galaretka - 14130 przepisów (strona:765/942)

Fiołkowe gofry 193

podgrzewam aż będzie można przetrzeć je przez sitko. Do soku dodaję cukier, podgrzewam aż będzie gorący, zdejmuję z ognia i rozpuszczam w nim żelatynę. Jak zacznie tężeć dodaję galaretkę do śmietany kremówki lekko ubitej, dodaję też garśc płatków fiołków i miksuję aż krem będzie gęsty. Na gofry wykładam krem, jogurt grecki, kwiaty fiołków

wesoła kuchnia
Ciasto na niedzielę Adwentową. Piernik żydowski przekładany. 173

bardzo mi się spodobał. Ponieważ w przepisie nie było grama tłuszczu spodziewałam się, że będzie  trochę suchy (jak klasyczny biszkopt) więc postanowiłam posypać piernik orzechami i  przełożyć galaretką owocową. Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ   A więc do dzieła!  Piernik żydowski przekładany 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1 szklanka miodu

Gotuj Sam!
Galaretka z ozorków wołowych 220

wywarze żeby sobie wystygł i jeszcze bardziej zmiękł. Następnie wyjmujemy z wody i obieramy go ze skóry,i kroimy w plastry, Układamy w talerzach lub miseczkach i przygotowujemy galaretkę (do zalania w zależności od tego ile nam wyszło miseczek to albo 1-2 litry), Wywar odmierzamy  i wlewamy do osobnego garnka ,dodajemy odpowiednią ilość żelatyny(według przepisu na opakowaniu

Swojskie jedzonko
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 158

słodką kosztelą dzięki dość wyraźnie zarysowanej resztkowej słodyczy. 7. danie główne: sarnina, czeremcha, rydz, lubczyk, kasztan, kacza krew i wino: Spatburgunder trocken 2012. Comber z sarny w boczku, galaretka z czeremchy, rydze smażone w cieście, kaszanka z kaczej krwi, krucha posypka z kasztanów (a kasztany z ogródka szefa kuchni). Idealnie upieczony, delikatny comber sarny podbił serca wszystkich uczestników kolacji. Zdecydowanie

królestwo garów
Pieczony schab z sosem jabłkowym 128

Robię ją od ok. 15 lat i jeszcze się nikomu nie znudziła. Składniki: Schab • 1 kg polędwicy wieprzowej • 2 łyżki majeranku • 5 ząbków czosnku • sól • 3 łyżki galaretki lub dżemu malinowego • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego • 1 łyżeczka gorczycy Sos jabłkowy • 1 kg jabłek ok. 6-7 sztuk • 1 szklanka soku jabłkowego • 1 cukier waniliowy • 1 łyżka mąki

To co kocham
Galaretka z czarnej porzeczki 123

przeszkadza wyrazisty smak, innym pestki i skórka, jeszcze innym intensywny zapach. Na pestki i skórkę mogę coś zaradzić proponując gładką i łatwą do zrobienia galaretkę z czarnej porzeczki. Składniki: • 2 kg czarnej porzeczki • 2 kg cukru Wykonanie: • Czarną porzeczkę zasypać cukrem, najlepiej na noc. • Podlać 1 szklanką wody i gotować

To co kocham
Dżem z czarnej porzeczki 103

jednak, to podaję przepis na dżemik. Jest bardzo prosty i tylko dwuskładnikowy. Skórka i pestki przyjemnie chrupią podczas jedzenia, co odróżnia go od galaretki. Idealny do przekładania ciast. Składniki: • 2 kg czarnej porzeczki • 1 kg cukru Wykonanie: • Czarną porzeczkę włożyć do garnka z grubym dnem i utłuc tłuczkiem. • Zagotować, dodać cukier

To co kocham
Nalewka malinowa 95

Gęsta, aromatyczna i błyskawiczna malinówka, którą można pić już na trzeci dzień. Jednocześnie słodka i kwaskowa. Ma konsystencję delikatnej galaretki. Uwaga: bardzo uzależnia! Składniki: • 1,5 kg malin • 2,5 litra wody • 1,25 kg cukru • sok z 10 cytryn • 1 litr spirytusu Wykonanie: • Wodę z malinami gotować przez 20 minut, po czym odcedzić

To co kocham
Mleko z nasionami chia 109

porcji, nie mając negatywnego wpływu na smak potrawy. Po namoczeniu w płynie włóknik tych nasion szybko i dobrze rozpuszcza się (żeluje) tworząc koloid czyli pianko-galaretkę.    Nasiona chia są zdrowym i bardzo ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do musli, jogurtu, koktajli, sałatek oraz wypieków

To co kocham
Serek z musem z czarnej porzeczki 122

Coś ostatnio na blogu porzeczkowo się zrobiło, ale trzeba kuć żelazo póki gorące, bo kończą się już świeże porzeczki i pozostaną tylko soki, dżemy, galaretki, konfitury i nalewki. Pyszny, aromatyczny deser na bazie serka ricotta również zawiera czarną porzeczkę, stąd ten fioletowy kolor. Ja użyłam delikatnej ricotty ale można użyć każdego innego białego, kremowego

To co kocham
Deser melonowy z chia 92

właściwościach nasion chia pisałam wielokrotnie. Dodane do soku lub owocowego puree tworzą galaretkę zagęszczając je. Dzięki temu każdy deser jest sycący, będąc równocześnie zdrowym i prawie dietetycznym. Ja wolę bez miodu bo melon jest dość słodki, można dodać tylko do kiwi. Składniki na 4 małe porcje: • 1/2 melona • 1 kiwi • 3 łyżki chia seeds • 2 łyżki

To co kocham
Sos cumberland 244

żurawiny i porzeczki z dodatkiem musztardy i chrzanu. Składniki: • 3 łyżki żurawiny do mięsa ze słoika • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub galaretki z czerwonej porzeczki • 1 łyżeczka chrzanu • 1 łyżka musztardy • 50 ml czerwonego, wytrawnego wina • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz do smaku Wykonanie: • Zmiksować żurawinę

To co kocham
Kisiel żurawinowy 149

SMACZNEGO !   Uwagi: zamiast mąki ziemiaczanej możesz użyć żelatyny, a otrzymasz pyszną galaretkę żurawinową

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuchy jak pączki, z jabłkami 217

zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny i zdrowy kompot. Natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady, chutney’e i galaretki. Co więcej, jabłka doskonale sprawdzają się w towarzystwie wieprzowiny i dziczyzny. Pokrojone zaś w cieniutkie plasterki służą jako ozdoba zarówno dań głównych, jak i deserów. Racuchy jak pączki, z jabłkami. Składniki

mojewypiekiinietylko