golonka gotowana i pieczona - 197 przepisów (strona:7/14)

Golonka zapiekana na kapuście 92

wody oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 70 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Duże żaroodporne naczynie smarujemy smalcem. Wykładamy kapustę, a na kapuście układamy golonki (wcześniej usuwamy z nich kości). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-30 minut. Golonka zapiekana

peggiwkuchni
Bigos staropolski 820

być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe - ziele angielskie - kilka owoców jałowca - majeranek - kminek - sól - świeżo mielony pieprz czarny Dzień wcześniej (wieczorem) moczymy grzyby. Na drugi dzień grzyby gotujemy, odcedzamy (wywar dodajemy

mojewypiekiinietylko
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 190

Pozostaje tylko ułożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki na talerzu i gotowe. Podwieczorek Jabłko i garść migdałów Kolacja Młode liście sałat z pomidorami cherry, świeżym ogórkiem, czerwoną cebulą i pieczoną golonką Naturrino z sosem z gruboziarnistej musztardy z dodatkiem miodu Składniki: golonka pieczona Naturrino 1 szt. mieszane młode liście sałat 50 g pomidory cherry 50 g ogórek świeży(...)Pieczony boczek Naturrino na musie z jabłek, szpinak, ziemniaki puree z sosem tymiankowym Składniki: boczek pieczony Naturrino 100 g ziemniaki 100 g brokuły 100 g jabłka 100 g tarty chrzan 20 g sos pieczeniowy 100 ml masło 50 g mleko 50 ml młode liście szpinaku 100 g sól, świeżo mielony pieprz Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy

karmelowy
Golonka indycza pieczona 125

  10.02.2019 Znamy dość dobrze golonkę wieprzową, przyrządzaną na różne sposoby. Dzisiaj mam dla Was propozycję golonki ale indyczej. Nie co mniej kaloryczna a równie smaczna

gotuj ze mną
Golonki pieczone w piwie 131

zagotowania gotować ok 1 godzinę. Szybkowar zdjąć z ognia i otworzyć kiedy nieco przestygnie. Obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki, przepłukać i włożyć o naczynia żaroodpornego. Golonki przełożyć do brytfanki, podlać niewielką ilością wywaru, polać piwem i miodem. Ziemniaki również podlać wywarem, skropić oliwą posypać solą i pieprzem oraz odrobiną rozmarynu, Okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w temp

Gotowanie jest łatwe
Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" 143

gotować na małym ogniu ok. godziny do półtorej od zawrzenia piwa. Mięso można wyjąć z garnka, gdy skóra będzie odchodzić od mięsa, a samo mięso od kości. Golonkę przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przelać też ciesz z garnka. Wierzchnią część skóry i mięsa posmarować lub polać połową łyżki miodu. Wstawić do piekarnika i piec(...)Obrócić mięso i posmarować połową łyżki miodu. Piec pod przykryciem dalsze 20-30 minut (długość pieczenia zależy od piekarnika oraz wielkości i "młodości" golonki). Po upieczeniu golonka powinna odchodzić od kości, a skóra powinna mieć ładny brązowo-czerwony kolor. Podawać z surówką lu sałatką o zdecydowanym smaku. ----- Podobne: Leszcz w pomarańczach Królik pieczony w winie Czosnkowo-miodowe pałki kurczaka

Weekendy w domu i ogrodzie
pieczona golonka z indyka 181

naczynia do pieczenia**, wciśnij pomiędzy nią golonki i wlej tyle gorącej wody, żeby przykryła fasolę i żeby golonce sięgała do połowy wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 1-1,5 godziny. Wlej do fasoli wino i piecz kolejne 30 minut. Fasola nie powinna się rozpadać, a indyk powinien być miękki. * jeśli sami uprawiacie(...)fasolę w ogrodzie i suszycie ją na zimę, to zamiast suszenia zamroźcie ją. Takiej fasoli nie trzeba moczyć i szybciej się gotuje. ** jeśli chcecie użyć garnka rzymskiego, to pamiętajcie o namoczeniu go z 10-15 minut przed włożeniem fasoli oraz o wstawianiu naczynia do zimnego piekarnika

Eksperyment sobotni
Szynka z indyka z szynkowara 243

Długo się zastanawiałam nad kupnem szynkowara. Nie kupiłam ale dostałam do przetestowania z sklepu internetowego Przyjemnegotowanie z akcesoriami kuchennymi klik. Dzisiaj mogę powiedzieć tylko,że żałuję

Ala piecze i gotuje
Golonka z indyka pieczona z warzywami 123

folią aluminiową. Golonki z indyka osuszamy i wkładamy do małej brytfanki lub naczynia żaroodpornego tak, aby stały mniej więcej pionowo. Podciągamy skórę i nacieramy przygotowaną wcześniej glazurą, naciągamy z powrotem skórę i jeszcze raz nacieramy. Polewamy całością glazury i nakrywamy folią. Wkładamy obie blaszki (golonki i warzywa) do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 40 minut(...)czasie zdejmujemy folię z warzyw i golonek, a golonki podlewamy sosem z dna. Pieczemy przez następne 40 minut już bez przykrycia, podlewając w tym czasie indyka dwa-trzy razy sosem. Gotowe golonki wyjmujemy, polewamy sosem z dna ostatni raz (lub podajemy oddzielnie) i posypujemy kolendrą. Post Golonka z indyka pieczona z warzywami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Domowy pasztet z indyka z czarnuszką i suszonym pomidorem 178

sztuk suszonych pomidorów (suchych, nie w oleju) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 kajzerki sól pieprz 2 liście laurowe Do większego garnka nalewam wodę, daję golonki, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe i gotuję. Jak mięso i warzywa będą miękkie, wyjmuję z rosołu, studzę. Mięso obieram. W  międzyczasie smażę na maśle klarowanym wątróbkę i cebulę. W szklance bulionu mączę(...)dawałam je na przemiennie, do mielenia dałam też suszone pomidory, czosnek i czarnuszkę. Po przemieleniu wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do foremki (keksówki 14x32 cm) i pieczemy w 180 stopniach jakieś 60 minut

kruche babeczki
Tuszonka z golonki 175

przerwie siadało się na pniu i zajadało tuszonką ze słoika z ogórkiem małosolnym lub pomidorem. Smak pamiętamy do dziś.     Składniki: -golonka -solanka, jak do mięs pieczonych Golonki pozbawiamy kości i na dobę zanurzamy w solance. Pamiętajmy, że jest ciepło, więc naczynie z mięsem wstawiamy do lodówki. Po dobie mięso wyjmujemy z solanki, płuczemy zimną wodą i osuszamy(...)gumką i sprężyną, które gwarantują szczelność. Słoiki wstawiamy do garnka z wodą, sięgającą do wysokości 2/3 słoików, przykrywamy garnek  a kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 3 godzimy. Wyjmujemy, studzimy, wstawiamy do lodówki lub zimnej piwnicy i mamy gotową tuszonkę w delikatnej galaretce. Smacznego

Maminek kulinarny
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 136

znalazłam podany przez   producenta sposób przeliczania czasu gotowania w tradycyjnym garnku lub piekarniku na czas przyrządzania potraw w wolnowarze. Jest   to oczywiście czas przybliżony, ale w pełni pokrywa się z moimi doświadczeniami. Czas gotowania w garnku / piekarniku Czas gotowania w wolnowarze na poziomie „ Low ” Czas gotowania w wolnowarze na poziomie „ high ” od 15 do 30 minut(...)DuraCeramic Saute poziom koszt 1 godziny gotowania poziom koszt 1 godziny gotowania poziom koszt 1 godziny gotowania Low 110W/h 6 groszy Low 170W/h 10 groszy 230W/h na wszystkich poziomach 14 groszy High 180W/h 10 groszy High 220W/h 14 groszy Brak opcji “ Warm ” Warm 60W/h 3 grosze Dla porównania – w moim piekarniku koszt pieczenia ciasta przez 55 minut w temperaturze 180C

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Golonka w sosie z ziarnami pieprzu 92

Dieta dietą, ale pozostali członkowie rodziny muszą jeść coś normalnego, nie tylko pieczone i gotowane na parze ;-) A że to straszni miłośnicy wszelkich sosów - o czym już nie jednokrotnie pisałam - to dziś propozycja sosu... kolejna... Moja córka zjadła z dokładką, starannie omijając każde ziarno pieprzu, po czym krzyknęła, że jak wróci z basenu to chciałaby placki z jabłkami(...)gdzie ona to mieści? Tak czy owak raduje się serce rodzica na widok takiego apetytu :-) A sos robi się tak: SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa z golonki (bez kości) 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach sól 1 łyżka mąki ok. 200 ml wody Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki

Czary - gary w kuchni
Golonka w bigosie z młodej kapusty 145

Pyszny obiadek, polecam. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć mięso na złoty kolor

Kuchnia Pokoleń
Kwaśnica na żeberkach lub golonce- tradycyjna i najlepsza! 219

golonkę umyć, pokroić na mniejsze części i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą (3 litrami), dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Doprawić jedynie płaską łyżeczką soli. Całość gotować na wolnym ogniu około 40 minut aż mięso zmięknie. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie dodać warzywa po ok. 20 minutach od czasu gotowania(...)wywaru. W międzyczasie obrać ziemniaki i je ugotować. Cebulę obrać, pokroić na pół i przypiec na piecu, po czym dodać do gotującej się zupy - cebula taka podkreśli smak kwaśnicy. Jak już mięso zmięknie, dodać do garnka poszatkowaną kiszoną kapustę razem z sokiem. Gotować kolejne 15 minut aż kapusta zmięknie. Na koniec doprawić kwaśnicę jeszcze solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną

Calzonella.com

Proponowane wyszukiwania