galaretka - 14130 przepisów (strona:761/942)

Kokosowy pudding chia z jagodami 206

nasion chia Do miseczki wlewamy mleko i dodajemy nasiona, wszystko mieszamy i pozostawiamy do nasiąknięcia na ok. 15-30 minut. Tyle w zupełności wystarczy. Masa może przypominać troszkę galaretkę, jeśli wolicie bardziej wodnistą konsystencję to zwiększcie ilość mleczka kokosowego.   Koktajl jagodowy: 250 g jogurtu greckiego ok. 100 ml śmietany kremówki (30-36%) (lub więcej jeśli wolicie gęstsze koktajle

Cooking Monster
Spiżarnia 206

ulubionych przepisów na przetwory i nalewki :   Ogórki po meksykańsku Sałatka z cukinii do słoików na zimę Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Dżem z dyni, cytrusów i galaretki   Korzenna cytryna z imbirem do herbaty Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie   Ogórki konserwowe

Apetyczna babeczka
Tarta z wiśniami na zimno 583

owoce, choć polecam Wam właśnie taką wersję, gdyż kwaskowatość wiśni idealnie komponuje się ze słodkim kremem. Tartę najlepiej kroić tuż przed podaniem, gdyż frużelina wiśniowa nie jest stała jak galaretka i może nieco spływać. Jeśli chcielibyście otrzymać bardziej trwałą warstwę, do frużeliny najlepiej dodać o jedną łyżeczkę żelatyny więcej. Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 21cm . Tarta z wiśniami

Smakołyki Bereniki
DOMOWA SPIŻARNIA - JAKIE PRODUKTY NALEŻY MIEĆ W DOMU ZAWSZE POD RĘKĄ 163

makarony, - masło klarowane,margaryny do pieczenia,drożdże, - bakalie kostki bulionowe kawa , herbata , herbaty ziołowe,czekolady,herbatniki,cukier puder,bulka tarta ,śmietanka w proszku,kakao,proszek do pieczenia,cukier waniliowy , galaretki,kisiele,budynie, - miody,syr opy, - dżemy ,soki,napoje,alkohol,woda, - cukierki,ciasteczka, - zupy w proszku wrazie "W",sosy, - foremki na babeczki papierowe,folia aluminiowa,folia spożywcza, papier do pieczenia,ręczniki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sernik na zimno z malinami i kolorową pianką 182

piany. Przelać piankę na masę serową, przykryć ciasto dokładnie. Zostawić w lodówce co najmniej 8 godzin, najlepiej przez całą noc. Thermomix – przygotować żelatynę jak wyżej – prawie gęstą galaretkę wlać do naczynia miksującego, założyć motylek, ubijać 1,5 minuty, obroty 3 Ciasto jest przepyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Sekretna kiełbasa słoikowa 212

swoje dwa razy, dlatego, że nie potrzebuję ich tak długo przechowywać. Idą jak "woda", więc w naszym domu to zbyteczne ;) Teraz możecie się delektować własnoręcznie wykonaną konserwą z obłędną galaretką. Skomentuj

MamaOskarka
Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem z brzoskwiń 140

łyżki nasion szałwii hiszpańskiej pół szklanki mleka kokosowego Mleko wlewamy do szklanki i wsypujemy do niej nasiona, pozostawiamy do nasiąknięcia. Ja swoje zostawiłam na całą noc, więc rano były galaretką :D ale śmiało wystarczy im ok. 30 minut. Są zdrowie i pyszne. Naleśniki kokosowe: 2 lub 2 i pół szklanki mąki (w zależności od gęstości mleka kokosowego) 2 jajka

Cooking Monster
Tarta na kruchym cieście z budyniem i owocami 127

masła. Czyli czekamy aż budyń ostygnie. W misce miksujemy masło na puch i dokładamy po łyżce budyń, cały czas miksując. Tradycyjnie, użyjcie owoców sezonowych. Możecie również na górę wylać galaretkę. Ja to ciasto robiłam na wyjeździe letnim, gdzie nie było tradycyjnej formy do pieczenia tarty, więc ta tarta nie ma charakterystycznych „ząbków” na brzegach. Ogólnie zachęcam

