galaretka - 14130 przepisów (strona:774/942)

Serniczki karmelowe z malinami 266

Leki deser z owocami Składniki 400 g serka homogenizowanego naturalnego 100 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki masy karmelowej 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżki żelatyny 1/2 czerwonej galaretki 120 g … Czytaj dalej Serniczki karmelowe z malinami

czarrna od kuchni
Dżem jabłkowo-rabarbarowy z mango 112

nada całości lekko egzotyczny posmak i właśnie tak się stało. Pierwsza partia (bo robiłam dwa razy) ładnie mi zgęstniała. Nie jest to konsystencja jak ze sklepu (ścisła jak galaretka), ale dla mnie odpowiednia. Druga była trochę za rzadka (myślę, że było więcej soku w owocach), więc chcąc nie chcąc poratowałam się żel-fixem (po raz pierwszy). Podaję przepis na proporcje

Kolorowy Przepisownik
Dżem z płatków maków 154

ocenisz, więc zachęcam do zbierania płatków maków i robimy dżemik. Robi się szybko wystarczy tylko zaopatrzyć się w jakąkolwiek pektynę, u mnie jest to dżemix. Kolor tej makowej galaretki jest piękny i rubinowy i super będzie pasował do placuszków kefirowych np. Nie muszę dodawać że maki zbieramy z dala od dróg, szos i spalin, najlepiej rano w słoneczny dzień. Dżem

Moje Małe Czarowanie
Śląski kołocz z serem 236

Ostatnio, będąc na odpuście, moją uwagę (zresztą jak zwykle) przykuł stragan z ciastami i słodyczami odpustowymi. U nas na Śląsku smakołyki typu: malinki, makrony, kartofelki, kostki piernikowe czy galaretki w cukrze to już tradycja! Może ktoś również jest z tego regionu? Jestem bardzo ciekawa, jakie słodycze są dostępne na odpustach w innych częściach Polski :) Wracając do dzisiejszego wpisu... Tradycyjny

Nastoletnie Wypiekanie
Hiszpańskie Oliwki 116

niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany

królestwo garów
Pyszny rosół z lubczykiem i goździkami podany z młodymi ziemniaczkami 163

małym ogniu około pół godziny do 40 minut. Pyrkanie, czyli delikatne podgotowywanie które nie dopuszcza do wrzenia. Jeśli chcę, by mój rosołek po ostudzeniu w lodówce zrobił się lekką galaretką to około pół godziny przed końcem zdejmuje pokrywę i odparowuje nadmiar wody. W międzyczasie ugotujcie obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Niech będą al dente, czyli miękko-twarde

Zasmakuj Kuchni
MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKOWYM MUSEM 142

śmietanę z cukrem, dodajemy serek i mus truskawkowy oraz żelatynę.  5. Odłożone truskawki kroimy w plastry, dodajemy do masy serowej. 6. Powstałą masą napełniamy foremki w których stężała galaretka. Na wierzchu układamy po 1 biszkopcie. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. RADA: Aby łatwiej było wyjąć babeczki, można foremki wysmarować olejem lub wyłożyć folią spożywczą

słodki bratek
Rozkoszna karkówka z boczkiem (z praski/szynkowara) 133

czas odstania mięsa lodówce), ale również łatwy i reeewelacyjny w smaku. Mięso jest dobrze doprawione i ma odpowiednią, zwartą konsystencję. Doskonale się kroi, nie rozpada i posiada smakowitą galaretkę. Razem z mężem podołaliśmy zadaniu i teraz nie mogę się doczekać na dalszą, wspólną zabawę w kuchni... Dla wyjaśnienia - nazwa prasowanki pochodzi od użytej przyprawy - także o tej samej nazwie. Jeśli

Di gotuje
malinowy sernik bez pieczenia 131

godziny. W tym czasie do rondla wlewamy resztę soku, dodajemy do niego dwie szklanki wody. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy dwie łyżki żelatyny, dokładnie mieszając. Tężejąca galaretkę wylewamy na wierzch sernika, dekorujemy pozostałymi malinami i znów wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach ( najlepiej zostawić sernik na noc w lodówce, ja niestety nie doczekałem) sernik kroimy rozkładamy

Miód i pieprz
Chilli con carne a'la Heston 209

konsystencji syropowej. Przygotowane wcześniej dobrze wysmażone mięso, wrzucamy z powrotem do garnka. Dolewamy wywar wołowy i dusimy bez przykrycia ok. 2h.   Ja niestety wywaru nie miałam, ale dodałam galaretkę wieprzową (bez mięsa), którą miałam jeszcze w słoiku. Było tego ok. pół słoika litrowego. W osobnym garnku gotujemy pomidorki koktailowe z gałązką, która daje bardziej intensywny smak i aromat. Gotujemy

Ukojenie Podniebienia
Ciasto półkruche z rabarbarem i budyniem 176

białek ze szczyptą soli. Wyłożyć ją na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia.     Rabarbar odsączyć - odlany sok można wykorzystać do galaretki rabarbarowej. W yłożyć go na pianę i posypać resztą cukru - 2 łyżki . Na warstwę rabarbaru wylać ciepły budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę zmrożonego ciasta. Piec

Grunt to przepis!
Ptasi domek - sernik na zimno bez pieczenia 144

aromat cytrynowy lub pomarańczowy 2 łyżki kakao 2 rurki waflowe Masa: 1 szklanka śmietany 30% 50 dag twarogu 0,5 szklanki cukru Gorzka czekolada- 1 tabliczka Cukier wanilinowy Galaretka o smaku owoców 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Twaróg zmielić, wymieszać z białym cukrem, cukrem wanilinowym, ubitą kremówką, sokiem z cytryny i rozpuszczoną żelatyną.  Następnie podzielić na dwie części. Do jednej

Tradycyjna Kuchnia
Smoothie z nasionami chia, kiwi, bananem i truskawkami. 130

zalewamy mlekiem kokosowym, odstawiamy na noc do lodówki, aby nasiona napęczniały, w ten sposób powstaje wyśmienity i bardzo zdrowy dodatek do koktajli, który swoją konsystencją przypomina lekko ściętą galaretkę. Przygotowujemy resztę składników już przed samym podaniem. Miksujemy kolejno owoce. Moje smoothie podzieliłem na trzy części: spodnia warstwa to kiwi w połączeniu z bananami, kolejna warstwa to nasiona chia z mlekiem

PaleoLife
Warsztaty w Szkole Artystycznej Wiesława Kucia 160

naszego spotkania była obróbka czekolady i robienie pralinek. Sztuka ta nie jest mi obca - pralinkom poświęciłam parę wpisów na blogu min TUTAJ podaję przepis na wersję prostą bo z galaretką - jednak bardzo klasyczną i pyszną. Produkcja własnych pralinek jest czymś niesamowicie odprężającym i wdzięcznym - czy jest lepszy prezent dla bliskiej osoby jak nie własnoręcznie przygotowane słodkości? Spotkanie zaczeliśmy od opisu

sierotka maRysia w kuchni