galaretka - 14130 przepisów (strona:777/942)

Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 366

formy Biszkopt do przekładanych tortów najwygodniej piec w tortownicach z odpinaną obręczą. Jeśli Wasze ciasto ma być bazą rolady, podkładem pod krem lub inną słodką masę, np. jabłka i galaretkę, pieczcie go w kwadratowej lub prostokątnej formie.   Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Ja formy do swoich ciast nie smaruję masłem i nie wysypuję ani bułką tartą, ani mąką

Karo in the Kitchen
JABŁKA 205

dodatkiem cynamonu np. w szarlotce, naleśnikach, deserach. Owoce te idealnie sprawdzają się w gotowaniu np. kompotu. natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady i galaretki. Jabłka idealnie pasują do dziczyzny i wieprzowiny. Można z nich wytwarzać przeróżne alkohole. Poniżej postaram się przybliżyć kilka najpopularniejszych odmian jabłek i ich zastosowanie w naszej kuchni.  Odmiany jabłek można

Ciastka - domowe słodkości
Malinowy sernik na zimno 131

mama. Jest lekki, nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności (poza ugotowaniem wody w czajniku i wymieszaniem poszczególnych składników), więc jeśli zadajesz sobie pytanie czy dasz radę.... odpowiedź brzmi TAK! Smak galaretki zmieniasz wedle uznania, ta sama zasada tyczy się owoców. Ja używam tych sezonowych, więc gdy sezon na maliny w pełni, wybór jest oczywisty. Sernik na zimno z malinami Czytaj więcej

Wielki apetyt
sernikowa tarta z wiśniami 146

syropem i resztą owoców wiśni, które pozostały po gotowaniu. Całość dokładnie mieszamy i studzimy. Studzimy również wyjętą z piekarnika tartę, a kiedy już ostygnie, wykładamy jej wierzch tężejącą wiśniową galaretką, przed podaniem schładzamy ją jeszcze przez pół godziny w lodówce

Miód i pieprz
Czekoladowe tarteletki z owocami (jak z cukierni!) 176

powinien dać więcej) - 3 łyżki wody - 50 gram czekolady deserowej - 50 gram grubo mielonych orzechów - dowolne owoce (u mnie nektarynki, maliny i borówki amerykańskie) - dżem, z rodzaju tych najtańszych galaretek bez owoców ;) ja użyłam morelowego Przygotowanie: Przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy pokrojone masło i rozcieramy palcami. W następnej kolejności w misce powinien znaleźć się cukier i woda. Całość dokładnie ugniatamy

Życie zamknięte w smaku
Ciasto półkruche z białkową pianką i brzoskwiniami 128

jada się raczej suchych ciast. Nawet na Wielkanoc na stole nie ma babki. Królują za to owoce, kremy, galaretki, musy i pianki. To ciasto można robić w zasadzie cały rok i dowolnie zmieniać owoce. Ja użyłam świeżych brzoskwiń, ale mogą być również z puszki ( tutaj mój przepis na takie przetwory ). Ciasto, jak zawsze, zniknęło zanim zdążyło ostygnąć, a to chyba

Życie zamknięte w smaku
Drobiowa szynka gyros z szynkowaru 217

mięsa. Gotujemy przez 1,5-2 godziny w temperaturze około 80 stopni - woda nie powinna wrzeć. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, otwieramy (ewentualnie odlewamy zebrany płyn, jeżeli nie lubimy galaretki) i pozostawiamy do ostygnięcia. Voila! :) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Tydzień z podrobami: Pâté z kaczych wątróbek z cydrem, czarną herbatą i glazurą z porto 179

formy i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzamy. Porto zagotowujemy w rondelku razem z herbatą i dodajemy żelatynę. Odcedzamy liście herbaty i studzimy napar. Wylewamy galaretkę do foremki ze zmiksowaną wątróbkę. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny. Voila! Zainspirowane: "Kukbuk" numer 9, maj/czerwiec 2014 Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi 117

Konfitury, dżemy, galaretki, powidła, marmolady. Mogą pochwalić się mnogością zastosowań. Jak przypomnieć sobie chwile spędzone latem nad morzem? Wystarczy przygotować gofry z dżemem. Chęć na naleśnika? Smażymy i smarujemy przepysznym dżemem. Jabłecznik na szybko? Marmolada sprawi się doskonale. A w czym Wy wykorzystujecie wszystkie te przysmaki najczęściej? ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Życie zamknięte w smaku
Bajaderki 174

a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); BAJADERKI Składniki: - 500 gram ciasta (suchego, bez kremu, galaretek itp.) - 1/3 tabliczki mlecznej czekolady - 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady - 3-4 łyżki mocnego alkoholu - 1/4 kubka mleka - 50 gram masła - 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie) - 1 łyżka dżemu śliwkowego - coś

Życie zamknięte w smaku
Czosnkowa szynka wieprzowa z szynkowaru 586

mięsa. Gotujemy przez 1,5-2 godziny w temperaturze około 80 stopni - woda nie powinna wrzeć. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, otwieramy (ewentualnie odlewamy zebrany płyn, jeżeli nie lubimy galaretki) i pozostawiamy do ostygnięcia. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Jajka w galarecie - z niespodzianką 161

doprawiamy lekko octem, odrobiną cukru. Zagotowujemy i dodajemy odpowiednią ilość żelatyny ( już nie gotujemy ), intensywnie mieszamy. Wlewamy delikatnie do form z jajkami. Po schłodzeniu wstawiamy do lodówki.  Stężone galaretki, wyjmujemy z form i podajemy z ulubionym sosem ( czosnkowy, tatarski ). SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pomarańczowy dżem z cukinii 193

znowu szaleć z przetworami. Zapraszam Was na pyszny dżem cukiniowy o smaku pomarańczy- o bardzo słonecznym kolorze, dosyć słodki i baaaardzo pyszny! ;) Składniki: 5 kg cukinii 1kg cukru 4 galaretki pomarańczowe olejek pomarańczowy 5 łyżeczek kwasku cytrynowego Cukinię obieramy i wydrążamy nasiona. Ścieramy na tarce. Smażymy aż zgęstnieje. Pod koniec smażenia, gdy dżem będzie jednolity i gęsty dodajemy pozostałe składniki

Czerwona Porzeczka
Domowe wafelki kokosowe 448

postawiłam butelki z wodą) na kilka godzin. Kroimy bardzo ostrym nożem. Domowe wafelki kokosowe to jedne z moich ulubionych. Oczywiście wafle można przełożyć inną masą – kajmakową, kakaową, orzechową, galaretką , dżemem… i nie tylko. Wybór zależy od preferowanych smaków. Jedno nie ulega wątpliwości, domowe wafelki robi się bardzo szybko i tak samo szybko się zjada. Chrupane na sucho, czy przełożone jakąkolwiek

mojewypiekiinietylko
Ciasto bez pieczenia. Torcik piankowy z brzoskwiniami i winną galaretką 651

Zimny torcik brzoskwiniowy z owocami i galaretką. Leciutki jak mgiełka , piankowy i soczysty. Po prostu przepyszny! Taki deser jest świetnym pomysłem na upały, zamiast pieczonych ciast a jestem pewna, że będzie smakował każdemu. Użyłam brzoskwiń płaskoowocowych zwanych paraguayo bo takie akurat miałam. Mają ciekawy kształt - są spłaszczone, jakby przydeptane, a na środku mają wyraźne wgłębienie. Z powodu kształtu czasami nazywa

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania