rowniez zastosowanie w kuchni.Dojrzale owoce znakomicie nadaja sie do przyrzadzania z nich dzemow,powidel,konfitur i sokow.Intensywny kolor przygotowanego soku umozliwia wykorzystanie go jako naturalnego barwnika do kisieli , galaretek i win owocowych. Przy zbieraniu owocow odrzucamy wszystkie niedojrzale,gdyz zawieraja duze ilosci sambunirginy i sambucyny .Jest to silna trucizna,ktorej latwo mozna sie jednak pozbyc dzieki poddaniu owocow dzialaniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lyzka nasion chi +4 lyzki wody zastapia w wypiekach 1 jajko UWAGA :ZALECANA DAWKA DZIENNA DO SPOZYCIA NASION CHIA TO 1 LYZKA STOLOWA Jak uzywac nasion chia? PRZYRZADZENIE PIANKO-GALARETKI Z NASION CHIA : Nasiona chia musza byc namoczone w wodzie,zanim zostana zuzyte do jakichkolwiek przepisu. Podstawowy przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wypic w ciagu kwadransa - witamina C i kwas foliowy szybko ulatniaja sie pod wplywem swiatla i tlenu. Skladniki na 2 porcje: peczek szpinaku 1/2 jablka 1/2 mango 1/2 szklanki galaretki z chia (tutaj sposob przygotowania tutaj:klik) 1-2 szklanki wody mineralne Wykonanie: jablko i mango umyj ,obierz ze skorki,pokroj w czastki szpinak umyj,oderwij grube ogonki dodaj wode
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oszczędnie,gdyż zbyt duża ilość nada potrawie nieprzyjemny smak. Suszona szałwia ma jeszcze intensywniejszy aromat niż swieża,co umożliwia oszczędniejsze jej stosowanie.Nadaje się do marynowania w occie,oleju lub galaretkach owocowych.Zamrażanie nie jest konieczne,ponieważ szałwię można zbierać przez cały rok. Warto jednak zebrać część liści z szałwii zimującej w ogrodzie i usyszyć je. Suszona szałwia może być przechowywana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!diecie.Suszona żurawina jest dostępna w handlu już od wielu lat.Teraz bez trudu można kupić świeżą.Właśnie z niej można zrobić przetwory,które posłużą jako baza do przygotowania napojów, kisieli,galaretek,sosów. Żurawina zawiera sporo kwasu benzoesowego-naturalnego konserwanta.Dzięki temu zachowuje świeżość na długo.W lodówce możesz ją przechować do 6-ciu tygodni,w zamrażarce rok. Składniki na syrop
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kubuś ( może być dowolny smak ) 1 szk wody 3 budynie śmietankowe ( po 30 g ) 3 łyżki cukru Masa śmietanowa : 350 ml śmietany 30 % 1 szk gorącej przegotowanej wody 1 galaretka pomarańczowa posypka kolorowa do ciast Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniprostu dwie lewe ręce a na dodatek lubi słodkości. I tu mam dla Nich coś co nie wymaga pieczenia a smakuje wybornie. Pyszne ciasto budyniowe z bananami i galaretką. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchninugat - oznaczające dobro i zło, " fougasse a l'huile d'olive " płaski chlebek z oliwą, oreillettes - ciasteczka przypominające faworki, calissons - cukierki z masy migdałowej w lukrowej polewie, galaretka pigwowa oraz kandyzowane i świeże owoce. Powiem Wam, że jeśli kiedykolwiek miałabym spędzać Boże Narodzenie poza domem, to chciałabym pojechać właśnie do Prowansji :) A jako przedsmak przygotowałam
Chilli Czosnek i Oliwaserwować z okazji świąt lub innych spotkań rodzinnych w większym gronie. Dzisiaj przedstawiam jego nieco "odchudzoną" wersję, w stosunku do tej, która jest powszechnie znana - bez delicji i galaretki na wierzchu. Jakoś ta wersja o wiele bardziej przypadła mi do gustu :) Składniki na ciasto: 100 g orzechów włoskich siekanych 100 g orzechów włoskich zmielonych 100 g rodzynek 100 g wiórków
Świat Ciastawiecie ( bo już powtarzałam miliony razy ;) ) uwielbiam ciasta budyniowe! Na zimno … na ciepło …. z owocami i bez … wszystkie! Gościły już u mnie : Budyniowe z truskawkami i galaretką Budyniowe z rabarbarem i kruszonką Czekoladowe kratery z kremem budyniowym Miętusek z kremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały! Dziś
Ostra na Słodkowiecie mam w domu wielką fankę wszelkiego rodzaju SERNIKÓW , dlatego o serniki jestem proszona najczęściej. Był już SERNIK PUSZYSTY Z KARMELEM SERNIK Z WIŚNIAMI I GALARETKĄ SERNIK CZEKOLADOWY Z POLEWĄ SERNIK ŚMIETANKOWY Z CZEREŚNIAMI SERNIK Z BRZOSKWINIAMI POMARAŃCZOWY SERNIK a ostatnio taki Z MAKIEM Wszystkie smakowały równie wyśmienicie! Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik! Tym razem wersja dwukolorowa
Ostra na Słodkodomowych (przepis) lub dobrego octu jabłkowego i winnego, tym bardziej, że wykonanie jest banalnie proste, a efekty smakowe rewelacyjne. Octy ziołowe wykorzystuję do zakwaszania sałatek, surówek, zup, galaretek, do marynowania wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Z powodzeniem zastępują sok z cytryny lub zwykłe octy, a nuty zapachowe możemy dowolnie komponować w zależności od własnych upodobań lub przygotowywanych potraw
SzczyptaSmaQpokusić się o wykorzystanie do tego celu białego i brązowego cukru. Wyjdzie ciekawa mieszanka o nieco różnych smakach. Kandyzowany imbir ma strukturę zbliżoną do twardszych galaretek w cukrze. Można go wykorzystać do dekoracji ciast lub jako odświeżającą oddech przekąskę. Taki imbir można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ja jednak wolę sama
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzy okazji gotowania galaretki drobiowej zrobimy kurczaka na obiad. Wystarczy, że dorzucimy do rosołu 2-3 ćwiartki z kurczaka więcej. Dla przypomnienia: -układamy w garnku ćwiartki z kurczaka i zalewamy zimną wodą, aby je przykryła -dokładamy 2 marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulkę, kilka suszonych grzybów, kilka ząbków czosnku, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i wstępnie solimy Doprowadzamy
Maminek kulinarnyprzygotowany makaron można wykorzystać do rosołu, ale też do zupy pomidorowej lub zapiekanek. Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np. w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca. Tak wygląda nasz rosołek z domowym makaronem. Smakuje wybornie. Smacznego
Maminek kulinarny