galaretka - 14130 przepisów (strona:795/942)

Ocet jabłkowy - smakowy ocet domowy 150

ocet jabłkowy nadają się wszystkie jabłka, nawet te brzydkie i kwaśne, których nie tknąłby by nawet żaden robaczek. Ocet można przygotować także z odpadków, które zostają przy wyrobie konfitur, galaretek czy soków (skórki i gniazda nasienne). Przygotowanie: Przygotować „matkę drożdżową” jak niżej. Do 5 l słoja wsypać jabłka, pocięte na małe kawałki (razem ze skórą i gniazdami nasiennymi), do wysokości

SzczyptaSmaQ
Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa 146

strefie dla pełnoletnich nalewka z  owoców głogu,  które są już dojrzałe i dyndają sobie na gałązkach, w ogromnych ilościach. Są znakomitym, naturalnym surowcem do wyrobu syropów, konfitur, galaretek, octów smakowych lub nalewek w brązowo-czerwonych kolorach. Owoce zawierają flawonoidy, które po spożyciu rozszerzają naczynia krwionośne, a przez to usprawniają pracę układu krążenia, serca i mózgu. Głóg jest uważany

SzczyptaSmaQ
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 215

mięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach , szybkich zapiekankach itp. Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z  żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi.     Gęś

SzczyptaSmaQ
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 153

rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia. - Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując.Zamknąć woreczek,ale jeżeli chcemy mieć galaretkę wokół mięsa to pozostawić jak już pisałam 1-1,5 cm luzu.Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. - Po tym czasie wstawić szynkowar do rondla,wlać wodę

Basia w kuchni
Domowe wędliny: Boczek pieczony 330

godziny, do czasu, aż mięso się ładnie zrumieni.  Na dnie naczynia podczas pieczenia zbierze się płyn. Nie wylewamy go. Gdy zastygnie zmieni się w pyszny smalec z galaretką, którym można posmarować pieczywo. Smacznego

chwile dla mnie
ROGALIKI Z DŻEMEM 197

wszak każdy z Nas dzieckiem jest :) Rzeczywiscie taki jak mój, taki jak nauczyła mnie robić moja babcia Kochana, prawdziwy domowy dżem. Nie za rzadki ale też nie zbity w galaretkę. Idealny. Co do słodkosci też, akurat takie jak lubię. Rogaliki przyrządzone  z tym produktem wyszły naprawde smaczne, takie prawdziwe domowe, mieciutkie, duzo zyskały dzieki Owocowej Rozkoszy :) Dziękuje

Z Majeczką w kuchni
MIELONKA W SŁOIKU 196

domowe wędliny, domowe mięska...Pyszne. Tę mielonkę lubimy i My dorośli i dzieciaki..a  a ta pyszna galaretka !mniam.. Składniki: 1,5 kg łopatki 1,5 kg boczku 3 łyżki soli czosnkowej Kamis 1 czubata łyżka majeranku Kamis 1 płaska łyżka pieprzu Kamis 1 łyżeczka ostrej papryki Kamis 500 ml wody Wykonanie: Łopatkę i boczek dobrze zmielić. Dodać

Z Majeczką w kuchni
Szarlotka ze śmietaną 172

przez ok 20 min - w zależności od piekarnika. 2. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na dżem przez jakieś 15-20 min, dodajemy cynamon, galaretki w proszku i cukier - dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze przez jakieś 2 min. Po tym czasie gorące jabłka wykładamy na biszkopt. 3. Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy śmietan-fixy

charlotte gotuje
Cytrynowiec 161

masę cytrynową : 2 szkl. wody 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 2 cytryny 1 margaryna 1 szkl cukru Masa śmietanowa : ½ l śmietany 30% 3 śmiatan-fixy lub żelatyna (ja dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w ½ szkl wody) 1/3 - 1/2 szkl cukru pudru Dodatkowo: herbatniki czekolada do polania Przygotowanie: Biszkopt: 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę

charlotte gotuje
Babeczki czapki Mikołaja 125

świąteczne czapki Mikołaja dobrze nadają się zarówno maliny jak i truskawki. Jeśli będziecie mieć problem ze znalezieniem świeżych owoców możecie spróbować wykorzystać cukrowe maliny z galaretką w środku. W zależności od wielkości owoców warto dobrać większy lub mniejszy rozmiar babeczki. Owoce myjemy i przekładamy na czystą ściereczkę, żeby wyschły. Biały lukier ( tu znajdziecie przepis ) przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy

Ciastkozercy
Biszkopt 392

wykorzystać np. na tort, trzeba koniecznie wyłożyć ją papierem do pieczenia lub pergaminem, jeśli natomiast nasze ciasto ma zostać na blaszce i np. będziemy dodawać do niego krem i galaretkę papier nie będzie potrzebny. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 min.   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Tarteletki ze śliwkami 192

dużej tarty, kroić ich na na mniejsze kawałki, dlatego zawsze dobrze prezentują się na talerzach. Można podawać je w wersji na zimno - kiedy upieczony spód wypełniony jest świeżymi owocami, galaretką czy bitą śmietaną (ten wariant najlepiej sprawdza się w lato) lub na gorąco - zapiekane ze śliwkami czy jabłkami i posypane kruszonką. Składniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 0,5 szklanki

Ciastkozercy
Boczek pieczony do kanapek 256

temp. 200 stopni przez około 70 minut. Od czasu do czasu polewając powstałym sosem. Pyszny boczek na kanapki gotowy ! Wytopiony tłuszcz z boczku zlewamy do słoiczka. Gdy wystygnie - otrzymamy galaretkę, którą możemy posmarować chleb i na nią kłaść plastry boczku z cebulką

Moje Kuchenne Rewelacje
BEZY ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 198

suszy się w temp.90-140st, ok 2-3h, przy uchylonych delikatnie drzwiczkach piekarnika. Składniki na bezy : 3 schłodzone białka 150 g drobnego cukru szczypta soli Przybranie: śmietana kremówka 36% galaretka malinowa rozpuszczona w połowie przewidzianej na opakowaniu wody dowolne owoce Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Idealnie ubite białka z cukrem mamy wtedy, kiedy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania