Znudziły się już Wam truskawki ze śmietaną, jogurtem, w galaretce tudzież z innymi, podobnymi dodatkami? Jeśli tak, to zapraszam na niesamowicie smaczny, orzeźwiający deser, a mianowicie na truskawki z miętą. Idealna propozycja na zbliżające się upały. Polecam!!! Składniki na truskawki w syropie miętowym: 500 g umytych, osuszonych, obranych truskawek 1 garść mięty (30 listków) 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki
Rozpustne gotowanieurozmaicić je cytrynowym smakiem :) W lodówce miałam śmietanę 18 proc, wrzuciłam ją do miksera, dodałam ok 5 łyżek cukru pudru i startą skórkę cytrynową oraz fix do śmietany. Rozpuszczamy galaretkę i zostawiamy do ostygnięcia i do prawie całkowitego stężenia. Potem ją troszkę deformujemy i układamy jak widać na zdjęciach. Smacznego
dlaSmaQmusu na teraz i mogę delektować się jego smakiem. Taki mus w mojej kuchni świetnie sprawdza się do przekładania tortów, do lodów (tak! zimą też kocham lody) i do galaretki, do wszystkiego! Taki mus jest idealny dla dzieci, które nie lubią kawałków owoców w dżemie... Polecam, serdecznie polecam! Składniki (na 2 słoiczki o pojemności 500 gram
Mango Papajacukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice
Mała Cukierenkacukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice
Mała CukierenkaGotując rosół zawsze zostaje nam mięso. Można wykorzystać je na wiele sposobów do pierogów, galaretek czy klusek, albo zrobić pyszną pastę do chleba. Składniki: mięso z rosołu 1 gotowana marchewka 1/2 piertruszi 1/2 selera 1 ząbek czosnku koperek 2 łyżki jogurtu (majonezu) sól, pieprz Wykonanie: Mięso z warzywami zmiksować na gładką masę. Czosnek obrać przecisnać
magiczna kuchnia Kasisię właśnie Tobie. Ja użyłam około kg truskawek, dwa kiwi i dwa banany. Banany jak i gruszki skrop cytryną aby za bardzo nie ściemniały. Na koniec potrzebna Ci będzie galaretka, ja użyłam wiśniowej. Opakowanie rozpuść w 250 g wody i jak zacznie tężeć pędzlem lub łyżką oblej każdy kawałek owocu. Wstaw do lodówki na kilka godzin i SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkiciasto, a raczej może deser kojarzy mi się głównie z dzieciństwem. Jak dobrze pamiętam, jadłam je kiedyś też z dodatkiem kostek galaretki w środku. Chatka Puchatka ma również drugą nazwę z którą się spotkałam, dla niektórych osób jest to po prostu Chatka Baby Jagi, nie mniej jednak jest to jedno i te same pyszne ciasto, nie za słodkie, fajne
charlotte gotujeprzykrywamy garnek a kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 3 godzimy. Wyjmujemy, studzimy, wstawiamy do lodówki lub zimnej piwnicy i mamy gotową tuszonkę w delikatnej galaretce. Smacznego
Maminek kulinarnyfajnie smakuje taki napój :) Wypieki i desery z owocami to latem podstawa. Królują drożdżowe ciasta obficie okraszone truskawkami, czereśniami, malinami. Rogaliki z ciasta francuskiego kuszą delikatnością i wspaniałym zapachem. Galaretki, bite śmietany i jogurty - wszędzie owoce. Kolorowo, pachnąco i smacznie :) Zapraszam do stołu, dzisiaj na deser kefirowe babeczki z morelami :) Upieczecie je szybko i z najprostszych
Codzienna kuchnia niecodziennaczekoladowy studencki 5. Chatka Baby Jagi/ Chatka Puchatka 6. Ciastka Amerykanki 7. Ciasto drożdżowe z rabarbarem 8. Ciasto na kwaśnym mleku 9. Ciasto wuzetka 10. Galareta z kurczakiem 11. Galaretka z jabłek z bitą śmietaną 12. Jabłuszka pod pierzynką 13. Kluski śląskie 14. Kokosanki 15. Kompot z rabarbaru 16. Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron
Tradycyjna KuchniaŻelatynę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy ją do soku, dokładnie mieszamy. Gotowy sok wlewamy do foremek i stawiamy do lodówki na minimum 60 minut. Przed podaniem galaretkę dekorujemy bitą śmietaną (śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym). ***** First, we wash the apples, dry and we cut them into half-moons (we not peel apple and we remove
Projekty ze smakiemLekki, śmietanowy tort jest dobry na każdą okazję i stanowi doskonałą bazę do wymyślania niezliczonych wersji i modyfikacji. Między warstwy biszkoptu i śmietany można włożyć owoce, kajmak, galaretkę czy konfitury... Na pierwsze urodziny Asi zrobiłam wersję z truskawkami. Wilgotny, nasączony syropem biszkopt, dobrze ubita śmietanka i duuużo pokrojonych truskawek. To się nie mogło nie udać! Na wierzch dekoracja
Kulinarne InspiracjeNasz mus truskawkowy to właściwie galaretka ale bez żelatyny, za to z agarem. Jest to przede wszystkim bardzo zdrowy wyrób, dla niemowlaków idealny, bo nie zawiera cukru - słodziłam go nieco sokiem jabłkowym. Łasuchom na pewno nie posmakuje, natomiast dzieciom nie przyzwyczajonym do cukru jak najbardziej - Oskar wyjadą go garściami. Potrzebujemy: 1 kg truskawek 300 g soku z jabłek (najlepiej świeżo
MamaOskarkaZagotować wodę z cukrem, dodać pokrojony drobno rabarbar i gotować przez 5 minut. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać do gorącego rabarbaru mieszając rozpuścić. Galaretkę rozlać do ozdobnych salaterek i oziębić
Tradycyjna Kuchnia