Mieszam w Garnku
Lunch u Dyletantów 178

tych co lubią bez mięsa, ale i tym mięsnym nic się nie stanie, jeżeli od czasu do czasu zjedzą coś bezmięsnego. Na pewno będą zadowoleni. Sernik na zimno, galaretka owocowa. Po prostu sernik na zimno. Granita agrestowa, jagody. Nic do dać nic ująć, deser nie zepsuty nadmiarem słodyczy. Agrest jest agrestem, a jagody jagodami a nie ulepem z cukru. Pycha

królestwo garów
Wiśnie we własnym soku 156

tego samego lub innego rodzaju. Ja zrobiłam owoce w zalewie z soku. I ten właśnie sposób dzisiaj prezentuję. Po otwarciu słoiczka z np. z wiśniami możemy takie owoce zalać galaretką, kisielem, można dekorować nimi desery. A można po prostu zrobić z nich kompot dolewając wody. Nic łatwiejszego...           Składniki: 2 kg wiśni 40 dag cukru

Kuchnia u Krysi
Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu 122

idealna do naleśników, gofrów, bułeczek drożdżowych... i do kajzerki :) można też użyć jako nadzienia do bułeczek, pampuchów, pyzów, pierogów... Milion możliwości :) Na zdjęciu pokazałam jak wygląda po zastygnięciu - niczym galaretka! Ale nieeee, nie zastyga tak, że można ją kroić, a smarować jak powidła :) Składniki: 2 litry jagód 2 czubate łyżki żelatyny 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta kwasku cytrynowego 1/2 szkl

Kolorowy Przepisownik
Sos porzeczkowy na ostro (do serów i mięs) 181

powidła śliwkowe), ale za to zajęłam się wytrawnymi... I tak oto przetworzyłam już 20 kg ogórków (wkrótce przepisy!), a także odrobinę czerwonych porzeczek (które zostały odłożone, zanim trafiły do galaretki). Szukając porzeczkowych inspiracji natknęłam się na pewien przepis w magazynie GoodFood. Sos (a w oryginalnej nazwie relish) powstał z połączenia czerwonych porzeczek, cebuli, papryki i ostrych przypraw. Jest kwaśno-słodko

Pora coś zjeść
Pudding chia kokosowo - migdałowy 98

kilku dni, ale już wiem, że to moje odkrycie tegorocznego lata. Pudding chia wykonałam bez dodatku miodu, cukru czy jego zamienników, a wyszedł cudowny, orzeźwiający, delikatny, o konsystencji przypominającej galaretkę.  Pudding chia z migdałami i kokosem Składniki: 250 ml mleka kokosowego 4 łyżki nasion chia 1 łyżka migdałów 1 łyżka wiórków kokosowych opcjonalnie miód do smaku Przygotowanie: Do słoiczka

Moja smaczna kuchnia
Galaretka kawowa 165

połową szklanki wody. 2. Żelatynę i cukier rozpuszczamy w kawie. 3. Żelatynę z kawą łączymy z jogurtem. 4. Masę przelewamy do foremek i wstawiamy do lodówki na ok. 3h. Galaretka kawowa jest bogata w: - wapń (pochodzący z jogurtu), który jest składnikiem kości i zębów. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 75 g   Energia: 73,2 kcal

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
dużo wit.C - mus z czarnej porzeczki 154

połączyć z kwaskiem,dobrze wymieszać .Nakładać do czystych wyparzonych słoiczków .Pasteryzować od zagotowania 8-10 minut. Wyciągnąć i nakryć kocem do ostygnięcia.Mus plus żelatyna daje nam wspaniałą masę -galaretkę do ciasta:)) ps. u mnie łyżeczka jedzą ,bo to naturalna witamina C.   Czarne porzeczki   mają wiele właściwości zdrowotnych . W tradycyjnej medycynie ludowej owoce stosowane są przy anginie

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania