wrzacakuchnia.pl konfitowana gęsia noga z modrą kapustą, puree z dyni z kozim serem. Gruszka sous vide ze świeżą lawendą z lodami śmietankowymi (lody też sami robiliśmy) i galaretką pigwową
królestwo garówwlać sok z limonek oraz miód, dokładnie mieszać. Odstawiać do schłodzenia ale nie do zastygnięcia. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać schłodzoną, ale płynną galaretkę limonkową. Tu należy uważać aby nie przebić śmietany ! Odstawić na parę minut aby śmietana lekko stężała, następnie wyłożyć na ciasto. Odstawić na co najmniej 2 godziny. Udekorowałam plasterkami limonki
królestwo garówcałkiem proste danie. Ale zanim dostałam kaszankę na stole pojawiło pieczywo własnego wypieku z masłem domowym, które pełni tu rolę czekadełka. Wracając do kaszanki... W skrócie można by powiedzieć -galaretka z nóżek z pęczakiem...do tego sos z czerwonego wina z rodzynkami, świeżo tarty chrzan, podwędzane migdały. Biała kaszanka, espuma ziemniaczana, rodzynki Proste a jakie smaczne i ładnie podane... Druga
królestwo garówśmietany i łączymy oba składniki rózgą. Oba musy nakładamy delikatnie do kieliszka lub naczynia w których chcemy go podać. Aby przełamać słodki smak czekolady na dół kieliszka możemy dodać galaretkę o dowolnym smaku. SMACZNEGO
Full Smakuweekend ciacho musi być. Co prawda często też jest w ciągu tygodnia coś słodkiego ale na weekend nie ma zmiłuj. Dziś polecam Wam pychotkę czyli biszkopt, masa, galaretka i bita śmietana. Ciacho idealne nie tylko na weekend ale praktycznie na każdą okazję nawet na komunie bo to już czas myśleć na menu komunijnym. To oczywiście dla osób mających
Ewa w kuchniżelujące właściwości. Żelatyny nie gotujemy - rozpuszcza się już w 50 stopniach Celsjusza. Drugim sposobem jest zalanie żelatyny gorącą wodą, rozmieszanie jej i pozostawienie do stężenia (jak w przypadku galaretki). 2. Drugi typ - żelatyna w listkach. Dostępna w specjalistycznych sklepach dla cukierników lub bardziej wyposażonych sklepach, nastawionych w szczególności na tę branżę. Stosowana głównie przez specjalistów, a to dlatego, że jest
W kuchni Karmel-itkiLubicie kaszę mannę? Czy przywołuje Wam niezbyt miłe wspomnienia posiłków z przedszkola? Ja z tamtych czasów zapamiętałam kiepską galaretkę i zupę mleczną. Kaszę mannę bardzo lubię i dziś przygotowałam szybki deser z nią w roli głównej. Pudding przygotowujemy nie dłużej niż w 15 minut i możemy zaszaleć z owocowymi sosami lub innymi dodatkami. U mnie
Pink Envelopemoże się sprawdzić marmolada, bo jest gęsta i nie będzie wypływać w czasie pieczenia. Jeśli używacie dżemu - polecam żurawinowy (Ikea) albo jakiś inny, który ma dużo owoców, a niewiele galaretki. 2. Ważne jest, żeby ponakłuwać ciasto, bo pod wpływem piwa ciasteczka rosną, zaczynają się przekręcać i dżem może wypłynąć. 3. Nie trzymać ciasta zbyt długo, ciasteczka nie powinny
Kulinarne Inspiracjewarstwy - przyda się długi, ostry nóż. Z wierzchu ciasta zawsze robię środkową warstwę, dzięki temu przypieczona skorupka mięknie pod wpływem bitej śmietany i dżemu. Dolną warstwę ciasta smarujemy połową galaretki wiśniowej, a następnie grubo bitą śmietaną. Przykrywamy środkowym plackiem i powtarzamy czynność. Wierzch tortu i jego boczki smarujemy cieniutko bitą śmietaną, żeby nieco wyrównać nierówności. Teraz warto wstawić tort
Kulinarne InspiracjeZapraszam na pyszną i lekką galaretkę warzywną ze szparagami i szynką :) Składniki : 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1 słoiczek marchewki 5 plasterków szynki konserwowej 5 szparagów 1 l bulionu drobiowego 1 żelatyna 50 g Wykonanie : W litrze bulionu ciepłego rozpuścić żelatynę ( bulion można przygotować na kostce rosołowej ). Szparagi pokroić na kawałki . Szynkę pokroić w kostkę
Sama słodycz i szczypta chiliśmietany (300ml 30% w oryginale) 2 śmietan fixy cukier waniliowy łyżka cukru pudru Ubić śmietanę, na końcu dodając śmietan-fixy i cukry. Myślę że warto dodać jakieś kwaskowatej galaretki, widziałam z cytrynową. Na ciasto nałożyć bitą śmietanę, posypać pokruszonym ciastem i przygnieść bo bardzo się rozsypuje podczas kruszenia, przenoszenia itd. Na wierzch dodać owoce. Nie polecam granata. Nie polecam też
W kuchni bez szafekDziś polecam bardzo tanie i szybkie ciasto, które jest również bardzo mięciutkie i puszyste. W wersji bogatszej proponuję na wierzch galaretkę i owoce. Ale mi jakoś to nie pasowało:) Wolałam samo ciasto, a właściwie z polewą czekoladową:) Składniki: 2 jogurty naturalne po 200 ml 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 jajka 1 opakowanie proszku do pieczenia Wykonanie
Ciasteczkowy PotwórPyszne mięsko z galaretką..przygotowane w szynkowarze..i jak to u mnie bywa ilość przypraw zawsze na oko..dodałam nawet przyprawę do dziczyzny mimo tego, ze nie dawałam takiego mięsa..a tylko wieprzowe. mięso wieprzowe peklosól sól ziołowa Rafex przyprawa gosposi Rafex przyprawa do dziczyzny Rafex żelatyna Mięso pokroić w kostkę .Przełożyć do miski, dodać przyprawy , peklosól
Moje domowe kucharzenieognia. Małe foremki lub jedną większą opłukujemy zimną wodą i napełniamy kawowym musem. Chłodzimy, dopóki nie stężeje (min. 4 godziny). Przed podaniem formę zanurzamy w gorącej wodzie i wyjmujemy galaretki na talerzyki deserowe lib szklaną paterę
In my kitchenśliwki po odmoczeniu pokroić w paski. Przełożenie ciasta: Biszkopt kakaowy-cienka warstwa kremu-ciasto orzechowe-cienka warstwa kremu-śliwki-pozostała część kremu. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową lub tężejącą galaretką
In my kitchen