Dzisiaj przerwa w świątecznych słodkościach, dzisiaj kuchnia serwuje pyszną terrinę z golonki. Będzie ona urozmaiceniem dla szynek, polędwic i baleronów podawanych na świąteczne śniadanie. Może zamiast pieczenia pasztetu, który jest bardzo pracochłonny zdecydujecie się na to danie ? Przepis na terrinę zamieściła Małgosia na swoim Akacjowym blogu i stąd czerpałam inspirację. Na marginesie polecam zajrzenie(...)zdjęcia z całego świata. Terrina z golonki Składniki:1 duża surowa golonka (1,5 kg)włoszczyzna2 cebule3 liście laurowe1 łyżka suszonego tymianku100 g szynki konserwowej125 g masła1 łyżka francuskiej musztardy2 łyżki posiekanej natki pietruszkisólpieprz Wykonanie:Golonkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną włoszczyznę, tymianek i liść laurowy. Gotujemy do miękkości golonki, mnie zajęło
Kulinarne przygody Gatityjego wykonać. 😉 Składniki: -2 indycze golonki -700 g skrzydełek indyczych -1 marchew -1 pietruszka -1 seler -3 jaja -ziele angielskie, liść laurowy, szczypta gałki muszkatołowej -sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso i warzywa (umyte) wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą do przykrycia składników. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy 1 godzinkę. 2. Następnie przecedzamy(...)zależności, jaką grubość preferujecie. 3. Do zmielonej masy dodajemy jaja, sól, pieprz do smaku i szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub foremki aluminiowej. Pieczemy 45 min w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuPrzy okazji gotowania nóżek na galaretę czasami ugotuję golonki, które potem delikatnie zapiekam w piekarniku. Tak przyrządzone są niezwykle smaczne i mięciutkie, że wprost rozpływają się w ustach. Do tego ziemniaczki, ogórek i ulubiona musztarda (polecam Społem Kielce )... Hmmm... chyba nic więcej nie muszę dodawać? Polecam! 2 golonki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 3 ząbki czosnku(...)laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego przyprawa uniwersalna Golonki z warzywami (w całości) i dodatkiem przypraw należy ugotować do miękkości - na niewielkim ogniu. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Podpiec kilka-kilkanaście minut w wysokiej temperaturze - do momentu aż skórka będzie lekko rumiana. (Golonki przed pieczeniem można delikatnie oprószyć ulubionymi przyprawami
Di gotujegolonka. Wersja obiadowa dla 4-5 osób, na 20 krokietów. Farsz: - 1 kg karkówki - 2 duże marchewki - 1 duża pietruszka - sól - pieprz - ziele angielskie - pieprz czarny ziarnisty Dodatkowo potrzebujemy: - 3 jajka - bułka tarta - olej do smażenia Jeśli na powstałym wywarze planujecie ugotować barszcz lub inną zupę warto dodać jeszcze selera, pora i gałązkę lubczyku. 1. Mięso gotujemy z przyprawami(...)farsz przyprawiamy do smaku. Ciasto naleśnikowe: - 2 do 3 szklanek mleka - 3 jajka - pół łyżeczki soli - 5 łyżek oleju - mąka, tyle ile zabierze ciasto 1. W zależności jakie grube pieczecie naleśniki dajcie mniej lub więcej składników. Wszystkie produkty miksujemy na najwyższych obrotach 3-4 minuty aby ciasto dobrze napowietrzyć. Z podanej porcji wychodzi ok. 18 do 22 sztuk. 2. Naleśniki
Apetyczna babeczkabowiem dodatkiem nie tylko do golonki, ale też dużo „lżejszych” dań. W wersji z ananasem i jabłkiem będzie pasowała np. do mięs upieczonych w słodkich i cytrusowych klimatach Azji. Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 2015-04-03 12:43:10 Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkiem pasuje przede wszystkim do lekkich pieczonych dań mięsnych zawierających słodkie(...)koloru czerwonego (200-250g) 3 łyżeczki cukru Instrukcje Kapustę odciskamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, wkładamy kapustę i podgrzewamy do wrzenia. Gotujemy przez 15 minut. Następnie odcedzamy kapustę z wody. Do garnka wlewamy ok. 600 ml wody, wkładamy kapustę. Kapustę gotujemy/dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 90 minut. Od czasu
Kulinarna PokusaIndyk w sosie z zielonym groszkiem to danie, które idealne łączy się z kaszą jęczmienną i gryczaną. Indyk jest bardzo delikatnym mięsem i trzeba uważać, aby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Idealne danie na niedzielny obiad, bardzo dobry sos. Mięsko delikatne, rozpadające się w ustach. Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Golonkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, kurkumą. Wymieszać dokładnie, tak żeby przyprawy były na każdym kawałku mięsa. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Szalotki obrać i przekroić na pół(...)listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zagotować, wymieszać i sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec 1,5 godziny do 2 godzin. Naczynie musi być przykryte. Podczas pieczenia sos nabierze pysznego smaku. Mięso musi być mięciutkie. Gotowanie w garnku elektrycznym do długiego gotowania to wlać do niego wszystko z patelni, przykryć. nastawić
