy kurczak z pierwszego lepszego marketu? Ci z Was, którzy są na lekkostrawnej lub sportowej diecie w większości nie zwracają(...)rzeźników – wszędzie ten sam syf. Nie nazwę tego mięsa inaczej, bo ciężko mi się na nie patrzy gdy stoję w kolejce. Żółte od zastanego tłuszczu, poprzerastane jak wieprzowa golonka, napompowane sterydami jak „hardkorowy koksu”. Podobno to kurczaki? Smak plastiku, mięso wyjałowione antybiotykami, wygląd kolesia z siłowni na osiedlu. Tak naprawdę jedzeniu, które ma z tego powstać, nie wróżę większego sukcesu

Karo in the Kitchen
GOLONKI W CZERWONYM WINIE 138

innego golonka gotowana, co innego taka smażona w czerwonym winie. Nie trzeba być smakoszem golonek, by rozpływać się w zachwytach nad tym daniem... Wyszły wprost genialne w smaku. I choć był to przepis eksperymentalny (nie było takich w necie), to w pełni zaspokoił nasze oczekiwania, nawet mogę powiedzieć, że zdecydowanie je przewyższył. To, że golonki w czerwonym winie są lepsze(...)wody przygotować zalewę. Golonki umyte i ogolone (by nie było włosów) umieścić w garnku z zalewą i odstawić pod przykryciem do lodówki, najlepiej na całą noc. Można do zalewy dodać też ziele angielskie i liść laurowy. Na drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę golonek, w kratkę (nie trzeba, ale można). Na patelni obsmażamy

Smaczne Zdrowe
Galareta z kurczakiem 139

diabły. Mówiłam już, że gardzę świnią w galarecie? Więc poznajcie mój przepis na kurczaka w galarecie. Długo gotowany kolagenowy bulion, minimalna zawartość żelatyny i soczysty kurczak. Da się, tylko to wymaga trochę cierpliwości. Potrzebujemy: duży gar, w którym będziemy gotować 2 kg porcji rosołowych 500 g kurzych łapek (możecie użyć skrzydełek jak wam słabo na samą myśl) 2 szyje indycze(...)pieprzu 4 ząbki czosnku w łupinach 4 liście laurowe. Dodatkowo: 4 ugotowane na twardo jajka szklanka zielonego groszku (mrożony zalewamy wrzątkiem na 3 minuty, nie gotujemy). Opcjonalnie: listki pietruszki kukurydza konserwowa. Przygotowanie: Zaczynamy od gotowania bulionu. Do garnka wkładamy warzywa, przyprawy, szyje, porcje, łapki lub skrzydełka. Udka odkładamy na później. Zalewamy to wszystko zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień

ladykitchen
Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 166

Kiszona na białym winie kapusta świetnie smakuje z wieprzowiną – np. w klasycznym wydaniu z golonką, ale po drodze jej też z ciemnym mięsem kurczaka. Połączenie kapusty, mocnych aromatycznych przypraw, brązowego cukru, smażonych w gęsim smalcu ziemniaków i miękkiego ciemnego mięsa drobiowego to syty i doskonały zimowy posiłek. Nie odchudzajcie tej potrawy przez zamianę masła i smalcu na olej – masło wspaniale(...)opakowania. Mieszamy dokładnie wszystko razem i gotujemy na małym ogniu 6-8 minut, co jakiś czas mieszając. Lekko pieprzymy. Kapustę przekładamy do naczynia do zapiekania razem z całym płynem z patelni. Na wierzchu rozkładamy usmażone wcześniej ziemniaki i kurczaka. Całość dość szczelnie zamykamy folią aluminiową i wstawiamy na środkowa półkę rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 200⁰C przez 30 minut

Karo in the Kitchen
Pieczona biodrówka na kanapki 127

idealnie nadaje się na pieczeń. O czym należy pamiętać podczas pieczenia mięsa w domu? Mięso przede wszystkim najpierw należy zamarynować  w ulubionych przyprawach, miodzie, musztardzie czy ketchupie.  Powinno ono poleżeć w tej marynacie kilka lub kilkanaście godzin, wtedy nasza  pieczeń będzie krucha. Warto też pamiętać, aby w fazie początkowej piec mięso pod przykryciem, żeby nam nie wyschło(...)dodatkowo, raz na jakiś czas, polewać je powstałym podczas pieczenia sosem, zapobiegnie to wysuszeniu się mięsa. Nie będę Was dalej przekonywać nad wyższością wędliny upieczony czy przygotowanej w domu, nad tą którą kupujemy w sklepie. Zapraszam Was po prostu po przepis na pyszną pieczeń w miodowo-musztardowej marynacie. Pieczona biodrówka Czas przygotowania: 2 godziny + czas marynowania Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 177

więcej na obiad. ;) W oryginalnym przepisie jest tarty ser żółty, jednak w domu miałam go resztkę i tylko ser żółty w plastrach. Żadna przeszkoda! Chociaż struktura kotlecików przed pieczeniem nie był zbyt pewna i bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli(...)niektórych stronach można znaleźć zdjęcie potrawy, która ni z gruszki ni z pietruszki nie pasuje do żadnego przepisu. Dokładnie sprawdzałam. Przykład: Peklowany udziec wieprzowy, a obok zdjęcie upieczonych golonek. Z kością. A w przepisie "2 1/2 kg tylnej szynki wieprzowej bez kości , ze skórą". Inny przykład, również na zdjęciach: Kurczak nadziewany kaszą jęczmienną. Obok zdjęcie zrazów, najpewniej wołowych, sądząc

Anioszek w kuchni

Proponowane wyszukiwania