wybrałyśmy dwie osoby, które wskazały jedne z naszych ulubionych przepisów. Zestawy produktów otrzymują: Magdalena Maciołek, która wybrała spaghetti bolognese z oscypkiem Anna Marek, jej wybór to sernik gotowany z galaretką. Zwycięzców prosimy o przesłanie na adres koncziiszpileczka@gmail.com danych potrzebnych do wysyłki nagród - imię, nazwisko, dokładny adres z kodem pocztowym. Przesyłki zostaną wysłane Pocztą Polską w terminie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibardzo dawno temu z uwagi na wyjątkowe walory smakowe owoców. Powszechnie sadzono go w parkach dworskich i pałacowych gdzie stanowił bazę świeżych owoców do wyrobu wyśmienitych w smaku dżemów, galaretek, soków, win i chyba najsłynniejszej w historii polskiej sztuki kulinarnej i powszechnie uważanej za najlepszą nalewkę- słynnej dereniówki. Kto próbował ten wie o czym piszę. Można go również kisić, marynować
Przepisy i porady kulinarnepianę dodając resztę cukru. Zdjąć mokrą ściereczkę. Biszkopt posmarować masą i zwinąć ciasto przy pomocy znajdującej się pod spodem ściereczki. Roladę posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo udekorowałem i zawinąłem galaretkę wyciętą w kształt serca. Smacznego
Konrad Gotujejeść do wszystkiego do kawy, herbaty czy też soku owocowego. Pomysłów na ciekawe dekoracje też jest sporo. Smaczny na sucho jak i z kremem. Świetnie łączy się z galaretką i świeżymi owocami. Idealny dla dzieci
ClauditteMissCookingramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to. Upiec tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, tylko słyszałam od Cioci (mam taką jedną, która zawsze wysmyczy biszkopt przekładany owocami z galaretką), że biszkopt to, tamto, siamto. No tak, ale dopóki sama się nie przekonam, na własnej skórze to różnego rodzaju porady są nic nie warte. Ot suche uwagi. W sobotni wieczór ukręciłam
Szybko Tanio Smaczniebiałości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy gruszki. Mieszamy delikatnie. Na spód przekładamy masę. Odstawiamy do lodówki. Gdy stężeje obkładamy bananami skropionymi cytryną i zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny
BaRepassylwestrowej imprezie nabraliśmy ochoty na domową galaretkę. A, że nie było jej już bardzo dawno to postanowiłam ją zrobić. Mi osobiście najbardziej smakuje galareta drobiowa ale można także dodać mięsa wieprzowego. A Wy robicie w domu galaretę ? Serdecznie polecam ;) Składniki: 3 nogi z kurczaka 3 średnie marchewki 2 pietruszki 9 ziarenek ziela angielskiego 6 liści
Krakowskie smaki AniLubię nowości, przepadam za ciekawymi zmianami, uwielbiam spontaniczne pomysły, zwłaszcza kiedy ich efekt jest zaskakująco pomyślny. W ten sposób stworzyłam i pokochałam ogórek w galaretce, czyli terrinę z ogórkiem i koperkiem. Chciałam zjeść w święta coś innego, lekkiego, pachnącego wiosną, rześkiego. Zobaczyłam dorodny ogórek, dokupiłam pachnący koperek, dodałam pyszny twarożek, namoczyłam żelatynę i zajadałam się w święta cudowną terriną
KUCHARNIAchrupiące ciasteczko! Te cukierki już zawsze będą moją słabością. BITA ŚMIETANA Słodka, puszysta, cudowna pocieszycielka. Uwielbiam ją bez względu na wiek. Pamiętam najlepiej na szczycie pucharka z galaretką namiętnie zamawianego podczas niedzielnych wypraw do kawiarni. W dzieciństwie. We wspomnieniach. Podróż w czasie. Powroty. Wspomnienia. Słodko. Bezpiecznie. Domowo. Znalazłam wspaniały sposób, by połączyć wspomnienia i smaki
KUCHARNIApodziwiam. Zachwycam się pół dnia kolorem, kształtem i samą myślą, że mogę z nimi zrobić tak wiele! Zjeść surowe, zamienić w orientalny chutney, zamknąć w słoiczkach jako słodką galaretkę i na pewno upiec tartę. Kruchą, słodką, z kuleczkami porzeczek tryskającymi na podniebieniu wciąż kwaskowatym sokiem. Poezja! TARTA Z CZERWONYMI PORZECZKAMI SKŁADNIKI Na kruchy spód 220 g mąki
KUCHARNIApasztetu, terrina najczęściej komponowana jest z kilku warstw składników, choć nie jest to obowiązującą regułą. W wersji owocowej terrina składa się z różnego rodzaju owoców zatopionych w słodkiej galaretce, często gotowanej na bazie wina. Terrina mięsna zwykle otulona jest kołderką z cieniutko krojonych plasterków boczku. Z kolei wersja serowa lubi być przyrządzana z pieczoną papryką, cukinią czy bakłażanem
KUCHARNIAmasło i powidła śliwkowe. Nie dla mnie. Dla Joasi, która aż do matury woziła dla mnie bułki z mielonką tyrolską. Bułki były z przedziałkiem, mielonka z galaretką .... mmh Duża przerwa miała smak mielonki popijanej gorzką herbatą z termosu. A później studia i koniec kanapek. Czas drożdżówek z serem i wielkich kwadratowych ciastek francuskich z marmoladą
KUCHARNIAdużo, a jednak wciąż za mało, właściwie już się kończą. A zdaje mi się, że dopiero co zerwałam pierwszą kwaśną i zjadłam łapczywie pod drzewem. Kompot (klik) i galaretka (klik) ukryte w przepastnym sejfie spiżarni nie wystarczą. Chcę więcej. Inaczej. Lody?! Tak! Gęste, kremowe, z dużymi kawałkami karmelizowanych papierówek, nutą cynamonu i dzikiej mięty, której bujne krzaki wyrosły
KUCHARNIAślimak. Ch leb smakuje doskonale z arówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami. Jest puchaty i delikatny, dos łownie to "obłoczna lekkość". Na zdjęciach z galaretką z papierówe k z wanilią i miętą. 480g maki chlebowej lub innej silnej /uży łam ch lebowej typ 650/ 30 g mleka w proszku 40g cukru
KUCHARNIAswoją wymarzoną tabliczkę czekolady. Uczestnicy warsztatów odkryją: co ma czosnek do czekolady czy ketchup może być czekoladowy z czym jeść czekoladowy chleb jak smakuje czekoladowa galaretka do czego podawać czekoladowy ocet balsamiczny jak powstają czekoladowe liście Dowiemy się także o tajnikach produkcji czekolady i spróbujemy tej, którą produkuje Manufaktura Czekolady. Warsztaty odbędą się w terminach
KUCHARNIA