ziemniaczanej lody Wykonanie. W rondlu podgrzewamy owoce z wodą i cukrem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z łyżką wody i wlewamy do truskawek. Gotujemy, na małym ogniu, aż utworzy się klarowna galaretka. Frużelina powinna być półpłynna ,a owoce całe. W zależności od tego ,czy owoce są świeże albo mrożone ilość dodanej wody jest różna. Jeżeli lubimy można do gotowania dodać trochę
Kulinarny karnet Christopherasmak kwaśny, orzeźwiający. Jako dziecko lubiłem chrupać kawałki rabarbaru maczane w cukrze. Rabarbar zazwyczaj obiera się ze skórki i przyrządza i się z niego smaczne kompoty, zupy, kisiele, galaretki, marmolady i piecze różne smakołyki. Rabarbar nie ma dużych wartości odżywczych, jest zasadotwórczy, dużo w nim kwasu szczawiowego, dlatego należy spożywać go z umiarem. Nie zaleca się go chorym na artretyzm
Kulinarny karnet Christopheramusu i znowu warstwę chleba. Jeżeli mamy ochotę, to możemy warstwy jeszcze raz powtórzyć. Ubić śmietanę i umieścić kleks na wierzchu deseru. Ja ozdobiłem rajskim jabłuszkiem, a Duńczycy dają galaretkę z borówek. Resztę śmietany podajemy osobno. Pochodzenia nazwy nie zgłębiłem, ale deser jest szybki, łatwy i bardzo smaczny
Kulinarny karnet Christopherapiec w 180 stopniach C około 10-12 minut. Upieczone i ostudzone ciastka smarować, cienką warstwą, dżemu. Ja część posmarowałam marmoladą z zielonych pomidorów , a część - galaretką porzeczkową. Przed smarowaniem proponuję dżem lekko podgrzać - wówczas łatwiej rozprowadzić dżem na ciastku. Na koniec wypełnić "dziurki" ganaszem czekoladowym. GANASZ CZEKOLADOWY: * 50 g śmietanki 30% * 8 g cukru inwertowanego ( jeśli
kolorowotorcikowowyciąć szablon z kartonu). Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu babeczki ozdabiamy według uznania: owocami, bitą śmietaną, galaretką itp. Smacznego
Salonik smakówmasła lub margaryny 5 gad cukru pudru 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia Do zdobienia: biała czekolada lub biały lukier wiórki kokosowe czerwona posypka lub czerwona galaretka w proszku żelki na pomponik do czapki małe, drobne cukierki na oczy i nos Reszta podpowie Wam fantazja:) Z podanych składników szybko zagnieść ciasto , podsypać mąką, rozwałkować
Apetyczna babeczkajabłkowy zagotować, wymieszać ze spęczniałą żelatyną, ostudzić. Cytrynę wyszorować, opłukać, pokroić w plastry Plastry schabu na przemian z cytryną ułożyć na półmisku, udekorować według swojego uznania. Mięso zalać galaretką, schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script
Kuchnia Danusisernik na zimno to tylko z truskawkami i galaretką- tak było do dzisiaj ;) Przyszedł czas na małą zmianę i pojawił się w mojej kuchni nowy sernik z musem truskawkowym - pysznym musem truskawkowym :) Składniki: 1 kg sera zmielonego w wiaderku, 1/2 laski wanilii, 1 szklanka cukru pudru, 1/2 paczki biszkoptów okrągłych, 2 żelatyny fix do deserów Dr. Oetker, 1/2 kg truskawek
Aga w kuchniKawa z waniliowym posmakiem Koktajl truskawkowo- bananowy Likier espresso Likier kawowy Likier kukułkowy Malibu - likier kokosowy Malinówka Mrożona czekolada Mrożona herbata Mrożona kawa z bitą śmietaną Mrożona kawa z galaretką Nalewka malinowa Nalewka miętowa Nalewka porzeczkowa Nalewka wiśniowa Nalewka z czarnego bzu Orzeźwiająca pomarańcza Sok z aronii z sokownika Warstwowa kawa
Aga w kuchniDeser truskawkowy Deser z mascarpone i truskawkami Deser z sojowym kremem waniliowym Galaretka z truskawkami Panna cotta z mleka sojowego Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z truskawkami Sorbet truskawkowy Tarta z truskawkami Truskawkowiec Wiśniowa pianka z truskawkowym musem
Aga w kuchnitaki sposób wystudziłam. Zimny szynkowar z mięsem (nadal zamknięty) włożyłam na noc do lodówki. Dopiero rano wyciągnęłam mięso, usunęłam worek i efekt możecie zobaczyć na zdjęciach. Mięsko super, wokół galaretka (bez potrzeby użycia żelatyny). Mój sposób podania: Dla mnie połączeniem idealnym dla tego schaby jest chrzan z żurawiną Eterno. Dla mnie to była fantastyczna niespodzianka smakowa. Warto spróbować takiego połączenia
Blondynka Gotujesamo pyszne jak ... zwykle bakłażany ;) Choć uwielbiam wynajdywać na bazarku ciekawe odmiany warzyw i owoców ( np. fioletowego kalafiora, czarną fasolkę, szparagową, wszelkiej maści pomidory, ostatnio kupiłam pigwy jabłkowe na galaretkę ), to kolorowe bakłażany uważam za nieco przereklamowane. Bo co mi po ich niezwykłym wyglądzie, jeżeli nie mogę się nim pochwalić przed biesiadnikami, którym podaję gotowe danie? Bakłażany faszerowane mięsem
Chilli Czosnek i OliwaOczywiście mieszanka przypraw zależny do Waszego gustu i smaku. Otoczka mojego schabu jest pikantna, gdyż nie żałowałam pieprzu ! Czy Wy też najbardziej lubicie wyjadać tę pyszną galaretkę, która się tworzy po włożeniu upieczonego schabu do lodówki ? :-) Schab pieczony w przyprawach Składniki: 1,5 kg schabu (u mnie z warkoczem) sól 4 ząbki czosnku pieprz czarny młotkowany
Kulinarne przygody Gatitywieprzowe lub cielęce. Są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. W czasach PRL-u było to jedno z flagowych dań tak zwanej garmażerki. Z reguły zalewane były galaretką i podawane na zimno z konserwowym ogórkiem. Natomiast jeśli na ciepło, to u nas koniecznie z mocnym sosem chrzanowym. Ozorki w sosie chrzanowym Składniki: 1 kg ozorków wieprzowych 1 pęczek
Kulinarne przygody GatityPasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsny
Kulinarne przygody Gatity