 Golonka pieczona z kapustą kiszoną 226
Golonka pieczona z kapustą kiszoną 226dużego gara. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 90 minut. Po tym czasie golonki przekładamy do naczynia do zapiekania, nacinamy skórę, polewamy odrobiną oleju. Wywar przecedzamy przez sitko i odstawiamy na bok. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy golonki i pieczemy 70 minut, od czasu do czasu polewając przecedzonym wywarem. Kapustę doprawiamy solą
My Culinary Art Golonka gotowana 285
Golonka gotowana 285Gotowana golonka to kolejny pomysł na zastąpienie wędliny.Po wystudzaniu idealna do chleba, ale możemy również zjeść ją na gorąco.Potrzebujemy jedynie golonkę, solankę
Maminek kulinarny Golonka w piwie i miodzie 211
Golonka w piwie i miodzie 211Golonka – jedni kochają , inni nienawidzą.Ja co prawda do jej smakoszy nie należę , ale od czasu do czasu mam na nią ochotę , co skutkuje kilkugodzinnym
Ostra na Słodko Golonka pieczona 164
Golonka pieczona 164trakcie gotowania. Wyjmij golonki z wywaru kiedy są naprawdę miękkie, wystarczy sprawdzić widelcem. Rozgrzej piekarnik do 190 st C i przygotuj marynatę. Dodaj do miski składniki marynaty oraz po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatą nasmaruj golonki, zostawiając mniej więcej 1/3 marynaty na później. Zamarynowane golonki włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około(...)minut. Po tym czasie obróć golonki na drugą stronę, za pomocą pędzla kuchennego posmaruj pozostałą marynatą i ponownie zapiekaj przez 20-25 minut. Golonki podawaj z pieczywem, chrzanem i musztardą (wg mnie najlepiej sarepską) oraz dodatkami takimi jak ogórki czy marynowane grzyby. Smacznego! Artykuł Golonka pieczona pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pl Golonka pieczona w piwie 264
Golonka pieczona w piwie 264wywaru i solimy. Dalej gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. Po tym czasie golonki wyjmujemy i odstawiamy. Przygotowujemy marynatę. Do miski dodajemy piwo, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę oraz mielony pieprz i całość mieszamy. Przestudzone delikatnie golonki dodajemy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę, aby przeszły smakiem. Po tym czasie golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy(...)marynatą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Musimy pamiętać żeby od czasu do czasu podlać mięso marynatą. Artykuł Golonka pieczona w piwie pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne Golonka w piwie 182
Golonka w piwie 182laurowy, ziele angielskie i przekrojone 2 ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu 1,5 do 2 godzin (zależy jak duża jest golonka). Do żaroodpornego naczynia włożyć podgotowaną golonkę, posypać solą, majerankiem, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować miodem. Do naczynia wlać piwo, dodać jałowiec i pokrojoną w pióra cebulę. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C, jeśli
Kuchcik gotuje Golonka po bawarsku 251
Golonka po bawarsku 251Golonka po bawarsku Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach i bardzo aromatyczne mięsko – taka jest właśnie golonka pieczona w piwnej marynacie. Najlepiej smakuje podana z zasmażaną kapustą, chrzanem i świeżym pieczywem. Palce lizać! Składniki: 4 golonki wieprzowe 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula ok. 4 łyżki soli 2 liście laurowe 5 ziarenek(...)którym się gotowało używamy do dowolnej zupy *** *** Przygotowujemy marynatę: do dużej miski wlewamy piwo, dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek, kminek, chilli i paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Skórkę na golonkach nacinamy z dwóch stron w krateczkę. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na około 2-3 godziny co jakiś czas obracając golonki w marynacie *** *** Po tym czasie golonki wyjmujemy
Blog z Apetytem Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 227
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 227okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej daniem insiprowanym tym przepisem. Jedną z parówek wrzuciłam na początku pieczenia - wbrew moim obawom nie popękała, zyskała natomiast ciemniejszy kolor, co widać na zdjęciach. Tak więc można też włożyć parówki na początku gotowania. Wspierałam się przepisem z tej strony składniki 1 średnia cebula, przekrojona na pół i pokrojona(...)plasterki sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 700 g kapusty kiszonej, 2 łyżeczki kminku 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3 - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki
Stare Gary Golonka na kapuście 197
Golonka na kapuście 197ziarenek ziela angielskiego, zalać 2 szklankami wywaru z golonki, gotować do miękkości. W razie potrzeby podlać wywarem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia przekładamy ugotowaną kapustę na nią układamy goloneczki, wlewamy 2/3 szklanki wywaru, posypujemy słodką mieloną papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i pieczemy przez 20-25 minut, aż się przyrumieni
magiczna kuchnia Kasi Golonka po bawarsku 293
Golonka po bawarsku 293obraną marchew, seler oraz cebulę. Wywar solę. Gotuję kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmuję z wywaru. Odstawiam do przestudzenia. Przygotowuję marynatę. Piwo mieszam z majerankiem, mieloną papryką, pieprzem oraz odrobiną soli. Dodaję golonki. Obtaczam mięso w marynacie. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Golonki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam piwną marynatą. Piekę około godziny w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasi Kiełbaski z grilla z ziołami i żółtym serem 219
Kiełbaski z grilla z ziołami i żółtym serem 219książek zdarza mi się rzadko piec czy gotować. Częściej korzystam z przepisów innych blogowiczów a najczęściej sięgam do rodzinnych receptur :) 7. Wysyłasz swoje przepisy do gazet? Nie :) Ale pomyślę nad tym ;) 8. Inną dziedziną, w której odnajdujesz się równie dobrze co w kuchni jest... Rysowanie :) 9. Danie, którego nie przełkniesz... Golonko :P 10. Chciałabyś wydać własną książkę kucharską? Może
My simple kitchen Aromatyczne golonki z indyka (pieczone) 257
Aromatyczne golonki z indyka (pieczone) 257https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Mięso z indyka jest chude i mało aromatyczne, ale odpowiednio przyrządzone - pyszne. Ponadto bywa zdrowe i
Di gotuje Golonka zapiekana na kapuście 166
Golonka zapiekana na kapuście 166wody oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 70 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Duże żaroodporne naczynie smarujemy smalcem. Wykładamy kapustę, a na kapuście układamy golonki (wcześniej usuwamy z nich kości). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-30 minut. Golonka zapiekana
peggiwkuchni Bigos staropolski 917
Bigos staropolski 917być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe - ziele angielskie - kilka owoców jałowca - majeranek - kminek - sól - świeżo mielony pieprz czarny Dzień wcześniej (wieczorem) moczymy grzyby. Na drugi dzień grzyby gotujemy, odcedzamy (wywar dodajemy
mojewypiekiinietylko