galaretka - 14130 przepisów (strona:777/942)

Słoikowa mielonka „Szlachecka „ 159

wyrobem domowym . Naprawdę prosta w wykonaniu , mimo że na pierwszy rzut oka wydaje się być kłopotliwa . Jeśli chodzi o smak ..wyobraźcie sobie świeżutkie , pachnące mięsko w delikatnej lekko słonej galaretce z kruchymi kawałeczkami szyneczki… czy to może nie smakować ? No błagam ..nie ma takiej mocy ! Polecam zabawę w domowe wędliniarstwo – bardzo praktyczne i odprężające zajęcie " class="wp-smiley

Ogrodnik w podróży
Szarlotka królewska 205

Piec około 30 min w 180'C Masa jabłkowa: Jabłka oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Postawić na małym ogniu i chwilkę podsmażyć.Następnie dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Gorącą masę przełożyć na biszkopt. Całość wystudzić. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem. Rozprowadzić po jabłkach. Udekorować startą czekoladą. Mocno schłodzić. Smacznego

Tagebuch po polsku
Wiśniowo ananasowy deser 112

Prosty ale smaczny deser. Nie wymaga dużo pracy jak to w takich deserach bywa. Galaretka, ananas z puszki i jogurt plus dodatki i mamy smaczny deserek na poprawę humoru. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Łopatka z szynkowaru 132

więc postanowiłam upiec, a raczej uparzyć łopatkę w moim ulubionym szynkowarze. Część mięsa zmieliłam w maszynce do mięsa, a część pokroiłam w zgrabne kawałeczki. Wyszło pyszne, w dodatku z galaretką, którą bardzo lubimy. Zobaczcie sami! 1 kg łopatki 0,5 szklanki zimnej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
MIELONKA CZOSNKOWA Z SZYNKOWARA 136

sekund wstawić do gorącej wody,następnie odwrócić do góry i mielonka z łatwością sama się wysuwa. Mięsko wyszło smaczne,mocno czosnkowe więc takie jakie uwielbiamy,do tego sporo galaretki i co najważniejsze wiemy co jemy...mniam

Niespełnione zdolności kulinarne
Tiramisu - przepis tradycyjny 181

środku kawałkami ciasteczek.  Kiedy zapytaliśmy czy tak powinno wyglądać słynne tiramisu, usłyszeliśmy, że jest świeżo zrobione, dosłownie pół godziny temu. Ale heloł. Krem do tiramisu to nie galaretka. On nie ma zastygać powoli. On od razu ma być gęsty. Na odchodne dzieci dostały od firmy mini-prezenty. Bardzo miły gest i fajny marketingowy pomysł. Pech tylko chciał, że cała

bistro mama
Torcik z bezą 130

sądzicie ale ja uważam, że ciasta upieczone tak bez konkretnego planu wychodzą najsmaczniejsze. I taki własnie jest ten torcik. Biszkopt, domowy dżem jeżynowy ( przetarty ) co dało nam super galaretkę, masa budyniowa i beza. Cóż może być lepszego. Ciasto jest najlepsze na drugi lub trzeci dzień więc śmiało na weekend można zrobić je już w piątek. Oczywiście jeżeli macie w domu

Ewa w kuchni
Wafle z masą śmietankową i żurawiną 127

Żurawina pojawia się późną jesienią i jest z nami do świąt, często będąc ich nieodłącznym dodatkiem.  Kojarzy się głównie jako dodatek do mięs,galaretek albo soków, ja wykorzystałam ją w nietypowym przepisie, złamałam nią słodycz śmietankowych wafli. Świeża żurawina jest dość kwaśna, ale połączenie jej ze słodkim kremem śmietankowym wychodzi idealnie. Jeszcze lepiej będzie jeśli użyjemy żurawiny mrożonej (pozbędziemy

Bon appetit mon amie
Babka piaskowa z kardamonem 227

myślę, że ucieszą nie jedne oczy! Przepisy i zdjęcia znajdziesz tutaj: BABKA PIASKOWA Z GRUSZKĄ SZAŁWIOWĄ I PISTACJAMI, PALUSZKI Z BABKI PIASKOWEJ Z PIECZONĄ GRUSZKĄ, BABKA PIASKOWA Z MLECZNĄ GALARETKĄ. SKŁADNIKI: * 200 g cukru * 75 g masła * 160 g mąki * 2 jajka * 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią * 1 łyżeczka kardamonu WYKONANIE: Jajka ubijamy/miksujemy z cukrem na gładką, białą masę

Mohiella
CRÈME BRÛLÉE - KLASYCZNY 131

nagrzanego na 100 stopni. Jeśli użyłaś ekstraktu deser będzie gotowy po około 70 minutach, jeśli dodałaś ziarna wanilii to po 60. Krem w środku naczynia musi powinien mieć konsystencję galaretki. WYJMIJ DESERY Z PIEKARNIKA , ostudź i wstaw do lodówki na noc (lub minimalnie 3 godziny). Przed posyp cukrem i opal palnikiem kuchennym. Jeśli nie masz palnika można użyć grilla

Kuchnia bezglutenowa Loli
Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową i figami 167

gładką masę. Ciepłą polewę przelewam do małego dzbanka – dzięki dzióbkowi dzbanka później będzie się łatwiej dekorowało ciasto. Polewę odstawiam do stężenia – najlepiej dekoruje się, gdy osiągnie gęstość tężejącej galaretki. Na paterze układamy sernik kawowy a na nim sernik dyniowy i lekko dociskamy. Całość dekorujemy gęstą polewą czekoladową i jedną świeżą figą pociętą w ósemki. Na zdjęciach: talerzyk deserowy szary retro

Gotowanie i blogowanie
Szynka ze słoika - domowa mielonka 156

bulgotania wody. Zostawiamy w garnku aż wystygną.  Tak przygotowana mielonka jest gotowa do spożycia. Najlepiej włożyć ją na noc do lodówki, do rana powinna ładnie ściąć się galaretka i tłuszczyk. Pozostałe słoiki możemy przechowywać poza lodówką, najlepiej w szafce czy piwnicy. Ważne, by nie były wystawione bezpośrednio na słońce. Mielonkę możemy ciągać ze słoika w całości i kroić

Gotowanie i blogowanie
Podroby w galarecie a'la salceson 186

Lubicie salceson? A galaretkę z mięsem ? Dzisiaj mam dla Was coś co jest połączeniem ich obu czyli właśnie salcesonu i zimnych nóżek. Mięciutkie podroby zatopione w esencjonalnej i aromatycznej, dobrze przyprawionej galarecie. Jeśli tylko lubicie podroby to musicie tego spróbować. To jest pyszne! Taki salceson można kroić w plastry i podawać na kanapkach albo jako składnik półmiska wędlin. Doskonale smakuje

Smaczna Pyza