wiecie ( bo już powtarzałam miliony razy ;) ) uwielbiam ciasta budyniowe! Na zimno … na ciepło …. z owocami i bez … wszystkie! Gościły już u mnie : Budyniowe z truskawkami i galaretką Budyniowe z rabarbarem i kruszonką Czekoladowe kratery z kremem budyniowym Miętusek z kremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały! Dziś
Ostra na Słodkowiecie mam w domu wielką fankę wszelkiego rodzaju SERNIKÓW , dlatego o serniki jestem proszona najczęściej. Był już SERNIK PUSZYSTY Z KARMELEM SERNIK Z WIŚNIAMI I GALARETKĄ SERNIK CZEKOLADOWY Z POLEWĄ SERNIK ŚMIETANKOWY Z CZEREŚNIAMI SERNIK Z BRZOSKWINIAMI POMARAŃCZOWY SERNIK a ostatnio taki Z MAKIEM Wszystkie smakowały równie wyśmienicie! Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik! Tym razem wersja dwukolorowa
Ostra na Słodkodomowych (przepis) lub dobrego octu jabłkowego i winnego, tym bardziej, że wykonanie jest banalnie proste, a efekty smakowe rewelacyjne. Octy ziołowe wykorzystuję do zakwaszania sałatek, surówek, zup, galaretek, do marynowania wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Z powodzeniem zastępują sok z cytryny lub zwykłe octy, a nuty zapachowe możemy dowolnie komponować w zależności od własnych upodobań lub przygotowywanych potraw
SzczyptaSmaQpokusić się o wykorzystanie do tego celu białego i brązowego cukru. Wyjdzie ciekawa mieszanka o nieco różnych smakach. Kandyzowany imbir ma strukturę zbliżoną do twardszych galaretek w cukrze. Można go wykorzystać do dekoracji ciast lub jako odświeżającą oddech przekąskę. Taki imbir można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ja jednak wolę sama
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzy okazji gotowania galaretki drobiowej zrobimy kurczaka na obiad. Wystarczy, że dorzucimy do rosołu 2-3 ćwiartki z kurczaka więcej. Dla przypomnienia: -układamy w garnku ćwiartki z kurczaka i zalewamy zimną wodą, aby je przykryła -dokładamy 2 marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulkę, kilka suszonych grzybów, kilka ząbków czosnku, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i wstępnie solimy Doprowadzamy
Maminek kulinarnyprzygotowany makaron można wykorzystać do rosołu, ale też do zupy pomidorowej lub zapiekanek. Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np. w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca. Tak wygląda nasz rosołek z domowym makaronem. Smakuje wybornie. Smacznego
Maminek kulinarnywrzeć zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy przez 2 godziny. Wyjmujemy z garnka, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia to znaczy do momentu, gdy w słoikach z rosołu powstanie galaretka. Słoiki można dość długo przechowywać w chłodnym miejscu. Mniam, mniam... Smacznego
Maminek kulinarnypołączyć. Stwierdziłam, że nie będę ryzykować, i skorzystałam z poprzedniego przepisu, nieco go tylko modyfikując. Spód standardowy, ciasteczkowy, z dodatkiem niewielkiej ilości kakao. Z żurawiny przygotowałam muso-galaretkę, a na to wyłożyłam słodką masę waniliową z mascarpone i jogurtu. Na wierzch starłam nieco białej czekolady, bo gdzieś mi tam świtało takie połączenie. I muszę powiedzieć, że z efektów jestem bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardziej nieśmiało niż zwykle... Okazało się jednak, że moje obawy były bezpodstawne, sernik bowiem wyszedł naprawdę smaczny. Czułam się wręcz rozczarowana, że smak coli jest niemal niewyczuwalny, szczególnie w galaretce na wierzchu, gdzie cola i żelatyna to jedyne składniki... Ciasto wyszło dobre, ot, delikatny serniczek. Smakował bardziej serem niż colą, gdzieś w tle wyczuwalny jest taki troszkę niezidentyfikowany aromat
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDanii zaczęłam jadać lunche, tutaj zwane frokost . Jest to niezwykle interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych
Pożeraczka, czyli raz adobrzedlaczego by nie lody...? Zanim jednak przystąpiłam do działania, udałam się po radę do głównego zjadacza . C. stwierdził promiennie, że lody marchewkowe pyszne są. Hmm... A ciasta z galaretką nigdy nie jadł... W każdym razie upewniona, że katastrofy raczej nie będzie, ukręciłam lody. Przepis nieco zmieniłam - pominęłam szafran i pistacje (nie miałam), dałam imbir i nieco więcej migdałów. Wyszło pysznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepachną cudownie, poza tym zachowują niezmieniony kształt - zalane gorącym syropem się nie gotują, więc zachowują strukturę. Będzie można je ułożyć na przykład na wierzchu sernika, a z syropu przygotować galaretkę. Ja chcę zrobić z nich lody - z pewnością będą smakowały wyjątkowo! Morele w syropie herbacianym Składniki: (na 8 słoiczków) 2 kg moreli 500 g cukru 4 torebki herbaty brzoskwiniowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzedużo na jakości (wiadomo, robią się trochę miękkie i mniej wyraziste w smaku, ale nie można mieć wszystkiego), a do tego wytwarza się pyszny sok, z którego można zrobić galaretkę, lemoniadę lub jesienią dodawać zamiast cukru do herbaty. Same plusy! Poza porzeczkami można tak przygotować wiśnie, jagody, maliny i jeżyny. I być może agrest, ale tego jeszcze nie próbowałam. Truskawki
Pożeraczka, czyli raz adobrzekakaowy. Pierwsza masa, jeżynowa, jest cudownie kremowa, delikatna i słodko-kwaśna. Masa z białą czekoladą jest nieco cięższa, słodziutka i po prostu rozpływa się w buzi. Wierzch to jeżynowy galaretko-mus - wystarczająco zwięzły, żeby idealnie trzymał formę, a jednocześnie delikatny i niegumowaty. Całość smakuje po prostu rewelacyjnie - słodko-kwaśne, idealnie wyważone połączenie, mocno owocowe, a jednocześnie kremowe ciasto. Mówię
Pożeraczka, czyli raz adobrzespacer do lasu, za miasto i poszukać tych czarnych perełek, bo właśnie teraz gałęzie uginają się od dojrzałych owoców, z których można zrobić pyszne sosy do mięs i deserów, galaretki i konfitury na zimę czy też aromatyczne nalewki. Owoce i przetwory z nich wykonane poza walorami smakowymi posiadają właściwości odżywcze, przeciwkaszlowe, rozgrzewające i antyreumatyczne. Owoce są bardzo słodki i można
SzczyptaSmaQ