Kuchnia Pokoleńakcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" Zdrowe Rafaello twarogowe Bezglutenowe(...)Weekendy w domu i ogrodzie Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" autorka
Weekendy w domu i ogrodziemożna przecedzić na sicie i dodać do gotowania, dodać marchewki, por i seler. Gotować na wolnym ogniu ok 2 godziny aż golonki będą miękkie. Golonki i marchewki wyjąć, przełożyć do brytfanki, odlać trochę wywaru, dodać miód i w razie potrzeby sól oraz szczyptę papryczki słodkiej . Polać golonki . Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę, podlać olejem i wodą, przykryć i poddusić(...)dobrze wymieszać i okryć w brytfance folią aluminiową, Upiec w piekarniku, pod koniec odkryć by się przyrumieniły. W tym czasie wstawić do piekarnika golonki i od czasu do czasu obracać je w zalewie by nie wysychały. Piec ok 20 min. na koniec przed podaniem znów je obrócić by zwilżyć w resztkach miodowej zalewy
Gotowanie jest łatwebyły w niej ogromne kawałki pysznego , pieczonego pasztetu , obtoczonego w tymianku ..rewelacja . Odtworzyłam ze smaku , więc pewnie nie jest identyczny , ale mi smakuje dokładnie jak tamten , do tego świeża bagietka , sos tatarski i …nic więcej nie trzeba , no może kieliszek wytrawnego , czerwonego wina Składniki na dużą keksówkę : 0,1 kg golonki tylnej 3 podwójne wątróbki drobiowe pasek wędzonej(...)mleku 3 opakowania, suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej smalec do smarowania formy 1 łyżka pieprzu , sól do smaku Golonko , słoninę , nastawiamy w dużym garnku z wodą, zielem angielskim , liściem laurowym, dodajemy warzywa,solimy i gotujemy do miękkości , aż zacznie się rozpadać . Zdejmujemy z ognia , do wrzątku z golonką , dokładamy, surową, drobiową wątróbkę ( ma się tylko sparzyć ) . Odstawiamy
Ogrodnik w podróżyprzygotowałam z mięsa z golonki wieprzowej. Jeżeli użyjemy mięsa z golonki, kotlety bedą delikatne, soczyste i będą dobrze się trzymały – mięso z golonki jest kleiste. 500 g mięsa z golonki wieprzowej, 250 g kaszy gryczanej, 1 cebula, tłuszcz (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, olej), 1 – 2 ząbki czosnku, 1 łyżka tymianku, sól, cukier, świeżo mielony pieprz, Cebulę pokroić(...)Zmiejszyć ogień do małego i gotować kaszę, pod przykryciem, około 20 minut. Kaszę ostudzić. Mięso zemleć. Do mięsa dodać kaszę, tymianek, roztarty czosnek. Dokładnie wymieszać, wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym. Następnie dodać rozbełtane jajka i wymieszać. Z masy formawać kotleciki. Na patelni położyć (przycięty do kształtu dna patelni) papier do pieczenia, na nim położyć tłuszcz. Dzięki
królestwo garówhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski mój. Jak wiadomo, indyk jest chudym i niskokalorycznym mięsem, więc roladki doskonale sprawdzą się jako propozycja
Di gotujekapusty i grzybów, a mięsożercy ....wiadomo...z mięsa :). Farsz mięsny polecam zrobić z mięsa z golonki, żeby nie był zbyt suchy. Warto dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę i razem zmielić, zdecydowanie poprawi smak. W wersji wegetariańskiej biała kapusta gotowana, z dodatkiem blanszowanej cebuli i pieczarek. A teraz najważniejsze...pyszne ciasto:) Składniki: ok 1/2 kg mąki pszennej(...)ciasto, ma być miękkie - plastyczne. Wyrobione ciasto cienko wałkować, kroić na kwadraty 5x5 cm, nakładać farsz i składać w kopertę, dobrze naciskając środek, aby koperty nie otworzyły się podczas pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w tem. 175 C przez ok 20-25 minut, na złoty kolor. Smakują wybornie na ciepło i na zimno
Apetyczna babeczkaTym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dolinie”, Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu niesamowitego aromatu – próby oderwania się od słoika w chłodny, jesienny wieczór możecie od razu(...)pulled pork czy żeberka dry rub – mięso będzie delikatne i bardzo soczyste, odda swój smak do smalcu, nabierze barwy i aromatu przypraw. W przeciwieństwie do gotowania w smalcu tak naszykowane rillettes, długo pieczone, jest bardzo, bardzo wilgotne – mięso nie przesycha, jest niesamowicie miękkie i lekkie. Po 12 godzinach w niskiej temperaturze odkrywamy mięso, mieszamy je i zwiększamy temperaturę piekarnika
Karo in the Kitchen