golonka gotowana i pieczona - 197 przepisów (strona:6/14)

Golonka pieczona w rękawie z goździkami 103

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szynkę z goździkami już robiłam, więc tym razem poeksperymentowałam z golonką. Wyszła mięciutka, soczysta i bardzo

Di gotuje
Golonka pieczona z kapustą kiszoną 165

dużego gara. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 90 minut. Po tym czasie golonki przekładamy do naczynia do zapiekania, nacinamy skórę, polewamy odrobiną oleju. Wywar przecedzamy przez sitko i odstawiamy na bok.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy golonki i pieczemy 70 minut, od czasu do czasu polewając przecedzonym wywarem. Kapustę doprawiamy solą

My Culinary Art
Golonka gotowana 216

   Gotowana golonka to kolejny pomysł na zastąpienie wędliny.Po wystudzaniu idealna do chleba, ale możemy również zjeść ją na gorąco.Potrzebujemy jedynie golonkę, solankę

Maminek kulinarny
Golonka w piwie i miodzie 107

Golonka – jedni kochają , inni nienawidzą.Ja co prawda do jej smakoszy nie należę , ale od czasu do czasu mam na nią ochotę , co skutkuje kilkugodzinnym

Ostra na Słodko
Golonka pieczona 96

trakcie gotowania. Wyjmij golonki z wywaru kiedy są naprawdę miękkie, wystarczy sprawdzić widelcem. Rozgrzej piekarnik do 190 st C i przygotuj marynatę. Dodaj do miski składniki marynaty oraz po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatą nasmaruj golonki, zostawiając mniej więcej 1/3 marynaty na później. Zamarynowane golonki włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około(...)minut. Po tym czasie obróć golonki na drugą stronę, za pomocą pędzla kuchennego posmaruj pozostałą marynatą i ponownie zapiekaj przez 20-25 minut. Golonki podawaj z pieczywem, chrzanem i musztardą (wg mnie najlepiej sarepską) oraz dodatkami takimi jak ogórki czy marynowane grzyby. Smacznego! Artykuł Golonka pieczona pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Golonka pieczona w piwie 172

wywaru i solimy. Dalej gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. Po tym czasie golonki wyjmujemy i odstawiamy. Przygotowujemy marynatę. Do miski dodajemy piwo, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę oraz mielony pieprz i całość mieszamy. Przestudzone delikatnie golonki dodajemy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę, aby przeszły smakiem. Po tym czasie golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy(...)marynatą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Musimy pamiętać żeby od czasu do czasu podlać mięso marynatą. Artykuł Golonka pieczona w piwie pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Golonka w piwie 107

laurowy, ziele angielskie i przekrojone 2 ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu 1,5 do 2 godzin (zależy jak duża jest golonka). Do żaroodpornego naczynia włożyć podgotowaną golonkę, posypać solą, majerankiem, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować miodem. Do naczynia wlać piwo, dodać jałowiec i pokrojoną w pióra cebulę. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C, jeśli

Kuchcik gotuje
Golonka po bawarsku 182

Golonka po bawarsku Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach i bardzo aromatyczne mięsko – taka jest właśnie golonka pieczona w piwnej marynacie. Najlepiej smakuje podana z zasmażaną kapustą, chrzanem i świeżym pieczywem. Palce lizać!     Składniki: 4 golonki wieprzowe 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula ok. 4 łyżki soli 2 liście laurowe 5 ziarenek(...)którym się gotowało używamy do dowolnej zupy *** *** Przygotowujemy marynatę: do dużej miski wlewamy piwo, dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek, kminek, chilli i paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Skórkę na golonkach nacinamy z dwóch stron w krateczkę. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na około 2-3 godziny co jakiś czas obracając golonki w marynacie *** *** Po tym czasie golonki wyjmujemy

Blog z Apetytem
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 152

okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej daniem insiprowanym tym przepisem. Jedną z parówek wrzuciłam na początku pieczenia - wbrew moim obawom nie popękała, zyskała natomiast ciemniejszy kolor, co widać na zdjęciach. Tak więc można też włożyć parówki na początku gotowania. Wspierałam się przepisem z  tej  strony składniki   1 średnia cebula, przekrojona na pół i pokrojona(...)plasterki  sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 700 g   kapusty kiszonej,  2 łyżeczki kminku 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3  - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g  kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki

Stare Gary
Golonka na kapuście 137

ziarenek ziela angielskiego, zalać 2 szklankami wywaru z golonki, gotować do miękkości. W razie potrzeby podlać wywarem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia przekładamy ugotowaną kapustę na nią układamy goloneczki, wlewamy 2/3 szklanki wywaru, posypujemy słodką mieloną papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i pieczemy przez 20-25 minut, aż się przyrumieni

magiczna kuchnia Kasi
Golonka po bawarsku 229

obraną marchew, seler oraz cebulę. Wywar solę. Gotuję kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmuję z wywaru. Odstawiam do przestudzenia. Przygotowuję marynatę. Piwo mieszam z majerankiem, mieloną papryką, pieprzem oraz odrobiną soli. Dodaję golonki. Obtaczam mięso w marynacie. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Golonki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam piwną marynatą. Piekę około godziny w temperaturze 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kiełbaski z grilla z ziołami i żółtym serem 136

książek zdarza mi się rzadko piec czy gotować. Częściej korzystam z przepisów innych blogowiczów a najczęściej sięgam do rodzinnych receptur :) 7. Wysyłasz swoje przepisy do gazet? Nie :) Ale pomyślę nad tym ;) 8. Inną dziedziną, w której odnajdujesz się równie dobrze co w kuchni jest... Rysowanie :)  9. Danie, którego nie przełkniesz... Golonko :P 10. Chciałabyś wydać własną książkę kucharską? Może

My simple kitchen
Aromatyczne golonki z indyka (pieczone) 175

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Mięso z indyka jest chude i mało aromatyczne, ale odpowiednio przyrządzone - pyszne. Ponadto bywa zdrowe i

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania