pory nie przepadałam za paschą, w sumie dlatego, że wizualnie do mnie „nie przemawiała”. Kojarzyła mi się raczej z śmietanową galaretką, w sumie nie wiem dlaczego. Miałam trochę podejście dziecka, nie podoba mi się, nie próbuję. W tym roku jednak postanowiłam spróbować przygotować samodzielnie paschę, gdyż po zapoznaniu się ze składnikami doszłam do wniosku, że wszystkie z nich
dom-agi.plmasą serową z advocatem. Po około godzinie serniczki stężały idealnie. "Żelka" advocatowa też, ufff. Czemu "Żelka" w cudzymsłowiu? Bo jak nazwać coś co jest sztywne, a nie jest galaretką? Nie jest polewą, bo jest sztywne? Więc taką sobie nazwę wymyśliłam i taką też pozostawię :) DODATKOWO: około 8 kosteczek mlecznej czekolady kilka malin (u mnie były rozmrażane) kilka listków świeżej mięty
Blondynka Gotujewaniliowy - słodki, lekko żółty i mocno waniliowy. Idealny do podania z szaszłykami owocowymi, galaretkami i kaszą manną. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Składniki: 1 szklanka mleka 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią (nie mylić z cukrem wanilinowym!) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Do rondelka wlać 3/4 szklanki
UgotowaćDzisiaj trochę z innej beczki a mianowicie zimna galaretka z nóżek wieprzowych , bardzo prosta i tania przekąska głównie uwielbiana przez mężczyzn . składniki na 4 porcje 4 nóżki wieprzowe włoszczyzna bez kapusty włoskiej 1 ząbek czosnku 1 cebula 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz przepis Nóżki oczyszczamy , sparzamy .Wkładamy
Smakowite Daniastron na złoty kolor. Dusić pod przykryciem około godziny, w między czasie podlewać pozostałą marynatą i odrobiną wody. Podawać z warzywami i polać powstałym sosem. Na deser zaś przygotowałam: Galaretkę z piwa Składniki: 500 ml piwa Somersby o smaku kwiatu bzu i limonki, 1/2 szklanki wody, laska wanilii, szczypta imbiru, 2 czubate łyżki żelatyny, cytrusy w plastrach
Z miłości do słodkościchoć kopytka Męża były lepsze niż moje, mój sos był specyficzny, przez co ciężko mi opisać jego smak), ale najlepsza była kacza pierś na rabarbarze z chutneyem śliwkowym i galaretką malinowo - balsamiczną. Chyba wszyscy żałowali, że nie zamówili tej kaczki ;) Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.restauracjakuchniaiwino.pl/pl/ Panowie jak zwykle namówili nas na deser - był nim mus waniliowy z pudrem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!które z takim utęsknieniem czekam. SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY: 1 duży jogurt naturalny 1 opakowanie mrożonych truskawek 5 łyżek cukru pudru 4 łyżki żelatyny (lub 1 opakowanie galaretki truskawkowej) 1/3 szklanki wrzącej wody WYKONANIE Truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Żelatynę/galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie schłodzić. Formę wyłożyć biszkoptami. Jeszcze, jak jest płynna
Zofianaparzyć /nie gotować/ z 80 minut - szynkowar opłukać pod zimną wodą, ostudzić i schować do lodówki najlepiej na całą noc do lodówki, wyjąć wędlinę z woreczka jest dużo smacznej galaretki, wędlina jest smaczna do pieczywa..............SMACZNEGO!!! użyty szynkowar tuba do 1 kg wsadu mięsa, jak masz większy lub mniejszy to opowiednio dobierz wagowo składniki
W Mojej Kuchni LubięBoeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietruszki Do picia sok własnej produkcji jabłko- mięta. Deserek: Owocowy puchar, z galaretką i bitą śmietanką . Po wszamaniu takiego puchara już przez myśl mi nie przyszło, by jeszcze coś zjeść :) Kolacja: I na zakończenie dnia: Meliska, by lepiej się spało
Smakowy RajPrzepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :) Śniadanie: Chleb z roladą serową z papryką :) Do picia tradycyjnie z rana zielona herbata :) Obiad: Indyjska zupa krem z dyni. Deser: Wiśniowa galaretka z wiśniami, ananasem i bitą śmietanką :) Kolacja: Pyszne dyniowe racuszki z dżemem. Do picia rooibos R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Rajnutką 5. Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 6. Zakręcony małpowy sernik, czyli sernik z nutą czekolady na kruchym kakaowym spodzie 7. Waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką 8. Sernik na biszkoptach pod puszystą bezową pierzynką, czyli "rosą" 9. Radiowy sernik bez sera, bo z jogurtów naturalnych, na kruchym spodzie
Smakowy Rajkońce każdego z plasterków serek i zwijamy w roladki. Gotowe roladki układamy na talerz lub półmisek, najlepiej by był on nieco głębszy niż wysokość roladek. Zimną, lekko tężejącą galaretkę przelewamy przez sito na roladki, ozdabiamy natką pietruszki, a następnie wkładamy do lodówki i pozostawiamy do wystygnięcia. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video
Smakowy Rajmoim domu rodzinnym od zawsze podstawowym wypiekiem były ciasta biszkoptowe, z różnymi kremami, galaretkami etc. Kombinacji było bardzo wiele, większość możecie zobaczyć już na blogu, a ja dalej wypróbowuje nowe i tak ostatnio postanowiłam zrobić biszkopt z cappuccino i z jednym z moich ulubionych kremów, czyli budyniowym. Ciasto idealne dla miłośników kawy, a w szczególności cappuccino :) Biszkopt: 4 jajka
Smakowy Rajminut, szynkowar wyjmuję z wody lekko przestudzony, zanurzam w zimnej wodzie, wycieram i do lodówki najlepiej na całą noc szynkowar polać gorącą wodą i mięsko samo wychodzi - jest sporo galaretki smacznej, zapach jest aromatyczny a mięsko jest delikatne, przepyszne i "wiem, co jem"..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięLubicie kaszę mannę? Czy przywołuje Wam niezbyt miłe wspomnienia posiłków z przedszkola? Ja z tamtych czasów zapamiętałam kiepską galaretkę i zupę mleczną. Kaszę mannę bardzo lubię i dziś przygotowałam szybki deser z nią w roli głównej. Pudding przygotowujemy nie dłużej niż w 15 minut i możemy zaszaleć z owocowymi sosami lub innymi dodatkami. U mnie w lodówce znalazły się wiśnie
pink envelope